Taurine: de voordelen en bijwerkingen op een rij

Taurine is een aminozuur dat je vindt in allerlei energie- en sportdrankjes. Maar wat is taurine eigenlijk en wat doet het voor je lichaam? 

In dit artikel lees je over de werking van taurine. Ook ontdek dat je geen energiedrankjes nodig hebt om voldoende van deze stof binnen te krijgen. 

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Wist je dat...

...taurine in 1827 werd ontdekt door twee Duitse chemici: Leopold Gmelin en Friedrich Tiedemann? Ze vonden de stof in ossengal. Daarom kreeg het de naam taurine. Taurus betekent namelijk stier of os in het Latijn.

taurine aminozuur

Wat is taurine?

Naast vitaminen en mineralen zijn er ook andere stoffen die helpen om je lichaam gezond te houden.

Een daarvan is taurine. Dit is een zwavelhoudend aminozuur dat je nodig hebt voor verschillende functies.

Volwassenen zijn in staat om zelf taurine aan te maken, daarom is het een semi-essentiële voedingsstof. Voor een deel moet je taurine dus uit je voeding halen. Daarom valt het onder de semi-essentiële voedingsstoffen in plaats van de niet-essentiële.

 Waar zit het in? 

Taurine komt van nature voor in dierlijke eiwitten. In plantaardige eiwitten vind je het niet, behalve in de zeewiersoort nori.

Taurine in voedsel 

Taurine zit vooral in schaaldieren. Garnalen, oesters en Jakobsschelpen zijn allemaal goede bronnen van dit aminozuur. Je vindt het stofje ook in vis. Hierbij geldt dat je de meeste taurine vindt in vissen met donker vlees, zoals tonijn.

Verder bevat gevogelte en vlees taurine. Ook zuivel en eieren zijn bronnen van deze stof, maar geen topleveranciers zoals schaaldieren. Hou je van kip en kalkoen? Neem dan een pootje. De meeste taurine vind je in het zogenaamde donkere vlees van het gevogelte. Dit vlees zit voornamelijk op de poten.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...taurine niet gevoelig is voor hitte? Tijdens het bakken of koken gaat er dus niets verloren.

taurine energiedrank

Taurine als toevoeging

Taurine wordt kunstmatig toegevoegd aan verschillende producten, zoals kunstvoeding voor zuigelingen.

Ook is het een bestanddeel van energiedranken

Tip

Wil je ervoor zorgen dat je voldoende taurine binnenkrijgt? Dan zijn energiedrankjes niet de ideale leverancier. Deze drankjes bevatten namelijk vaak veel cafeïne en suiker.

Taurine als supplement

Het aminozuur wordt ook verkocht als voedingssupplement. Verder wordt het toegevoegd aan zogenaamde vetverbranders. Dit zijn supplementen waarmee je gewicht zou kunnen verliezen.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat taurine zorgt voor een snellere of betere verbranding van het vet.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
bron taurine

Taurine als product van je lichaam

Je lichaam kan zelf taurine aanmaken met behulp van de aminozuren cysteïne en methionine. Ook speelt vitamine B6 hierbij een rol.

Deze stoffen komen vooral in dierlijke voeding voor, maar je vindt ze ook in mindere mate in verschillende plantaardige bronnen.

Tip

Ben je vegetarisch of veganistisch? Voeg dan regelmatig nori toe aan je eetpatroon. Deze zeewiersoort vind je terug in sushi, maar kun je ook eenvoudig toevoegen aan een salade.

taurine hart

De werking

Taurine is betrokken bij een aantal belangrijke biologische processen in je lichaam. Zo helpt het je spijsvertering door het vormen van galzouten.

Ook draagt het bij aan een goed werkend immuunsysteem en is het een antioxidant. Verder speelt het een rol bij het functioneren van je ogen en heeft je hart de stof nodig om optimaal te werken. 

En dat is nog niet alles! Taurine is ook belangrijk voor een goed functionerend spier- en zenuwstelsel.

Door de vele functies van taurine vind je het aminozuur in verschillende organen in je lichaam. Het is onder andere aanwezig in het weefsel van je hart, hersenen, skeletspieren en je netvlies.

Wist je dat...

...baby's nog geen taurine kunnen aanmaken en daarvoor afhankelijk zijn van moedermelk? Om die reden is de stof ook toegevoegd aan kunstvoeding.

gezondheidsvoordelen taurine

De gezondheidsvoordelen van taurine

Door de veelzijdige werking van taurine kan het stofje helpen om verschillende aandoeningen te voorkomen of de symptomen te verminderen.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is voor overtuigend wetenschappelijk bewijs, wordt gedacht dat het de volgende gezondheidsvoordelen kan hebben.

Taurine kan bijdragen aan het verminderen van de kans op diabetes

Taurine zou een positieve invloed hebben op de werking van insuline. Hierdoor zou het de kans op het krijgen van diabetes 2 verkleinen.

Heb je deze aandoening? Dan kan taurine een gunstige uitwerking hebben op je bloedsuikerspiegel. Verder zou de kans op lichamelijke gevolgen door diabetes 2, zoals zenuwbeschadiging, nierschade of hartaandoeningen kleiner worden.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
gezond hart taurine

Taurine kan een gunstige invloed hebben op de werking van je hart

Het reguleren van je bloeddruk en het verlagen van je cholesterol zijn belangrijk voor een goede hartfunctie. Uit onderzoek blijkt dat taurine aan beide lichamelijke processen kan bijdragen.

Ook zou het stofje een ontstekingsremmende werking hebben, wat kan bijdragen aan het voorkomen van hartaandoeningen.

Je sportprestaties kunnen verbeteren 

Voor sporters kan taurine verschillende voordelen bieden. Zo vergroot het aminozuur het vermogen van je lichaam om zuurstof op te nemen. Bovendien kan het de spierschade verminderen die door sporten kan ontstaan.

Ook zou je met taurine sneller kunnen herstellen van een training. Verder kan het je sterker en krachtiger maken. Er is echter meer onderzoek nodig om te concluderen of je van een dagelijks taurine supplement echt beter gaat sporten. Ook de meest ideale hoeveelheid en het tijdstip waarop je het middel het beste kan innemen, worden nog onderzocht.

taurine bijwerkingen

Bijwerkingen

In principe is de kans klein dat je bij een gevarieerd eetpatroon bijwerkingen van taurine ervaart, omdat je de dagelijkse limiet dan niet (langdurig) overschrijdt. Via je voeding hoef je de inname ervan daarom niet te beperken, tenzij er medische redenen voor zijn.

Ga je supplementen slikken, dan zou je niet meer dan 3 gram per dag moeten innemen. Deze hoeveelheid geldt voor volwassenen.

Je kunt van taurine serieuze bijwerkingen krijgen als je er langdurig te veel van neemt. Er kan onder andere een negatieve stikstofbalans in je lichaam ontstaan. Verder kan een overdaad aan taurine je nieren beschadigen. Bij kinderen kunnen groeiproblemen ontstaan als ze teveel van dit aminozuur binnenkrijgen.

taurine supplement

Gebruik je medicijnen? Houd er dan rekening mee dat taurine supplementen de werking ervan kunnen beïnvloeden.

Ook kan de combinatie met bepaalde medicatie voor bijwerkingen zorgen. Overleg daarom altijd eerst met je huisarts voordat je extra taurine gaat slikken.

Conclusie

Taurine is een stof die volop in de belangstelling van de wetenschap staat. Dit aminozuur heeft op veel verschillende manieren invloed op je gezondheid.

Maar of het helpt om extra taurine te nemen in de vorm van supplementen? Dat is nog niet overtuigend wetenschappelijk bewezen. Bovendien is een tekort eraan haast niet mogelijk als je gezond bent en gevarieerd eet.

Ben je echter vegetariër of veganist? Dan zou je wel te weinig van deze stof kunnen binnenkrijgen. Supplementen kunnen dan mogelijk oplossing bieden. Overleg wel altijd eerst even met je huisarts als je al medicatie slikt.

Beoordeel dit artikel

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Energiedrankjes ongezond?

Hoe Ongezond zijn Energiedrankjes

Trek jij wel eens een blikje energydrank open? Vooral jongeren drinken steeds meer energydrinks en sportdrankjes. In de ...

Eiwitten: slank, gezond en sterk met proteïne

Eiwitten: slank, gezond en sterk met proteïne

Eiwitten of proteïnen worden niet alleen gebruikt als bouwstenen voor je lichaam. Ze ondersteunen allerlei lichaamsproce...

Diabetes Type 2

Diabetes Type 2

Diabetes type 2 werd vroeger 'ouderdomssuiker' genoemd. Tegenwoordig krijgen steeds meer jonge mensen de ziekte ook, vaa...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten. Yoghurt is een fijn product om in hu...

creatine sportwereld

Creatine, een wondermiddel voor sporters of niet?

Misschien heb jij het ook al eens gebruikt voor betere sportprestaties. Sneller sprinten, zwaarder tillen of verder werp...

Lees wat je gemist hebt

14257 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'