Tahin, ken jij deze smaakvolle sesampasta uit het Midden-Oosten al?

Ben jij gek op eten met een Arabisch tintje? Dan is tahin het juiste ingrediënt voor jou. Met deze veelzijdige pasta gemaakt van sesamzaad kun je alle kanten op. Van dips, tot saus of broodsmeersel en meer. 

In dit artikel vertel ik je over de culinaire mogelijkheden van de steeds populairder wordende sesampasta. Ook kom je er achter hoe je deze zelf kunt maken en welke voedingswaarden de pasta bevat. Smaakt dat niet naar meer?

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

tahin smeuïge pasta

Wat is tahin?

Tahin is een smeuïge pasta die vooral in het Midden-Oosten wordt gebruikt. Het is een typisch Arabische gerecht. Het hoofdingrediënt ervan is sesamzaad.

Je vindt de sesampasta in bekende Arabische gerechten als de kikkererwtenpuree hummus en de auberginesalade baba ganoush.

Verder wordt de sesampasta gebruikt als ingrediënt voor sauzen die geserveerd worden bij falafel of shoarma. Ook als broodbeleg kom je het tegen.

Tahin bestaat al eeuwenlang. De pasta werd voor het eerst genoemd in 3500 voor Christus. Het heeft niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook in het Middellandse zeegebied een lange geschiedenis.

Tip

Tahin kun je, net als pindakaas, het beste op een koele donkere plek bewaren. Zet de pasta niet in de koelkast, want dan wordt de massa te stug. Roer ook even de olie erdoor, wanneer je het gaat gebruiken. Zo heb je altijd een smeuïge massa die makkelijk smeert of eenvoudig is te gebruiken voor een saus.

tahin sesamzaadjes

Waar wordt tahin van gemaakt?

Als je het voor de eerste keer ziet, denk je misschien dat het pindakaas is. Maar in tahin vind je geen pinda's, maar sesamzaadjes. Het is dus geen notenpasta, maar een zadenpasta.

De zaadjes worden - al dan niet geroosterd - samen met een plantaardige olie gepureerd tot een smeuïge massa.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...tahin qua uiterlijk veel op pindakaas lijkt, maar het echt anders smaakt? De sesampasta is iets bitterder en minder zout.

Verschillende soorten tahin

Er bestaan verschillende soorten tahin. Je hebt als eerste de zogenaamde witte variant. Deze is gemaakt van gepelde sesamzaadjes, die niet of heel kort zijn geroosterd. Bij de donkerdere varianten zijn de zaadjes langer geroosterd. Ook kunnen deze ongepeld zijn.

Er is een duidelijk smaakverschil tussen witte tahin en de donkerdere varianten. De lichtgekleurde is het mildste. Kies je voor tahin van geroosterde ongepelde sesamzaadjes dan smaakt deze iets rijker. Ook geldt; hoe langer de zaden zijn geroosterd, hoe bitterder de smaak van het smeersel.

tahin gezond

Is tahin gezond?

Tahin bevat veel vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Ook zit er geen suiker in. Sesampasta is dus een gezonde aanvulling op je dagelijkse eetpatroon.

Word niet meteen overenthousiast als je dit leest. Want helaas kleven er ook een paar nadelen aan een (te veel) gebruik ervan.

De sesampasta heeft namelijk een hoog caloriegehalte. Daarom kun je beter niet overdrijven met het eten van het smeuïge smeersel. 

Daarnaast bevat tahin veel omega 6-vetzuren. Deze vetten zijn gezond als ze in balans zijn met de omega 3-vetzuren die je binnenkrijgt. Echter is omega 6 bij veel mensen rijker vertegenwoordigd in het voedingspatroon dan omega 3. Dit zorgt voor een disbalans en komt je gezondheid niet ten goede. 

Eet dus niet te veel tahin en let erop dat je ook voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt. Ben je benieuwd hoe je dat doet? Lees dan dit artikel over omega-3 eens.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Wist je dat...

...tahin zelf maken heel makkelijk is? Rooster daarvoor eerst een kopje sesamzaadjes in een pan of op een stukje bakpapier op de bakplaat in de oven. Voeg de zaadjes, nadat ze zijn afgekoeld, samen met een paar eetlepels olijfolie in de blender. Doe er eventueel een snufje zout bij en blend het geheel totdat je een fijne massa hebt.

Welke voedingswaarden bevat de sesampasta?

De voedingswaarden van tahin in verschillende soorten kunnen iets verschillen. Voor het overzicht van de voedingswaarden, vitaminen en mineralen heb ik gekozen voor sesampasta van geroosterde sesamzaadjes. Dit omdat deze soort de meest gangbare is. In 100 gram vind je aan voedingswaarden:

  • 595 kcal
  • 17 gram eiwitten
  • 21,2 gram koolhydraten, waarvan 0,5 gram suiker
  • 53,8 gram vetten, waarvan 7,5 gram verzadigd
  • 9,3 gram vezels

Het caloriegehalte lijkt misschien hoog, maar 100 gram sesampasta zul je niet snel eten. Als smeersel voor een sneetje brood is er ongeveer 20 gram nodig.

Vitaminen

In sesampasta zijn vooral verschillende soorten vitaminen B goed vertegenwoordigd. In 100 gram zitten de volgende varianten waarbij ADH de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is:

  • Vitamine B1: 81% van de ADH
  • Vitamine B2: 28% van de ADH
  • Vitamine B3: 27% van de ADH
  • Vitamine B11 (foliumzuur): 25% van de ADH
  • Vitamine B6: 7% van de ADH

Mineralen

In tahin zitten veel verschillende mineralen. In een hoeveelheid van 100 gram vind je:

  • Koper: 80% van de ADH
  • Mangaan: 73% van de ADH
  • Fosfor: 73% van de ADH
  • IJzer: 50% van de ADH
  • Calcium: 43% van de ADH

Verder bevat het in mindere mate nog meer mineralen. Zo levert de sesampasta ook een bijdrage aan je magnesium- en zinkbehoefte.

gezondheidsvoordelen tahin

De gezondheidsvoordelen

Aan B-vitaminen en een scala aan mineralen is er geen gebrek in tahin. De gevarieerde combinatie van mineralen, vitaminen en antioxidanten in tahin kunnen je gezondheid bevorderen.

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van de sesampasta lees je hieronder.

Voordeel 1: Draagt bij aan het verkleinen van je risico op hartaandoeningen 

Tahin bestaat voornamelijk uit sesamzaadjes. Uit onderzoek blijkt dat deze zaadjes het niveau van het zogenaamde slechte cholesterol (LDL) kunnen verlagen. Ook het gehalte aan triglyceriden (ofwel bloedvetten) wordt mogelijk minder onder invloed van sesam.

Het goedje heeft daardoor een goede invloed op je gezondheid. Bij een teveel aan cholesterol en LDL-cholesterol kunnen je bloedvaten namelijk vernauwen en heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Bovendien dragen sesamzaden bij aan een lagere bloeddruk. Hierdoor worden de risicofactoren voor hartaandoeningen nog verder verlaagd.

Voordeel 2: Rijk aan antioxidanten

Er zitten antioxidanten in tahin. Deze bestrijden de zogenaamde vrije radicalen. Dit zijn stofjes die vrijkomen bij stressreacties.

Een ongezond eetpatroon, slaapgebrek of roken, zijn situaties die bijdragen aan een grotere hoeveelheid vrije radicalen. Wanneer je een teveel aan deze stofjes hebt, kunnen er celbeschadigingen ontstaan waardoor je het risico op chronische ziektes vergroot.

Door voeding te eten waar antioxidanten in zitten, kun je dus helpen om het aantal vrije radicalen te verminderen.

Tip

Knabbel je graag op rauwe groenten? Neem er dan een bakje met tahin bij en dip je wortel, komkommer of paprika hierin. Nog lekkerder wordt het als je de pasta mengt met citroen en knoflook.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tahin sesamzaadallergie

Pas op met sesamzaadallergie

Tahin heeft gezondheidsvoordelen, maar kan ook klachten veroorzaken. Sesamzaden kunnen namelijk allergische reacties geven.

Ben je allergisch voor sesamzaad, dan merk je dat onder andere aan huidklachten zoals netelroos, galbulten, atopisch eczeem of vochtophoping onder de huid.

Luchtwegklachten behoren ook tot symptomen van sesamzaadallergie. Hierbij moet je denken aan ontstoken neusslijmvlies, hoesten, niezen, benauwdheid, slijmvorming of astma.

Verder kunnen je maag en darmen gaan opspelen. Je kunt constipatie krijgen, misselijk worden, overgeven, krampen, diarree en meer. 

Is je allergie heel heftig? Dan kan er anafylaxie optreden, ofwel je kunt in een shock raken. Ben je allergisch voor sesam, dan moet je tahin dus helaas vermijden. 

Tip

Zin in hummus maar helaas allergisch voor sesamzaad? Maak je hummus dan zelf en vervang de tahin door een beetje pindakaas.

Koken met tahin

Tahin wordt veel gebruikt in de traditionele Arabische keuken, maar is ook een inspirerend ingrediënt voor andere keukens. Zo kun je gekookte bloemkool een oppepper geven met tahinsaus, maar ook vlees, vis of kip extra lekker maken.

Of geef je salade een bijzondere dressing met behulp van de sesampasta. Verder heb je snel een smakelijke soep door er tahin doorheen te roeren. Ook kun je er satésaus van maken, als vervanger van pindakaas.

Wist je dat...

...je ook lekkere zoete gerechten kunt maken met tahin? Zo kun je het Arabische dessert halva maken met sesampasta. Maar je kunt ook zelf experimenteren met tahin en de pasta bijvoorbeeld toevoegen aan koekjesdeeg.

Conclusie

Tahin is gezond, mits gegeten met mate. Het fantastische ingrediënt heeft al het goede van sesamzaadjes en zit vol met vitaminen en mineralen. Er zijn wel een paar minpuntjes. Bijvoorbeeld het hoge gehalte aan calorieën en de rijke hoeveelheid aan omega 6-vetten.

Tahin biedt allerlei culinaire mogelijkheden, maar je kunt het ook gewoon net als pindakaas op je brood smeren. Bovendien kun je zelf tahin maken, waardoor je invloed hebt op de smaak. Want hoe langer je de sesamzaadjes roostert, hoe bitterder de tahin smaakt.

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Zelf hummus maken (recept)

Hummus en de gezondheidsvoordelen (+ recept)

Zelf hummus maken is super makkelijk en veel lekkerder dan een kant-en-klaar bakje uit de supermarkt. Hummus is eigenlij...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Omega 3

Omega 3: Gezondheidsvoordelen en een Tekort Herkennen

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3 is essentieel voor een goede gezondheid en een onmisbaar...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

mineralen superhelden

Mineralen, alles wat je wilt weten over deze kleine superhelden

Mineralen zijn micronutriënten. ‘Micro’ betekent ‘klein’. En van deze kleintjes heb je maar weinig nodig. Toch kun je ze...

Lees wat je gemist hebt

13548 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'