Matcha, een groen poeder met 3 gezondheidsvoordelen

Wat is de overeenkomst tussen koriander en matcha? Je vindt het heerlijk of je haat het!

Matcha is een felgroen poeder met een specifieke smaak. Je kunt er thee van maken, maar je kunt het ook toevoegen aan bijvoorbeeld een latte of bubble tea. 

Matchapoeder heeft dezelfde kleur als de Hulk, maar heeft het ook zulke krachtige eigenschappen? Ik ben voor je op onderzoek uitgegaan en vertel je er alles over in dit artikel. Ook ontdek je hoe je zelf matchathee maakt.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

matchathee bladeren poeder

Wat is matcha?

Matcha is een felgroen poeder, gemaakt van theebladeren. Deze bladeren zijn afkomstig van de theeplant Camellia sinensis.

Met het poeder kun je thee maken, maar je kunt het ook gebruiken voor andere drankjes en gerechten.

Wat maakt deze poederthee zo populair?

Wist je dat...

...matcha van dezelfde theeplant komt als alle andere theesoorten? Alleen het kweek- en verwerkingsproces is anders, waardoor de smaak en samenstelling verschilt. 

De Chinese roots van matcha

De Camellia sinensis komt oorspronkelijk uit China. Het zijn echter de Japanners die het matcha drinken groot hebben gemaakt.

In de achtste eeuw was de thee al populair in China. De Chinezen geloofden dat het gezond voor je was. Ongeveer vier eeuwen later nam een Japanse zenboeddhist het poeder mee naar Japan. Hij merkte dat de thee hem beter liet mediteren.

Vervolgens werd matcha gebruikt voor belangrijke theeceremonieën bij de Japanse monniken. Later breidde deze traditie zich uit onder de overige bevolking.

matcha koekjes populair

De bekendheid van matchathee is in de Westerse wereld nog vrij jong. Dat veranderde toen Hollywoodsterren en influencers rond 2015 het drankje op social media introduceerden. 

De opvallende groene kleur en het gezonde imago wakkerde de nieuwsgierigheid van het grote publiek aan.

Matcha is niet alleen als thee te koop. Je vindt het ook terug in allerlei producten, zoals matcha-ijs en matchakoekjes.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...Japanse matcha de beste kwaliteit heeft? Dit komt omdat de theeplant een aantal weken voor het oogsten afgedekt wordt en daardoor niet langer in de zon staat. Ook gebruiken de Japanners nog steeds hun traditionele en arbeidsintensieve productieproces. Daardoor is de Japanse variant duurder dan Chinese matcha, die op industriële wijze wordt verwerkt.

matcha Japans theepoeder

Hoe wordt het theepoeder gemaakt?

Om op authentieke en Japanse manier matcha te maken, worden de theeplanten in de laatste weken voor de oogst in de schaduw geplaatst.

Doordat de planten geen zon krijgen, maken ze meer chlorofyl aan. Van dit stofje krijgen de blaadjes een mooie groene kleur. Ook gaat in het blad het niveau aan L-theanine omhoog.

Als de tijd rijp is, worden de blaadjes met de hand geoogst, waarbij alleen de beste exemplaren worden geplukt. De geselecteerde theeblaadjes worden daarna gestoomd en gedroogd. Na het weghalen van de steeltjes en nerven worden de blaadjes fijngemalen. Een heldergroen poeder is het resultaat.

De speciale smaak van de groene thee

Matcha smaakt echt zoals je zou denken dat een groen poeder smaakt; grassig en aards met een zoetig aroma. Als je avocado's of spinazie lekker vindt, dan hou je waarschijnlijk ook van deze smaak.

Overigens smaakt niet ieder matchapoeder hetzelfde. Net als bij wijn proef je ook hier het verschil in kwaliteit.

Wist je dat...

...je met matcha hoge ogen kunt gooien op culinair gebied? De gemalen theeblaadjes zijn namelijk een prachtige natuurlijke kleurstof. Maak bijvoorbeeld een mooie groene matchacake.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Voedingswaarden

Ben je benieuwd wat je aan voedingsstoffen binnenkrijgt als je matcha eet of drinkt? Bekijk dan dit overzicht. In 100 gram poeder zitten:

  • 311 kcal
  • 31 gram eiwitten
  • 32 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker
  • 5,3 gram vetten, waarvan 0,7 gram verzadigd
  • 6,6 gram vezels
matcha tea

De voedingswaarden per 100 gram lijken misschien hoog. Maar gelukkig heb je voor een standaard kopje thee (van 120 milliliter) slechts 2 gram poeder nodig.

Matcha is verder arm aan vitaminen en mineralen. Wel bevat het andere belangrijke stoffen, zoals L-theanine, cafeïne en antioxidanten.

Tip

Wil je de antioxidanten in matcha combineren met andere gezonde voedingsstoffen? Schep dan wat poeder door een fruit- en groentesmoothie.

Is matcha gezond?

Theeblaadjes zijn gezond, doordat ze aminozuren en antioxidanten bevatten. Bovendien zitten er weinig calorieën, suikers en vetten in als je de thee zonder toevoegingen drinkt.

Matchapoeder wordt gemaakt van hele theeblaadjes. Hierdoor profiteer je optimaal van de gezondheidsvoordelen die de blaadjes je te bieden hebben. Ook krijg je zo meer voedingsstoffen binnen dan wanneer je thee drinkt van getrokken theeblaadjes.  

Matchathee is dus een gezonde dorstlesser. Ook is het poeder een gezond ingrediënt voor gerechten of andere drankjes. 

matcha gezondheidsvoordelen

Gezondheidsvoordelen

Matcha heeft dezelfde kleur als de Hulk, maar heeft het ook zulke krachtige eigenschappen? Is matcha een superfood

Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat matchapoeder een bevorderende werking voor je gezondheid heeft. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Bepaalde stoffen in matchapoeder kunnen wel wat voordelen bieden. Hieronder lees je er een paar.

Voordeel 1: Matcha beschermt je tegen vrije radicalen

Veroudering en chronische ziekten worden onder andere bevordert door een teveel aan vrije radicalen. Deze komen vrij bij ontstekingsreacties. Deze reacties ontstaan wanneer je lichaam stress ervaart en kunnen dan je lichaamscellen beschadigen.

Matcha bevat het antioxidant catechine. Dit stofje bestrijdt de vrije radicalen. Hierdoor wordt het evenwicht in je lichaam hersteld. Dit vermindert het risico op celbeschadiging.

Voordeel 2: Het kan je hersens beter laten werken

Wil je je beter concentreren, sneller reageren en dingen gemakkelijker onthouden? Dan kan de cafeïne in matcha je helpen je alertheid te verbeteren. Bovendien bevat het poeder niet alleen cafeïne, maar ook L-theanine.

Dit laatste stofje versterkt het effect van cafeïne en geeft je een betere focus. Ook gaat L-theanine het gevoel van vermoeidheid tegen als de cafeïne is uitgewerkt. Bovendien heeft dit stofje een ontspannende werking. Dit komt je denkvermogen ten goede.

matcha groene thee hart

Voordeel 3: Matcha kan helpen je hart gezond te houden

Er zijn veel onderzoeken naar het effect van groene thee op de werking van het hart met een positief resultaat.

De samenstelling van de voedingsstoffen van groene thee lijkt veel op die van matcha.

Hierdoor zou je er vanuit kunnen gaan dat de thee in poedervorm ook een gezonde bijdrage kan leveren aan je hart.

Wist je dat...

...matcha onder andere zou kunnen bijdragen aan het verlagen van het niveau van je LDL-cholesterol en het verminderen van het aantal triglyceriden? Dit zijn een soort vetten die in je bloed voorkomen. Wat dit precies zijn lees je in ons artikel over triglyceriden.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Bijwerkingen van de thee

Matcha is veilig om te eten en drinken. Wel is het goed om te letten op de hoeveelheid en het tijdstip, vanwege de opwekkende eigenschappen. Het is beter om niet 's avonds laat nog een kopje matchathee te nemen. 

Kun je te veel matchathee drinken?

Aangeraden wordt om dagelijks niet meer dan twee kopjes thee te drinken. Wanneer je meer drinkt dan deze aanbevolen hoeveelheid zou je last kunnen krijgen van je maag. Ook kun je een energiedipje krijgen, vergelijkbaar met een dipje na het drinken van koffie.

Je kunt dus wel elke dag matchathee drinken. Sterker nog, dat is gezond! Zorg er wel voor dat je er niet té veel van drinkt.

Zo maak je matchathee

Nu je weet welke voordelen de thee je kan bieden, wil je vast zelf matchathee maken. Het theepoeder is heel makkelijk te gebruiken.

De thee zet je door een à twee theelepeltjes met poeder in een beker of kommetje te doen. Voeg daar heet water aan toe en klop het tot een schuimige massa.

Als je het helemaal goed wilt doen, gebruik dan een speciale bamboe klopper. Verder kun je de dikte en smaak van de thee aanpassen door meer of minder water te gebruiken.

Tip

Wil je eens wat anders dan gewone matchathee? Maak dan een feestelijke variant in de vorm van een matcha bubble tea (in dit artikel leer je hoe je zelf bubble tea maakt). Of combineer matcha en koffie. Of wat denk je van dit recept voor een glutenvrije matcha latte?

Conclusie

Matcha is geen wonderpoeder voor je gezondheid. Het heeft wel gezonde eigenschappen. Je kunt er onder andere alerter door worden. Matchapoeder kan ook bijdragen aan het bestrijden van vrije radicalen.

Je kunt matcha op allerlei manieren eten of drinken. Daarom is het poeder ook populair onder culinaire liefhebbers. Van matcha latte tot matchacake, het is allemaal mogelijk. Of geniet gewoon van de bijzondere smaak van een kopje matchathee.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Brandnetelthee van brandnetels gezond

Brandnetelthee, 7 goede redenen om het vaker te drinken!

Je kent brandnetel misschien wel als die vervelende plant die voor jeuk en huidirritatie zorgt, wanneer je deze per onge...

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

Tea Tree olie

Tea Tree olie: Voordelen, Nadelen en Risico's

Wist je dat Tea Tree olie (merknaam: Tea Tree Oil) gezonde, verzorgende en geneeskrachtige eigenschappen heeft? Deze ol...

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

Groene thee

Groene thee, de meest belangrijkste voordelen op een rij!

Groene thee is een populaire drank die wereldwijd wordt geconsumeerd. De laatste jaren is het ook een erg gewild gezondh...

bubble tea food rage

Bubble tea, een feestelijk maar niet erg gezond drankje

Bubbels staan altijd feestelijk. Waarschijnlijk is je eerste associatie met een bubbelend drankje champagne. Maar wist j...

Lees wat je gemist hebt

13664 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'