Cavolo nero, ook wel palmkool: dit moet je weten!

Er liggen talloze groenten in het groenteschap, maar soms kom je een soort tegen die minder bekend is, zoals de cavolo nero. Dit is een koolsoort die oorspronkelijk uit Italië komt. Hij zit vol gezonde voedingsstoffen en smaakt ook nog eens lekker, maar wat kan je er precies mee? Wij leggen je uit wat cavolo nero is en hoe je het bereidt.

De bladeren van de plant lijken op palmbladeren

Wat is cavolo nero?

Cavolo nero is een koolsoort die eeuwenoud is en zelfs al door de oude Romeinen gebruikt werd. De naam is Italiaans voor 'zwarte kool', maar in Nederland wordt het ook wel palmkool genoemd. Dat heeft alles te maken met de vorm van de plant. De bladeren lijken er als palmbladeren aan te groeien.

Tip

Van oorsprong is cavolo nero een Italiaanse plant. Hij groeit het beste in het Middellandse Zeegebied en kan niet makkelijk verbouwd worden in het noorden van Europa. Hier is het namelijk te koud.

Je herkent de plant aan zijn donkergroene bladeren die bijna zwart lijken te zijn. De bladeren hebben ook een gebobbelde textuur die op de textuur van boerenkool lijkt. In vergelijking met boerenkool heeft palmkool stevigere bladeren. De smaak van de kool is ook meer uitgesproken, waardoor het veel meer toevoegt aan een gerecht. Het is een grote plant, die tot wel drie meter hoog kan groeien. In het tweede jaar groeien er gele bloemen aan de cavolo nero.

De cavolo nero is een tweejarige plant. Je kan hem het beste aan het begin van de lente zaaien, waarna de plant in de herfst en de winter klaar is om geoogst te worden. Staat de plant in bloei, dan kan je de zaden oogsten. Dit gebeurt meestal in de zomer. Zo is het mogelijk om na twee jaar weer nieuwe zaden te verzamelen, waardoor je het komende voorjaar een nieuwe palmkool kan zaaien.

Wist je dat...

...alleen de bladeren van de cavolo nero eetbaar zijn? De stronk is te hard en taai om te eten.

Voedingsstoffen in cavolo nero

Cavolo nero wordt vaak als een gezonde groente gezien, maar waarom eigenlijk? Dat heeft alles te maken met de gezonde voedingsstoffen in deze kool. Uit 100 gram cavolo nero haal je de volgende voedingsstoffen:

  • Calorieën: 49
  • Koolhydraten: 9 gram
  • Eiwitten: 4 gram
  • Vetten: 0

Cavolo nero is dus een erg mager product. Het bevat geen vetten, relatief weinig koolhydraten en er zitten ook relatief weinig calorieën in. Dat is niet het enige, want er zit ook vier gram vezels in 100 gram palmkool. Dat zorgt ervoor dat de groente je goed vult, waardoor je minder snel honger krijgt. Daarnaast haal je een paar belangrijke vitaminen en mineralen uit cavolo nero:

  • Vitamine A: 0,2 mg
  • Vitamine C: 110 mg
  • Vitamine K: 0,6 mg
  • Mangaan: 0,8 mg
  • Foliumzuur: 1,2 mg
Het schoonmaken van palmkool is niet lastig

Cavolo nero schoonmaken en bewaren

De lekkerste manier om cavolo nero te eten is door enkel het zachtere blad te bereiden. Je moet dus het blad van de stengel scheiden. Dat doe je eerst door de uitstekende stengels weg te snijden.

Vervolgens zie je nog een lichtgroene nerf door het midden van de bladeren lopen. Deze wil je ook weghalen, want de nerf is net wat taaier en lastiger te kauwen.

Je haalt de nerf weg door hem bij de onderkant vast te pakken tussen je duim en wijsvinger. Gebruik vervolgens je andere hand om het blad rondom de nerf vast te pakken. Trek het blad nu van de nerf weg. Het enige wat overblijft is het donkerste deel van de palmkool. De stengels en nerf kan je gewoon weggooien. Nu mag je zelf bepalen hoe je de cavolo nero gaat bereiden, maar eerst moet je de bladeren goed afspoelen onder de kraan. Er kan namelijk nog wat zand tussen de bobbels van het blad verstopt zitten.

Wil je de palmkool nog een paar dagen bewaren voordat je hem bereidt? Doe dit in de koelkast. Een hele kool leg je het beste in de groentelade van je koelkast. Doe de kool niet in een plastic zak, want dit kan ervoor zorgen dat de bladeren sneller zacht worden. Dat komt doordat er te veel vocht bij komt. Gemiddeld blijft cavolo nero drie tot vier dagen goed in de koelkast.

Tip

Wil je de kool zo lang mogelijk vers houden? Leg hem dan in een open bakje met een beetje keukenpapier op de bodem. Vervang het keukenpapier wanneer het vochtig is en houd de bladeren lekker knapperig.

Manieren om cavolo nero te eten 

Het leuke aan cavolo nero is dat je alle kanten op kan met deze groente. Zo is het een goede basis voor een salade. Je kan de palmkool gewoon rauw eten, maar het is dan wel lekkerder om hem even te masseren. Dat doet je door de bladeren met je handen te kneden. Dat maakt ze wat zachter en zorgt ervoor dat de kool de smaken van je dressing beter opneemt.

Een andere manier om cavolo nero te bereiden is door het te roerbakken. Doordat het een stevige koolsoort is, behouden de bladeren meer van hun knapperige textuur. Dat geeft je gerechten ook meer smaak. Roerbakken doe je in een grote pan, eventueel met een beetje olie erbij. Binnen vijf tot zeven minuten is de palmkool klaar om gegeten te worden.

Ben je op zoek naar een snelle oplossing en wil je dat de kool zoveel mogelijk van zijn kleur en verse smaak behoudt? Dan is blancheren een goede keuze. Je doet het blad dan korte tijd in een pan met kokend water. Na een minuut haal je de bladeren er alweer uit. Dit maakt het blad net wat zachter, maar de cavolo nero is niet door en door gekookt. Blancheren is ook een goede optie wanneer je de palmkool wil invriezen. Zo blijft het blad fris en knapperig, zelfs nadat je het ontdooit. 

Twee recepten met cavolo nero

Wil je vaker cavolo nero eten? Dan is het goed om te weten hoe je deze kool allemaal kan gebruiken. Hier vind je twee lekkere recepten met deze Italiaanse kool in de hoofdrol.

Palmkool is Italiaans, pasta ook.

Pasta met palmkool

Cavolo nero is Italiaans, dus pasta is een voor de hand liggend gerecht. Bij dit recept komt de smaak van de palmkool goed tot zijn recht, zonder dat hij overheersend wordt.

Ingrediënten

  • 1 palmkool
  • 300 gram penne (bij voorkeur volkoren)
  • 200 gram spekjes
  • 200 milliliter slagroom
  • 200 gram cherrytomaten
  • Een handje pijnboompitten
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm eerst de oven op 180 graden en leg de cherrytomaten in een ovenschaal. Sprenkel olijfolie over de tomaten en doe ze 20 minuten in de verwarmde oven.

Maak de palmkool schoon en verwijder de nerf. Snijd de bladeren in grote stukken. Snipper vervolgens de ui, snijd de rode peper in kleine stukjes en hak de knoflook fijn. Kook ondertussen een pan met water, voeg hier zout aan toe en kook de penne gaar. Neem een grote pan en bak hier eerst de spekstukjes in op. Haal ze uit de pan wanneer ze lekker knapperig zijn.

Gebruik het overgebleven vet om de knoflook, ui en peper in te fruiten. Voeg na een paar minuten de slagroom toe, laat dit twee minuten koken en voeg de palmkool toe. Laat dit nog vijf minuten sudderen en doe vervolgens de spekjes, pasta cherrytomaten in de pan.

De pasta is nu klaar om te serveren. Bak in een droge pan nog even de pijnboompitjes op en strooi ze over het gerecht.

Tip

Verwijder de zaadjes uit de rode peper voor een minder pittige pasta.

Salade met palmkool

Salade met palmkool en appel

Heb je zin in een frisse en toch vullende salade? Dan is dit een goede optie. Eet hem als bijgerecht of neem een extra grote portie voor een gezonde en lichte maaltijd. De appel en granaatappel zorgen voor een frisse smaak die de cavolo nero goed complementeert.

Ingrediënten

  • 400 gram palmkool
  • 1 appel
  • 50 gram granaatappelpitjes
  • 40 gram walnoten
  • 20 gram pompoenpitten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels citroensap

Bereidingswijze

Maak eerst de dressing door de olijfolie, mosterd, honing en citroensap door elkaar te kloppen. Breng eventueel op smaak met een beetje peper en zout.

Maak de cavolo nero schoon en snijd de bladeren in grove stukken. Masseer ze goed met je handen om de bladeren zachter te maken. Snijd de appel doormidden en vervolgens in dunne plakjes. Neem een droge pan en rooster hier de pompoenpitten in. Ze zijn klaar wanneer ze iets verkleuren en lekker beginnen te ruiken.

Neem een grote kom en hussel de cavolo nero, appel, granaatappelpitjes en pompoenpitten goed door elkaar. Sprenkel hier de dressing over en meng de salade nog eens voordat je hem serveert. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondheidsvoordelen watermeloen

Watermeloen: de 5 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n

Het zorgt voor hydratatie, is rijk aan gezonde vitaminen en mineralen en is goed voor je immuunsysteem. Watermeloen heef...

Linzen: alles wat je moet weten over deze heerlijke peulvrucht

Linzen: alles wat je moet weten over deze heerlijke peulvrucht

Peulvruchten zijn een gezonde bron van eiwitten en ook nog eens erg lekker. Ben je al bekend met linzen? Deze peulvrucht...

Waarom is voedingsvezels eten gezond?

Waarom is voedingsvezels eten gezond?

'Rijk aan voedingsvezels': het staat op zoveel pakken in de supermarkt. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Is alle veze...

Verschillende soorten zout

Verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Toon meer (107)
Volg ons