Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen oplevert? De verschillende vitaminen en mineralen in deze kaas zorgen ervoor dat je lichaam een gezonde boost krijgt wanneer je wat van deze kaas aan je gerechten toevoegt.

Wij leggen je precies uit wat Parmezaanse kaas is, wat de gezondheidsvoordelen zijn en hoe je echte Parmezaan van neppe varianten onderscheidt.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, BSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports, Diëtist

Parmezaanse kaas is een beschermde term

Wat is Parmezaanse kaas?

Parmezaanse kaas wordt ook wel Parmigiano Reggiano genoemd. Deze kaas komt uit Italië. Het werd al door de oude Romeinen gegeten, maar in de middeleeuwen werd het recept verfijnd door Italiaanse monniken.

In 1612 werd Parmezaanse kaas een beschermde term. Alleen kaas die op een traditionele manier gemaakt wordt, mag deze naam dragen.

Tip

De Italiaanse monniken maakten de kaas niet eens voor de smaak, maar omdat het een goede manier was om verse koemelk te bewaren.

De kaas wordt gemaakt door stremsel aan koemelk toe te voegen. Dit is een bepaald enzym dat de melk laat klonteren, waardoor het vocht uit de melk gehaald kan worden. De overgebleven klonten worden vervolgens in een mal gedrukt en hard aangeduwd.

De kaas vormt een geheel in de vorm van een kaaswiel

Hierdoor bindt de kaas en ontstaat er een geheel in de vorm van een groot kaaswiel. In de laatste stap wordt er zout aan de kaas toegevoegd, waardoor het laatste beetje vocht uit de Parmezaanse kaas trekt.

Nu moet de kaas nog twaalf tot veertig maanden rijpen voordat hij zijn karakteristieke smaak krijgt.

Je herkent Parmezaanse kaas aan zijn sterke, nootachtige smaak. Hij smaakt zoet, zout en bitter tegelijkertijd. De kaas is lichtgeel van kleur en heeft een vrij droge textuur. Hierdoor kruimelt het makkelijk en kan je het goed raspen.

Je hebt slechts weinig Parmezaan nodig om gerechten een lekkere smaak te geven. Doe grove vlokken over een salade, meng de kaas met pastawater voor een kaassaus of sprenkel een beetje Parmezaanse kaas over een ovenschotel, zoals lasagne.

Wist je dat...

...Parmezaanse kaas zijn naam te danken heeft aan de Italiaanse provincie Parma, waar de kaas oorspronkelijk gemaakt werd?

Voedingsstoffen in Parmezaanse kaas

Wat veel mensen niet weten, is dat Parmezaanse kaas veel gezonde voedingsstoffen bevat. Net als veel andere kazen bevat het veel vet, maar je vindt ook veel eiwitten in deze kaas. Dit is de voedingswaarde van 100 gram Parmezaanse kaas:

 • Calorieën: 415
 • Koolhydraten: 3,4 gram
 • Eiwitten: 37,8 gram
 • Vetten: 27,3 gram
 • Vezels: 0 gram

Er zitten ook verschillende gezonde vitaminen en mineralen in Parmezaanse kaas. Deze voedingsstoffen krijg je binnen wanneer je 100 gram van deze kaas eet:

 • Vitamine A: 0,22 mg
 • Vitamine B2: 0,35 mg
 • Vitamine B5: 0,52 mg
 • Natrium: 1.696 mg
 • Calcium: 1.253 mg
 • Fosfor: 735 mg

De gezondheidsvoordelen van Parmezaanse kaas

Ben je op zoek naar een kaas met verschillende gezondheidsvoordelen, dan is Parmezaanse kaas een goede optie. Er zitten verschillende voordelen aan het eten van deze Italiaanse kaas. 

Het is lactosevrij

Lactose is normaal gesproken essentieel bij het maken van kaas, maar Parmezaanse kaas is bijna helemaal lactosevrij. Lactose is een soort koolhydraat dat in melk voorkomt. De meeste mensen kunnen dit koolhydraat gewoon verteren, maar sommige mensen hebben niet de juiste enzymen om het af te breken in hun lichaam. Hierdoor krijgen ze last van buikpijn, diarree en andere maag- en darmklachten na het eten van lactose.

Bij het maken van kaas komt de lactose terecht in de wei. Dit is het vocht dat uit de kaas gehaald wordt. Omdat Parmezaanse kaas bijna geen vocht bevat, zit er ook vrijwel geen lactose in de kaas. Daarom is het voor mensen met een lactose-intolerantie meestal veilig om Parmezaanse kaas te eten.

Parmezaanse kaas is rijk aan calcium wat goed is voor je botten

Het is goed voor je botten

Calcium is een ontzettend belangrijk mineraal voor je botten. Het zorgt ervoor dat ze sterk blijven en minder snel slijten. Wanneer je naar de voedingswaarde van Parmezaanse kaas kijkt, zie je dat deze kaas ontzettend veel calcium bevat. Dat is goed voor de gezondheid van je botten. 

In de kaas zit ook veel caseïne. Dit is een eiwit dat ervoor zorgt dat het calcium in de kaas extra makkelijk wordt opgenomen door je lichaam. Het helpt je lichaam ook om ijzer en zink op te nemen. Dat maakt Parmezaanse kaas een goede keuze wanneer je zeker wil zijn dat je genoeg gezonde mineralen binnenkrijgt.

Het is rijk aan eiwitten

Parmezaanse kaas is een ontzettend goede bron van eiwitten. Er zitten niet alleen veel eiwitten in deze kaas, maar ze bevatten ook alle noodzakelijke aminozuren voor je lichaam. Dit zijn de bouwstenen die je lichaam nodig heeft voor gezonde spieren en botten. Je kan deze niet zelf aanmaken en moet ze dus uit je voeding halen.

Daarnaast zijn de eiwitten in Parmezaanse kaas makkelijk te verteren. Doordat de kaas lang gerijpt wordt, zijn de eiwitten deels al verteerd. Hierdoor worden ze nog makkelijker opgenomen door je lichaam. Wil je dus meer spiermassa kweken of gezonde eiwitten binnenkrijgen, dan is een beetje Parmezaanse kaas een goede toevoeging aan je gerechten.

Wist je dat...

...Parmezaanse kaas de meeste eiwitten bevat van alle soorten kaas? Het bevat bijna twee keer zoveel eiwitten als Goudse kaas.

Mogelijke nadelen van Parmezaanse kaas

Helaas zitten er aan ieder voedingsmiddel wel een paar nadelen. Voor Parmezaanse kaas geldt dat het niet geschikt is voor mensen met bepaalde allergieën. Zo reageren mensen met koemelkallergie of caseïne-allergie vaak slecht op deze kaas. Het immuunsysteem reageert dan slecht op de caseïne die je binnenkrijgt, waardoor je verschillende klachten kan ontwikkelen:

 • Huiduitslag
 • Jeuk
 • Moeite met ademen
 • Astma-aanval
 • Maag- en darmproblemen
 • Anafylactische shock
Parmezaanse kaas is geschikt tijdens zwangerschap

Parmezaanse kaas tijdens je zwangerschap

Parmezaanse kaas is heerlijk, maar is het ook veilig om te eten wanneer je zwanger bent? Veel kazen kan je beter laten staan tijdens een zwangerschap, omdat hier makkelijk schadelijke bacteriën in terecht kunnen komen. Dat geldt niet voor Parmezaanse kaas.

Het is namelijk een harde kaas die erg zuur is. Bacteriën kunnen hier dus niet overleven. Daarnaast is de koemelk verhit tijdens het maken van de Parmezaan, waardoor veel schadelijke bacteriën al gedood zijn. 

Wil je zeker weten dat je niks schadelijks binnenkrijgt wanneer je zwanger bent? Kies er dan voor om geen Parmezaanse kaas van rauwe melk te eten. Dit staat altijd op de verpakking aangegeven. Gepasteuriseerde melk is verhit, waardoor schadelijke bacteriën uit de melk verdwijnen. Het is in principe niet nodig om alleen gepasteuriseerde kaas te eten, maar het kan wel beter zijn voor je gemoedsrust. 

Neppe Parmezaanse kaas?

Wanneer je Parmezaanse kaas koopt, kan het zomaar gebeuren dat je een neppe variant in je winkelwagentje legt. Dit is vaak kaas die minder lang heeft kunnen rijpen en daardoor ook niet de krachtige smaak van Parmezaan heeft.

Sommige fabrikanten mengen Parmezaanse kaas met andere soorten kaas die beter smelten. Dit zou dan beter bij de smaak van Nederlanders passen, maar is ook goedkoper. Dat is alleen wel jammer wanneer je op zoek bent naar de beste kaas die ook veel gezonde voedingsstoffen bevat.

Hoe kan je echte en neppe Parmezaanse kaas van elkaar onderscheiden? Door te zoeken naar het keurmerk. Omdat Parmezaanse kaas een beschermde benaming heeft, krijgt alleen goedgekeurde kaas een keurmerk. Dit wordt het B.O.P.- of D.O.P.-keurmerk genoemd. Zie je een van die twee termen op de verpakking van de kaas staan? Dan weet je dat je de echte variant voor je hebt.

rasp je eigen blok Parmezaanse kaas

Wil je zeker weten dat je de beste kaas koopt voor je gerechten? Laat de zakjes geraspte Parmezaanse kaas dan links liggen.

Bij iedere grote supermarkt en kaasboer kan je een blok Parmezaanse kaas kopen. Door het vervolgens zelf te raspen, krijg je de meest verse smaak. 

Tip

Je hoeft nooit restjes Parmezaanse kaas weg te gooien, want deze kaas kan je prima invriezen. Rasp de kaas, stop het in een luchtdicht zakje en gebruik het binnen acht maanden. De kaas komt het beste tot zijn recht wanneer je hem ontdooit en in een saus verwerkt.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

cottage cheese

Cottage cheese: de 5 belangrijkste gezondheidsvoorde­l­e­n

Kaas: er zijn ontzettend veel soorten van dit zuivelproduct. Harde, geperste kazen, zachte, ongeperste en verse kazen. C...

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren ...

Koolhydraatarme lunch ideeën

5x Koolhydraatarme lunch ideeën waar je blij van wordt!

Een koolhydraatarme lunch is gevuld met eiwitten, gezonde vetten en groenten. Deze past perfect binnen het ketodieet, ma...

koolhydraatarm-dieet

Koolhydraatarm dieet, alle voor- en nadelen op een rij!

Een koolhydraatarm dieet is een veelgehoord dieet, maar wat is dit eigenlijk en is het gezond? In dit artikel kun je de ...

Toon meer (190)