Rode smoothies: recepten

Eerder hebben we al geschreven over de gezondheidsvoordelen van groene smoothies. De rode variant biedt weer andere voordelen en kan je lichaam een flinke gezonde boost geven. En dan hebben we het er nog niet eens over hoe heerlijk dit rode sapje wel niet is.

We zullen je ook voorzien van een aantal heerlijke recepten die je doen watertanden.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Een rode smoothie bevat groenten of fruit die het drankje rood kleuren

Wat is eigenlijk een (rode) smoothie?

Een smoothie is een verfrissend drankje van vers fruit of verse groenten die in een blender gepureerd worden met een toevoeging van water, yoghurt of melk.

Een rode smoothie bevat groenten of fruit die het drankje rood kleuren, zoals rode bessen of bieten.

Maak je eigen rode smoothies

Als je nog nooit eerder je eigen smoothies gemaakt hebt, lijkt het wellicht een hele opgave. Toch is het niet zo lastig als het lijkt. Wees creatief en probeer gewoon eens wat uit. Je hebt alleen een keukenmachine zoals een staafmixer of blender nodig. 

Als je eenmaal verslaafd bent aan het maken en drinken van smoothies kun je ook eens overwegen om een slowjuicer aan te schaffen. Met deze machine kun je sap persen zonder dat de voedingsstoffen verloren gaan. De sapjes zijn dan meestal ook wat langer houdbaar.

Rode vruchtensmoothies

Het meest simpele recept van een rode vruchtensmoothie is het volgende:

  1. Stop rode vruchten soorten in een blender (aardbeien, framboos, rode besjes, cranberry's en wat bramen)
  2. Voeg daar twee eetlepels magere yoghurt of kwark en wat crushed ijs aan toe.
  3. Laat de blender even kort draaien zodat de vruchtjes vermalen worden en het geheel een gladder resultaat geeft
  4. Als de rode vruchtensmoothie te dun is naar jouw smaak kun je eventueel nog wat banaan toevoegen.

Je hoeft natuurlijk niet alle vruchten tegelijk te gebruiken. Kies bijvoorbeeld een, twee of drie soorten. Het is ook niet erg om eens wat ingevroren fruit te nemen. Dan kun je het crushed ijs weglaten.

Tip

Let op! Drink niet alleen maar fruitsmoothies. Deze zitten namelijk vol (fruit)suikers.

Rode groentensmoothies

Een smoothie waarbij gebruik wordt gemaakt van rode groenten geeft niet alleen een mooi resultaat maar kan ook nog heel lekker smaken.

Bietjes zijn een goede toevoeging aan een rode smoothie

Rode biet smoothie

Rode biet geeft een mooie kleur aan je groentensmoothie. Neem hiervoor een of twee gekookte bietjes

Snij deze alvast in stukken, stop ze in de blender en voeg een halve banaan, wat rode paprika, amandelmelk en een paar blaadjes verse munt toe. Laat de blender zijn werk doen en klaar is je gezonde rode groenten smoothie.

Rode kool smoothie

Je kan ook rode kool gebruiken voor een smoothie en voeg daar dan wat stukjes appel en kaneel aan toe. Neem als vocht bijvoorbeeld water, amandel- of rijstmelk. Gebruik het liefst rauwe rode kool of kort gekookte kool.

Tomaten zijn geschikt voor een rode smoothie

Rode tomaat smoothie

Tomaten zijn heel geschikt voor een smoothie. Je kunt bijvoorbeeld tomaat, wortel en knolselderij gebruiken in je smoothie. De kleur zal meer naar oranje toe neigen als je veel wortel gebruikt.

In de tomaat zit meestal veel vocht dus je hoeft alleen maar een beetje water toe te voegen als het echt te dik is om te drinken. Een beetje tabasco kan de smaak behoorlijk oppeppen.

Gezonde smoothie

Het verschil tussen een gezonde en een ietwat minder gezonde smoothie zit hem natuurlijk in het feit dat de toegevoegde suikers en vetten er niet in gedaan worden. Kies bijvoorbeeld voor amandelmelk, kokoswater of sojamelk in plaats van volle melk of room.

De groene smoothie kan iets gezonder voor je zijn vanwege het bladgroen (chlorofyl). Doe in je rode smoothie een paar blaadjes spinazie of zoiets en je krijgt al meteen de voordelen. De lucht die je uitademt wordt frisser. Bacteriën die voor een slechte adem zorgen worden vrijwel direct geneutraliseerd. Je krijgt ook meer energie en bent beter bestand tegen ziektekiemen.

Neem niet elke dag dezelfde smoothie maar probeer flink te variëren. Hoe meer soorten groente en fruit je binnen krijgt, hoe beter het is voor je lichaam.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Rode wijn gezond

De Belangrijkste Voordelen en Nadelen van Rode wijn

De afgelopen jaren zijn er veel positieve berichten naar buiten gebracht over de mogelijke gezondheidsvoordelen van rode...

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren ...

Bloedarmoede oorzaken, symptomen en behandeling

Bloedarmoede oorzaken, symptomen en behandeling

Veel mensen lopen rond met vermoeidheidsklachten en weten niet dat ze bloedarmoede hebben. Het kan onschuldig beginnen m...

vitamine B12 tekort

Vitamine B12: de werking en symptomen bij een tekort

Een vitamine B12 tekort komt veel voor. Vooral ouderen, veganisten en mensen met een (chronische) darmaandoening lopen h...

Hemoglobine en bloedarmoede

Hemoglobine tekort voorkomen met de juiste voeding

Je lichaam gebruikt ijzer, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 om het eiwit hemoglobine te vormen. Dit eiwit vormt...

Toon meer (166)