Witte kool: de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen

Witte kool is een ronde koolsoort met gesloten bladeren, ook wel ‘sluitkool’ genoemd. 

Het behoort samen met spruitjes, boerenkool, en broccoli tot de Brassica-familie. De groenten uit deze plantenfamilie bevatten unieke organische verbindingen, die ze een bittere smaak geven.

Deze kool wordt voornamelijk gebruikt om zuurkool van te maken. In deze vorm biedt het allerlei gezondheidsvoordelen, zoals het verbeteren van je spijsvertering en het ondersteunen van je immuunsysteem.

Je kunt gesneden witte kool rauw eten of in gerechten verwerken. De groente bevat voedingsstoffen die mogelijk het risico op diabetes en hartproblemen kunnen verkleinen. In dit artikel lees je er alles over.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, MSc Exercise Science and Health Promotion, Initiatiefnemer van gezondeten.nl

witte kool

Herkomst van witte kool

Deze koolsoort wordt al eeuwenlang geteeld in Noord-Europa en is daarmee een van de oudste koolsoorten. De koolteelt vindt tegenwoordig voornamelijk plaats in West-Friesland en Noord-Holland. 

In het oosten van Nederland wordt deze koolsoort geen witte kool genoemd, maar staat hij bekend onder de naam ‘boeskool’.

Wist je dat...

...witte kool vooral in het noorden van Nederland wordt geteeld, omdat hier geen aantasting door knolvoet plaatsvindt? Dit is een van de belangrijkste koolziekten, waardoor een hele oogst verloren kan gaan.

witte kool soorten

Soorten witte kool

Als we over witte kool spreken, bedoelen we over het algemeen de ronde variant. Maar in feite zijn er twee soorten witte kool, namelijk een ronde en een spitse.

De spitse witte kool staat ook wel bekend als spitskool. De spitskool heeft ook iets weg van de Chinese kool maar daar mogen we hem zeker niet mee verwarren.

De teelt

De kool wordt geteeld van de lente tot en met de herfst. Alleen in de wintermaanden ligt de teelt stil. In die periode vind je kolen in de supermarkt van de zogenoemde ‘bewaarteelt’. Dit is witte kool die is geoogst in november en daarna opgeslagen.

De teelt van de spitskool vindt voornamelijk plaats in de lente en soms ook nog wat in de zomer. De rest van de zomer en de herfst worden de ronde witte kolen geoogst.

witte kool bewaren

Kopen en bewaren

Wanneer je witte kool aanschaft, wil je natuurlijk graag een verse kool in je karretje leggen. Let er daarom op dat het buitenste blad er mooi en fris uitziet en niet is verdord.

Als je de kool al wat langer hebt, hoef je alleen de buitenste bladeren te verwijderen. Daaronder komt weer een mooi exemplaar tevoorschijn.

Wist je dat...

...de witte kool die bij ons in de winkels ligt het hele jaar uit Nederland komt? Hierdoor is de groente altijd relatief goedkoop.

witte kool invriezen

Witte kool invriezen

Je kunt de kool het beste in je koelkast bewaren, dan blijft hij twee tot drie weken goed.

Wil je witte kool invriezen? Blancheer de bladeren dan eerst een paar minuten. Daarna zijn ze tot wel twaalf maanden houdbaar in de diepvries. Gesneden witte kool is daar in tegen minder geschikt om in te vriezen.

Is witte kool gezond?

Witte kool beschikt over unieke verbindingen en voedingsstoffen en is dan ook heel gezond. Voeg regelmatig een portie van deze groente.toe aan je avondmaaltijd en je krijgt allemaal belangrijke vitaminen en mineralen binnen, die bijdragen aan je gezondheid.

De voedingswaarden

Witte kool bevat per 100 gram de volgende voedingswaarden:

  • 27 kcal
  • 1,5 gram eiwitten
  • 3,8 gram koolhydraten, waarvan 3,6 gram suikers
  • 0,2 gram vetten, waarvan 0 gram verzadigd
  • 2,5 gram vezels

Vitaminen

Natuurlijk bevat de kool allerlei vitaminen. Vooral het gehalte vitamine C in de kool is erg hoog. Wanneer je 100 gram van deze groente eet, krijg je ook veel vitamine K en B11 binnen.

  • Vitamine C: 53,5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Vitamine K: 50% van de ADH
  • Vitamine B11 (foliumzuur): 10% van de ADH
  • Vitamine B6: 7,3% van de ADH
  • Vitamine B1: 4,6% van de ADH
Witte kool snijden

Vitamine C 

Witte kool bevat een flinke hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine heeft allerlei belangrijke functies in je lichaam.

Deze vitamine is bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van het eiwit collageen. Collageen geeft structuur en flexibiliteit aan je huid. Daarnaast is het essentieel voor het goed functioneren van je botten, spieren en bloedvaten.

Vitamine C helpt je lichaam ook om ijzer te absorberen. Bovendien is het een krachtige antioxidant.

Vitamine C beschermt je lichaam tegen schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Deze worden in verband gebracht met het ontstaan van allerlei chronische ziekten.

Mineralen

Er zitten ook veel mineralen in 100 gram witte kool, al zijn de hoeveelheden wat minder dan van de vitaminen:

De vier gezondheidsvoordelen van witte kool

Eet regelmatig witte kool salade of verwerk de kool op een andere manier in je maaltijden, en je geniet van allerlei positieve effecten op je gezondheid.

1. Goed tegen ontstekingen

De kool zit vol met stoffen die zwelling en ontsteking in je weefsels helpen te verminderen. Dit draagt bij aan de bescherming tegen gezondheidsproblemen.

Ontstekingen kunnen namelijk zorgen voor ziektes als kanker, hartaandoeningen, diabetes en de ziekte van Alzheimer.

Witte kool rauw eten

2. Ondersteund je spijsvertering

Kool bevat 1 gram vezels per 10 calorieën. Hierdoor geeft het je een vol gevoel, zodat je minder eet. De vezels zorgen ook voor een regelmatige stoelgang. Daarnaast kunnen ze helpen je ‘slechte’ cholesterol te verlagen en je bloedsuiker onder controle te houden.

Kool bevat ook voedingsstoffen die je maagslijmvlies en de binnenkant van je darmen sterk houden. Het sap van witte kool kan zo zelfs maagzweren helpen genezen.

3. Mogelijk positieve werking tegen kanker

Er zijn aanwijzingen dat een dieet dat rijk is aan vitamine C in verband kan worden gebracht met een lager risico op bepaalde vormen van kanker. Dit komt door de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van vitamine C. 

Maar hoewel veel studies een verband hebben gevonden tussen een hogere vitamine C-inname en een verminderd risico op bepaalde kankersoorten, zijn de resultaten van gecontroleerde studies hiernaar nog wisselend.

De kool bevat ook speciale zwavelhoudende stoffen, die je lichaam kan omzetten in kankerbestrijdende stoffen. Deze zitten ook in andere groenten, waaronder boerenkool, koolsoorten, broccoli, spruitjes en bloemkool.

witte kool salade

4. Kan diabetes type 2 helpen voorkomen

Een dieet met veel kool zou de kans op diabetes type 2 kunnen verlagen.

Er is gebleken dat mensen die het ‘Scandinavische eetpatroon’ volgen, met veel kool en daarnaast veel wortelgroenten, vis, appels, peren, havermout en roggebrood, tot 38% minder kans hebben om deze aandoening te krijgen.

Witte kool en winderigheid

Een vervelende bijwerking van het eten van witte kool, is dat het gasvorming in je darmen en winderigheid kan veroorzaken. Witte kool salade geeft een grotere kans op deze bijwerkingen aangezien de kool rauw is. Na bereiding is de kans op bijwerkingen iets minder groot.

Deze symptomen worden veroorzaakt door de niet-verteerbare koolhydraten in de kool, zoals zetmeelvrije polysachariden en oligosachariden. Deze worden geheel of gedeeltelijk gefermenteerd in de dikke darm door de daar aanwezige bacteriën. Hierbij ontstaan verschillende korte-keten vetzuren, organische zuren en dus gassen.

Tip

Wanneer je witte kool bereidt met kruiden als anijs, venkel of karwij gaat dat de gasvorming tegen. Eet je rauwe kool? Zet de salade dan voordat je deze gaat eten eerst een halfuur in de koelkast. Dat voorkomt een opgeblazen gevoel achteraf.

witte kool bereiden

Witte kool bereiden

Je kunt witte kool koken, blancheren, wokken of gewoon rauw eten. Het is een erg veelzijdige groentesoort!

Vraag je je af hoe je witte kool moet snijden? Gebruik hiervoor dezelfde techniek als wanneer je een ui snijdt. Eerst doormidden, om vervolgens beide helften over de lengte en daarna over de breedte in stukken te snijden. Met de gesneden witte kool kan je lekkere witte kool salade maken of roerbakken.

Bericht bewaren
Beoordeel
Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

rijst

Rijst: de verschillen tussen witte-en zilvervliesrijst op een rij

Bruine, witte, gele, jasmijn, zilvervlies, basmati; de lijst met rijstsoorten is eindeloos. Deze populaire graansoort wo...

Witte aanslag op de tong verwijderen

Witte aanslag op de tong, de oorzaken en behandeling

Witte aanslag op de tong kan heel vervelend zijn. Het ziet er niet fris uit, de mond wordt droog en je krijgt een slecht...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoorde­l­e­n en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoorde­l­e­n­, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt v...

Toon meer (249)