Hummus en de gezondheidsvoordelen (+ recept)

Zelf hummus maken is super makkelijk en veel lekkerder dan een kant-en-klaar bakje uit de supermarkt. Hummus is eigenlijk niets meer dan gepureerde kikkererwten gemengd met wat olijfolie, knoflook, sesampasta en kruiden. Bovendien is een eigengemaakte hummus erg gezond.

Lees in dit artikel alles over de gezondheidsvoordelen van hummus en leer hoe je zelf aan de slag kan met een blikje kikkererwten.

hummus is een gezonde puree op basis van kikkererwten

Deze super gezonde puree op basis van kikkererwten komt oorspronkelijk uit een gebied ten oosten van de Middellandse Zee, maar wordt tegenwoordig overal ter wereld gegeten.

Ook in Europa verovert het in sneltreinvaart de smaakpapillen van de gezonde smulpapen.

Hummus is heerlijk voor bij de maaltijd, op een rijstwafel of als gezond tussendoortje. Aan het einde van het artikel leer je hoe je zelf hummus maakt. Smullen maar!

Wat is hummus?

Hummus (wordt ook wel geschreven als hoemoes, hoummous, humus of humous) is zoals gezegd een puree met als basis kikkererwten. In het originele recept zit verder tahin (sesampasta), olijfolie, citroensap, knoflook, peper en zout.

Maar daar stopt het voor velen niet. In de loop der jaren schoten de creatieve variaties op dit basisrecept als paddenstoelen uit de grond. Je kunt het nu zo gek niet bedenken of de variatie op hummus bestaat; zoete aardappelhummus, wortelhummus, pompoenhummus, bietenhummus...

hummus is populair onder vegetariërs en vegans als dip of spread

Hummus is extra populair onder vegetariërs en veganisten. Bijvoorbeeld als spread op een cracker of boterham. Maar ook als dip voor je versgesnede rauwkost wordt het rijkelijk gegeten.

En wist je trouwens dat er superveel gezonde voedingsstoffen in kikkererwten zitten? Toch kun je ze beter niet onbeperkt eten, omdat ze vrij veel calorieën bevatten.

Gezondheidsvoordelen kikkererwten

Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten, een belangrijke bron voor je spieren. In het bijzonder voor mensen die geen vlees en vis eten, zijn kikkererwten een welkome aanvulling op de dagelijkse eiwitinname.

Ook bevatten ze langzame koolhydraten (met een lage glycemische index). En zitten ze boordevol voedingsvezels die helpen bij een gezonde darmwerking, een lang verzadigingsgevoel en het afvallen.

Als laatste zijn deze peulvruchten een goede bron van diverse vitamines en mineralen. Ze bevatten magnesium, ijzer, calcium en vitamine B11 (foliumzuur).

Tip

Hummus bevat enorm veel gezonde voedingsstoffen, is super voedzaam én is makkelijk zelf te maken. 

Hoe kun je hummus eten?

Je kan beter vragen: hoe kun je hummus niét eten? Je kan met dit gerecht namelijk alle kanten op. Een aantal voorbeelden:

  • Hummus op een pitabroodje met gegrilde groente
  • Hummus bij falafel (balletjes gemaakt van kikkererwten, gefrituurd of gebakken)
  • Worteltjes of andere rauwkost dippen in hummus als snack
  • Hummus als spread op een wrap, gevuld met groente
  • Hummus op toastjes of stokbrood, bij de borrel. (weer eens iets anders dan kruidenboter!)

Wanneer je gaat eten bij een Israëlisch restaurant zal je merken dat je hummus gewoon kan bestellen als een los gerecht. Je krijgt er dan waarschijnlijk pitabroodjes bij, om er in te dippen. Terwijl je bij andere restaurants weer hummus op de kaart ziet staan als een van de dips die je bij je voorgerecht krijgt.

Kortom: je kan hummus op allerlei manieren eten. Het is maar net hoe jij het lekker vindt!

Hummus recept - de basis (vegetarisch & glutenvrij)

Oké, laten we starten met het basisrecept. Van dit gerecht kun je smikkelen zonder schuldgevoel.

Je kunt hummus maken met kikkererwten uit pot of blik maar ook met gedroogde kikkererwten

We maken in dit recept gebruik van kikkererwten uit pot of blik. Hiermee kun je de hummus een stuk sneller maken.

Maar je kunt natuurlijk ook voor gedroogde kikkererwten kiezen, deze moet je dan wel eerst weken. Dit duurt langer, maar sommige mensen vinden het resultaat smakelijker.

Benodigdheden

  • Blender, keukenmachine of staafmixer
  • Grote kom

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 400 gram (biologische) kikkererwten uit pot of blik (je hebt ook ⅔ van het vocht nodig)
  • 4 eetlepels citroensap (of limoensap)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

Een eenvoudigere bereiding kan je je bijna niet wensen, het zijn namelijk slechts 2 stappen:

  1. Pel de knoflook.
  2. Doe alle ingrediënten in de blender, keukenmachine of een grote kom (als je de staafmixer gebruikt) en mix ze tot een egale puree.

Voedingswaarden per persoon

  • Energie: 258,8 kcal
  • 8,8 gram eiwitten
  • 19,2 gram koolhydraten,
    waarvan 2 gram suikers
  • 14,5 gram vetten,
    waarvan 2,8 verzadigd
  • 7,7 gram vezels
  • 1,9 gram zout

Dat was het. Makkelijk toch?

Serveer de hummus met fijngesneden bieslook of peterselie.

happy hummus variëren met andere smaakjes

Happy Hummus recepten

Dit basisrecept is erg lekker om je groenten in te dippen of voor op je boterham. Maar misschien wil je wat meer smaak of pit?

Dat kan. Je begint met de basis hummus, doe er wat toevoegingen bij en mix het opnieuw goed door elkaar. 

De volgende smaakjes zijn mijn favorieten:

Grieks: Voeg 50 gram fetakaas, 100 gram (baby)spinazie en ¼ theelepel kaneel toe.

Pittig: Voeg 1 theelepel 1 cayennepeper en 1 theelepel paprikapoeder toe.

Pesto: Voeg 3 eetlepels (suikervrije) pesto, 2 eetlepels Parmezaanse kaas en 2 eetlepels pijnboompitten toe.

Kruiden: Voeg 8 gram basilicum, 8 gram peterselie en 8 gram dragon toe (het liefst allemaal vers).

Hoe lang kun je de zelfgemaakte hummus bewaren?

De zelfgemaakte hummus kun je het beste afsluiten in een luchtdichte bak. Als je er tussentijds wat uit haalt, schep er dan met een schone lepel wat uit en zet de afgesloten bak snel weer terug in de koelkast.

Wist je dat...

...je zelfgemaakte hummus in een afgesloten bakje zo'n 5 dagen in de koelkast goed kunt houden. Na 3 dagen gaat de smaak vaak wel iets achteruit, dus probeer het niet langer te bewaren dan nodig.

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt voor de meest uiteenl...

Meiraapjes voordelen

Meiraapjes, de 4 grootse gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Er zijn veel groenten die eeuwenlang gegeten werden, maar die inmiddels bijna vergeten zijn. De meiraap is daar een voor...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

De 5 gezondheidsvoorde­l­e­n van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet...

Noten gezond

Noten gezond? Wij zetten alle voordelen op een rij!

Noten zijn droge vruchten en groeien aan bomen. Noten zijn omhuld met een harde vruchtwand, namelijk vaak een harde hout...

Ananas gezond? De belangrijke gezondheidsvoordelen

Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Eet jij vaak ananas en is dat eigenlijk gezond? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar is ri...

Toon meer (110)
Volg ons