Spitskool: de 4 wetenschappelijk gezondheidsvoordelen van spitskool

Spitskool is een lichtgroene, spitsvormige koolsoort die nauw verwant is aan de witte kool. De groente wordt in de lente geteeld. Dit levert een andere vorm en structuur op dan veel andere koolsoorten, die echte wintergroenten zijn.

Spitskool is relatief zacht en licht verteerbaar. Het is ook een erg veelzijdige kool. Je vindt het ingrediënt vaak terug in de Oosterse keuken, maar het is ook een heerlijke basis voor een salade of toevoeging aan een stamppot.

Vanwege het hoge gehalte aan onder andere vitamine C en K is het ook erg gezond om meer spitskool aan je maaltijden toe te voegen!

In dit artikel lees je alles over spitskool en de gezondheidsvoordelen van deze koolsoort.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

spitskool kolensoort

Wat is spitskool?

Spitskool is een groente die behoort tot de kolenfamilie. De groente is nauw verwant aan de witte kool. Spitskool heeft een spitse vorm en bobbelig blad. 

Net als witte, rode en savooiekool is het een zogenaamde sluitkool, die worden gekenmerkt door een gesloten krop. Wel zijn de bladeren wat losser dan bij witte kool, wat maakt dat spitskool wat malser is.

Spitskool is dus een relatief zachte koolsoort. Hierdoor is de groente makkelijk snijdbaar en eenvoudiger te verwerken dan witte kool. Ook smaakt spitskool zoeter dan de witte koolsoort.

Wist je dat...

...spitskool door zijn zachte structuur veel beter te verteren is dan andere koolsoorten? Hoewel kolen bekend staan als echte wintergroenten, geldt dat niet voor spitskool. Die beleeft zijn hoogtijdagen namelijk in het voorjaar en de zomer. De oogst van de spitskoolplant vindt plaats vanaf juni, terwijl rode en witte kolen in de herfst worden geoogst.

spitskool kopen

Verkrijgbaarheid

Hoewel het van oorsprong een echte voorjaarsgroente is, vind je Nederlandse spitskolen tegenwoordig bijna het hele jaar door in de supermarkt.

Op het moment dat er geen Nederlandse kolen zijn, wordt de kool uit eigen land aangevuld met invoer uit Spanje en Portugal.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Spitskool koop je voorgesneden of als hele knol, zodat je deze zelf kunt verwerken. De hele kool bewaar je in de koelkast en is ongeveer een week houdbaar. Wanneer de kool is gesneden, wordt deze snel minder vers.

Tip

Als je spitskool koopt, zorg dan dat je er een kiest die stevig aanvoelt en er fris uitziet, zonder verkleuringen.

Is spitskool gezond?

Spitskool is, net als alle andere groenten, erg gezond. Het is dan ook goed om deze koolsoort regelmatig in je eetpatroon op te nemen. De groente bevat meerdere macronutriënten en mineralen, maar zit vooral vol vitaminen. Met name vitamine C en K zijn ruimschoots aanwezig in een portie spitskool.

In 100 gram spitskool vind je de volgende voedingswaarden:

  • 33 kcal
  • 3 gram eiwitten
  • 4 gram koolhydraten, waarvan 4 gram suiker
  • 0,6 gram vetten, waarvan 0,1 gram verzadigd
  • 2,2 gram vezels

Vitaminen in spitskool

Wanneer je een portie van 100 gram spitskool eet, krijg je daarmee onder andere de volgende vitaminen binnen:

  • Vitamine C: 66,67% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Vitamine K: 53,75% van de ADH
  • Vitamine A: 11,11% van de ADH
  • Vitamine B11 / Foliumzuur: 10,00% van de ADH
  • Vitamine B6: 6,67% van de ADH
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Mineralen in spitskool 

Er zitten ook allerlei mineralen in spitskool, al zijn deze hoeveelheden wel wat kleiner. In 100 gram spitskool vind je:

Gezondheidsvoordelen

Wanneer je regelmatig gerechten eet met spitskool als ingrediënt, kan dit op verschillende manieren een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid.

antioxidanten spitskool

Het kan ontstekingen in toom houden

Spitskool valt, net als broccoli en spruitjes, onder de kruisbloemige groenten. Deze staan erom bekend dat ze veel verschillende antioxidanten bevatten.

Van antioxidanten is aangetoond dat ze chronische ontstekingen verminderen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het eten van meer kruisbloemige groenten bepaalde ontstekingswaarden in je bloed verlaagt.

spitskool gezonde huid

Spitskool beschermt tegen schade

De groente zit bomvol vitamine C. Deze vitamine heeft allerlei positieve effecten op je lichaam. Het helpt bijvoorbeeld bij de aanmaak van collageen, wat nodig is voor een stevige huid en goed functionerende botten, spieren en bloedvaten.

Ook zorgt het voor een betere opname van ijzer en is het een krachtig antioxidant, waardoor vitamine C je lichaam beschermt tegen schade. 

Er zijn zelfs aanwijzingen dat een voedingspatroon dat rijk is aan vitamine C in verband kan worden gebracht met een lager risico op bepaalde vormen van kanker.

spijsvertering spitskool

Het draagt bij aan een goede spijsvertering

Spitskool zit net als andere koolsoorten vol met onoplosbare vezels. Dit is een soort koolhydraat dat niet kan worden afgebroken door je darmen.

Onoplosbare vezels helpen je spijsverteringsstelsel goed te werken, door volume aan je ontlasting toe te voegen en een regelmatige stoelgang te bevorderen. 

Tip

Heb je last van darmklachten zoals obstipatie? Dan is het eten van meer kool een uitstekende manier om je ontlasting te stimuleren en je spijsverteringsstelsel gezond te houden.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
spitskool bloedstolling

Spitskool helpt bij gezonde bloedstolling

Kool is een goede bron van vitamine K. Dit is een belangrijke voedingsstof, die allerlei functies in je lichaam vervult.

Een van de belangrijkste functies is dat het bijdraagt aan een gezonde bloedstolling. Zonder vitamine K zou je bloed niet goed meer kunnen stollen, waardoor het risico op overmatige bloedingen toeneemt.

Negatieve effecten

Spitskool is een relatief licht verteerbare koolsoort, die een stuk zachter is voor je darmen dan sommige andere soorten.

Maar wanneer je gevoelige darmen hebt en snel last krijgt van buikpijn, kun je ook klachten ervaren na het eten van spitskool. Winderigheid, krampen of gerommel in je buik zijn vervelende symptomen die je kunt ervaren.

Tip

Krijg je last van je maag en/of darmen als je rauwe kool eet? Dan kan het helpen om de kool(salade) van tevoren klaar te maken en in de koelkast zetten. Zo kan de spitskool wat zachter worden, waardoor deze beter verteerbaar is.

spitskool koken

Meer spitskool eten

Lijkt het je een goed idee om wat vaker spitskool te eten? Vanwege de voedingswaarde of gewoon omdat je het lekker vindt?

Dan heb je geluk, want spitskool is enorm veelzijdig. Je kunt spitskool koken, stomen, smoren, roerbakken en rauw eten! Wat dacht je van een spitskoolsalade, met wat avocado en een frisse dressing? 

Wist je dat...

...wij in Nederland de spitskool vaak koken, maar dat roerbakken of stomen eigenlijk veel gezonder is? Op die manier blijven de vitaminen en andere voedingsstoffen namelijk veel beter behouden. Van oudsher wordt de groente veel gebruikt in recepten uit de Oosterse keuken, maar je kunt het ook fijnsnijden en door een stamppot mengen.

Tip

Wanneer je de spitskool bereiden, kun je het beste de buitenste bladeren eraf halen. Deze zijn namelijk vaak beschadigd of wat verlept. Vervolgens snijd je de krop over de lengte in vier stukken en kun je de harde stronk verwijderen.

Beoordeel dit artikel

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wat je ontlasting je kan vertellen over je gezondheid

Wat je ontlasting je kan vertellen over je gezondheid

Ooit weleens in het toilet gekeken? Veel mensen zouden het niet toegeven, maar ik denk dat iedereen weleens een nacontro...

Cavolo nero

Cavolo nero, het elegante broertje van boerenkool

Er liggen talloze soorten groenten in het groenteschap. Soms kom je een soort tegen die minder bekend is. Zoals de donke...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Boerenkool: van vergeten groente tot superfood

Boerenkool: Calorieën, Voordelen en mogelijke Risico's

Dankzij het indrukwekkende voedingsprofiel groeide boerenkool tien jaar geleden uit tot een populaire superfood. Boerenk...

witte kool

Witte kool, de grijze muis onder de groenten

Witte kool is een typische wintergroente met een wat stoffig imago. Maar is dat wel terecht?  De groente is niet alleen...

chinese kool

Chinese kool: een rijke bron van eiwitten en vitamine C

Chinese kool is een koolsoort die net als boerenkool, spruitjes en broccoli tot de kruisbloemenfamilie behoort. Chinese ...

rode kool vitaminebom

Rode kool, een gezonde én betaalbare groente

Denk jij bij deze groente ook direct vroeger? Op zondagen maakte oma vaak rode kool met appel. Deze specialiteit werd tr...

Lees wat je gemist hebt

13553 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'