Galstenen behandeling en verwijdering

Als galstenen voor veel klachten zorgen, kan het zijn dat een galsteen behandeling wordt voorgeschreven. In dit artikel krijg je inzicht over hoe zo'n behandeling eruit ziet. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Diagnose van galstenen

Hoe worden galstenen gediagnosticeerd?

Galstenen worden soms bij toeval gevonden, bijvoorbeeld wanneer het vermoeden bestaat dat de patiënt nierstenen heeft. Wanneer je bij de huisarts komt met klachten doet de arts vaak een lichamelijk onderzoek.

De arts bekijkt dan bijvoorbeeld de kleur van je huid en ogen; geelzucht kan wijzen op galstenen. Ook voelt de arts of je buik gevoelig is. Vervolgens kan gekozen worden voor verschillende tests om nader onderzoek te verrichten.

Verschillende methodes om een diagnose te stellen

Er zijn verschillende methodes om de juiste diagnose te kunnen stellen. Meestal wordt er een combinatie van onderstaande methodes gebruikt.

 • Bloedtest Een bloedtest kan worden uitgevoerd om te kijken of er sprake is van infecties, obstructies of andere aandoeningen.
 • Echo of CT-scan Met behulp van een echo of CT-scan kan de arts een beeld krijgen van je ingewanden. 
 • Cholecystografie Door middel van een cholecystografie kan de arts het aantal en de grootte van de galstenen bepalen. Met behulp van deze test kan gemeten worden of de galblaas zich op de juiste manier samentrekt.

  De arts injecteert hiervoor een onschadelijk radio-actief middel. Dit middel kan vervolgens in het lichaam worden gevolgd.
 • Endoscopische echografie Daarna wordt een endoscopische echografie in gang gezet. Deze methode combineert een echo en een endoscopie (onderzoek door middel van het oraal inbrengen van een klein, lang, flexibel buisje met glasvezel met aan het uiteinde een lens) om galstenen te traceren.
 • Endoscopische Retrograde Cholangiopancreaticografie Een andere mogelijkheid om galstenen op te sporen is door een Endoscopische Retrograde Cholangiopancreaticografie (ERCP). Een soort kijkoperatie.

  Dit is een methode waarbij de keel van de patiënt licht verdoofd wordt en vervolgens door de arts een endoscoop door de mond richting de dunne darm naar binnen wordt gebracht. Vervolgens wordt er een kleurstof geïnjecteerd die ervoor zorgt dat de galgangen zichtbaar worden middels röntgenstralen.
 • Magnetische Resonantie Cholangiopancreaticografie Een Magnetische Resonantie Cholangiopancreaticografie (MRCP) is een MRI-scan waarbij gebruik wordt gemaakt van een magnetisch veld en radiogolven om zo een beeld te krijgen van onder andere je lever en galblaas.

Na het gebruik van een van deze methodes kan een diagnose gesteld worden. Als er sprake is van galstenen kan er worden overgegaan op een passende behandeling.

Wist je dat...

... galstenen vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. Dit kan worden verklaard door het feit dat een zwangerschap zorgt voor een verhoogde kans op galstenen.

Galstenen behandeling en genezing zonder operatie

Galstenen kunnen ten eerste uit zichzelf na enige tijd oplossen. Ze vallen dan uit elkaar in kleine steentjes (vergruizen) en kunnen via de galgang en de darmen worden afgevoerd, waarna de klachten vanzelf zouden kunnen verdwijnen.

Het kan dus gebeuren dat een arts een operatie uitstelt totdat deze echt onvermijdbaar is, bijvoorbeeld als een operatie niet verstandig is door overgewicht of andere gezondheidsaandoeningen. Je zult dan onder toezicht blijven staan van de arts om te zien of de klachten inderdaad afnemen.

Een operatie is de meest voorkomende behandelmethode. Misschien wil of kun je geen operatie ondergaan. Er zijn dan alternatieve behandelingen.

De verschillende operatievrije behandelingen

Ursodeoxycholzuur tabletten kunnen jeuk verminderen en galstenen oplossen. Deze galstenen behandeling kan echter maanden of jaren duren en werkt niet altijd omdat de galstenen vaak verkalkt zijn.

Appelsap reinigt de galblaas

Je kunt je lever en galblaas reinigen door iedere dag een liter appelsap te drinken. Ook zijn er andere middelen zoals tarwegras.

Een sapkuur met appel, wortel en tarwegras is een goede detox-kuur tegen galstenen. Galstenen worden door het appelzuur zachter en zijn makkelijker af te voeren.

Taurine supplementen en magnesium supplementen kunnen ook helpen bij een natuurlijke galstenen behandeling. Je kunt ook eens een homeopaat bezoeken voor een natuurlijke galstenen behandeling.

Tip

Je kunt met bepaalde middelen de symptomen en klachten bij galstenen verminderen. Hiermee voorkom je echter niet dat galstenen zich opnieuw kunnen vormen. Op lange termijn werken deze methodes voor de meeste patiënten niet.

Galstenen verwijderen

Galstenen en ook de galblaas worden alleen verwijderd als er klachten zijn of als er sprake is van een ontsteking in de galblaas.

Bij de eerder genoemde kijkoperatie en bij een endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie (ERCP) kunnen galstenen ook direct verwijderd worden. Dit gebeurt dan vaak voor of tijdens het verwijderen van de galblaas.

Galblaas verwijderen

Alhoewel de galblaas een belangrijke functie heeft, is deze niet essentieel om een normaal, gezond leven te leiden.

Het verwijderen van de galblaas is één van de meest veilige operaties. De operatie duurt gemiddeld een uur. Je mag de uren voor de operatie niet roken. De luchtwegen kunnen namelijk extra gevoelig zijn voor ontstekingen.

Er zijn twee soorten operaties:

De meest gebruikte manier is die van laparoscopische cholecystectomie. Dit gaat via sneetjes in de buik. Er wordt tijdens de operatie gebruik gemaakt van een videomonitor waarop de verrichtingen worden gevolgd. Je hoeft na de operatie meestal maar één nacht in het ziekenhuis te blijven.

De andere methode is die van de open cholecystectomie. Hierbij wordt door de chirurg een grotere incisie gemaakt in de buik. Je verblijft vervolgens nog enkele dagen in het ziekenhuis en moet enkele weken thuis herstellen.

vermijd een vette hap na verwijdering van de galblaas

Na de operatie geeft de arts vaak aanbevelingen over welke voeding wel of niet gepast is nu de galblaas niet meer aanwezig is. In het algemeen geldt dat je zult moeten uitkijken met vet en pikant eten. Soms kun je dan last krijgen van diarree, omdat het gal - na verwijdering van de galblaas - direct vanuit de lever in de dunne darm stroomt.

Tip

Na de verwijdering van de galblaas zijn bij ongeveer 90% van de patiënten de klachten verdwenen. Galstenen kunnen namelijk niet meer voorkomen zonder galblaas.

Tips om galstenen te voorkomen

Je lichaam heeft gal nodig, maar een teveel aan gal kan voor problemen zorgen. Goed voor je lichaam zorgen voorkomt een overschot.

De volgende tips kunnen je helpen om galstenen te voorkomen:

 • Stop met roken. Je galblaas maakt onderdeel uit van het spijsverteringsstelsel. Roken heeft een enorme invloed op dit kanaal en is daarmee niet bevorderlijk voor het voorkomen van galstenen.
 • Let op je voeding, zorg dat je dagelijks voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.
 • Vermijd transvetten. Een teveel aan geharde vetten (transvetten), zoals in snoep, koekjes en frisdrank, veroorzaakt vaak galstenen.
 • Houd je cholesterolgehalte in de gaten.
 • Blijf op een voor jou gezond lichaamsgewicht.
 • Pas op dat je geen magnesiumtekort krijgt.
 • Houd je hormoonhuishouding op orde.
 • Zorg voor een gezonde leefstijl; slaap en beweeg voldoende en vermijd een teveel aan stress.
Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Alternatieve behandeling bij astma

Alternatieve behandeling bij astma, effectief en gezond

Een alternatieve behandeling bij astma; wat zijn de mogelijkheden? In Nederland zijn er zo'n half miljoen mensen met as...

Artrose behandeling

Artrose behandeling

Op zoek naar een goede artrose behandeling? Leven met artrose is voor veel mensen erg zwaar. Door het worstelen met alle...

Behandeling van astma

Behandeling van astma, de belangrijkste punten op een rij

Hoe gaat de behandeling van astma in z'n werk? Hoe komt een arts tot een diagnose? En wat zijn, naast medicatie, manie...

Gebroken teen: symptomen en behandeling

Gebroken teen? Leer de symptomen herkennen

Een gebroken teen is veelvoorkomend letsel. Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt ermee doorlopen zonder dat je bese...

Artritis behandelen

Artritis behandelen

Wil je weten hoe een artritis behandeling in z'n werk gaat? Artritis is een pijnlijke reumatische aandoening en vraagt o...

Toon meer (141)