Witte kool, de grijze muis onder de groenten

Witte kool is een typische wintergroente met een wat stoffig imago. Maar is dat wel terecht? 

De groente is niet alleen vezelrijk, maar bevat ook veel vitaminen en mineralen. Daarnaast is de kool ontzettend veelzijdig. Blancheren, grillen, roerbakken, stoven, stomen, koken, wokken of bakken. Niet is te gek voor deze bolvormige koolsoort.

Alles wat je wilt weten over deze ondergewaardeerde Hollandse groente lees je hier.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

wittekool

Wat is witte kool?

Wittekool, sluitkool, ronde kool en boeskool zijn allemaal benamingen voor de in Noord-Europa gekweekte groente.

De bolvormige groente behoort net als groene en rode kool tot de oudste koolsoorten. 

Wist je dat kool inheems is in Europa? 

Doordat de witte sluitkool al eeuwenlang wordt geteeld heeft deze vele bijnamen.

In ons land vindt de koolteelt voornamelijk plaats in het noorden van Nederland. Dat komt doordat er daar geen aantasting door knolvoet plaatsvindt.

Knolvoet is een van de belangrijkste koolziekten. Het kan ervoor zorgen dat een hele oogst verloren gaat.

Wist je dat...

...wittekool familie is van spruitjes, broccoli en boerenkool? De groenten uit deze plantenfamilie bevatten unieke organische verbindingen, die ze een bittere smaak geven.

Wanneer is het tijd voor wittekool?

Wittekool wordt geteeld van de lente tot en met de herfst. Bijna het hele jaar kun je dus verse witte kool krijgen!

Alleen in de wintermaanden ligt de teelt stil. In die periode vind je kolen in de supermarkt van de zogenoemde ?bewaarteelt?. De groenten zijn dan in november geoogst en daarna opgeslagen.

Wist je dat...

...de witte winterkool vrij zwaar is? Ben je van plan de groente in je winkelmandje te leggen? Houd dan rekening met zo'n 2 kilo extra! 

witte kool soorten

Wat is het verschil tussen witte kool en spitskool?

Als we over wittekool spreken, bedoelen we over het algemeen de ronde variant.

Maar in feite zijn er twee soorten, namelijk een ronde en een spitse.

De spitse variant staat ook wel bekend als spitskool

Maar wat is dan eigenlijk het verschil tussen de twee soorten?

De ronde variant is iets milder van smaak en ook de structuur is iets anders. Daarnaast is de spitse koolsoort een zomerkool, terwijl de ronde variant een typische winterkool is.

Is witte kool gezonder dan spitskool?

Om een antwoord te geven op deze vraag heb ik de voedingswaarden van beide kolen voor je vergeleken. 

De ronde variant bevat per 100 gram minder calorieën, eiwitten, calcium, vitamine A en vitamine C dan de spitse. Wittekool wint het qua vezels en vitamine B6.

Maar wat zegt dit nu? Eigenlijk niks. De verschillen zijn zo klein dat ze nagenoeg verwaarloosbaar zijn.

Alle twee de soorten bevatten gezonde voedingsstoffen en passen perfect in een gezond eetpatroon. Van beide kun je ontzettend veel eten zonder dat je je zorgen hoeft te maken.

Wist je dat...

...zuurkool geen aparte koolsoort is? Het is gefermenteerde wittekool. Een Chinese kool is daarentegen wel degelijk een andere groente.

wittekool bewaren

Waar let je op bij het kopen van wittekool?

Ga je naar de supermarkt om deze wintergroente te scoren?

Dan wil je natuurlijk graag een verse kool in je karretje leggen.

Let er daarom op dat het buitenste blad er mooi en fris uitziet en niet is verdord.

Heb je de kool al wat langer in huis en zien de buitenste blaadjes er niet zo fraai meer uit? Verwijder ze dan gewoon. De kans is groot dat er mooie exemplaren onder vandaan komen.

Wist je dat...

...de witte kool die bij ons in de winkels ligt het hele jaar uit Nederland komt? Hierdoor is de groente altijd relatief goedkoop.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
wittekool invriezen

Zo lang mogelijk genieten van wittekool

Onaangesneden blijft de winterkool twee tot drie weken goed. 

Maar omdat de groente zo groot is, zal het regelmatig voorkomen dat je deze niet in een keer helemaal gebruikt. 

Hoe zorg je er dan voor dat je er zo lang mogelijk plezier van hebt?

Het bewaren van aangesneden kool doe je als volgt. Wikkel de groente in vershoudfolie en leg deze in je koelkast.

Wil je witte kool invriezen? Blancheer de groente dan kort. Je kunt deze daarna tot wel twaalf maanden in je diepvries bewaren!

Let op: (voor)gesneden wittekool is minder geschikt om in te vriezen.

Vraag je je af hoe je de groente snijdt? Gebruik hiervoor dezelfde techniek als wanneer je een ui snijdt. Eerst doormidden, om vervolgens beide helften over de lengte en daarna over de breedte in stukken te snijden.

Heb je hier geen zin in? Dan kun je in de meeste supermarkten ook gesneden witte kool kopen. Let er wel op dat dit minder lang houdbaar is.

witte kool bereiden

Hoe eet je deze witte koolsoort?

Je komt de groente regelmatig tegen in warme gerechten.

Stoven, roerbakken, wokken en verwerken in een ovenschotel zijn veelgebruikte bereidingswijzen.

Misschien vraag je je daarom af: ''Kun je witte kool rauw eten?'' Ja dat kan zeker!

De groente is ontzettend veelzijdig. Je kunt er meer mee dan je misschien denkt. Heb je wel eens rauwe witte kool gegeten?

witte kool rauw

Denk bijvoorbeeld aan een witte kool salade met dun gesneden wittekool, partjes appel en een beetje witte wijn azijn.

Voeg eventueel wat fijngehakte rode peper toe om de salade wat pit te geven!

Of wat dacht je van dit lekkere witte kool recept: een klassieke coleslaw.

Tip

Ga je bovenstaand recept bereiden? Laat me je dan een tip geven: vervang de mayonaise door kwark of yoghurt. Dat is minstens zo lekker en net iets gezonder!

witte kool voordelen

Is wittekool gezond?

De groente bevat veel belangrijke voedingsstoffen en is dan ook heel gezond.

Voeg daarom regelmatig een portie van deze groente toe aan je maaltijd.

Wat dacht je van witte kool steak? Dit populaire gerecht is eenvoudig te maken, lekker én betaalbaar!

De voedingswaarden

Rauwe witte sluitkool bevat per 100 gram de volgende voedingswaarden:

  • 30 kcal
  • 2 gram eiwitten
  • 4 gram koolhydraten, waarvan 4 gram suikers
  • 0 gram vetten, waarvan 0 gram verzadigd
  • 2,8 gram vezels
vitamines witte kool

De groente bevat aardig wat vitamines. Vooral het gehalte vitamine C is erg hoog.

Met 100 gram krijg je meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van deze vitamine binnen.

Ben je benieuwd wat deze vitamine allemaal voor je lijf doet? Je leest het in dit artikel over vitamine C.

Deze vitamines vind je in 100 gram witte sluitkool:

  • Vitamine C: 38,7% ADH
  • Vitamine K: 85,7% van de ADH
  • Vitamine B11 (foliumzuur): 10% van de ADH
  • Vitamine B6: 10% van de ADH
  • Vitamine B1: 5,3% van de ADH

Er zitten ook veel verschillende mineralen in 100 gram van deze groente:

voordelen witte kool

4 Gezondheidsvoordelen van wittekool

Persoonijk ben ik een groot fan van deze wintergroente!

Doordat de kool een subtiele smaak heeft voeg ik deze graag aan verschillende gerechten toe.

Maar om eerlijk te zijn is dat niet de enige reden dat ik er dol op ben. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Door de groente regelmatig te eten geniet je ook van allerlei positieve effecten op je gezondheid! Hieronder lees je de 4 bewezen voordelen van de winterkool.

Voordeel 1: Helpt tegen ontstekingen

De kool zit vol met stoffen die zwelling en ontsteking in je weefsels helpen te verminderen. Zo draagt de groente bij aan het bescherming tegen gezondheidsproblemen.

Ontstekingen kunnen namelijk zorgen voor ziektes zoals kanker, hartaandoeningen, diabetes en de ziekte van Alzheimer.

Witte kool eten

Voordeel 2: Ondersteunt je spijsvertering

Kool bevat 1 gram vezels per 10 calorieën. Dat is echt behoorlijk veel!

Hierdoor geeft de groente je een vol gevoel, zodat je minder eet.

De vezels zorgen ook voor een regelmatige stoelgang. 

Daarnaast kunnen ze helpen je ?slechte? cholesterol te verlagen en je bloedsuiker onder controle te houden.

De vezelrijke groente bevat ook voedingsstoffen die je maagslijmvlies en de binnenkant van je darmen sterk houden. Het sap van de sluitkool kan zo zelfs maagzweren helpen genezen.

Voordeel 3: Draagt bij aan het beschermen tegen kanker

Er zijn aanwijzingen dat een dieet dat rijk is aan vitamine C in verband kan worden gebracht met een lager risico op bepaalde vormen van kanker. Dit komt door de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van vitamine C

Maar hoewel veel studies een verband hebben gevonden tussen een hogere vitamine C-inname en een verminderd risico op bepaalde kankersoorten, zijn de resultaten van gecontroleerde studies hiernaar nog wisselend.

De groente bevat ook speciale zwavelhoudende stoffen, die je lichaam kan omzetten in kankerbestrijdende stoffen. Deze zitten ook in andere groenten, waaronder boerenkool, andere koolsoorten, broccoli, spruitjes en bloemkool.

witte kool diabetes

Voordeel 4: Kan diabetes type 2 helpen voorkomen

Een dieet met veel kool kan de kans op diabetes type 2 verlagen.

Het is gebleken dat mensen die het ?Scandinavische eetpatroon? volgen (waarbij veel kool wordt gegeten) tot 38% minder kans hebben om deze aandoening te krijgen.

Kans op winderigheid

Een vervelende bijwerking van het eten van wittekool is dat het winderigheid kan veroorzaken. Wanneer je de groente rauw eet is de kans op gasvorming in je darmen groter. Na bereiding is de kans op vervelende bijwerkingen iets minder groot.

Gasvorming en winderigheid worden veroorzaakt door de niet-verteerbare koolhydraten in de kool. Deze koolhydraten worden geheel of gedeeltelijk gefermenteerd in je dikke darm door de daar aanwezige bacteriën.

Bij dit proces ontstaan verschillende korte-keten vetzuren, organische zuren en... Gassen. En daar kun je last van krijgen.

Tip

Wanneer je de winterkool bereidt met kruiden als anijs, venkel of karwij gaat dat de gasvorming tegen. Eet je rauwe kool? Zet de salade dan voordat je deze gaat eten eerst een halfuur in de koelkast. Dat voorkomt een opgeblazen gevoel.

Conclusie

Wittekool mag dan misschien niet de meest hippe groente zijn. Toch is het zeker de moeite waard om deze wintergroente toe te voegen aan je eetpatroon. Zo krijg je veel vezels, vitamines en mineralen binnen.

Je hoeft geen keukenprins of -prinses te zijn om de groente toe te bereiden. Je kunt met de veelzijdige koolsoort namelijk alle kanten op. Denk aan roerbakken, stomen en stoven, als rauwkost of verwerkt in een ovenschotel. 

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, heerlijke groenten die je niet moet vergeten

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten welk...

Cavolo nero

Cavolo nero, het elegante broertje van boerenkool

Er liggen talloze soorten groenten in het groenteschap. Soms kom je een soort tegen die minder bekend is. Zoals de donke...

spruitjes

Spruitjes: de 6 belangrijkste voordelen op een rij

Spruitjes bevatten veel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Hierdoor is deze kruisbloemige groente een voedza...

spitskool

Spitskool: de 4 wetenschappelijk gezondheidsvoordelen van spitskool

Spitskool is een lichtgroene, spitsvormige koolsoort die nauw verwant is aan de witte kool. De groente wordt in de lente...

chinese kool

Chinese kool: een rijke bron van eiwitten en vitamine C

Chinese kool is een koolsoort die net als boerenkool, spruitjes en broccoli tot de kruisbloemenfamilie behoort. Chinese ...

rode kool vitaminebom

Rode kool, een gezonde én betaalbare groente

Denk jij bij deze groente ook direct vroeger? Op zondagen maakte oma vaak rode kool met appel. Deze specialiteit werd tr...

zuurkool zelf maken

Zuurkool zelf maken, fermenteren kun je leren

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Dat klinkt niet erg fancy hè? Grote kans dat je deze groente ook alleen kent van ...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'