Te hoge triglyceriden waarden verlagen met of zonder medicijnen

Naast cholesterol is triglyceriden het soort vet dat we goed in de gaten moeten houden. Wellicht heb je nog nooit gehoord van dit soort vet, dat zowel in je lichaam zelf wordt aangemaakt als via de voeding wordt opgenomen door je lichaam.

In dit artikel bespreken wij wat deze vetsoort in de basis voor je gezondheid betekent.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Dit is een type vet dat in je bloed voorkomt

Wat zijn triglyceriden?

Triglyceriden worden ook wel triacylglycerolen genoemd. Dit is een type vet dat in je bloed voorkomt. Het bestaat uit organische verbindingen (esters) van suiker-alcohol (glycerol) en drie vetzuren. Je neemt deze vetketens op uit vetrijke voeding.

Dit soort vetten geven je energie. Het helpt je lichaam om cellen op te bouwen en te herstellen; net als die andere vetsoort: cholesterol (mits in de juiste verhoudingen). Deze vetten zijn dus essentieel voor je lichaam om te functioneren. Triglyceriden vormen samen met cholesterol de grootste bron van vet in de bloedbaan.

Triglyceriden worden door je lever geproduceerd, net als cholesterol. Alle calorieën die je niet gebruikt, worden door je lichaam omgezet in triglyceriden (vet). Het vet wordt verteerd, omgezet en vervolgens opgeslagen in vetweefsel op diverse plaatsen in je lichaam, voor het geval je het later nodig hebt.

Tussen de maaltijden door zorgen bepaalde hormonen er bijvoorbeeld voor dat het vet weer vrijkomt om je van energie te voorzien. Triglyceriden en cholesterol zijn niet oplosbaar in het bloed. Ze worden vervoerd door middel van lipoproteïnen (een verbinding van eiwitten en vetten).

Triglyceridenwaarden te hoog

Het triglyceriden-gehalte in je lichaam kan te hoog zijn. Dit wordt hyperlipidemie genoemd. Je bent hier in veel gevallen erfelijk mee belast, maar het kan ook komen door een slecht voedingspatroon.

 • De optimale triglyceriden waarde is gelijk aan of minder dan 150 milligram per deciliter
 • Je bent een 'grensgeval' als je waarden op 150 to 199 mg/dl zitten
 • Je waarden zijn echt te hoog op zo'n 200 to 499 mg/dl
 • Je waarden zijn gevaarlijk hoog op zo'n 500 mg/dl of hoger
Door te hoge triglyceriden blijft het bloed aan de wanden van de bloedvaten plakken

In het geval dat de triglyceridenwaarden te hoog zijn blijft het bloed aan de wanden van de bloedvaten plakken. Dit is niet goed voor je gezondheid. De wanden van de aders kunnen verharden en gaan verdikken.

Het risico op diabetes type 2 wordt hiermee groter. Ook kunnen hartkwalen en beroertes op de loer liggen. Een extreem hoog gehalte kan zelfs leiden tot een acute alvleesklierontsteking, wat in ernstige gevallen levensbedreigend kan zijn.

Vaak is een te hoog gehalte aan deze vetten een teken dat er sprake is van een onderliggende aandoening zoals:

 • Obesitas
 • Hoge bloeddruk
 • Te hoog cholesterol-gehalte
 • Hoog bloedsuiker-gehalte
 • Trage schildklier
 • Lever- of nieraandoeningen

Bijwerkingen van bepaalde medicijnen kunnen ook bijdragen aan zulke hoge waarden. Bijvoorbeeld bijwerkingen van medicijnen als bètablockers, anticonceptie, plaspillen en steroïden.

Te lage triglyceridenwaarden

Je kunt ook te lage triglyceridenwaarden hebben, bijvoorbeeld wanneer je niet genoeg gezonde vetten binnenkrijgt. Dit kan leiden tot een groter risico op hersenbloedingen.

Dit gaat vaak samen met aandoeningen als:

 • Te snel werkende schildklier
 • Ondervoeding
 • Eetstoornissen
 • Malabsorptie van bepaalde voedingsstoffen
 • A-bèta-lipoproteïnemie (een gebrek aan LDL-cholesterol in het lichaam)
 • Leververvetting.

Bloedtest triglyceridenwaarden

Een bloedtest op nuchtere maag kan uitwijzen of je waarden stabiel zijn. Vaak doet de arts tegelijkertijd een cholesteroltest. De Hartstichting in de Verenigde Staten raadt aan om vanaf je 21ste jaar om de vijf jaar een dergelijke bloedtest te laten doen. Je kunt ook thuis je bloed testen met een pakket met speciale strips.

Je kunt hoge waarden in je bloed verlagen door je voeding aan te passen

Triglyceridenwaarden in je bloed verlagen

Je kunt hoge waarden in je bloed verlagen door je voeding aan te passen. Probeer niet meer calorieën binnen te krijgen dan dat je verbrandt. Heb je last van overgewicht? Probeer dan af te vallen.

Overtollige triglyceriden worden vaak als vet opgeslagen bij je buik, heupen en billen. Vooral buikvet zorgt voor verhoogde triglyceridenwaarden. Meer dan 88 centimeter buikomvang voor vrouwen en meer dan 102 centimeter voor mannen zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Beweeg regelmatig, liefst zo'n dertig minuten per dag en zo'n vijf dagen per week. Dit kan de triglyceridenwaarden laten dalen. Voldoende inname van vitamine C kan hier ook aan bijdragen. Probeer snelle koolhydraten (snelle suikers) en bewerkte voeding te vermijden.

Vermijd ook transvetten zoals die in snacks, margarine, koeken en snoep. Eet wel voldoende gezonde vetten zoals die in vette vis, avocado, zaden, pitten, noten, olijfolie en kokosolie. Je kunt ook omega 3 voedingssupplementen slikken. Bijvoorbeeld visolie of krillolie.

Vermijd alcohol of beperk het gebruik hiervan; alcohol verhoogt de triglyceridenwaarden in je bloed, al bij kleine hoeveelheden. Ook roken verlaagt het aantal beschermende vetten in je lichaam.

Triglyceriden-verlagende medicijnen

Medicijnen worden meestal voorgeschreven wanneer de waarden hoger zijn dan 500 mg/dl, en/of als bovenstaande aanpassingen in leefstijl niet voldoende werken. Laat je huisarts je hierover informeren.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan bestaan er, naast het gebruik van medicijnen, veel manieren om je bloeddruk o...

Wel of geen ADHD medicijnen?

Wel of geen ADHD medicijnen?

Moet ik (of mijn kind) nu wel of geen ADHD medicijnen slikken? In dit artikel bespreken wij de voor- en nadelen van medi...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalt­e

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Wil jij weten hoe je koorts behandelen kunt en zo sneller beter kunt worden? Iedereen heeft weleens te maken met griep e...

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

Het DASH dieet is in eerste instantie ontwikkeld om je bloeddruk te verlagen. Onderzoekers in Amerika merkten dat je oo...

Toon meer (335)