Wat dacht je van een overheerlijke Thaise quinoa salade met cashewnoten?
En een gember-amandel dressing om van te watertanden.
Met deze salade creëer je thuis een Oosterse sfeer.
Compleet veganistisch en glutenvrij.
Verras je familie en vrienden met deze overheerlijk quinoa salade.
Je kunt hem zowel tussen de middag als lunch en als avondeten voorschotelen (al moet ik bekennen dat ik er ook wel eens de dag mee ben gestart). Heerlijk!
Maar de salade is niet alleen goed voor een Oosterse sfeer, ook je lijf zal je dankbaar zijn, zeer gezond!
Oké, er mag dan een klein beetje honing of ahornsiroop in de dressing zitten maar 99% van deze quinoa salade past in een gezonde levensstijl.
Ingrediënten Thaise quinoa salade
De ingrediënten voor de Thaise quinoa salade zijn in de meeste supermarkten te koop. Wat heb je precies nodig?
Bekijk hieronder de benodigdheden voor de Thaise quinoa salade en de dressing.
Voor de salade:
- ¾ kopje ongekookte quinoa
- 1-2 kopje gesnipperde rode kool, afhankelijk van hoeveel crunch je wilt
- 1 rode rode paprika, in blokjes gesneden
- ½ rode ui, in blokjes gesneden
- 1 kopje gesnipperde wortels
- ½ kopje gehakte koriander
- ¼ kopje in stukjes gesneden bosuitjes
- ½ kopje gehalveerde cashewnoten
- Optioneel: 1 kopje kikkererwten
- Verse limoen
Voor de dressing:
- ¼ kopje amandelpasta of sesampasta (tahin)
- 2 theelepels vers geraspte gember
- 3 eetlepels sojasaus, glutenvrij indien gewenst
- 1 eetlepel honing (ahornsiroop indien veganistisch)
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel olijfolie
- Eventueel water om de dressing te verdunnen
Bereidingswijze Thaise quinoa salade
1. Spoel de quinoa met koud water in een vergiet af om er zeker van te zijn dat de bittere stof - saponine - er af is (dit is meestal al voor je gedaan).
2. Breng in een middelgrote kookpan (liefst anti aanbak) 1 ½ kopje water aan de kook. Doe de quinoa in de pan en breng het water opnieuw aan de kook.
3. Wanneer het water kookt doe je de deksel op de pan, zet het vuur laag zodat het nog net blijft koken en laat het ongeveer 15 minuten pruttelen (wanneer de quinoa al het water heeft opgenomen is het klaar.
4. Doe het vuur uit en doe de gekookte quinoa in een grote kom. Laat het 10 minuten afkoelen.
5. Zo maak je de saus: Verwarm de amandelpasta (of sesampasta) samen met de honing (of ahornsiroop) in een sauspannetje en roer het goed door elkaar. Zet het vuur uit en voeg de gember, sojasaus, rode wijnazijn, sesamolie en olijfolie toe en roer tot de mix glad en romig is. Als je een dunnere dressing wilt, roer er simpelweg nog wat water of olijfolie doorheen.
6. Doe net zo veel of zo weinig dressing bij de quinoa als je wenst. Ik start altijd met een beetje dressing en proef dan eerst voor de smaakbalans. Je kunt later altijd nog extra dressing toevoegen. Als alternatief kunt je de dressing ook pas helemaal aan het einde toevoegen; echter houd ik er van dit direct al te doen zodat het lekker in de quinoa kan trekken.
7. Roer vervolgens de rode uien, rode kool, wortels en koriander door de quinoa. Garneer de Thaise quinoa salade met cashewnoten en de bosuitjes. Je kunt het koud of op kamertemperatuur serveren met een partje limoen.