Collageen worden steeds bekender. Ze zou namelijk helpen tegen rimpels. Er wordt veel geadverteerd met de poeders die makkelijk toe te voegen zijn aan je eten en drinken. Maar wat doet collageen en werkt het echt?
Collageen, wat is het en wat kan het voor je doen?
Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding
Wat is collageen?
Collageen is een belangrijk onderdeel van je huid. Je huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid, lederhuid en het onderhuidse bindweefsel. Deze middelste huidlaag bestaat voor ongeveer 30% uit collageen
Collageen is een lijmvormend eiwit dat vezels bij elkaar houden, waardoor de huid stevig blijft. Daarnaast zorgt het voor soepelheid en elasticiteit. Collageen zit niet alleen in je huid, maar ook in je spieren, botten en kraakbeen.
Wist je dat...
…collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam.
Je lichaam kan collageen zelf aanmaken wanneer het de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Naarmate je ouder wordt zal het percentage collageen vanzelf minder worden. Het is belangrijk om op te letten met UV-straling, dit kan het proces namelijk versnellen waardoor collageen eerder in volume afneemt.
Wist je dat...
…de productie van collageen na je 25e levensjaar afneemt. Er ontstaat volumeverlies en hierdoor krijg je rimpels. Gemiddeld verlies je ongeveer 1-3 % collageen per jaar. Dit houdt in dat je op je 40ste al 30% van je collageen kwijt kan zijn.
Collageentekort
Van nature zal je lichaam collageen afbreken, waardoor er huidveroudering ontstaat. Dit proces gaat geleidelijk en je zult het verschil niet na een dag zien. Het zal per persoon verschillen hoe snel je collageen verliest en in welke mate huidveroudering zichtbaar is. Omdat dit een natuurlijk proces is, kun je niet zomaar spreken van een tekort.
Wanneer je denkt dat je een collageentekort hebt, kun je het beste even langs je huisarts gaan. Hij/zij kan naar je huid kijken en je eventueel doorverwijzen naar een deskundige.
Collageen en voeding
Collageen zit van nature in dierlijke producten, bijvoorbeeld in vlees en vis. Het zit voornamelijk in onderdelen die we niet tot nauwelijks eten, zoals in de huid, haar en nagels.
Je kunt collageen ook terugvinden in de botten en kraakbeen van dieren, hier kun je bijvoorbeeld bouillon van maken. Maar er zit ook collageen de spieren van dieren, zoals in bindweefsel, pezen en bloedvaten. Deze dierlijke onderdelen zijn we in Nederland wél gewend om te eten.
Als je dierlijke producten eet, krijg je dus al collageen binnen. Je hoeft dus geen bouillon van botten te maken om extra collageen binnen te krijgen.
Collageen in plantaardig eten
Vegetariërs en veganisten krijgen geen of weinig dierlijke producten binnen, waardoor ze geen collageen binnen krijgen via hun voeding. Krijg ze hierdoor sneller rimpels? Nee, omdat collageen een lichaamseigen eiwit is.
Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Wanneer je gezond en gevarieerd eet krijg je voldoende aminozuren binnen en is je lichaam in staat om zelf collageen aan te maken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een mogelijk collageentekort als je plantaardig eet.
Ondersteunende functie van vitamines
Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die de opname en aanmaak van collageen kunnen versterken, denk bijvoorbeeld aan vitamine A en C.
Vitamine C
Vitamine C helpt niet alleen bij de aanmaak van collageen, maar geeft ook extra stevigheid aan je huid. Deze vitamine kun je voornamelijk terugvinden in groenten en fruit.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolVitamine A
Ook vitamine A kan je huid ondersteunen. Deze vitamine is belangrijk voor een gezonde huid, want het zorgt ervoor dat collageen minder snel afgebroken wordt. Je vindt vitamine A van nature terug in vlees (voornamelijk in lever), vis, zuivelproducten en eieren. Daarnaast wordt het vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Dit is niet altijd het geval, let daarom goed op het etiket.
Wist je dat...
...het lichaam zelf vitamine A kan aanmaken uit carotenoïden? Deze stofjes zitten in plantaardige producten, met name in groenten. Een bekend voorbeeld is de wortel, maar daarnaast zit het ook in veel in spinazie, boerenkool en andijvie.
Invloeden van leefstijl
Naast voeding zijn er ook andere factoren van invloed op huidveroudering. Op het moment dat je rekening houdt met onderstaande punten, kun je het huidverouderingsproces vertragen.
Zonlicht
Steeds meer mensen weten dat zonlicht schadelijk is voor je huid. Het bestaat uit straling, wat de huid beschadigt. Collageenvezels verliezen hierdoor hun veerkracht.
Door je huid voldoende te bedekken en zonnebrandcrème (met een hoge beschermingsfactor) te gebruiken, kun je deze schade beperken of voorkomen.
Wist je dat...
… zonlicht is verantwoordelijk voor ongeveer 80% van alle huidverouderingsproblemen.
Roken
Ook roken heeft veel invloed op (vroegtijdige) huidveroudering. Dit komt door verschillende factoren.
Allereerst hebben rokers vaak een verhoogde cortisolwaarde, wat in relatie staat tot huidveroudering en rimpels. Daarnaast zorgt nicotine voor een vernauwing van de bloedvaten, waardoor er minder zuurstof en voedingsstoffen bij de huid komen.
Ook heeft nicotine een negatieve invloed op vitamine C. Dit stofje zorgt er namelijk voor dat vitamine C wordt afgebroken en afgevoerd door je bloed. Terwijl deze vitamine erg belangrijk is voor de opname en aanmaak van collageen.
Bewegen
Door voldoende te bewegen, heb je minder kans op ontstekingsreacties in je lichaam.
Daarnaast zorgt voldoende beweging voor een verbeterde toevoer van bloed, waardoor er meer voedingsstoffen naar je huid kunnen gaan. Dit is belangrijk voor een gezonde huid.
Wist je dat...
… je hebt minder kans op huidveroudering, wanneer je een lage(re) ontstekingsgraad in je lichaam hebt.
Stress
Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden, omdat dit veel negatieve invloed heeft op je huid. Stress zorgt namelijk voor verhoogde cortisolwaarden.
Die hoge waardes kunnen leiden tot beschadigingen aan je collageenvezels en deze beschadigingen kunnen er vervolgens voor zorgen dat het natuurlijke verouderingsproces wordt versneld.
Collageensupplementen
Collageen is van nature een belangrijk onderdeel van je huid. Wanneer je ouder wordt, zal de hoeveelheid collageen vanzelf dalen. Je kunt dan aan je huid zien dat er veroudering plaatsvindt, namelijk door de aanwezigheid van rimpels en ouderdomsvlekken.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wanneer je dit natuurlijke huidverouderingsproces wilt vertragen, kun je extra collageen tot je nemen door middel van supplementen. Of je je huid daarmee verbetert en/of rimpels tegengaat is helaas niet voldoende wetenschappelijk onderzocht.
Het is belangrijk om genoeg te drinken en voldoende vitamine C binnen te krijgen. Een goede hydratatie zorgt voor een stevige huid. Vitamine C helpt je lichaam om collageen aan te maken. Daarnaast is het een antioxidant; een stofje dat vrije radicalen vangt. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je huid.
Welk supplement
Er zijn verschillende supplementen op de markt te vinden, maar welke past het beste bij je? Daar kom je hieronder achter.
Poeder
De meest bekende collageensupplementen zijn in poedervorm en makkelijk tot je te nemen. Vaak zijn ze smaakloos, waardoor je ze niet proeft wanneer je ze toevoegt aan je voeding. Je kunt ze op veel verschillende manieren eten of drinken, zoals door een shake, yoghurt of koffie.
Pillen en tabletten
Pillen en tabletten zijn een andere vorm van collageensuppletie. Aan deze supplementvormen wordt vaak vitamine C toegevoegd. Hierdoor krijg je op een gemakkelijke manier meer vitamine C binnen, wat helpt bij de aanmaak van collageen.
Crèmes
In de winkel zijn veel crèmes te vinden met toegevoegd collageen. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat deze werken. Collageen kan namelijk niet door de huid opgenomen worden en moet daarom oraal (via de mond) ingenomen worden.
Wist je dat...
…een collageensupplement geen vervanging is voor gezond eten? Als je toch graag wilt kiezen voor een supplement, zorg ervoor dat je de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) niet overschrijd. Deze informatie staat vermeld op de verpakking.
Waar worden collageen-supplementen van gemaakt?
Collageen wordt gewonnen uit verschillende dierlijke bronnen, zoals koeien en vissen. Het verschilt per supplement waar het collageen vandaan komt. Deze informatie kun je terugvinden op de verpakking.
Rundercollageen
Rundercollageen is afkomstig uit de huid en botten van koeien. Vaak wordt dit collageen behandeld met enzymen, zodat het beter opgenomen kan worden.
Viscollageen
Viscollageen is qua structuur het meest vergelijkbaar met menselijk collageen. Het wordt regelmatig aangeraden om deze variant te gebruiken, omdat het beter opgenomen wordt in het lichaam. Vaak wordt het gemaakt van de huid en graat van kabeljauw.