Rode kool, een gezonde én betaalbare groente

Denk jij bij deze groente ook direct vroeger? Op zondagen maakte oma vaak rode kool met appel. Deze specialiteit werd traditiegetrouw vergezeld door een vette gehaktbal en gekookte aardappels die zwemmen in de jus. Nostalgie!

Rode kool stond vroeger vaak op het menu. Tegenwoordig helaas iets minder. En dat is zonde, want de groente zit bomvol gezonde voedingsstoffen.

Ontdek waarom deze koolsoort zo gezond is en leer hoe je de groente op een eigentijdse manier toevoegt aan je eetpatroon. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

rode kool koolsoort

Wat is rode kool?

Rode kool is een harde koolsoort met gesloten bladeren.

De groente heeft een ronde vorm en een paarse kleur. Eigenlijk zou de naam 'paarse kool' dus beter op z'n plaats zijn.

Niet alle kolen hebben dezelfde kleur. Ieder ras heeft een andere kleur.

Zo bestaan er rassen met stugge bladeren en snelgroeiende rassen. De soorten die snel groeien , de zogenaamde 'grage', hebben een zachter blad.

De langzaam groeiende 'trage' hebben een harder blad. De trage rassen zijn langer houdbaar (tot zo'n 2 maanden) dan de grage.

De periode waarin de rode kool geteeld is heeft overigens ook invloed op de kleur. Hoe later in het jaar, des te donkerder de groente is.

Wist je dat...

...je deze paarse kool echt rood kunt laten worden tijdens het koken? Voeg daarvoor wat azijn of citroensap toe aan het kookwater. Ook het meekoken van een appel maakt de groente mooi rood. De kleurverandering tijdens het koken is ook de reden voor de naam.

Smaak en textuur

De groente heeft een pittige koolsmaak met een zoet accent. De rijke smaak wordt wat zachter tijdens het koken, maar geeft je stamppot nog een pittige bite.

Net als andere harde koolsoorten heeft rodekool een stevige en knapperige structuur. Niet alleen de smaak, maar ook de structuur wordt zachter als je de groente kookt.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Een groente die van nat en koud houdt

Rode kool eten we in Nederland al eeuwen. Harde koolsoorten worden sinds de Middeleeuwen in het noorden van Europa gekweekt.

Deze kolen gedijen dan ook goed in een koel en nat klimaat. Bovendien zijn ze goed te bewaren. En dat was natuurlijk ideaal in Noord-Europese winters waarin weinig tot niets groeit.

De groente stamt af van de plantensoort Brassica oleracea. Dit is een wilde koolsoort die aan Atlantische en Mediterrane kusten in Europa groeit.

Rodekool is hiervan een veredeling. Andere kolen die uit de Brassica oleracea soort zijn voortgekomen zijn de bloemkool en broccoli.

Kijk je nog verder terug in de stamboom dan beland je in de Brassica-familie, ofwel de kruisbloemenfamilie. Hierin zitten planten die je niet zo snel in verband brengt met rode kool. Zo zijn de muurbloem, witte waterkers en zwarte mosterd verwant aan kool.

rode kool Nederland

Tegenwoordig is kool een van de belangrijkste groenten in de wereld. Het gewas wordt in ruim 90 landen gekweekt.

Hierdoor is de groente het hele jaar door verkrijgbaar. Dit geldt ook voor de kolen die in Nederland zijn geteeld.

Dus of het nou winter of zomer is. Je kunt altijd genieten van deze sluitkool!

Wist je dat...

...er meer dan 400 koolsoorten bestaan? Ook in de kleur rood en paars zijn er meerdere varianten. Zo heb je ook rode spitskool, rode Chinese kool en paarse broccoli.

Is rode kool gezond?

Hoe gezond is rode kool eigenlijk? Kolen zijn gezond doordat ze rijk zijn aan vitaminen, mineralen en vezels. Deze soort heeft echter nog een streepje voor.

De paarse kleur wordt namelijk veroorzaakt door anthocyanen. Dit zijn antioxidanten die ontstekingen remmen.

Doordat kool weinig calorieën bevat, kun je er veel van eten. Bovendien kun je de groente op veel verschillende manieren bereiden. Hierdoor past het in een gevarieerd eetpatroon.

Voedingswaarde

Rode kool heeft een hoge voedingswaarde. Wat er precies in 100 gram van de verse groente zit, laat ik je graag zien. Ik ga hierbij uit van een rauwe portie.

  • 31 kcal
  • 1,4 gram eiwitten
  • 7,4 gram koolhydraten, waarvan 3,8 gram suiker
  • 0,2 gram vetten
  • 2,1 gram vezels
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Vitaminen

Met deze groente ben je al een aardig eind op weg om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te behalen. In 100 gram rauwe rode kool zitten de volgende vitaminen:

  • Vitamine C: 95% van de ADH
  • Vitamine K: 48% van de ADH
  • Vitamine A: 22% van de ADH
  • Vitamine B6: 10% van de ADH
  • Vitamine B11 (foliumzuur): 5% van de ADH

Mineralen

Met een portie van 100 gram rauwe rodekool krijg je ook belangrijke mineralen binnen. Dit zijn de vijf belangrijkste varianten:

  • Mangaan: 12% van de ADH
  • Kalium: 7% van de ADH
  • Calcium: 4% van de ADH
  • IJzer: 4% van de ADH
  • Magnesium: 4% van de ADH
Tip

Rode kool is een topleverancier van vitaminen. Wil je die volledig benutten tijdens het eten? Kook of bak de groente dan niet, maar verwerk deze rauw in een salade of smoothie. Je kunt de kool dan ook mooi combineren met een andere groente voor een nog grotere vitamineboost.

rode kool gezondheidsvoordelen

De voordelen van rode kool

Alle koolsoorten zijn hartstikke gezond. Ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.

Het eten van de groente heeft daarmee verschillende positieve effecten op je gezondheid. Daarnaast is het een veelzijdige én betaalbare toevoeging aan je eetpatroon.

Voordeel 1: Helpt aan sterkere botten 

Voor het aanmaken en behouden van een sterk skelet is er meer nodig dan calcium en vitamine D. Ook de vitaminen C en K spelen daarin een belangrijke rol. En laat de groente daar nu net vol mee zitten. Bovendien levert deze ook nog een beetje calcium.

Voordeel 2: Bevordert de gezondheid van je hart 

De anthocyanen in deze kool kunnen het risico op hartproblemen verminderen. Dit komt doordat ze een verlagende werking hebben op je cholesterol en je bloeddruk. Bovendien gaan ze ontstekingen tegen.

Wist je dat...

...rodekool een zogenaamde sluitkool is? Dit is een kool die geen open krop heeft (zoals sla), maar een gesloten krop. Andere sluitkolen zijn bijvoorbeeld groene en witte kool.

Voordeel 3: Goed voor je spijsvertering

Vezels zijn de motor voor je stoelgang. Omdat deze koolsoort rijk is aan vezels, helpt deze je verteringsproces. Hierdoor kun je constipatie helpen te voorkomen. En dat is weer gunstig voor de gezondheid van je darmen.

Voordeel 4: Een betaalbare toevoeging aan je eetpatroon

De groente is in elke supermarkt verkrijgbaar. Je vindt deze misschien niet altijd op de groenteafdeling. Maar de variant in pot kun je overal wel vinden. En wist je dat er ook ingevroren rode kool bestaat? 

Nu vraag je je misschien af of rode kool uit pot gezond is. Nou, dat ligt eraan. Bestudeer het etikel eerst goed voor je een pot koopt. Aan bepaalde varianten worden namelijk suiker en zout toegevoegd. BIjvoorbeeld aan de variant met appeltjes.

Rode kool uit de diepvries is daarentegen altijd een gezonde keuze! 

Voordeel 5: Een veelzijdige groente

De paarse koolsoort is ontzettend veelzijdig. Hierdoor past deze perfect in een voedingspatroon met veel variatie. 

Je kunt de groente koken, stomen, bakken of grillen op de BBQ. Maar ook rauw eten, toevoegen aan een stamppot of verwerken in een ovenschotel zijn goede opties.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
rode kool allergie mosterdplant

Een allergie voor rode kool?

Dit is misschien het favoriete excuus van je kinderen als je ze de groente voorschotelt.

Maar in principe staat deze koolsoort niet bekend om het opwekken van allergische reacties. Wel is de plant verwant aan de mosterdplant.

Ben je allergisch voor mosterd? Dan kun je via kruisallergie gevoelig zijn voor rode kool.

Wist je dat...

...je als je allergisch bent voor mosterd, je via kruisallergie ook gevoelig kunt zijn voor rode kool?

Rode kool bereiden: van snijden tot koken

Met deze groente kun je alle kanten op. Smoren, roerbakken, koken of gewoon als rauwkost. Maar wat je ook van plan bent, je wilt de groente eerst snijden.

Verwijder daarvoor vooraf de buitenste bladeren. Deze gebruik je namelijk niet. Snijd daarna de onderkant van de kool eraf, zodat je de groente op je snijplank kunt zetten.

Snijd deze vervolgens in vieren. Nu wil je nog de taaie kernen verwijderen. Dan kun je de rest in dunne reepjes snijden.

rode kool salade

Na het snijden kun je de rode kool bereiden. Voeg de reepjes bijvoorbeeld toe aan een salade met feta en peer.

Of kook de groente op de traditionele manier en maak er een lekkere stamppot van.

Ook doet de koolsoort het goed in een exotische schotel. Zoals een Indiase curry of een roerbakgerecht in Chinese stijl.

Naast traditionele recepten met rode kool, kun je ook denken aan een soep. Ik vond dit gezonde recept voor rodekoolsoep voor je. Eet je liever vegetarisch? Vervang dan de runderbouillon door groentebouillon en de vis door een plantaardige eiwitbron. 

Heb je rodekool over? Dan kun je het restant eenvoudig invriezen door de groente eerst even te blancheren. Wil je de groente binnen een paar dagen weer gebruiken? Dan kun je je restanten prima in de koelkast bewaren.

Tip

Krijg je een opgeblazen gevoel van het eten van rauwe kool? Dit kun je voorkomen door je salade na het bereiden enkele uren in de koelkast te bewaren. Zo zorg je ervoor dat de kool beter te verteren wordt. 

Conclusie

Rode kool is een oude bekende in de Nederlandse keuken. Je kunt er stevige winterkost mee maken, maar ook frisse zomerse salades. Zo kun je het hele jaar door profiteren van de voedzame eigenschappen.

De groente bevat veel vitamines, mineralen en vezels. En wist je dat de rode kleur wordt veroorzaakt door stofjes die ontstekingsremmend werken? Dit maakt rode kool gezond en een goede toevoeging aan je eetpatroon.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Cavolo nero

Cavolo nero, het elegante broertje van boerenkool

Er liggen talloze soorten groenten in het groenteschap. Soms kom je een soort tegen die minder bekend is. Zoals de donke...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

spitskool

Spitskool: de 4 wetenschappelijk gezondheidsvoordelen van spitskool

Spitskool is een lichtgroene, spitsvormige koolsoort die nauw verwant is aan de witte kool. De groente wordt in de lente...

witte kool

Witte kool, de grijze muis onder de groenten

Witte kool is een typische wintergroente met een wat stoffig imago. Maar is dat wel terecht?  De groente is niet alleen...

chinese kool

Chinese kool: een rijke bron van eiwitten en vitamine C

Chinese kool is een koolsoort die net als boerenkool, spruitjes en broccoli tot de kruisbloemenfamilie behoort. Chinese ...

zuurkool zelf maken

Zuurkool zelf maken, fermenteren kun je leren

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Dat klinkt niet erg fancy hè? Grote kans dat je deze groente ook alleen kent van ...

Lees wat je gemist hebt

13532 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'