Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Wat dacht je van een overheerlijke Thaise quinoa salade met cashewnoten?

En een gember-amandel dressing om van te watertanden.

Met deze salade creëer je thuis een Oosterse sfeer.

Compleet veganistisch en glutenvrij.

Verras je familie en vrienden met deze overheerlijk quinoa salade.

Je kunt hem zowel tussen de middag als lunch en als avondeten voorschotelen (al moet ik bekennen dat ik er ook wel eens de dag mee ben gestart). Heerlijk!

Maar de salade is niet alleen goed voor een Oosterse sfeer, ook je lijf zal je dankbaar zijn, zeer gezond!

Oké, er mag dan een klein beetje honing of ahornsiroop in de dressing zitten maar 99% van deze quinoa salade past in een gezonde levensstijl.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Ingrediënten Thaise quinoa salade

De ingrediënten voor de Thaise quinoa salade zijn in de meeste supermarkten te koop. Wat heb je precies nodig?

Bekijk hieronder de benodigdheden voor de Thaise quinoa salade en de dressing.

Voor de salade:

  • ¾ kopje ongekookte quinoa
  • 1-2 kopje gesnipperde rode kool, afhankelijk van hoeveel crunch je wilt
  • 1 rode rode paprika, in blokjes gesneden
  • ½ rode ui, in blokjes gesneden
  • 1 kopje gesnipperde wortels
  • ½ kopje gehakte koriander
  • ¼ kopje in stukjes gesneden bosuitjes
  • ½ kopje gehalveerde cashewnoten
  • Optioneel: 1 kopje kikkererwten
  • Verse limoen

Voor de dressing:

  • ¼ kopje amandelpasta of sesampasta (tahin)
  • 2 theelepels vers geraspte gember
  • 3 eetlepels sojasaus, glutenvrij indien gewenst
  • 1 eetlepel honing (ahornsiroop indien veganistisch)
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel olijfolie
  • Eventueel water om de dressing te verdunnen

Bereidingswijze Thaise quinoa salade

1. Spoel de quinoa met koud water in een vergiet af om er zeker van te zijn dat de bittere stof - saponine - er af is (dit is meestal al voor je gedaan).

2. Breng in een middelgrote kookpan (liefst anti aanbak) 1 ½ kopje water aan de kook. Doe de quinoa in de pan en breng het water opnieuw aan de kook.

3. Wanneer het water kookt doe je de deksel op de pan, zet het vuur laag zodat het nog net blijft koken en laat het ongeveer 15 minuten pruttelen (wanneer de quinoa al het water heeft opgenomen is het klaar.

4. Doe het vuur uit en doe de gekookte quinoa in een grote kom. Laat het 10 minuten afkoelen.

5. Zo maak je de saus: Verwarm de amandelpasta (of sesampasta) samen met de honing (of ahornsiroop) in een sauspannetje en roer het goed door elkaar. Zet het vuur uit en voeg de gember, sojasaus, rode wijnazijn, sesamolie en olijfolie toe en roer tot de mix glad en romig is. Als je een dunnere dressing wilt, roer er simpelweg nog wat water of olijfolie doorheen.

6. Doe net zo veel of zo weinig dressing bij de quinoa als je wenst. Ik start altijd met een beetje dressing en proef dan eerst voor de smaakbalans. Je kunt later altijd nog extra dressing toevoegen. Als alternatief kunt je de dressing ook pas helemaal aan het einde toevoegen; echter houd ik er van dit direct al te doen zodat het lekker in de quinoa kan trekken.

7. Roer vervolgens de rode uien, rode kool, wortels en koriander door de quinoa. Garneer de Thaise quinoa salade met cashewnoten en de bosuitjes. Je kunt het koud of op kamertemperatuur serveren met een partje limoen.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Veganisme & veganistisch eten

Veganisme & veganistisch eten

Veganisme is een leefstijl dat al eeuwenlang bestaat. Toch zal je misschien pas recent ermee bekend zijn geraakt. De lee...

Quinoa: gezonde krachtvoeding

Quinoa: gezonde krachtvoeding

 Al een paar jaar is dit 'superzaad' razend populair. Dit graan zit bomvol vitamines en brengt een hoop gezondheidsvoord...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt. Het biedt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen, waarbij met name de posit...

chinese kool

Chinese kool: een rijke bron van eiwitten en vitamine C

Chinese kool is een koolsoort die net als boerenkool, spruitjes en broccoli tot de kruisbloemenfamilie behoort. Chinese ...

rode kool vitaminebom

Rode kool, een gezonde én betaalbare groente

Denk jij bij deze groente ook direct vroeger? Op zondagen maakte oma vaak rode kool met appel. Deze specialiteit werd tr...

tahin sesampasta

Tahin, ken jij deze smaakvolle sesampasta uit het Midden-Oosten al?

Ben jij gek op eten met een Arabisch tintje? Dan is tahin het juiste ingrediënt voor jou. Met deze veelzijdige past...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'