Cavolo nero, het elegante broertje van boerenkool

Er liggen talloze soorten groenten in het groenteschap. Soms kom je een soort tegen die minder bekend is. Zoals de donkere koolsoort cavolo nero.

Misschien ken je dit elegante broertje van boerenkool nog niet. Maar deze groente zit vol gezonde voedingsstoffen en smaakt ook nog eens lekker! In dit artikel leg ik je uit wat palmkool is en hoe je een cavolo nero recept bereidt.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

bladeren cavolo nero

Wat is cavolo nero?

Het is een oude koolsoort die zelfs al door de Romeinen gebruikt werd.

De naam is Italiaans voor 'zwarte kool'. In Nederland ook wel palmkool genoemd.

Dat komt door de vorm van de plant. De bladeren lijken op die van een palm.

Tip

De oorsprong van cavolo nero ligt in Italië. Hij groeit het beste in het Middellandse Zeegebied en kan niet makkelijk verbouwd worden in het noorden van Europa. Hier is het namelijk te koud.

Wat is het verschil tussen palmkool en boerenkool?

Je herkent de plant aan zijn donkergroene bladeren die bijna zwart lijken te zijn. De bladeren hebben ook een gebobbelde textuur die op de textuur van boerenkool lijkt. In vergelijking met boerenkool heeft palmkool stevigere bladeren.

De smaak van cavolo nero is ook meer uitgesproken, waardoor het veel meer smaak toevoegt aan een gerecht.

Wist je dat...

...palmkool onderdeel is van de familie van kruisbloemen? Andere familieleden zijn onder andere wittekool, bloemkool, broccoli, chinese kool, paksoi en koolrabi.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Cavolo nero telen

Het is een grote plant, die tot wel drie meter hoog kan groeien. In het tweede jaar groeien er gele bloemen aan de cavolo nero. De palmkool is een tweejarige plant.

Cavolo nero zaaien doe je het beste aan het begin van de lente. De plant is in de herfst en de winter klaar om geoogst te worden.

Staat de plant in bloei, dan kun je de zaden oogsten. Dit gebeurt meestal in de zomer. Zo is het mogelijk om na twee jaar weer nieuwe zaden te verzamelen, waardoor je het komende voorjaar een nieuwe palmkool kunt zaaien.

Wist je dat...

...alleen de bladeren van de cavolo nero eetbaar zijn? De stronk is te hard en te taai om te eten.

Voedingsstoffen in cavolo nero

Het wordt vaak als een voedzame groente gezien, maar waarom is cavolo nero zo gezond? Dat heeft alles te maken met de gezonde voedingsstoffen in deze kool.

Uit 100 gram palmkool haal je de volgende voedingsstoffen:

  • 53 kcal
  • 4 gram eiwitten
  • 9,7 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suikers
  • 0,9 gram vetten, waarvan 0 gram verzadigd
  • 1,8 gram vezels

Is cavolo nero gezond? Ja! Het is een erg mager product. Het bevat nagenoeg geen vetten, relatief weinig koolhydraten en er zitten ook weinig calorieën in.

Dat is niet het enige, want er zit ook bijna twee gram vezels in 100 gram palmkool. Vezels zorgen ervoor dat de groente je goed vult, waardoor je minder snel honger krijgt.

In dit artikel lees je wat vezels nog meer voor je gezondheid doen.

Tip

Wil je gezond afvallen maar wel veel afwisseling in je eetpatroon? Geniet dan van deze elegante broer van de boerenkool. Om te checken of je overgewicht hebt, kun je je BMI berekenen. Gebruik hiervoor onze handige tool.

Vitamines en mineralen

Daarnaast vind je een paar belangrijke vitaminen en mineralen in cavolo nero uitgedrukt in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH):

  • Vitamine A: 50% van de ADH
  • Vitamine C: 162% van de ADH
  • Vitamine K: 1182% van de ADH
  • Vitamine B11 (foliumzuur): 9,3% van de ADH
  • Mangaan: 33% van de ADH
Bereiding van cavolo nero

Cavolo nero schoonmaken en bewaren

De lekkerste manier om cavolo nero te eten is door enkel het zachtere blad te bereiden.

De bereiding van de kool kun je vergelijken met die van boerenkool.

Je zult eerst het blad van de stengel moeten scheiden. Dat doe je eerst door de uitstekende stengels weg te snijden. 

De nerf wil je ook weghalen, want deze is net wat taaier en lastiger te kauwen. Het enige wat overblijft is het donkerste deel van de palmkool.

Nu mag je zelf bepalen hoe je de cavolo nero gaat bereiden, maar eerst moet je de bladeren goed afspoelen onder de kraan. Er kan namelijk nog wat zand tussen de bobbels van het blad verstopt zitten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Wil je de groente nog een paar dagen bewaren voordat je hem bereidt? Palmkool bewaren doe je het beste in de koelkast. Een hele kool leg je in de groentelade van je koelkast.

Doe het niet in een plastic zak, want dit kan ervoor zorgen dat de bladeren sneller zacht worden. Dat komt doordat er te veel vocht bij komt. Gemiddeld blijft het drie tot vier dagen goed in de koelkast.

Tip

Wil je palmkool zo lang mogelijk vers houden? Leg hem dan in een open bakje met een beetje keukenpapier op de bodem. Vervang het keukenpapier wanneer het vochtig is en houd de bladeren lekker knapperig.

4 Manieren om cavolo nero te eten 

Het leuke aan de groente is dat je er alle kanten mee op kunt. Ik geef je 3 populaire bereidingen van de palmkool.

cavolo nero salade

Manier 1: Rauw eten

Je kunt de palmkool gewoon rauw eten.

Het is dan wel lekkerder om de kool even te masseren. Dat maakt de groente wat zachter.

Daarbij wordt zo de smaak van je dressing beter opgenomen.

Manier 2: Roerbakken

Ook kun je cavolo nero roerbakken. Doordat het een stevige koolsoort is, behouden de bladeren meer van hun knapperige textuur. Dat geeft je gerechten ook meer smaak.

Roerbakken doe je in een grote pan, eventueel met een beetje olie erbij. Binnen vijf tot zeven minuten is de palmkool klaar om gegeten te worden.

geblancheerde palmkool

Manier 3: Blancheren

Door cavolo nero te blancheren behoud je smaak en kleur optimaal. 

Wil je de palmkool invriezen? Dan is blancheren ook een goede optie.

Het blad blijft fris en knapperig, zelfs nadat je het ontdooit. 

Wist je dat...

...cavolo nero in Italië veelal gebruikt wordt in gerechten als minestrone en ribollita? 

Manier: 4 In een stamppot

Het is niet voor niets het broertje van boerenkool! Heb jij wel eens cavolo nero stamppot op?

Palmkool stamppot maken als alternatief voor een boerenkool stamppot? Dat kan! Je kunt met cavolo nero het recept gelijk houden als die van de Nederlandse boerenkool stamppot, of je kunt er een kleine Italiaanse draai aan geven.

Hoe doe je dat dan? Het is vrij vergelijkbaar als de Nederlandse variant, maar gebruik in plaats van normale spekjes pancetta. Dit is een typisch Italiaans spek. Strooi vervolgens over de palmkool stamppot wat geraspte Parmezaanse kaas. 

Tip

2 Recepten met cavolo nero

Wil je vaker cavolo nero eten? Dan is het goed om te weten hoe je deze kool allemaal kunt gebruiken. Hier vind je twee lekkere recepten met deze Italiaanse groente in de hoofdrol.

recept palmkool

Recept 1: Pasta met palmkool

Cavolo nero is Italiaans. Dus pasta is een voor de hand liggend gerecht.

Hierbij komt de smaak van de palmkool goed tot zijn recht, zonder dat het overheerst.

Eet je vegetarisch? Laat dan de spekjes weg of vervang ze door wat extra noten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 palmkool
  • 500 gram cherrytomaten
  • 300-400 gram volkoren penne 
  • 250 gram spekjes
  • 200 milliliter slagroom
  • 60 gram pijnboompitten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • Olijfolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 graden en leg de cherrytomaten in een ovenschaal. Sprenkel olijfolie over de tomaten en bak ze circa 20 minuten.
  2. Optioneel: rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
  3. Maak de palmkool schoon en snijd de bladeren in grote stukken. Snipper vervolgens de ui, snijd de rode peper in kleine stukjes en hak de knoflook fijn. Kook ondertussen de penne volgens de aanwijzing op de verpakking.
  4. Bak de spekjes in een koekenpan. Zijn ze knapperig? Schep ze dan uit de pan. Fruit de knoflook, ui en peper in de koekenpan van de spekjes. Voeg na een paar minuten de slagroom toe, laat dit twee minuten koken en voeg de palmkool toe. Laat het geheel nog vijf minuten sudderen, totdat de kool gaar is. 
  5. Voeg vervolgens de spekjes, pasta en cherrytomaten toe en verwarm het geheel kort.
  6. Verdeel de pasta over 4 borden en strooi de pijnboompitjes over het geheel.
Tip

Verwijder de zaadjes uit de rode peper voor een minder pittige pasta.

Salade palmkool

Recept 2: Salade met palmkool en appel

Heb je zin in een frisse en toch vullende salade? Dan is dit een goede optie.

Eet het als bijgerecht (eventueel zonder bonen). Of neem een extra grote portie voor een gezonde en lichte maaltijd.

De appel en granaatappel zorgen voor een frisse smaak.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 gram palmkool
  • 200 gram voorgekookte kidneybonen
  • 1 appel
  • 1/2 granaatappel
  • 40 gram ongezouten amandelen
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels citroensap

Bereidingswijze

  1. Maak de dressing door de olijfolie, mosterd, honing en citroensap te mengen. Breng eventueel op smaak met een beetje peper en zout.
  2. Spoel de kidneybonen af onder stromend water en laat uitlekken in een vergiet of zeef.
  3. Maak de kool schoon en snijd de bladeren in grove stukken. Masseer ze goed met je handen om de bladeren zachter te maken. Snijd de appel doormidden en verwijder de pitjes uit de granaatappel.
  4. Neem een grote kom en hussel de palmkool, kidneybonen, appel, granaatappelpitjes, amandelen en zonnebloempitten goed door elkaar.
  5. Verdeel de salade over 4 borden en sprenkel de dressing erover.  
Tip

Granaatappelpitjes verwijderen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hoe je dat snel en efficiënt doet? Dat lees je in dit aritkel over granaatappelpitjes.

Waar kun je cavolo nero kopen?

Je kunt cavolo nero als roerbakmix bij de meeste supermarkten wel vinden. Kun je geen roerbakmix of losse kool kopen in jouw supermarkt? Dan kun je dus het best boerenkool als cavolo nero alternatief gebruiken. 

Conclusie

De palmkool is een zeer gezond groente vol gezonde voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Met deze koolsoort haal je al gauw de ADH voor vitamines C en K.

De van oorsprong Italiaanse groente is zeer veelzijdig en vergelijkbaar met boerenkool. Je kunt de kool blancheren, wokken of als basis voor een salade eten. De cavolo nero kool moet wel wat zorgvuldig schoongemaakt worden.

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Wat dacht je van een overheerlijke Thaise quinoa salade met cashewnoten? En een gember-amandel dressing om van te water...

Knoflook gezondheidsvoordelen

Knoflook, 6 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Knoflook is meer dan alleen een smaakmaker voor een gerecht. Zo zijn er diverse soorten knoflook, zoals witte en zwarte ...

Boerenkool: van vergeten groente tot superfood

Boerenkool: Calorieën, Voordelen en mogelijke Risico's

Dankzij het indrukwekkende voedingsprofiel groeide boerenkool tien jaar geleden uit tot een populaire superfood. Boerenk...

spitskool

Spitskool: de 4 wetenschappelijk gezondheidsvoordelen van spitskool

Spitskool is een lichtgroene, spitsvormige koolsoort die nauw verwant is aan de witte kool. De groente wordt in de lente...

witte kool

Witte kool, de grijze muis onder de groenten

Witte kool is een typische wintergroente met een wat stoffig imago. Maar is dat wel terecht?  De groente is niet alleen...

chinese kool

Chinese kool: een rijke bron van eiwitten en vitamine C

Chinese kool is een koolsoort die net als boerenkool, spruitjes en broccoli tot de kruisbloemenfamilie behoort. Chinese ...

rode kool vitaminebom

Rode kool, een gezonde én betaalbare groente

Denk jij bij deze groente ook direct vroeger? Op zondagen maakte oma vaak rode kool met appel. Deze specialiteit werd tr...

Lees wat je gemist hebt

14255 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'