Vijgen, 5 redenen waarom ze niet in je dieet mogen ontbreken

Ben je op zoek naar vruchten die goed zijn voor je stoelgang, hart, bloedsuikerspiegel en huid? Dan zijn vijgen wat je zoekt. Deze heerlijke vruchten kan je op allerlei manieren eten en zijn ook nog eens heel gezond. Wij vertellen je wat de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen zijn en hoe je vijgen aan je dieet kan toevoegen.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Vijgen groeien aan de vijgenboom

Wat zijn vijgen?

Vijgen zijn vruchten die aan de vijgenboom groeien. Er wordt gedacht dat deze plant oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt, bijvoorbeeld uit de Jordaanvallei.

Tegenwoordig groeien vijgenbomen ook in veel delen van Zuid-Europa. Zo worden ze verbouwd in Frankrijk, Griekenland en Italië. Ze kunnen ook in Nederland groeien, maar dan wel op een beschutte plek.

De vijgenboom is winterhard. Hij kan op ieder moment van het jaar gezaaid worden, waarna het ongeveer twee jaar duurt voordat de eerste vruchten rijp zijn om te plukken. Dit gebeurt in de zomer, meestal rond juni en juli.

Je weet dat de vijgen rijp zijn wanneer je ze aanraakt. Rijpe vijgen voelen net wat zachter aan. Hun kleur is meestal ook donkerder of iets geler.

De pitjes en schil van de vijgen is eetbaar

Deze vruchten komen in allerlei kleuren. Zo is het mogelijk om witte, roze, paarse, groene, gele of rode vijgen te vinden. Dit fruit heeft een zoete en droge smaak.

Heb je ontzettend verse vijgen in je hand? Dan kan je deze vruchten met schil en al eten. Ook de pitjes zijn eetbaar. Bij minder verse vijgen is het meestal lekkerder om ze eerst te schillen.

Vijgen hebben een ontzettend rijke geschiedenis. Het is zelfs een van de oudste bekende vruchten ter wereld. Zo weten we dat ze al in het jaar 9.000 voor Christus gegeten werden. Ze hebben ook een belangrijke culturele betekenis bij veel religies. Zo worden vijgen vaak genoemd in de Bijbel en de Thora.

Wist je dat...

...vijgen in Nederland vooral gedroogd gegeten worden? Ze smaken dan zoeter en sterker.

Voedingsstoffen in vijgen

De vijg wordt gezien als een gezonde vrucht. Dat is te danken aan de verschillende voedingsstoffen die in dit fruit zitten. Uit 100 gram vijgen haal je de volgende belangrijke bouwstoffen voor je lichaam:

 • calorieën: 64
 • koolhydraten: 13 gram 
 • eiwitten: 1,4 gram
 • vetten: 0,2 gram
 • vezels: 2,1 gram

Het zijn vooral de vitaminen en mineralen in vijgen die ervoor zorgen dat deze vrucht zo gezond is. Dit zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen die je binnenkrijgt wanneer je 100 gram vijgen eet:

 • vitamine A: 0,03 mg
 • vitamine B1: 0,05 mg
 • vitamine B2: 0,05 mg
 • vitamine B5: 0,3 mg
 • vitamine B6: 0,11 mg
 • vitamine C: 2,8 mg
 • kalium: 240 mg
 • ijzer: 0,6 mg
 • koper: 0,07 mg
Tip

Deze voedingswaarden gelden voor verse vijgen. Eet je gedroogde of gekonfijte vijgen? Houd er dan rekening mee dat ze per 100 gram tot wel vijf keer zoveel koolhydraten en calorieën bevatten als verse vijgen.

5 gezondheidsvoordelen van vijgen

Vijgen zijn niet alleen een lekkere traktatie voor tussendoor, maar deze vruchten zijn ook erg goed voor je gezondheid. Er zitten maar liefst vijf voordelen aan het eten van vijgen.

1. Ze zijn goed voor je stoelgang

Vijgen worden al lange tijd gebruikt om problemen met de stoelgang te verhelpen. Zo zijn deze vruchten een goede bron van vezels. Je lichaam heeft vezels nodig om je ontlasting wat zachter te maken, waardoor je niet verstopt raakt.

Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van bepaalde gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft die bacteriën nodig voor gezonde darmen die goed functioneren. 

Er is veel onderzoek gedaan naar vijgen en het effect op je stoelgang. Zo is onderzocht hoe mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) reageren op vijgen. Aten zij twee keer per dag vier gedroogde vijgen? Dan hadden ze aan het einde van het onderzoek aanzienlijk minder last van klachten, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en constipatie.

Ook voor mensen zonder bestaande darmproblemen kan het nuttig zijn om regelmatig vijgen te eten, want ze zorgen ervoor dat je regelmatig naar het toilet kan en niet verstopt raakt.

Vijgen zijn goed voor je hart

2. Ze zijn goed voor je hart en bloedvaten

Vijgen kunnen er misschien voor zorgen dat je bloeddruk daalt en zorgen voor een betere balans in de vetten die in je bloed zitten. Dit is vooral gebleken uit onderzoek op dieren. Het eten van vijgen lijkt ervoor te zorgen dat het schadelijke cholesterol in hun bloed afneemt. Dat maakt de kans op bepaalde hart- en vaatziekten weer kleiner.

Er is ook al onderzoek gedaan naar het effect dat vijgen op het hart van mensen hebben. Die onderzoeken laten nog geen duidelijk effect zien. Het is de vraag of de proefpersonen gewoon te weinig vijgen aten, waardoor ze ook minder gezonde stoffen binnenkregen. Daarom wordt er nog verder onderzoek gedaan naar de relatie tussen vijgen en een gezond hart.

3. Ze brengen je bloedsuikerspiegel in balans

Je bloedsuikerspiegel stijgt zodra je suikers binnenkrijgt, of dat nu koolhydraten uit bijvoorbeeld brood zijn of suikers uit fruit. Een stabiele bloedsuikerspiegel is belangrijk, want dit voorkomt ziektes als diabetes of klachten als overgewicht. Uit een oud onderzoek blijkt dat vijgen misschien kunnen helpen met het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.

Proefpersonen met diabetes die vijgenthee dronken, hadden plotseling minder insuline nodig. Dat betekent dat hun lichaam zelf de bloedsuikerspiegel in balans kon houden, zonder hulp van medicijnen.

Een modern onderzoek laat ook zien dat dranken met vijgenextract je bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen dan precies dezelfde dranken zonder vijgenextract. Dat geeft dus het idee dat vijgen ervoor zorgen dat je lichaam langzamer suiker opneemt.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat vijgen zelf ook suiker bevatten, vooral wanneer je gedroogde vijgen eet. De positieve effecten op de bloedsuikerspiegel kunnen dus in het niet vallen wanneer je plotseling heel veel gedroogde vijgen eet.

4. Ze helpen mogelijk tegen kanker

Het is nog niet onderzocht op mensen, maar uit sommige onderzoeken blijkt dat vijgen misschien goed zijn in het bestrijden van kanker. Dat komt vooral door stofjes die van nature voorkomen in de bladeren van de vijgenboom. Deze stoffen lijken bepaalde soorten tumoren te kunnen bestrijden, bijvoorbeeld bij darmkanker, borstkanker, baarmoederhalskanker en leverkanker.

Dat de bladeren van de vijgenboom effect hebben op deze soorten kanker, betekent nog niet dat het eten van vijgen een goede manier is om kanker te bestrijden. Misschien krijg je te weinig van deze stofjes binnen of reageren ze heel anders wanneer ze in je lichaam zijn. Er wordt dus nog uitgebreid onderzoek gedaan naar het echte effect van vijgen op kanker.

5. Ze zijn goed voor je huid

Een mooie en gezonde huid is wat iedereen wil. Vooral mensen met klachten als eczeem en allergieën zijn vaak op zoek naar goede hulpmiddelen tegen een droge, jeukende en rode huid. Zij hebben vaak last van dermatitis, wat ontstekingen op de huid zijn. Uit een onderzoek is gebleken dat een crème met vijgenextract veel effectiever was in het bestrijden van dermatitis dan een medicinale crème.

Vijgen zijn goed voor je huid

Daarnaast zorgen de antioxidanten in vijgen ervoor dat beschadigde cellen in je huid opgeruimd worden. Collageen wordt ook minder snel afgebroken. Dat is belangrijk, want dit stofje zorgt voor veerkracht in je huid en voorkomt rimpels. Huidproducten met vijgen zouden dus een goede keuze kunnen zijn wanneer je van een egale huid wil genieten.

Tip

Wil je vijgenextract als huidverzorging uitproberen? Breng dan eerst een klein beetje aan op een onzichtbaar plekje achter je oren. Zo kan je testen of je niet allergisch reageert op deze stof.

Mogelijke nadelen van vijgen

Er zitten ook een paar nadelen aan het eten van vijgen. Zo zijn de vruchten goed voor je stoelgang, maar soms ook iets te goed. Eet je veel vijgen of heb je gevoelige darmen? Dan kan het zijn dat deze vruchten voor klachten als buikpijn en diarree zorgen. Je darmen worden dan te veel geprikkeld en je stoelgang wordt te zacht.

Een ander nadeel is de relatief grote hoeveelheid vitamine K in vijgen. Dit stofje is voor de meeste mensen gewoon gezond, maar kan gevaarlijk zijn voor mensen die bloedverdunners gebruiken. Vitamine K kan de werking van deze medicatie namelijk verminderen. Slik je dus bloedverdunners? Probeer dan minder producten met vitamine K te eten en vermijd vijgen.

Een laatste nadeel is dat sommige mensen allergisch zijn voor vijgen. Heb je een allergie voor berkenbomen? Dan is de kans groot dat je ook allergisch bent voor vijgen. Ook mensen met een latexallergie kunnen gevoelig zijn voor vijgen. Deze vruchten bevatten van nature een klein beetje latex, wat dus een allergische reactie kan veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

Hoe kan je vijgen aan je dieet toevoegen?

Er zijn allerlei manieren om van vijgen te genieten, of je nu op zoek bent naar een snelle snack of een verrijking voor je maaltijden.

Verse vijgen

Verse vijgen zijn makkelijk om te eten, bevatten weinig calorieën en zijn daardoor de perfecte snack. Je kan ze ook in kleine stukjes snijden en door een salade mengen. Ze smaken ook goed wanneer je ze wat dunner snijdt en op een sandwich doet.

Gedroogde vijgen smaken zoet

Gedroogde vijgen

Gedroogde vijgen hebben een sterkere en zoetere smaak die bij veel mensen in de smaak valt. Eet ze los of leg ze op een uitgebreide borrelplank. Ze smaken bijvoorbeeld erg goed met walnoten en blauwe kaas.

Vijgenbladeren

Ze zijn soms lastig te vinden in de supermarkt, maar vijgenbladeren kunnen goed gegeten worden. Gebruik ze bijvoorbeeld in de keuken door rijst, vlees en andere vullingen in vijgenbladeren te doen. De bladeren geven een lekkere smaak af en houden je eten warm en vers.

Vijgenthee

Gedroogde vijgenbladeren worden gebruikt om vijgenthee mee te zetten. Je kan dit gewoon zelf maken door gedroogde vijgenbladeren te kopen en deze in heet water te dompelen.

Vijgenrepen

Wil je een gezond tussendoortje maken? Snijd verse vijgen dan in kleine stukjes en kook ze in een pannetje tot ze zacht worden. Je kan ze hierna in een bakvorm duwen met allerlei toppings, zoals noten. Even laten afkoelen en je vijgenrepen zijn klaar.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Alizonne dieet therapeut

Alizonne dieet: de voor- en nadelen van Alizonne therapie

Het Alizonne dieet is uitgegroeid tot een grote trend in Nederland. Met dit dieet hebben verschillende bekende Nederland...

koolhydraatarm-dieet

Koolhydraatarm dieet, alle voor- en nadelen op een rij!

Een koolhydraatarm dieet is een veelgehoord dieet, maar wat is dit eigenlijk en is het gezond? In dit artikel kun je de ...

Montignac dieet

Montignac dieet

Bij het volgen van het Montignac dieet is het de bedoeling dat je geen koolhydraten nuttigt in combinatie met vetten. Da...

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

Het DASH dieet is in eerste instantie ontwikkeld om je bloeddruk te verlagen. Onderzoekers in Amerika merkten dat je oo...

Het rawfood dieet - rauw eten

Het rawfood dieet - rauw eten

Rawfood is op dit moment erg hip. De sap- en saladebarretjes schieten als paddenstoelen uit de  grond. Het lijkt wel als...

Toon meer (184)