De 5 belangrijkste redenen om meer vijgen te eten (+ 3 mogelijke nadelen)

Een vijg steelt de show op je kaasplank of maakt van je salade een culinair feestje. De paarskleurige verschijning pronkt met prachtig rood vruchtvlees.

Niet alleen het uiterlijk van de vrucht is speciaal, maar ook de zoete smaak en het stugge mondgevoel zorgen voor een bijzonder beleving. En dat is niet alles. De Midden-Oosterse vruchten zijn ook nog eens super gezond.

In dit artikel vertel ik je wat de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen zijn. Ook leer je hoe je de vruchtjes aan je eetpatroon kunt toevoegen.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Vijgen groeien aan de vijgenboom

Wat zijn vijgen?

Vijgen zijn vruchten die aan de vijgenboom groeien. Deze plant komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt, bijvoorbeeld uit de Jordaanvallei.

Tegenwoordig groeien vijgenbomen ook in veel delen van Zuid-Europa. Zo worden ze verbouwd in Frankrijk, Griekenland en Italië. 

De vijgenboom is winterhard. Hij kan op ieder moment van het jaar gezaaid worden, waarna het ongeveer twee jaar duurt voordat de eerste vruchten rijp zijn om te plukken. Het seizoen van de vijg ligt rond juni en juli.

Je weet of een vijg rijp is als je deze aanraakt. Rijpe vijgen voelen net wat zachter aan. De kleur is meestal ook donkerder.

De pitjes en schil van de vijgen is eetbaar

De kleur van vijgen kan erg verschillen. Zo is het mogelijk om witte, roze, paarse, groene, gele of rode te vinden. 

Is de schil van een vijg eetbaar? Ja, je kunt de schil eten. Alleen de minder verse vruchten kun je beter schillen.

Ook de pitjes van de vijg kun je gewoon eten.

Het fruit heeft een ontzettend rijke geschiedenis. De vijg is zelfs een van de oudste bekende vruchten ter wereld. Zo weten we dat ze al in het jaar 9.000 voor Christus gegeten werden.

Ze hebben ook een belangrijke culturele betekenis bij veel religies. Zo wordt deze vrucht vaak genoemd in de Bijbel en de Thora.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...vijgen in Nederland vooral gedroogd gegeten worden? De smaak van een vijg is dan sterker en zoeter.

Voedingswaarde 

De vijg wordt gezien als een gezonde vrucht. Dat is te danken aan de verschillende voedingsstoffen die in dit fruit zitten.

Uit 100 gram haal je de volgende belangrijke bouwstoffen voor je lichaam:

  • 84 kcal
  • 1 gram eiwitten
  • 19 gram koolhydraten, waarvan 19 gram suikers
  • 0 gram vetten, waarvan 0 gram verzadigd
  • 2 gram vezels
Wist je dat...

...vijgen gezonde en voedzame snack zijn als je verantwoord wilt aankomen in gewicht

Vitamines en mineralen

Het zijn vooral de vitaminen en mineralen die ervoor zorgen dat deze vrucht zo gezond is. Dit zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen die je binnenkrijgt wanneer je 100 gram eet:

  • Vitamine A: 0,03 mg
  • Vitamine B1: 0,05 mg
  • Vitamine B2: 0,05 mg
  • Vitamine B5: 0,3 mg
  • Vitamine B6: 0,11 mg
  • Vitamine C: 2,8 mg
  • Kalium: 240 mg
  • Calcium: 54 mg
  • Fosfor: 32 mg
  • IJzer: 0,6 mg
  • Mangaan: 0,3 mg
Tip

Bovenstaande voedingswaarde geldt voor verse vijgen. Eet je gedroogde of gekonfijte vijgen? Houd er dan rekening mee dat ze per 100 gram tot wel vijf keer zoveel koolhydraten en calorieën bevatten als hun verse broertjes.

5 Voordelen van vijgen

Zijn vijgen gezond? Ja! Ze zijn een lekkere traktatie als tussendoortje. Maar ze zijn ook erg goed voor je gezondheid. Er zitten maar liefst vijf voordelen aan het eten van vijgen.

Voordeel 1: Ze zijn goed voor je darmen

Zijn vijgen goed voor je stoelgang? Ja, deze vruchten zijn namelijk een goede bron van vezels. Je lichaam heeft vezels nodig om je ontlasting wat zachter te maken, waardoor je niet verstopt raakt.

Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft die nodig voor gezonde darmen die goed functioneren. 

Het is onderzocht hoe mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) reageren op deze vrucht. Aten zij twee keer per dag vier gedroogde vijgen? Dan hadden ze aan het einde van het onderzoek aanzienlijk minder last van buikklachten.

Ook voor mensen zonder bestaande darmproblemen kan het nuttig zijn om ze regelmatig  te eten, want ze zorgen ervoor dat je naar het toilet kunt en niet verstopt raakt.

Vijgen zijn goed voor je hart

Voordeel 2: Ze zijn goed voor je hart en bloedvaten

De vruchten kunnen bijdragen aan het dalen van je bloeddruk. Ook dragen ze bij aan een betere balans van de vetten in je bloed.

Het eten van vijgen lijkt ervoor te zorgen dat het schadelijke cholesterol in hun bloed afneemt. Dat maakt de kans op bepaalde hart- en vaatziekten weer kleiner.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Er is ook al onderzoek gedaan naar het effect dat vijgen op het hart van mensen hebben. Die onderzoeken laten nog geen duidelijk effect zien.

Het is de vraag of de proefpersonen gewoon te weinig van deze vrucht aten, waardoor ze ook minder gezonde stoffen binnenkregen. Daarom wordt er nog verder onderzoek gedaan naar de relatie tussen vijgen en een gezond hart.

Voordeel 3: Ze brengen je bloedsuikerspiegel in balans

Een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk, want dit voorkomt ziektes als diabetes of klachten als overgewicht. Uit onderzoek blijkt dat de vruchten misschien kunnen helpen met het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.

Proefpersonen met diabetes die vijgenthee dronken, hadden plotseling minder insuline nodig. Dat betekent dat hun lichaam zelf de bloedsuikerspiegel in balans kon houden, zonder hulp van medicijnen.

vijgen goed voor bloedsuiker

Modern onderzoek laat ook zien dat dranken met vijgenextract je bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen dan precies dezelfde dranken zonder dit extract.

Dat geeft dus het idee dat vijgen ervoor zorgen dat je lijf suiker langzamer opneemt.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat ze ook natuurlijke suiker bevatten. Vooral de gedroogde variant is rijk aan suikers.

De positieve effecten op de bloedsuikerspiegel kunnen dus in het niet vallen wanneer je regelmatig veel gedroogde vijgen eet.

Tip

Het eten van een vijg is een goed idee als je aan intermittent fasting doet. Het is een voedzaam tussendoortje wanneer je honger hebt tussen je maaltijden. Wat is intermittent fasting? Leer meer over dit vasten dieet.

vijgen zorgen voor sterke botten

Voordeel 4: Ze dragen bij aan sterke botten

De Midden-Oosterse vruchtjes bevatten mangaan. Dit relatief onbekende stofje speelt een belangrijke rol in de aanmaak van kraakbeen en bot.

Daarnaast bevatten ze calcium. Dit mineraal draagt ook bij aan sterke botten.

Voordeel 5: Ze zijn goed voor je huid

Een mooie en gezonde huid is wat iedereen wil. Vooral mensen met klachten als eczeem en allergieën zijn vaak op zoek naar goede hulpmiddelen tegen een droge, jeukende en rode huid.

Zij hebben vaak last van dermatitis, wat ontstekingen op de huid zijn. Uit een onderzoek is gebleken dat een crème met vijgenextract veel effectiever was in het bestrijden van dermatitis dan een medicinale crème.

Vijgen zijn goed voor je huid

Daarnaast zorgen de antioxidanten in vijgen ervoor dat beschadigde cellen in je huid opgeruimd worden.

Ook collageen wordt door deze stofjes minder snel afgebroken.

Dat is belangrijk. Want collageen zorgt voor veerkracht in je huid en draagt bij aan het voorkomen van rimpels. 

Tip

Wil je vijgenextract als huidverzorging uitproberen? Breng dan eerst een klein beetje aan op een onzichtbaar plekje achter je oren. Zo kan je testen of je niet allergisch reageert op deze stof.

3 Mogelijke nadelen van vijgen

Er zitten ook een paar nadelen aan het eten van vijgen. Zo zijn de vruchten goed voor je stoelgang, maar soms ook iets té goed. Ook als je bloedverdunners slikt kun je beter oppassen met (grote hoeveelheden) vijgen.

Nadeel 1: Buik- en darmproblemen

Eet je veel vijgen of heb je gevoelige darmen? Dan kan het zijn dat ze voor klachten als buikpijn en diarree zorgen. Je darmen worden dan te veel geprikkeld en je ontlasting wordt te zacht.

Nadeel 2: Mogelijke complicatie met bloedverdunners

Een ander nadeel is de relatief grote hoeveelheid vitamine K in een vijg. Dit stofje is voor de meeste mensen gewoon gezond, maar kan gevaarlijk zijn voor mensen die bloedverdunners gebruiken.

Vitamine K kan de werking van deze medicatie namelijk verminderen. Slik je dus bloedverdunners? Probeer dan minder producten met vitamine K te eten en vermijd vijgen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Nadeel 3: Pas op indien je allergisch bent voor latex of berkenbomen

Een laatste nadeel is dat sommige mensen allergisch zijn voor de vrucht. Heb je een allergie voor berkenbomen? Dan is de kans groot dat je ook allergisch bent voor vijgen. Ook mensen met een latexallergie kunnen er gevoelig zijn voor de vruchten.

Hoe kun je vijgen aan je eetpatroon toevoegen?

Er zijn veel recepten met vijgen te vinden. Of je nu op zoek bent naar een snelle snack of een verrijking voor je maaltijden. Hieronder vertel ik je hoe je de verschillende varianten van de vrucht aan je eetpatroon toevoegt.

Verse vijgen

Een verse vijg is makkelijk om te eten, bevat weinig calorieën en is daardoor de perfecte snack. Je kunt vijgen rauw eten.

Maar hoe moet je verse vijgen eten? Je kunt ze bijvoorbeeld in kleine stukjes snijden en door een salade mengen. Ze smaken ook goed wanneer je ze wat dunner snijdt en op een sandwich doet.

Gedroogde vijgen smaken zoet

Gedroogde vijgen

Gedroogde vijgen hebben een sterkere en zoetere smaak die bij veel mensen in de smaak valt.

Deze zoete smaak kan worden verklaard doordat tijdens het drogen het vocht uit het fruit verdwijnt. Hierdoor blijven er met name suikers over.

Je kunt de gedroogde vruchtjes los eten of  ze op een borrelplank leggen. Ze combineren erg goed met walnoten en blauwe kaas. Ook gaan ze goed samen met druiven.

En heb je er wel eens aangedacht om ze toe te voegen aan je yoghurt of kwark?

vijgenbladeren eten

Vijgenbladeren

Kun je vijgenbladeren eten? Ja, al zijn ze soms wel lastig te vinden in de supermarkt.

Gebruik ze bijvoorbeeld in de keuken door rijst, vlees en andere vullingen in vijgenbladeren te doen.

De bladeren geven een lekkere smaak af en houden je eten warm en vers.

Vijgenthee

Gedroogde vijgenbladeren worden gebruikt om vijgenthee mee te zetten. Vijgenthee zelf maken is heel eenvoudig. Dit doe je door gedroogde bladeren te kopen en deze in heet water te dompelen.

Vijgenrepen

Wil je een gezond tussendoortje maken? Snijd verse vijgen dan in kleine stukjes en kook ze in een pannetje tot ze zacht worden. Je kan ze hierna in een bakvorm duwen met allerlei toppings, zoals noten. Even laten afkoelen en je vijgenrepen zijn klaar.

Conclusie

Vijgen zitten tjokvol gezonde voedingsstoffen. Zo vind je onder andere vezels, vitamine A, magnesium en antioxidanten in de vruchtjes.

Daarbij hebben ze een lage glycemische index en een hoog gehalte aan vezels. Dit zorgt ervoor dat de in het fruit aanwezige suikers geen extreme stijging van je bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Het is dus zeker de moeite waard om de vijg aan jouw voedingspatroon toe te voegen.

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over vezels

7 tips om meer vezels te eten (+ vezelrijk voorbeeldmenu)

Je leert van jongs af aan dat voedingsvezels goed zijn voor je stoelgang. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advi...

Wat je ontlasting je kan vertellen over je gezondheid

Wat je ontlasting je kan vertellen over je gezondheid

Ooit weleens in het toilet gekeken? Veel mensen zouden het niet toegeven, maar ik denk dat iedereen weleens een nacontro...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Abrikozen gezond? 7 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Zijn abrikozen gezond? En wat is het verschil tussen verse en gedroogde abrikozen? Abrikozen bieden tal van voordelen vo...

Ananas gezond? De belangrijke gezondheidsvoordelen

Ananas gezond? De 7 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

Eet jij vaak ananas en vraag je je af of ananas gezond is? Deze populaire, tropische vrucht bevat weinig calorieën, maar...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

Lees wat je gemist hebt

14332 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'