Mandarijnen: Calorieën, Voordelen en Allergieën

Mandarijnen zijn handig om mee te nemen en lekker. Het is dus niet verwonderlijk dat dit vrolijke oranje vruchtje populair is in Nederland. Daarbij zijn ze ook nog eens gezond. Alle reden dus om meer te ontdekken over deze kleine maar krachtige vrucht.

Mandarijnen zijn ideaal als gezonde snack. Doordat ze ook in Zuid-Amerika worden gekweekt zijn ze het hele jaar door beschikbaar. Daardoor kun je alle seizoenen profiteren van de gezondheidsvoordelen van dit lekkere vruchtje.

In dit artikel lees je over de achtergrond van mandarijnen, de gezondheidsvoordelen en hoe je ze het beste kan bewaren.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

De mandarijn is zoeter dan de sinaasappel

De mandarijn: een lekker en gezond tussendoortje

Een oranje schil, soms een groen blaadje op de kruin en sappig vruchtvlees: de mandarijn heeft veel weg van de sinaasappel. Toch zijn er ook wat verschillen. Zo is de smaak van mandarijnen vaak zoeter.

Bovendien zijn mandarijnen veel eenvoudiger te pellenen makkelijker om als tussendoortje te eten. Bij het pellen van een sinaasappel komt namelijk veel meer sap vrij dan bij een mandarijn, waardoor je er altijd een bordje bij nodig hebt. Een mandarijn eet je zo uit het vuistje.

Heb je ook nog een mandarijnsoort die pitloos is? Nog beter; dan blijf je niet met de pitjes zitten. Zo kun je overal een mandarijn eten in bijvoorbeeld de trein, op het strand of aan je bureau.

Wist je dat...

...pitloze mandarijnenveel meer waard zijn dan mandarijnen met pitten? En dat bijen door hun bestuivingen een pitloze mandarijnenboom kunnen veranderen in een met pitten? In Spanje heeft dit ervoor gezorgd dat niemand bijen mag houden in de buurt van plantages met pitloze mandarijnen.

met de pitten van de mandarijn kun je je eigen boom kweken

Een goede reden om toch mandarijnen met pit te kopen is om je eigen mandarijnplantte kweken. Doe een pitje in een potje met stekgrond en geef het goed water en veel licht. Groeit het uit tot een mandarijnplant? Dan moet deze 's winters binnen staan, maar in de zomer kan de plant floreren op je balkon of in de tuin.

De mandarijnboom komt oorspronkelijk uit China

De mandarijnboom

De mandarijnboom komt oorspronkelijk uit China en is in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht. Je vindt de mandarijnboom niet snel in Nederland, omdat de oranje vruchten een warm klimaat nodig hebben om te kunnen groeien.

Het mandarijnen-seizoen is van oktober tot en met februari. De mandarijnen uit de Nederlandse supermarkten komen meestal uit Spanje of Marokko. 

Wist je dat...

...de mandarijnboom oorspronkelijk uit China komt? Tegenwoordig komen de mandarijnen die je in de supermarkt koopt voornamelijk uit warme landen als Spanje en Marokko.

Soorten mandarijnen

Er zijn verschillende soorten mandarijnen. Wanneer je een netje of kistje koopt, is dat dus niet altijd dezelfde soort. Zo is er de oorspronkelijke mandarijnsoort, officieel Citrus reticulata. Deze komt hier niet zo heel vaak meer voor.

Clementines of tangerijnen zijn mandarijnsoorten

Wel zie je op de fruitafdeling vaak clementines, of Citrus clementina. Dit zijn kleine zoete mandarijnen met een dikkere schil en weinig tot geen pitten. En ook de tangerijn, of Citrus tangerine, ligt bij ons in het schap. De tangerijn vindt zijn oorsprong in Tanger, Marokko en heeft een rood-oranjekleurige schil.

Wist je dat...

...de gemiddelde Nederlander jaarlijks maar liefst vier kilo mandarijnen eet? 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

De voedingswaarden

Mandarijnen staan bol van de vitamine C. In een mandarijn zit per 100 gram zo’n 40 milligram vitamine C. Dat is iets minder dan in een sinaasappel, maar dat in een twee keer zo kleine vrucht! Deze grote hoeveelheid vitamine C is de belangrijkste reden dat mandarijnen als zeer gezond worden beschouwd.

Naast vitaminen bevatten mandarijnen ook erg veel vezels. Zelfs meer dan sinaasappelen. Bovendien leveren ze kalium en B-vitaminen, namelijk B1, B6 en B9.

Verder bestaat de mandarijn voor 85% uit water. Mede hierdoor is de vrucht erg laag in calorieën. Een mandarijn van 55 gram bevat 25 kilocalorieën en ongeveer 6 gram koolhydraten.

De oranje kleur wordt veroorzaakt door een grote hoeveelheid betà-caroteen. Ook deze stof is erg goed voor je, want je lichaam zet het om in vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor je ogen, botten en huid. Ook draagt het bij aan een goede weerstand.

Tip

Kies niet voor ingeblikte mandarijntjes, want dan gaat de hoeveelheid vitamine C hard achteruit. Per 100 gram blijft er bij ingeblikte partjes nog maar zo’n 15 milligram vitamine C over.

Gezondheidsvoordelen van mandarijnen

Dat mandarijnen gezond zijn wist je natuurlijk al. Mandarijnen bieden tal van gezondheidsvoordelen:

Ze zijn goed voor je immuniteit

Mandarijnen boosten je immuniteit. De vitamine C in mandarijnen helpt je immuunsysteem te beschermen tegen virussen en bacteriën, door het versterken van je T-cellen. Dit zijn de witte bloedcellen die je lichaam beschermen. Bovendien versterkt vitamine C de immuuncellen die bacteriën en andere schadelijke stoffen opnemen.

mandarijnen hebben een positief effect op hart en hersenen

Ze hebben een positief effect op hart en hersenen

Mandarijnen, inclusief hun schil, zijn een rijke bron van antioxidanten. De vitamine C in mandarijnen is een antioxidant dat positieve effecten heeft op de gezondheid van je hersenen en hart. De antioxidanten in mandarijnen beschermen ook tegen chronische hersenaandoeningen zoals schizofrenie, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Naast vitamine C bevat een mandarijn nog andere antioxidanten. De meeste hiervan zijn flavonoïden, actieve stoffen die van nature voorkomen in planten. Zo is de rode kleurstof in mandarijnen een antioxidant. Ook de bittere stof naringine is zo’n flavonoïde. En dat geldt ook voor hesperidine, dat voorkomt in de witte schil van de mandarijn. 

Flavonoïden zijn gelinkt aan veel gezondheidsvoordelen. Zo hebben ze een positief effect op je breingezondheid en zorgen voor een verminderd risico op chronische aandoeningen.

Tip

Vitamine C vermindert bovendien de risicofactoren voor hartziekten. Het verlaagt je bloeddruk en de hoeveelheid slecht cholesterol in je bloed, en verbetert je bloedvatfunctie.

Ze dragen bij aan huidverbetering

De vitamine C in mandarijnen heeft een positief effect op de productie van collageen. Collageen geeft structuur, sterkte en stabiliteit aan bindweefsels, met een stralende en gezonde huid tot gevolg.

Vezels zorgen voor een vol gevoel

Ze helpen bij het afvallen

Het verhogen van je dagelijkse inname van vezels, waar mandarijnen vol mee zitten, kan bijdragen aan het verliezen van (over)gewicht. 

Citrusvruchten, waaronder mandarijnen, bevatten veel onoplosbare vezels. Deze vezels zorgen voor een vol gevoel. Hierdoor wordt je trek gereguleerd en val je makkelijker af. Als je meer vezelrijke voeding tot je neemt, is het tevens makkelijker om op gewicht te blijven.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Ze hebben kankerbestrijdende eigenschappen

De antioxidanten in mandarijnen hebben potentiële kankerbestrijdende eigenschappen. Zo kan vitamine C de groei en uitzaaiing van tumoren voorkomen. Ook bevordert het je wondgenezing na een operatie, zorgt het ervoor dat je chemotherapie effectiever is en vermindert het de toxiciteit ervan.

Studies hebben aangetoond dat mensen met kanker vaak een vitamine C-tekort hebben. Ook komt uit onderzoek naar voren dat vitamine C-supplementen de resultaten van mensen met terminale kanker kunnen verbeteren. Deze vitamine lijkt dus een erg positieve rol te kunnen spelen bij deze ziekte. Voor overtuigend bewijs is echter meer onderzoek vereist

Daarnaast is het goed om in gedachten te houden dat in de meeste studies hoge doses van de vitaminen of flavonoïden in mandarijnen werden gebruikt. Je ervaart deze gezondheidsvoordelen helaas dus niet als je enkele mandarijnen aan je dieet toevoegt. Verder onderzoek is nodig.

Allergisch voor mandarijnen?

Een allergie voor mandarijnen alleen komt niet voor. Allergieën voor citrusvruchten daarentegen wel. En als je allergisch bent voor citrusvruchten, kun je dus ook niet tegen mandarijnen. Deze allergie kan ook opspelen bij het eten van bijvoorbeeld sinaasappels, citroenen en limoenen.

Je kunt een citrusallergie hebben

Als je een citrusallergie hebt, kun je zowel een allergische reactie krijgen van het verse fruit, als van het sap en de schillen van de mandarijn. Je hebt hier dan meestal plaatselijk last van, dus op die plekken waar de rauwe vrucht je huid heeft geraakt.

Wist je dat...

...je een citrusallergie ook later in je leven nog kunt ontwikkelen? Zelfs als je het fruit jarenlang zonder problemen gegeten hebt.

Meer mandarijnen eten, zo doe je dat

Vanwege alle positieven gezondheidseffecten van mandarijnen wil je ze misschien vaker eten. Mandarijnen zijn erg veelzijdig. Je kunt ze natuurlijk zo uit het vuistje eten of op allerlei manieren in maaltijden verwerken:

  • Voeg partjes mandarijn toe aan je salade
  • Was de schillen goed, rasp ze en voeg de mandarijnrasp toe aan dressings, drankjes of cocktails
  • Pers een aantal mandarijnen uit voor heerlijk antioxidantrijk mandarijnensap
  • Maak een verse mandarijnensalsa voor bij vis of kip
  • Voeg partjes mandarijn toe aan je yoghurt of kwark voor een voedzaam ontbijt of tussendoortje

Mandarijnen bewaren

Mandarijnen zitten in de supermarkt meestal in een netje. Let goed op dat er geen beschimmelde exemplaren tussen zitten als je mandarijnen koopt. Heb je ze eenmaal thuis en ontdek je dan pas de schimmel? Gooi de aangetaste mandarijnen dan zo snel mogelijk weg voordat de andere vruchten worden aangetast. 

Mandarijnen voelen zich prima bij kamertemperatuur. Mooi, want ze staan ontzettend decoratief in de fruitschaal. Als je een mandarijn zonder schil wilt bewaren, omdat je er bijvoorbeeld een gerecht mee wil maken, kun je de vrucht het beste in een plastic zakje of doosje in de koelkast leggen.

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

watermeloen

Watermeloen: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

De watermeloen zorgt voor hydratatie, is rijk aan gezonde vitaminen en mineralen en goed voor je immuunsysteem. Maar wee...

10 Redenen om vaker Granaatappelpitjes te eten

10 Redenen om vaker granaatappelpitjes te eten

Ben jij ook zo dol op de smaak van granaatappelpitjes? Of laat je granaatappels liever in het schap liggen, omdat je het...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

citrusvruchten

Citrusvruchten: De belangrijkste voordelen en mogelijk bijwerkingen

Eet jij voldoende citrusvruchten? En welk fruit is precies een citrusvrucht? Er behoren verschillende soorten fruit tot ...

vitamine c

Vitamine C: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen van ascorbinezuur

Denk je aan je weerstand, dan denk je misschien wel aan vitamine C. Maar wist je dat deze bekende vitamine een rol speel...

kiwi

3 Redenen waarom kiwi's niet mogen ontbreken op je boodschappenlijstje

Kiwi's verliezen het van sinaasappels en aardbeien als het om schoonheid gaat. Maar dit kleine, meestal harige, vruchtje...

Lees wat je gemist hebt

10011 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'