Granaatappelpitjes: de gezondheidsvoordelen op een rij

Granaatappelpitjes zijn een bron van antioxidanten, gezonde vitaminen en goede mineralen. Het is dus niet voor niets dat veel mensen deze gezonde granaatappel een superfood noemen. Ben je benieuwd wat deze pitjes precies zijn en welke voordelen ze je lichaam bieden? Wij leggen het je uit.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Granaatappelpitjes zitten in de granaatappel en zijn sappig

Wat zijn granaatappelpitjes?

Granaatappelpitjes komen uit de binnenkant van een granaatappel. In tegenstelling tot veel andere pitten en zaden zijn granaatappelpitjes niet droog, maar juist sappig. Ze doen veel mensen daarom denken aan besjes.

Zodra je de granaatappel opensnijdt, zie je talloze rode pitjes zitten. Deze worden omhuld door een soort gelei, die ze zo zoet en sappig laat smaken. Tegelijkertijd hebben ze ook een licht zure smaak, waardoor veel mensen het een erg frisse fruitsoort vinden.

Granaatappels komen van oorsprong uit Perzië, het gebied dat nu Iran heet. Door de eeuwen heen is de granaatappelstruik op verschillende plekken in het Middellandse Zeegebied gekweekt.

Aan de struik groeien grote ronde vruchten die in de zomer rijpen. Een rijpe granaatappel heeft een diepe rode kleur en zit vol met sappige pitjes die nu ook een geliefde snack zijn.

Tip

Hoe kun je granaatappelpitjes uit een granaatappel halen? Je kunt granaatappelpitjes uit de granaatappel lepelen, maar het is veel makkelijker om de vrucht doormidden te snijden en met een lepel op de achterkant te slaan. Zo vallen de pitjes er eenvoudig uit.

De voedingswaarde van granaatappelpitjes

Wil je granaatappelpitjes gaan eten? En misschien vraag je je af: is granaatappel gezond? Dan is het goed om te weten welke voedingsstoffen ze allemaal bevatten. Dit is de voedingswaarde van 100 gram granaatappelpitjes:

 • Calorieën: 85
 • Koolhydraten: 17,5 gram
 • Eiwitten: 1 gram
 • Vetten: 0,7 gram

Granaatappelpitten zijn dus vooral een goede bron van koolhydraten. Dat is niet het enige wat deze vrucht te bieden heeft, want je krijgt ook veel gezonde vitamines en mineralen binnen wanneer je granaatappelpitjes eet:

 • Vitamine B3: 0,3 mg
 • Vitamine B11: 38 ug
 • Vitamine C: 6,5 mg
 • Kalium: 200 mg
 • Magnesium: 10 mg
 • Koper: 0,2 mg
Granaatappelpitjes zitten vol voedingsstoffen

Tien gezondheidsvoordelen van granaatappelpitjes

Granaatappelpitten zijn niet alleen heel lekker, de pitjes van granaatappel zijn ook erg gezond. Ze zitten namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen die allemaal gezondheidsvoordelen opleveren. Dit zijn de tien belangrijkste voordelen die granaatappelpitjes te bieden hebben.

1. Ze bevatten veel punisch zuur en punicalagin

Een van de redenen waarom granaatappel gezond is, is vanwege de antioxidanten. In granaatappel zitten hoge concentraties punicalagin. Dit is een krachtige antioxidant die beschadigde cellen in je lichaam opruimt. Zo is je lichaam beter in staat om schadelijke bacteriën te vernietigen en ontstekingen te voorkomen.

Ook punisch zuur is volop aanwezig in granaatappelpitjes. Dit is een gezond vetzuur dat het risico op diabetes, hartaandoeningen en kanker verkleint.

2. Ze werken ontstekingsremmend

Veel ziektes worden veroorzaakt door chronische ontstekingen in je lichaam. Het is dus goed om je lichaam een handje te helpen door ontstekingen te remmen en voorkomen. De vele antioxidanten in granaatappelpitjes zorgen ervoor dat ontstekingen geremd worden. Zo blijkt uit onderzoek dat de stofjes in dit fruit ontstekingen in je maag en darmen kunnen verminderen, maar ook ontstekingsreacties in bepaalde kankercellen kunnen remmen.

3. Ze helpen prostaatkanker voorkomen

Prostaatkanker is een veelvoorkomende ziekte bij mannen. Wetenschappers hebben onderzocht of de gezonde voedingsstoffen in granaatappelpitjes kunnen helpen met het bestrijden van deze kankersoort. Dat lijkt te kunnen, want het sap uit de pitjes zorgt ervoor dat de groei van de kankercellen vertraagt of zelfs helemaal stopt. In sommige gevallen sterven de kankercellen ook af. Er wordt dus gedacht dan granaatappelpitten kunnen helpen met het voorkomen van ernstige prostaatkanker. Dit beantwoordt de vraag of granaatappel gezond is voor mannen, maar is granaatappel ook gezond voor vrouwen?

Granaatappelpitjes helpen mogelijk ook tegen borstkanker

4. Ze helpen mogelijk ook tegen borstkanker

De pitjes van de granaatappel zijn ook gezond voor vrouwen. Er is namelijk niet alleen onderzoek gedaan naar de effecten van granaatappelpitjes op prostaatkanker, maar ook naar de invloed die ze op borstkanker hebben.

Ook bij deze kankersoort lijkt het zo te zijn dat de stoffen in granaatappelpitten de kankercellen vertragen of laten afsterven. Tot nu toe is het effect alleen in een laboratorium onderzocht, dus er moet nog gekeken worden of de pitjes ook effect hebben op het menselijk lichaam.

5. Ze kunnen gewrichtspijn verminderen

Veel mensen krijgen last van gewrichtspijn, vooral wanneer ze ouder worden. Artritis is meestal de oorzaak. Dit is een ziekte waarbij je gewrichten ontstoken raken, wat voor pijn zorgt. Doordat granaatappelpitjes ontstekingsremmend werken, kunnen ze ook deze ontstekingen verminderen.

Er wordt ook gedacht dat de pitjes stoffen bevatten die bepaalde enzymen aanvallen. Deze enzymen zijn verantwoordelijk voor schade aan de gewrichten. Regelmatig granaatappelpitjes eten kan deze schade dus verminderen.

Granaatappelpitjes zijn bloeddruk verlagend

6. Ze kunnen mogelijk je bloeddruk verlagen

Een hoge bloeddruk kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden, waaronder een hartaanval of beroerte. Het is daarom fijn om te weten dat granaatappelpitjes mogelijk je bloeddruk verlagen.

Tijdens een onderzoek dronk een groep proefpersonen dagelijks 150 milliliter granaatappelsap. Het resultaat na twee weken? Hun bloeddruk was aanzienlijk verlaagd.

Tip

Wil je je bloeddruk verlagen, dan is het ook verstandig om op de rest van je voeding te letten. Minder zout eten kan al een groot verschil maken.

7. Ze kunnen het risico op hartziekten verminderen

Granaatappelpitten helpen niet alleen met het voorkomen van hartziekten doordat ze je bloeddruk verlagen. Uit onderzoek is namelijk ook gebleken dat ze je cholesterolniveau verlagen. Dat kan problemen als een hartinfarct voorkomen.

De gezonde stoffen in de pitjes kunnen ook de hoeveelheid triglyceriden in je bloed verlagen. Triglyceriden voorzien je lichaam van energie, maar een overdaad aan deze stofjes kan voor hartproblemen zorgen.

Mogelijk stimuleren de pitjes de bloedtoevoer naar de penis

8. Ze kunnen mogelijk erectieproblemen verhelpen

Een erectiestoornis kan allerlei oorzaken hebben, maar een slechte bloedtoevoer is een belangrijke oorzaak. Het kan dan helpen om wat granaatappelpitjes te eten. Deze pitten stimuleren namelijk de bloedtoevoer. Uit onderzoek blijkt dat de pitjes erectiestoornissen bij konijnen kunnen verhelpen, maar het is nog niet zeker of dit ook een sterk genoeg middel is voor mensen.

9. Ze kunnen bacteriën en schimmels bestrijden

Je lichaam kan blootgesteld worden aan allerlei schadelijke bacteriën en schimmels. Het is dan belangrijk dat je lijf deze slechte deeltjes zo snel mogelijk uitschakelt. Granaatappelpitjes kunnen daarbij helpen, want deze bevatten stoffen die bepaalde bacteriën en schimmels bestrijden. Zo kan je de kans op bepaalde ontstekingen in je mond verkleinen door regelmatig granaatappelpitten te eten.

10. Ze kunnen je geheugen verbeteren

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect dat granaatappelsap heeft op je geheugen. Zo blijkt dat mensen die net geopereerd zijn minder geheugenschade oplopen wanneer ze na de operatie granaatappelextract krijgen toegediend. Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks granaatappelsap drinken langzaam een beter visueel en verbaal geheugen krijgen.

Bonus: 5 wetenschappelijke voordelen van granaatappelschil

Wist je dat je niet alleen de pitjes, maar ook de schil van een granaatappel kan gebruiken? Het is niet lekker om de schil zo te eten, maar je kan er wel een poeder van maken. Dat doe je als volgt:

 1. Verwijder de schil van het fruit
 2. Leg de schil op de vensterbank bij een raam waar de zon direct op schijnt. Laat de schil hier twee tot drie dagen liggen, totdat het helemaal droog is.
 3. Doe de gedroogde schil in een blender en blend dit tot er een fijn poeder ontstaat.
 4. Bewaar het granaatappelpoeder op kamertemperatuur in een luchtdichte container.

Je kunt het poeder gebruiken om thee mee te zetten. Zo krijg je de gezonde stoffen uit de granaatappelschil binnen, wat vijf bewezen gezondheidsvoordelen oplevert:

Door de aanwezige antioxidanten helpt de schil gehoorschade te voorkomen

1. Het kan gehoorverlies helpen voorkomen

Sommige vormen van gehoorverlies worden veroorzaakt door een gebrek aan antioxidanten in je lichaam. De schil van granaatappel zit juist boordevol antioxidanten.

Het kan dus dat het risico op gehoorverlies een stuk kleiner wordt wanneer je dagelijks een beetje granaatappelschil binnenkrijgt. Uit onderzoek is al gebleken dat dit bij muizen een goede manier is om gehoorschade te voorkomen.

2. Het kan je hersenfunctie verbeteren

Een gebrek aan antioxidanten kan uiteindelijk ook tot verschillende problemen met je hersenen leiden, zoals alzheimer. Uit verschillende studies blijkt dat het innemen van veel antioxidanten je hersenfunctie kan verbeteren. Ook dit is tot nu toe vooral een succes gebleken bij muizen, maar het kan ook voor mensen een goed idee zijn om dagelijks granaatappelschil in te nemen voor gezonde hersenen.

Wist je dat...

...gezonde vetten ook ontzettend goed zijn voor je hersenen? Vette vis, olijfolie, avocado en noten zijn allemaal voorbeelden van echt brainfood.

De schil helpt de tanden gezond te houden

3. Het kan tandproblemen voorkomen 

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat poeder van granaatappelschil een goed hulpmiddel is voor gezondere tanden. Zo kan het opgebouwde tandplak helpen verwijderen. Op de lange termijn zorgt dat er weer voor dat je tanden minder snel gaatjes krijgen. Granaatappelschil zou ook goed zijn voor gezond tandvlees.

4. Het is antibacterieel

De verschillende stofjes in granaatappelschil zijn ontzettend goed in het doden van schadelijke bacteriën. Sommige mensen zweren dan ook bij thee van granaatappelschil om een keelontsteking mee te genezen. De schil kan ook helpen bij het genezen van wondjes en ontstekingen.

5. Het kan botverlies helpen voorkomen

De grote hoeveelheid antioxidanten in granaatappelschil doet ontzettend veel. Zo wordt er ook gedacht dat de schil in staat is om botverlies tegen te gaan. Des te ouder je wordt, des te meer botweefsel je verliest. Door veel antioxidanten binnen te krijgen, kan je je lichaam stimuleren om juist weer meer botweefsel te herstellen. Hierdoor blijven je botten langer sterk en gezond.

Wat is een lekker granaatappelpitjes recept?

Je kunt verschillende salades, rijstgerechten, Libanese en Perzische gerechten maken met granaatappel. Wanneer je granaatappel in je dieet wil verwerken zijn er veel lekkere granaatappel recepten te bedenken.

Granaatappelpitjes met yoghurt is daarnaast een lekkere combinatie, dit kan als dessert of als ontbijt gegeten worden. Voeg hier bijvoorbeeld muesli of ander fruit aan toe om variatie in je voeding aan te brengen. 

Tip

Wil je voedingsadvies op maat? Ga dan op zoek naar de deskundige die je het best bij je vragen kunt helpen of klik de oranje knop met “Stel je vraag” bovenaan de pagina.

Bericht bewaren
Beoordeel
Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Cavolo nero

Cavolo nero: de Gezondheidsvoorde­l­e­n en Bereiding (Recept)

Cavolo nero is een koolsoort die oorspronkelijk uit Italië komt. Er liggen talloze groenten in het groenteschap, maar so...

Boerenkool: van vergeten groente tot superfood

Boerenkool: Calorieën, Voordelen en mogelijke Risico's

Dankzij het indrukwekkende voedingsprofiel groeide boerenkool tien jaar geleden uit tot een populaire superfood. Boerenk...

Gember in eten en drinken gezond

Gember, hoe gezond is het?

Wat is gember? Gember komt van de gemberwortel en heeft een scherpe, pittige smaak. Het is een specerij dat al eeuwenla...

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt v...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoorde­l­e­n en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

Toon meer (211)