Lekkende darm syndroom

Lekkende darm syndroom

De aandoening 'lekkende darm syndroom' is nog niet bij veel mensen bekend.

Wij besteden er daarom in dit artikel aandacht aan.

Hippocrates, de bekende arts uit de Griekse oudheid en grondlegger van de westerse geneeskunde, zei al: "alle ziektes beginnen in de darmen".

De darmen bepalen inderdaad voor een groot gedeelte onze gezondheid.

Wat gebeurt er precies in het lichaam waardoor de darm gaat lekken?

Welke symptomen horen bij lekkende darm syndroom en wat zijn de behandelmethodes?

Kun je ervan genezen of blijf je er altijd last van houden?

Lees verder en ontdek het belang van gezonde darmen.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat betekent 'lekkende darm syndroom'?

Bij een lekkende darm ontstaan er gaatjes tussen de knooppunten van de cellen in je darmwand.

Bij gezonde cellen (enterocytes) houdt het membraan de cellen bij elkaar. Membraan is een soort barrière om de cellen heen, die bepaalde stoffen wel of niet doorlaat.

Als deze minuscule gaatjes ontstaan wordt het celmembraan aangetast en ontsnappen er bijvoorbeeld onverteerde etensresten, bacteriën en (andere) afvalstoffen, geproduceerd door gisten in je darmen.

Die zouden normaal gezien in het spijsverterings-kanaal terechtkomen, maar komen nu recht in de bloedbaan terecht. Vanuit daar kunnen ze zich verspreiden door je hele lichaam.

Dit kan zorgen voor flinke ontstekingen doordat je immuunsysteem uit verwarring de eigen cellen gaat aanvallen (teken van auto-immuniteit).

Doordat er onverteerde etensresten in je bloed terechtkomen (in plaats van dat ze verder verteerd kunnen worden in je spijsverteringskanaal) gaan ook voedingsstoffen verloren die je lichaam nodig heeft.

Zo kan er een tekort ontstaan aan voedingsstoffen, met alle gezondheidsproblemen van dien.

Oorzaken van lekkende darm

Lekkende darm syndroom komt vaak voor in combinatie met ontstekingsziektes van de darm, zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en coeliakie (stofwisseling-ziekte door gluten-intolerantie).

Echter, gezonde mensen kunnen ook last krijgen van lekkende darm syndroom. Dit door uitéénlopende gezondheidsrisico's.

Regelmatig gebruik van antibiotica verstoort de balans in de darmen en kan leiden tot lekkende darm syndroom.

Na een operatie aan de buik of darm is controle erg belangrijk omdat er een paar dagen na de operatie een lek kan ontstaan.

Granen slecht voor de darmflora

Een verstoorde darmflora door onder andere een teveel aan granen in je dagelijkse voeding kunnen eveneens de boosdoener zijn van een lekkende darm.

In de westerse wereld is ons decennia lang 'de schijf van vijf'' voorgehouden als maatstaf voor een ideaal voedingspatroon.

Hierin spelen granen zoals tarwe een belangrijke rol. Granen zouden essentieel zijn om als mens voldoende vezels binnen te krijgen.

Inmiddels hebben vele onderzoeken uitgewezen dat mensen eigenlijk niet gebouwd zijn om granen goed te verwerken. In tegendeel; je kunt prima zonder, door alleen groenten, fruit, vetten en diverse bronnen van eiwitten te eten.

Granen zouden zelfs schadelijk zijn voor de darmwand en de oorzaak zijn van een lekkende darm:

  • Bepaalde slechte bacteriën in de darmen bevatten stofjes die de darmwand kunnen beschadigen waardoor deze gaat lekken. Deze stofjes genaamd endoxines en lipopolysaccharides kunnen verwoestend werken als ze in de bloedbaan komen. Vaak is dit een sluipend proces wat jaren kan duren voordat het zich openbaart.
  • De stof gliadine, een proteïne die in tarwegluten zit, is een veroorzaker voor gaten in de darmwand. Als je coeliakie hebt reageert je lichaam zeer sterk op deze stof. Maar deskundigen denken dat voor ieder mens geldt dat deze stof erg ongezond is.
  • Granen zijn de zaadjes van planten. Het is hun dierbaarste bezit omdat ze zich hiermee reproduceren. Om ervoor te zorgen dat dieren (en mensen..) dit niet 'afpakken' bevatten de zaadjes een grote hoeveelheid van de stof lectine, die op de darmen werkt. Dieren kunnen hier ook last van ondervinden alleen hebben veel dieren zich in de loop der tijd aangepast. Ook bonen, peulvruchten, zuivel, aardappelen, tomaten en chilipepers bevatten lectine, alleen niet in zulke grote hoeveelheden als in tarwebrood.
  • Veel producten waar granen inzitten bevatten ook veel suikers. Suikers zijn eveneens zeer slecht voor de darmen.
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Symptomen

Heb je regelmatig last van meerdere van onderstaande symptomen? Dan zou je wellicht het lekkende darm syndroom kunnen hebben:

  • Een opgeblazen gevoel
  • Gasvorming
  • Buikkrampen
  • Lichte verhoging of koorts
  • Constante trek in koolhydraat-rijke voeding met als gevolg gewichtstoename en overgewicht
  • Vermoeidheid
  • Vochtophoping
  • Hormonale disbalans
  • Eczeem
  • Allergieën
  • Gewrichtspijn
  • Migraine
  • Leververvetting
  • Schimmelinfecties (Candida Albicans) en parasieten

Psychische problemen doen zich ook voor. De darmen hebben grote invloed op zaken als humeur, gedrag en verstand. Zo kun je je door lekkende darmen erg lusteloos en neerslachtig voelen, of juist snel geprikkeld zijn, nerveus of angstig zijn en wisselende stemmingen hebben.

De darmen maken, evenals de hersenen, het gelukstofje serotonine aan. Granen remmen de aanmaak van deze neurotransmitter, waardoor je je dus een stuk slechter kunt gaan voelen.

Het lekkende darm syndroom zou bepaalde aandoeningen kunnen versterken en uitlokken, zoals multiple sclerose, ADHD, autisme, epilepsie, de ziekte van Huntington en Alzheimer.

Ook zou een lekkende darm verband kunnen houden met astma, blaasinfecties, diabetes en reuma. Hier is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor en het wordt vooralsnog voornamelijk door alternatieve geneeswijzen erkend.

Behandeling lekkende darm syndroom

Als je vermoedt dat je last hebt van een lekkende darm kun je ten eerste een Candida-test doen, online maar liefst een bloedtest bij de huisarts.

Veel artsen erkennen lekkende darm syndroom nog niet. Je zal dus vaak zelf door moeten gaan waar de huisarts stopt. De huisarts zal je waarschijnlijk medicijnen voorschrijven tegen de Candida infectie. Hiermee is de lekkende darm nog niet hersteld.

Je kunt je darmen herstellen door uitsluitend gezonde, onbewerkte voeding te eten, en met name gefermenteerde voeding.

Bij fermentatie vindt een proces plaats waarbij met behulp van bacteriën, schimmels en gisten een product wordt omgezet. De smaak, geur, zuurtegraad en het uiterlijk van een gefermenteerd product veranderen hiermee.

Fermentatie zorgt ervoor dat voedsel al deels is verteerd, waardoor het makkelijker op te nemen is door het lichaam.

Gefermenteerde voeding bevat tevens probiotica; probiotica zijn essentieel voor een goede darmflora in het slijmvlies van de darm. De juiste balans voor een goede darmflora is: 80% goede en 20% slechte bacteriën.

Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn: zuurkool, salami, (zelfgemaakte) yoghurt en kefir. Je kunt groenten (behalve maïs en aardappel) en vis eventueel thuis zelf fermenteren.

Kool en verse gember, wortel, appel, bleekselderij, komkommer, rode biet, artisjok, knolselderij en radijs zijn ook goed te gebruiken om je darmen te herstellen.

Gepasteuriseerde voeding, die kort is verhit om zo langer houdbaar te blijven, doodt alle probiotica en is dus zeker niet aan te raden. Je kunt daarbij denken aan gepasteuriseerde melk of producten waar rauwe ei in is verwerkt.

Je kunt ook voedingssupplementen nemen die probiotica bevatten.

Vezelrijke voeding anders dan tarwegranen bestaat bijvoorbeeld uit knoflook, uien, prei, schorseneren, aardperen, haver en bananen.

Gezonde vetten werken ontstekingsremmend. Je vindt ze in vette vis, avocado en bijvoorbeeld in kokosolie en olijfolie (olijfolie liefst alleen koud gebruiken).

Verder is een gezonde leefstijl erg belangrijk voor een goede darmflora. Voldoende beweging en nachtrust, niet roken, geen alcohol en koffie drinken en een teveel aan stress vermijden zijn belangrijke factoren in het helingsproces van een lekkende darm.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Tot slot

Op dit moment is onderzoek naar lekkende darm syndroom in volle gang. Nog niet alle vermoedens van deskundigen zijn wetenschappelijk bewezen en het kan goed zijn dat over een paar jaar de kennis hiervan enorm is uitgebreid of gewijzigd.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Prikkelbare darm syndroom (PDS): symptomen, oorzaken en behandeling

Prikkelbare darm syndroom (PDS): symptomen, oorzaken en behandeling

Prikkelbare darm syndroom is het één van de meest voorkomende aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Er wordt mome...

Opgeblazen buik en winderigheid

Opgeblazen buik: wat zijn de oorzaken en hoe kom je er van af?

Misschien heb je wel eens van de term ‘een opgeblazen buik’ gehoord. Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel na het e...

Candida infectie

Candida infectie

Candida komt veel voor en wordt vaak onderschat. Het kan namelijk chronische klachten veroorzaken die maanden of zelfs j...

Premenstrueel syndroom (PMS): oorzaken en behandeling

Premenstrueel syndroom (PMS), oorzaken en behandeling

Veel vrouwen zijn er zich niet bewust van dat hun klachten gerelateerd zijn aan PMS. Het is daarom goed om te weten of j...

Gluten: een boosdoener of een onschuldige eiwitcombinatie?

Gluten: Glutenvrij dieet, Intolerantie en Overgevoeligheid

Het imago van gluten is niet onbesmet. Gluten sensitiviteit en coeliakie zijn aandoeningen die veel in de publiciteit st...

Lees wat je gemist hebt

14335 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'