Cottage cheese: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen

Kaas: er zijn ontzettend veel soorten van dit zuivelproduct. Harde, geperste kazen, zachte, ongeperste en verse kazen. Cottage cheese of Hüttenkäse is een verse, ongerijpte kaas die geassocieerd wordt met een gezond eetpatroon.

Doordat cottage cheese weinig calorieën maar veel eiwitten bevat, geeft het je een verzadigd gevoel en helpt het bij je spieropbouw.

In dit artikel leggen we uit wat Hüttenkäse precies is en welke voedingswaarden en gezondheidsvoordelen het biedt. 

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

cottage cheese kaas

Wat is cottage cheese?

Cottage cheese is jonge, ongerijpte kaas. Je kunt het ook kennen als Hüttenkäse.

De verse kaas wordt gemaakt van gestremde, magere melk. Cottage cheese lijkt een beetje op kwark, met een korrelige structuur en friszure smaak. 

Hoe wordt kaas gemaakt?

De meeste kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk: de melk wordt kort verhit tot 72 graden Celsius om bacteriën te doden. Door stremsel en zuursel aan de melk toe te voegen, ontstaat er wrongel en wei. 

Wei is een waterachtige substantie, een restproduct dat wordt gescheiden van de kaas. Wrongel is een massa van samengeklonterde eiwitten uit melk. Deze sponsachtige massa is het ongerijpte, beginstadium van kaas. 
 

Nederlandse kaassoorten

De meeste Nederlandse kaassoorten die je kent, zijn harde kazen. Hiervoor wordt de wrongel vervolgens geperst, gerijpt en verouderd. Zo ontstaat een sterke smaak. 

Omdat cottage cheese een verse kaas is, blijft het verouderings- en rijpingsproces achterwege. Hierdoor is de smaak van Hüttenkäse milder dan die van veel andere kazen. Na het stremmen van de melk neemt de zuurgraad toe en scheiden de wrongel en wei zich van elkaar. 

In tegenstelling tot bij harde kaas, wordt de wrongel voor cottage cheese niet uitgeperst. De overgebleven wrongel kun je eenvoudig verkruimelen. Het resultaat lijkt op een soort kwark met stukjes. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Tip

Met extra ingrediënten, zoals room, zout en kruiden kan de cottage cheese op smaak worden gebracht. Besef wel dat de kaas hierdoor wellicht wat minder gezond wordt, bijvoorbeeld wanneer er veel zout of extra vetten zijn toegevoegd.

cottage cheese herkomst

Waar komt cottage cheese vandaan?

Kaas wordt al duizenden jaren lang gegeten. De Hüttenkäse, zoals we die vandaag de dag kennen, werd vooral populair in Amerika tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Amerikaanse overheid wilde zoveel mogelijk vlees bewaren voor de soldaten aan het front. Daarom werd cottage cheese onder het volk gepromoot als goede bron van eiwitten

Wist je dat...

...de consumptie van Hüttenkäse op zijn hoogtepunt was in de jaren ‘70? Hierna verloor de kaas terrein door de opkomst van yoghurt. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Voedingswaarden van cottage cheese

Hüttenkäse bevat per 100 gram:

 • 92 kcal 
 • 11,2 gram eiwitten
 • 2,3 gram koolhydraten, waarvan 2,3 gram suiker
 • 3,9 gram vetten, waarvan 2,5 gram verzadigd 
 • 0 gram vezels 
 • B12: 27% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)
 • Fosfor: 26% van de ADH
 • B2: 23% van de ADH
 • Natrium: 15% van de ADH
 • Calcium: 8% van de ADH
Wist je dat...

...de voedingswaarden van Hüttenkäse kunnen variëren door de gebruikte hoeveelheid natrium (zout) en het vetpercentage van de melk? 

De vijf gezondheidsvoordelen van cottage cheese

Je bent natuurlijk nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag of Hüttenkäse gezond is. Je ziet het product niet voor niets terug in veel diëten en gezonde voedingspatronen.

We zetten vijf gezondheidsvoordelen van cottage cheese voor je onder elkaar:

1. Het bevat veel eiwitten en weinig calorieën

De reden dat je Hüttenkäse in veel afvalprogramma’s terugvindt, is dat het veel eiwitten en weinig calorieën bevat. Het voordeel van een hoge inname van eiwitten is dat dit zorgt voor een verzadigd gevoel

Wanneer jij je vol voelt, zul je minder snel toegeven aan de impuls om tussendoortjes te eten. Op deze manier helpt cottage cheese je om af te vallen. 

Ook bevat de kaas calcium. Dit mineraal wordt in verschillende onderzoeken gekoppeld aan gewichtsverlies. 

cottage cheese eiwitten

2. Het helpt je spiermassa versterken 

Eiwitrijke voeding zoals cottage cheese kan helpen om je spiermassa te versterken en vergroten. Daarom wordt Hüttenkäse veel gegeten door (actieve) sporters. 

Eén van de belangrijkste eiwitten in cottage cheese is caseïne. Dit eiwit helpt je lichaam om mineralen zoals calcium en fosfaat op te nemen. Doordat caseïne langzaam wordt opgenomen door je lijf, helpt het ook bij het afremmen van je spierafbraak. In meerdere studies is het eiwit in verband gebracht met een verhoogde spieropbouw. 

3. Het zou insulineresistentie kunnen verminderen

In vergelijking met andere magere zuivelproducten, heeft cottage cheese een beperkte invloed op je bloedsuikerspiegel. Daarmee is het een gezonde keuze als je diabetes type 2 hebt. 

Type 2 diabetes en hartziekten kunnen ontstaan vanuit insulineresistentie. Hierbij worden je lichaamscellen minder gevoelig voor insuline, het hormoon dat je bloedsuikergehalte regelt. In verschillende onderzoeken is calcium uit zuivelproducten in verband gebracht met een lagere kans op insulineresistentie. 

botten cottage cheese

4. Het kan de gezondheid van je botten versterken

Het calcium, fosfor en de eiwitten in cottage cheese zijn in wetenschappelijk onderzoek gekoppeld aan een verbeterde gezondheid van je botten.

Voldoende calciuminname verlaagt je kans op osteoporose: poreuze of zwakke botten. 

5. Het is rijk aan selenium

Hüttenkäse is een goede bron van selenium. Selenium is een spoorelement. Dat betekent dat het een mineraal is waar je lichaam weinig van nodig heeft. Behalve selenium zijn zink, ijzer en fluor bijvoorbeeld ook spoorelementen.

Naast een spoorelement is selenium een antioxidant. Dat houdt in dat het eigenschappen heeft om je lichaamscellen te beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Dit mineraal speelt ook een rol bij het goed functioneren van je schildklier

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Hüttenkäse lactose intolerantie

Opletten met lactose- of zuivelallergie

Ben je allergisch voor zuivel of lactose? Dan is het eten van Hüttenkäse voor jou helaas niet zo’n goed idee.

Doordat cottage cheese een zuivelproduct is, kan dit klachten geven als je last hebt van een zuivel- of lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie

Hoe langer kaas rijpt, hoe minder lactose deze bevat. Hüttenkäse is een verse, ongerijpte kaas en bevat daarom veel meer lactose dan oudere kaassoorten. Ook wanneer er extra melk is toegevoegd bij de productie van cottage cheese, kan dit zorgen voor extra lactose. 

Daarom kun je dit product beter laten staan wanneer je last hebt van lactose-intolerantie. Eet je het toch? Dan kun je klachten als een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en buikpijn krijgen.

zuivelallergie cottage cheese

Zuivelallergie

Naast lactose, bevat cottage cheese de eiwitten caseïne en wei. Dit zijn twee eiwitten uit koemelk, waarvoor je allergisch kunt zijn. 

Heb je last van een zuivelallergie? Dan kan het eten van Hüttenkäse leiden tot vervelende klachten, zoals buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree. Laat deze kaas dan dus liever staan!

Zo eet je meer cottage cheese 

Ben je niet allergisch of lactose-intolerant, ben je overtuigd van de gezondheidsvoordelen en zoek je een lekker recept om deze eiwitbron aan je eetpatroon toe te voegen?

Goed nieuws: dankzij de milde smaak en zachte textuur kun je cottage cheese eenvoudig dagelijks aan de meest uiteenlopende gerechten toevoegen. 

 • Meng Hüttenkäse in plaats van melk door je pannenkoekenbeslag
 • Voeg cottage cheese toe aan je salade voor extra eiwitten
 • Meng cottage cheese door je fruitsalade, bijvoorbeeld met bessen, banaan, perzik, mandarijn.
 • Pureer fruit, melk en cottage cheese tot een lekkere smoothie
 • Gebruik Hüttenkäse als vervanger van zure room in je recepten
 • Maak een lekkere eiwit-spread van cottage cheese voor op je brood
 • Vermeng Hüttenkäse met je roerei voor een extra romige textuur
 • Vervang ricottakaas in je lasagne door cottage cheese
 • Gebruik Hüttenkäse in je baksels, zoals muffins, cakes of brood. 
Tip

Je ziet: cottage cheese voeg je eenvoudig toe aan veel verschillende recepten. Voeg het zelf naar hartenlust toe aan je gerechten en experimenteer er lekker op los. Het past namelijk bijna overal bij!

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Lactose intolerantie: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Lactose intolerantie, de symptomen, oorzaken en behandeling

Lactose intolerantie: het lijkt steeds vaker voor te komen. Eigenlijk is het menselijk lichaam na het derde levensjaar n...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: de voordelen op een rij

Parmezaanse kaas: het is de perfecte smaakmaker voor Italiaanse gerechten, maar wist je dat het ook gezondheidsvoordelen...

Selenium: een krachtige gezondheidsbooster van microformaat

Selenium: Functie, Voeding en een Tekort herkennen

Heb je weleens van selenium of seleen gehoord? Best kans dat er geen belletje gaat rinkelen, want dit stofje is niet zo ...

Cheddar kaas

Cheddar kaas: Voordelen, Nadelen en Intoleranties

De Fransen, Italianen en Nederlanders hebben de naam goede kaasmakers te zijn. Maar de Engelsen? Oh yes! Proef de origin...

fosfor

Fosfor: Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Pure fosfor is ontvlambaar en levensgevaarlijk. Maar het mineraal, dat je in je eten aantreft, is essentieel voor je gez...

skyr

Skyr: de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen en mogelijke nadelen

Skyr is een zuivelproduct uit IJsland dat wereldwijd steeds populairder wordt. Het bevat veel eiwitten en allerlei vitam...

Lees wat je gemist hebt

13704 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'