Smoothies gezond? De voor- en nadelen op een rij

Smoothies zijn kleurrijke frisse drankjes met een zoete en romige smaak. De basis wordt gemaakt van fruit en groenten, maar vaak worden hier nog extra ingrediënten aan toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan zuivelproducten (melk of room) en een zoetmaker (honing of suiker).

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Smoothies, kleurrijke frisse drankjes

Je kunt met een smoothie op een makkelijke manier veel groenten en fruit binnenkrijgen, waardoor mensen het vaak als alternatief drinken voor losse groenten en fruit. Doordat je de groenten en fruit pureert, proef je de originele smaak niet zo sterk.

Echter zijn smoothies geen goede vervanging voor groenten en fruit, omdat er vezels en vitamines verloren gaan in het bereidingsproces.

Wist je dat...

...je smoothies zelf kunt maken, maar dat ze ook kant-en-klaar verkrijgbaar zijn in de winkel? Het voordeel van zelf smoothies maken is dat je zelf de ingrediënten kunt bepalen. In kant-en-klare smoothies wordt bijvoorbeeld veel gebruik van zoetmakers, zoals suiker of honing.

Voordelen van smoothies

Als eerste krijg je met smoothies op een gemakkelijke manier voedingsstoffen binnen. Denk niet alleen aan vitamines en mineralen, maar ook aan eiwitten als je zuivelproducten of noten toevoegt aan de smoothie. Dit is vooral een voordeel wanneer mensen moeite hebben met eten of aankomen. Bijvoorbeeld ouderen en mensen met ondervoeding kunnen hier baat bij hebben.

Daarnaast zitten er in smoothies over het algemeen meer vezels dan sappen (sinaasappelsap of vruchtensap), ondanks dat er vezels verloren gaan in de blender. Hierdoor behoud je langer een vol gevoel. Ook verlagen vezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Wist je dat...

...smoothies een handige manier zijn om aan te komen? Mensen met ondergewicht of ondervoeding gebruiken smoothies om extra voedingsstoffen binnen te krijgen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Nadelen van smoothies

Nadelen van smoothies

Veel mensen weten niet dat er ook nadelen zitten aan het drinken van smoothies. Het lijken gezonde dranken met veel vitamines, maar dit beeld is niet helemaal waar.

Smoothies bevatten namelijk veel suiker, dit is afkomstig uit het fruit. Deze suikers noem je vruchtensuiker, of fructose. In een glas (250 ml) zitten al snel 7 suikerklontjes (30 gram).

Het drinken van veel suikerhoudende dranken verhoogt de kans op overgewicht en diabetes type 2 (suikerziekte).

Daarnaast raak je minder snel vol doordat je de smoothie drinkt. Wanneer je kauwt op je eten, krijgen je hersenen een seintje binnen. Hierdoor krijg je geleidelijk minder eetlust en zit je uiteindelijk vol. Wanneer je niet hoeft te kauwen, krijg je dit seintje niet of later, waardoor je ongemerkt meer calorieën binnenkrijgt. Wanneer je groenten of fruit los eet, heb je eerder door dat je gevuld zit en eet je automatisch minder.

Ook heeft het pureren van groenten en fruit nog een nadeel. Er gaan namelijk voedingsstoffen verloren. Tijdens het pureren gaan er vezels stuk. Ook komt er zuurstof bij de smoothie, waardoor een deel van de vitamine C verloren gaat.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...smoothies bekend zijn vanwege hun gezonde karakter? Dit valt echter tegen. Wanneer je smoothies vergelijkt met cola of een reguliere vruchtensap, is het gezonder. Maar in smoothies zitten veel suikers en er gaan helaas veel voedingsstoffen verloren in de blender. Daarom is het beter om fruit en groenten los te eten.

Smoothies en afvallen

Je kunt smoothies gebruiken om af te vallen, bijvoorbeeld door het ontbijt te vervangen voor een smoothie. Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je calorie inname lager is dan je caloriebehoefte. Het drinken van een smoothie kan je helpen om minder calorieën binnen te krijgen. Het is aan te raden om gevarieerd te blijven eten.

Ook zijn sapkuren erg populair om gewicht te verliezen. Hierbij drink je alleen sappen, smoothies en/of thee. Hiernaast eet of drink je niks. Een sapkuur van enkele dagen kan niet zoveel kwaad, maar je zult niet veel afvallen. Wanneer je een langere sapkuur doet, zal je lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Een gevolg is bijvoorbeeld dat je lichaam spierweefsel zal afbreken om zo goed mogelijk te blijven functioneren.

Tip

Smoothies kunnen jou helpen om af te vallen. Het is echter belangrijk dat je gevarieerd blijft eten en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer je hulp wilt bij afvallen, kun je altijd contact opnemen met je huisarts, voedingscoach of diëtist.

Hoe ziet een gezonde smoothie eruit?

Er zijn verschillende manieren om een smoothie gezonder te maken. Deze hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

  1. Maak de smoothie zelf Door de smoothie zelf te maken, kun je zelf kiezen wat de ingrediënten zijn. Vaak zitten er in de kant-en-klare smoothies uit de winkel toegevoegd suiker of vruchtensap.

    Ook kun je de smoothie meer bijzonder maken door verse kruiden toe te voegen. Lekkere opties zijn munt, basilicum en citroenmelisse.
  2. Kies voor meer groenten en minder fruit Wanneer je de smoothie zelf maakt, kun je de smoothie maken met andere verhoudingen. Door te kiezen voor minder fruit en meer groenten, krijg je minder suiker en kcal binnen.

    Spinazie en boerenkool zijn bekende groenten om te gebruiken. Maar sla of broccoli zijn ook prima toe te voegen aan je drankje!
  3. Kies voor gezonde(re) toevoegingen Vaak worden er extra ingrediënten aan smoothies toegevoegd, zoals zuivelproducten en zoetmakers. Je kunt zelf ervoor kiezen om gezonde varianten te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan magere kwark of melk in plaats van slagroom, of zoeter fruit in plaats van honing of suiker. Ook kun je kiezen voor water in plaats van een zuivelproduct.

    Daarnaast kun je extra ingrediënten toevoegen, zodat je extra vezels binnenkrijgt en eerder (en langer) gevuld raakt. Voorbeelden hiervan zijn havermout, zaden en noten.
  4. Drink de smoothie langzaam op Doordat je de smoothie drinkt in plaats van kauwt, heeft je lichaam minder de tijd om een verzadigingsgevoel te krijgen.

    Door bijvoorbeeld de smoothie te eten met een lepel of een smoothiebowl te maken, heb je eerder door wanneer je vol zit. Op deze manier zul je kleinere porties eten/drinken en krijg je minder kcal binnen.
Smoothie zelf maken met blender

Smoothie zelf maken, 4 heerlijke recepten

Wanneer je smoothies zelf maakt, kun je zelf de ingrediënten kiezen. In de kant-en-klare smoothies uit de winkel zitten vaak veel toegevoegd suiker of vruchtensap.

Alle smoothie recepten zijn voor 1 persoon of 1 portie, en worden gemaakt met behulp van een blender.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Smoothie met spinazie

Ingrediënten:

  • Halve banaan
  • 2 handen spinazie
  • 50 ml magere yoghurt
  • 50 ml water
  • 1 el sesamzaden
  • verse munt naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Snijd de banaan in plakken en doe deze in een blender.
  2. Voeg de andere ingrediënten toe.
  3. Mix het geheel tot er een gladde massa ontstaat.
  4. Eet smakelijk!

Smoothie met avocado

Ingrediënten:

  • Halve avocado
  • Halve appel
  • 100 ml magere melk
  • 1 el amandelen
  • Kaneel naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Snijd de avocado in 4 stukken, haal de pit eruit en trek de schil eraf.
  2. Was de appel, snijd deze doormidden en verwijder het klokhuis.
  3. Snijd de avocado en de appel in stukjes en doe deze in een blender.
  4. Voeg de andere ingrediënten toe.
  5. Mix het geheel tot er een gladde massa ontstaat.
  6. Eet smakelijk!

Roze smoothie met banaan en biet

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

  1. Snijd de banaan en gekookte biet in stukjes en doe deze in een blender.
  2. Voeg de andere ingrediënten toe.
  3. Mix het geheel tot er een gladde massa ontstaat.
  4. Eet smakelijk!

Smoothie met havermout

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

  1. Doe alle ingrediënten in een blender.
  2. Mix het geheel tot er een gladde massa ontstaat.
  3. Eet smakelijk!

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Rode smoothies

Rode smoothies: recepten

Eerder hebben we al geschreven over de gezondheidsvoordelen van groene smoothies. De rode variant biedt weer andere voor...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

Banaan, De 9 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen

Is een banaan een dikmaker of aanrader?

“Ik eet geen bananen, want van bananen wordt je dik." Dit is iets wat ik regelmatig hoor. Denk jij er ook zo over? Dan ...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

Lees wat je gemist hebt

14113 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'