Je lichaam detoxen op een natuurlijke manier

Detoxen, ook wel 'ontgiften' genoemd, is een term die tegenwoordig veel gebruikt wordt. Het is een proces waarbij je lichaam van binnen wordt gereinigd en ontdaan van afvalstoffen. De manier waarop je kan detoxen verschilt nogal eens, evenals het resultaat.

Wij geven je in dit artikel tips over hoe je dat gewoon thuis kunt doen, op een veilige manier.

Je organen zijn de beste ontgifters

Waarom detoxen?

Dagelijks word je blootgesteld aan giftige stoffen: uitlaatgassen, bestrijdingsmiddelen in voeding en, afhankelijk van je eetpatroon, geraffineerde suikers, transvetten en meer.

Je gezonde functionerende organen zijn de beste in ontgiften. Zij zullen er alles aan doen om de giftige stoffen af te voeren.

Je lever en nieren zijn de organen die je bloed reinigen. Ze zetten een teveel aan toxische stoffen om in nuttige stoffen, of voeren deze stoffen af. Als je slecht hebt gegeten en veel alcohol hebt gedronken, dan hebben je organen overuren gedraaid om alle gifstoffen de deur uit te werken.

Alcohol bijvoorbeeld wordt in drie dagen volledig afgebroken in je lichaam door je lever. Een teveel aan koolhydraten en suikers worden gelijk opgeslagen in de vorm van vet. Ook via je longen en je huid ontdoet je lichaam zich van gifstoffen.

Echter, als je organen teveel gifstoffen moeten verwerken raken ze overbelast. Je kunt dan last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, huid-allergieën en darmproblemen.

Je kunt niet door af en toe een detox-kuurtje te doen de schade even ongedaan maken en daarna weer vrolijk verder gaan met je eetgewoonten. De schade is al toegebracht. Maar je kunt wel zorgen dat je een nieuwe start maakt en je lichaam weer in balans brengt!

Detoxen is voor veel mensen een manier om weer even te 'resetten'. Je immuunsysteem wordt versterkt en de lichaamscellen kunnen zich herstellen. Je vermindert hiermee ontstekingen die kunnen leiden tot chronische ziekten.

Verschillende manieren van detoxen

Er zijn detox-kuren van een paar dagen tot kuren van een maand. Het is niet per se het doel om ook af te vallen met detoxen maar het is wel vaak een gunstig bijeffect, zeker als je last hebt van overgewicht.

Veel kuren bestaan uit het drinken van sappen of bijvoorbeeld water met citroen. Je kunt dit best een paar dagen doen, maar dit is niet de beste detox-methode. Je krijgt namelijk niet alle benodigde voedingsstoffen binnen en het zijn vooral fruitsuikers die je binnenkrijgt.

Waarmee lukt dat dan wel..? Het antwoord is simpel: met groenten! Groenten geven je alle essentiële voedingsstoffen: vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. En het mooie is; bij deze methode hoef je absoluut geen honger te lijden tijdens het detoxen!

Je lichaam detoxen met groenten

Wat belangrijk is als je wilt detoxen op een natuurlijke manier is dat je in ieder geval tijdens de detox periode niet rookt, geen alcohol drinkt, geen drugs gebruikt en de inname van cafeïne beperkt.

Je kunt goed detoxen met groenten

Zorg tijdens de kuur dat je een teveel aan stress vermijdt. Stress kan heel veel goede initiatieven voor je gezondheid teniet doen.

Let tijdens de kuur ook extra op je dagelijkse beweging. Beweging is een van de beste manieren om te detoxen.

Sappen en smoothies

Je kunt detoxen met vast voedsel maar vaak wordt het gedaan in de vorm van sappen en smoothies. Je krijgt hierdoor makkelijk en veel voedingsstoffen binnen en drinkt gelijk ook voldoende water.

Als je sappen en smoothies met alleen groenten echt niet lekker vindt, vul ze dan eventueel aan met avocado, kokosolie, banaan of bosvruchten en eventueel kaneel, noten en zaden.

Er zijn een aantal groenten die extra geschikt zijn voor het detoxen. Met name groene groenten zoals boerenkool, broccoli, bimi, postelein, groene asperges, peterselie en spinazie zijn goede detoxers vanwege het stofje chlorofyl.

Chlorofyl zorgt voor het reinigen van de huid, het opschonen van de nieren, het zuiveren van het bloed en het versterken van je immuunsysteem. Je kunt groene groenten ook regelmatig eten als je bloedverdunners gebruikt.

Probeer te variëren met groenten; dat is beter voor je lichaam dan elke dag hetzelfde eten. Denk dan aan groenten zoals bieten, radijsjes, artisjokken en zuurkool.

Tip

Superfoods als hennepzaad, chiazaad, tarwegras, moerbeien en incabessen kun je toevoegen aan je smoothies.

Verwerk je groenten in soepen of salades

Soepen en salades

Naast smoothies en sappen kun je ook soepen en salades maken. In soepen kun je van alles kwijt. Ook groenten die je misschien niet zo lekker vindt kun je door de soep doen. Als je de soep pureert met wat zoete aardappel dan wordt de smaak zachter en neutraler.

Tip

Zeewier is ook een detox-meester. Zeewier kan je lichaam helpen detoxen door gifstoffen om te zetten in zouten die het lichaam kan afscheiden. Jodium in zeewier is bovendien goed voor je schildklier.

Resultaat van detoxen

  • Fitter en energieker.
  • Helderheid in je hoofd.
  • Verminderd opgeblazen gevoel
  • Verbeterde stoelgang.
  • Verbeterde huid

Nog meer natuurlijke manieren van detoxen

Tussendoor kun je veel kruidenthee en groene thee drinken. Kijk uit met afslankthee. Je kunt daar heel onrustig van worden en slecht door slapen. Goede detox-kruiden zijn bijvoorbeeld paardenbloemwortel, mariadistel en cayennepeper.

's Ochtends een lepel baking soda in een glas lauw water drinken is een goed begin van je detox-dag. Wacht dan even een half uur voordat je gaat ontbijten.

Yoga en meditatie zijn een goede aanvulling op het detoxen. Koud douchen of afwisselend koud en warm douchen is een natuurlijke manier om je lichaam te laten detoxen. Regelmatig naar de sauna gaan geeft een zelfde soort effect.

Tip

Je kunt tijdens de detox ook voedingssupplementen slikken zoals spirulina, magnesium, vitamine D en vitamine B12.

Het is eigenlijk het beste om te zorgen dat je een eetpatroon ontwikkeld wat je elke dag vol kunt houden. Je detox heb je dan al ingebouwd in je voedingspatroon. Je zorgt daarmee voor een goede basis waarmee je je organen niet uitput.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Je weerstand verhogen op natuurlijke wijze

Je weerstand verhogen op natuurlijke wijze

Je weerstand verhogen kan veel bijdragen aan een goede gezondheid. Je wordt sterker, fitter en beter bestand tegen aller...

Ontzuren: de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid

Ontzuren: de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid

Ontzuren: het wordt wel de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid genoemd. In één van de eerste onderzoeksresultaten ...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Magnesiumtekort aanvullen met supplement of voeding

Magnesiumtekort aanvullen met supplement of voeding

Een magnesiumtekort aanvullen is belangrijk voor een goede gezondheid. De juiste voeding en eventueel supplementen kunne...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Wat zijn vetten? Vetten zijn belangrijke voedingsstoffen die je lichaam van energie voorzien. Net als koolhydraten en e...

Toon meer (323)
Volg ons