Zelf je lever ontgiften: zo doe je dat!

Wil je zelfje lever ontgiftenop natuurlijke wijze? In dit artikel geven we je tips hoe je met behulp van voeding kunt zorgen dat je lever zijn werk goed kan blijven doen.

Je kunt je gezondheid verbeteren door ervoor te zorgen dat je lever in staat is om gifstoffen te zuiveren en snel af te voeren.

Onderschat de waarde van je lever en de gevaren waaraan dit orgaan dagelijks wordt blootgesteld niet. Wacht niet tot je door omstandigheden gedwongen wordt om te detoxen. Je lever ontgiften is iets waarmee je vandaag nog kunt beginnen!

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

lever voert toxische stoffen af

Functie van je lever

De lever is verantwoordelijk voor het zuiveren en afvoeren van toxische stoffen in je bloed. Het is één van de hardstwerkende organen.

Je lever zorgt er samen met je galblaas voor dat gal de vetten helpt te verwerken, het reguleert hormonen en slaat voedzame vitaminen (A) en mineralen zoals ijzer op.

Je lever werkt nauw samen met je darmen om voeding te verteren. Ook vernietigt het oude rode bloedcellen en produceert het stoffen die helpen om je bloed beter te laten stollen. Daarnaast produceert je lever essentiële eiwitten, alsmede cholesterol.

Wist je dat...

... je lever essentieel is voor het verteren van vetten uit je voeding. 

lever verwerkt giftstoffen in je lichaam

Gifstoffen in je lichaam

Gifstoffenkomen op verschillende manieren in je systeem terecht. Bijvoorbeeld via lucht- en grondvervuiling, langdurige blootstelling aan chemicaliën (bijvoorbeeld in fabrieken), medicatie of agressieve stoffen in cosmetica.

Of via de stof PFOA in oude Teflon pannen met anti-aanbaklaag, en via de stof BPA in onder andere plastic verpakkingen. 

Maar ook via oude amalgaamvullingen in je gebit, chemotherapie en bestraling en niet in de laatste plaats via aangebrande, bewerkte en suikerrijke voeding, alcohol en drugs (met name via injecties).

Al deze stoffen kunnen bijdragen aan leverziekten. Daarnaast kun je verschillende vormen van hepatitis oplopen. Veel mensen denken bij leverziekten vooral aan alcoholisme dat cirrose veroorzaakt. Maar leveraandoeningen kunnen meer oorzaken hebben dan alleen langdurig alcoholmisbruik. 

Cirroseis een ziekte waarbij gezonde cellen in je lever worden vervangen door littekenweefsel. Je lever kan dan steeds minder goed functioneren, totdat het orgaaner uiteindelijk mee ophoudt. Door je lever te detoxen kun je ervoor zorgen dat je lichaam niet alle gifstoffen opslaat.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Wanneer ontgiftig je je lever?

Je kunt je lever preventief ontgiften. Heb je last hebt van bepaalde klachten? Dan zul je extra alert moeten zijn.

Bijvoorbeeld als je last hebt van een opgeblazen gevoel, verstopping, brandend maagzuur of hartbranden. Is je urine donker, val je moeilijk af ondanks dat je niet altijd een goede eetlust hebt en heb je last van hoge bloeddruk? Voel je je moe, angstig of somber, heb je last van wisselende stemmingen, zweet je snel, heb je snel last van blauwe plekken en eventueel rosacea?

Dan is het tijd om eens te kijken naar manieren hoe je je lever ontgiften kunt. Wanneer je huid en ogen gelig van kleur zijn dan duidt dit sterk op geelzucht. Dit is ook een teken dat er iets mis is met je lever en galblaas.

Wist je dat...

...na de huid is de lever het grootste orgaan in het menselijk lichaam. Gemiddeld weegt je lever maarliefst 1,5 kilogram. Ter vergelijking: je hart weegt maar zo?n 315 gram!

Je lever ontgiften met de juiste voeding

Je lever loopt schade op als jeonvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt (dit heet ondervoeding en kan ook gebeuren als je wel voldoende eet maar te eenzijdig).

Met dejuiste voeding kun je dit voorkomen. Om te beginnen is het belangrijk om niet of nauwelijks alcohol te drinken. Eet ook geen ongekookte schelpdieren.

Te veel verzadigde vetten in de vorm van transvetten zijn zeer slecht voor je lever. Transvetten zorgen voor ontstekingen in het lichaam. Je vindt ze met name in bewerkte producten zoals koekjes en snoep.

groene groente smoothie om je lever te ontgiften

Je lever ontgiften door middel van sapvastenis zeer effectief. Drink het liefst groentesappen.

Zo krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen; ook groenten die je misschien niet zo lekker vindt kun je er in kwijt (vaak zonder dat je ze proeft!).

Groenten waarmee je je lever ontgiften kan zijn wortels, bietjes, spruitjes, boerenkool, broccoli, kiemgroenten, selderij en spinazie.

Beta-caroteen in wortelen wordt in je lever omgezet in vitamine A, die op diens beurt weer meehelpt in het ontgiftingsproces. Bieten reinigen je galblaas en stimuleren de aanmaak van gal.

Ook appelcider azijn, cranberry, citrusvruchten, vijgen en avocado zijn goede detoxers. Daarnaast zijn verse kruiden, zoals munt en basilicum, oook een smaakvolle aanvulling op je sapje. Gemberis heel goed voor je spijsvertering en werkt ontstekingsremmend.

Voeding die rijk is aan kaliumondersteunt het ontgiftingsproces. Denk daarbij aan zoete aardappel, bananen, tomaten en tomatensaus (biologisch en zonder ongezonde toevoegingen) en bonen zoals kidneybonen.

Heilzame planten en specerijen om je lever te ontgiften zijn mariadistel, kurkuma en paardenbloemwortel. Ze versterken de celwand en het weefsel in je lever en stimuleren de stofwisseling. Orgaanvleeszoals lever (van biologische oorsprong) is erg gezond en doet het prima als lever ontgifter.

Tip

Groentesappen worden snel en makkelijker door het lichaam opgenomen, bevatten veel vezels (soms zelfs meer dan brood) en ontzuren je lichaam ook uitstekend.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
lever ontgiften met een klysma

Je lever ontgiften met een klysma

Een klysma kan je ook helpen om gifstoffen kwijt te raken. Je brengt dan een vloeistof in je darmen, door middel van een slangetje dat via je anus naar binnen gaat.

Dit is geen prettig gevoel maar het kan zeker werken. Je moet wel goed weten wat je doet of het laten doen door een professional.

Tip

Een hoogopgaand klysma mag alleen worden uitgevoerd door artsen, verpleegkundigen en verzorgenden.

Detoxverschijnselen 

Wanneer je je gaat bezighouden met het ontgiften van je lever kun je je in eerste instantie niet helemaal lekker voelen. Je kunt last hebben van je darmen, je vermoeid voelen, misselijk zijn of hoofdpijn hebben. Dat komt doordat je lichaam hard aan het werk is om zich te ontdoen van de toxische stoffen.

Start een ontgiftigingstraject dan ook alleen als je er de tijd en de rust voor hebt. Neem ook de tijd om te herstellen en zet door als het even lastig is. Na enkele weken zul je in veel gevallen al verbetering van je conditie merken en verlichting van je klachten.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, heerlijke groenten die je niet moet vergeten

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten welk...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

Je lichaam detoxen op een natuurlijke manier

Je lichaam detoxen op een natuurlijke manier

Detoxen, ook wel 'ontgiften' genoemd, is een term die tegenwoordig veel gebruikt wordt. Het is een proces waarbij je lic...

Galstenen; klachten, symptomen en oorzaken

Galstenen; klachten, symptomen en oorzaken

In dit artikel bespreken we de aandoening galstenen; klachten, symptomen en oorzaken van deze pijnlijke maar vaak ook on...

Galstenen behandeling en verwijderen

Galstenen behandeling en verwijdering

Als galstenen voor veel klachten zorgen, kan het zijn dat een galsteen behandeling wordt voorgeschreven. In dit artikel ...

Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze

Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze

Goed functionerende nieren zijn enorm belangrijk voor je lichaam. Helaas heeft 1 op de 10 mensen lichte nierschade zonde...

Lees wat je gemist hebt

9996 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'