Collageen, wat is het en wat kan het voor je doen?

Collageen worden steeds bekender. Ze zou namelijk helpen tegen rimpels. Er wordt veel geadverteerd met de poeders die makkelijk toe te voegen zijn aan je eten en drinken. Maar wat doet collageen en werkt het echt? 

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

De huid bestaat uit drie lagen

Wat is collageen?

Collageen is een belangrijk onderdeel van je huid. Je huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, lederhuid en het onderhuidse bindweefsel. Deze middelste huidlaag bestaat voor ongeveer 30% uit collageen

Collageen is een lijmvormend eiwit dat vezels bij elkaar houden, waardoor de huid stevig blijft. Daarnaast zorgt het voor soepelheid en elasticiteit. Collageen zit niet alleen in je huid, maar ook in je spieren, botten en kraakbeen.

Wist je dat...

…collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam.

Je lichaam kan collageen zelf aanmaken wanneer het de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Naarmate je ouder wordt zal het percentage collageen vanzelf minder worden. Het is belangrijk om op te letten met UV-straling, dit kan het proces namelijk versnellen waardoor collageen eerder in volume afneemt. 

Wist je dat...

…de productie van collageen na je 25e levensjaar afneemt. Er ontstaat volumeverlies en hierdoor krijg je rimpels. Gemiddeld verlies je ongeveer 1-3 % collageen per jaar. Dit houdt in dat je op je 40ste al 30% van je collageen kwijt kan zijn.

Collageentekort

Van nature zal je lichaam collageen afbreken, waardoor er huidveroudering ontstaat. Dit proces gaat geleidelijk en je zult het verschil niet na een dag zien. Het zal per persoon verschillen hoe snel je collageen verliest en in welke mate huidveroudering zichtbaar is. Omdat dit een natuurlijk proces is, kun je niet zomaar spreken van een tekort.

Tip

Wanneer je denkt dat je een collageentekort hebt, kun je het beste even langs je huisarts gaan. Hij/zij kan naar je huid kijken en je eventueel doorverwijzen naar een deskundige.

Collageen en voeding

Collageen zit van nature in dierlijke producten, bijvoorbeeld in vlees en vis. Het zit voornamelijk in onderdelen die we niet tot nauwelijks eten, zoals in de huid, haar en nagels. 

Je kunt collageen ook terugvinden in de botten en kraakbeen van dieren, hier kun je bijvoorbeeld bouillon van maken. Maar er zit ook collageen de spieren van dieren, zoals in bindweefsel, pezen en bloedvaten. Deze dierlijke onderdelen zijn we in Nederland wél gewend om te eten. 

Tip

Als je dierlijke producten eet, krijg je dus al collageen binnen. Je hoeft dus geen bouillon van botten te maken om extra collageen binnen te krijgen. 

Collageen hoeft niet uit voedsel te halen

Collageen in plantaardig eten

Vegetariërs en veganisten krijgen geen of weinig dierlijke producten binnen, waardoor ze geen collageen binnen krijgen via hun voeding. Krijg ze hierdoor sneller rimpels? Nee, omdat collageen een lichaamseigen eiwit is. 

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Wanneer je gezond en gevarieerd eet krijg je voldoende aminozuren binnen en is je lichaam in staat om zelf collageen aan te maken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een mogelijk collageentekort als je plantaardig eet.

Ondersteunende functie van vitamines

Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die de opname en aanmaak van collageen kunnen versterken, denk bijvoorbeeld aan vitamine A en C.
 

Vitamine C

Vitamine C helpt niet alleen bij de aanmaak van collageen, maar geeft ook extra stevigheid aan je huid. Deze vitamine kun je voornamelijk terugvinden in groenten en fruit.

Vitamine A

Ook vitamine A kan je huid ondersteunen. Deze vitamine is belangrijk voor een gezonde huid, want het zorgt ervoor dat collageen minder snel afgebroken wordt. Je vindt vitamine A van nature terug in vlees (voornamelijk in lever), vis, zuivelproducten en eieren. Daarnaast wordt het vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Dit is niet altijd het geval, let daarom goed op het etiket.

Wist je dat...

...het lichaam zelf vitamine A kan aanmaken uit carotenoïden? Deze stofjes zitten in plantaardige producten, met name in groenten. Een bekend voorbeeld is de wortel, maar daarnaast zit het ook in veel in spinazie, boerenkool en andijvie.

Invloeden van leefstijl

Naast voeding zijn er ook andere factoren van invloed op huidveroudering. Op het moment dat je rekening houdt met onderstaande punten, kun je het huidverouderingsproces vertragen.

Door zonlicht verliezen collageenvezels hun veerkracht

Zonlicht

Steeds meer mensen weten dat zonlicht schadelijk is voor je huid. Het bestaat uit straling, wat de huid beschadigt. Collageenvezels verliezen hierdoor hun veerkracht. 

Door je huid voldoende te bedekken en zonnebrandcrème (met een hoge beschermingsfactor) te gebruiken, kun je deze schade beperken of voorkomen.

Wist je dat...

… zonlicht is verantwoordelijk voor ongeveer 80% van alle huidverouderingsproblemen.

Roken is niet bevorderend voor je collageen

Roken

Ook roken heeft veel invloed op (vroegtijdige) huidveroudering. Dit komt door verschillende factoren.

Allereerst hebben rokers vaak een verhoogde cortisolwaarde, wat in relatie staat tot huidveroudering en rimpels. Daarnaast zorgt nicotine voor een vernauwing van de bloedvaten, waardoor er minder zuurstof en voedingsstoffen bij de huid komen. 

Ook heeft nicotine een negatieve invloed op vitamine C. Dit stofje zorgt er namelijk voor dat vitamine C wordt afgebroken en afgevoerd door je bloed. Terwijl deze vitamine erg belangrijk is voor de opname en aanmaak van collageen.

Beweging is belangrijk voor een gezonde huid

Bewegen

Door voldoende te bewegen, heb je minder kans op ontstekingsreacties in je lichaam. 

Daarnaast zorgt voldoende beweging voor een verbeterde toevoer van bloed, waardoor er meer voedingsstoffen naar je huid kunnen gaan. Dit is belangrijk voor een gezonde huid.

Wist je dat...

… je hebt minder kans op huidveroudering, wanneer je een lage(re) ontstekingsgraad in je lichaam hebt.

Vermijd stress

Stress

Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, omdat dit veel negatieve invloed heeft op je huid. Stress zorgt namelijk voor verhoogde cortisolwaarden.

Die hoge waardes kunnen leiden tot beschadigingen aan je collageenvezels en deze beschadigingen kunnen er vervolgens voor zorgen dat het natuurlijke verouderingsproces wordt versneld.

Collageen is van nature aanwezig in je huid

Collageensupplementen

Collageen is van nature een belangrijk onderdeel van je huid. Wanneer je ouder wordt, zal de hoeveelheid collageen vanzelf dalen. Je kunt dan aan je huid zien dat er veroudering plaatsvindt, namelijk door de aanwezigheid van rimpels en ouderdomsvlekken.

Wanneer je dit natuurlijke huidverouderingsproces wilt vertragen, kun je extra collageen tot je nemen door middel van supplementen. Of je je huid daarmee verbetert en/of rimpels tegengaat is helaas niet voldoende wetenschappelijk onderzocht. 

Tip

Het is belangrijk om genoeg te drinken en voldoende vitamine C binnen te krijgen. Een goede hydratatie zorgt voor een stevige huid. Vitamine C helpt je lichaam om collageen aan te maken. Daarnaast is het een antioxidant; een stofje dat vrije radicalen vangt. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je huid.

Welk supplement

Er zijn verschillende supplementen op de markt te vinden, maar welke past het beste bij je? Daar kom je hieronder achter.

Poeder is een vorm van collageen supplement

Poeder

De meest bekende collageensupplementen zijn in poedervorm en makkelijk tot je te nemen. Vaak zijn ze smaakloos, waardoor je ze niet proeft wanneer je ze toevoegt aan je voeding. Je kunt ze op veel verschillende manieren eten of drinken, zoals door een shake, yoghurt of koffie. 

Pillen en tabletten als collageensuppletie

Pillen en tabletten

Pillen en tabletten zijn een andere vorm van collageensuppletie. Aan deze supplementvormen wordt vaak vitamine C toegevoegd. Hierdoor krijg je op een gemakkelijke manier meer vitamine C binnen, wat helpt bij de aanmaak van collageen.

Cremes zijn niet bewezen te werken als supplement

Crèmes

In de winkel zijn veel crèmes te vinden met toegevoegd collageen. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat deze werken. Collageen kan namelijk niet door de huid opgenomen worden en moet daarom oraal (via de mond) ingenomen worden.

Wist je dat...

…een collageensupplement geen vervanging is voor gezond eten? Als je toch graag wilt kiezen voor een supplement, zorg ervoor dat je de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) niet overschrijd. Deze informatie staat vermeld op de verpakking.

Waar worden collageen-supplementen van gemaakt?

Collageen wordt gewonnen uit verschillende dierlijke bronnen, zoals koeien en vissen. Het verschilt per supplement waar het collageen vandaan komt. Deze informatie kun je terugvinden op de verpakking.

Rundercollageen

Rundercollageen is afkomstig uit de huid en botten van koeien. Vaak wordt dit collageen behandeld met enzymen, zodat het beter opgenomen kan worden.

Viscollageen

Viscollageen is qua structuur het meest vergelijkbaar met menselijk collageen. Het wordt regelmatig aangeraden om deze variant te gebruiken, omdat het beter opgenomen wordt in het lichaam. Vaak wordt het gemaakt van de huid en graat van kabeljauw.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Buikspieren fabels & feiten

Buikspieren fabels & feiten

Over buikspieren wordt veel geschreven. Zeer veel. Feiten, maar helaas ook zeer veel fabels. In dit artikel ontkrachten ...

Concentratieproblemen: 13 tips voor een betere concentratie

Concentratieprobl­e­m­e­n­: 13 tips voor een betere concentratie

Heb je last van concentratieproblemen? Kun je moeilijk of te kort concentreren op taken die aandacht en focus van je vr...

Thuis triceps trainen

Thuis triceps trainen

De meeste mannen willen meestal thuis de biceps trainen en de meeste vrouwen doen graag oefeningen voor de triceps om va...

Dikke voeten en enkels: oorzaken en behandeling

Dikke voeten en enkels, de belangrijkste oorzaken en behandeling

Gezwollen, opgezette, dikke voeten en enkels: reden om zo snel mogelijk uit die strakke, beknellende schoenen te willen....

Yoga voor beginners

Yoga voor beginners

In dit artikel, 'Yoga voor beginners', geven we jou een kijkje in de basisprincipes van yoga. Wat is yoga precies? Moet ...

Toon meer (282)