Spirulina: De belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij!

Spirulina wordt gezien als een super geneeskrachtig voedingssupplement en is zeer rijk aan proteïne, vitamines en mineralen. Astronauten eten dit algen-extract in de ruimte omdat het zo voedzaam is. 

In dit artikel bespreken we wat spirulina voor jou kan betekenen. Lees verder en ontdek de vele gezondheidsvoordelen!

Wist je dat...

...spirulina in de pure vorm een van de oudste levensvormen hier op aarde is? Namelijk zo'n 3,6 miljard jaar oud.

Spirulina

Wat is spirulina?

Spirulina (Arthrospira) is een spiraalvormige micro-algenvorm uit zout water. Eigenlijk is het een bacterie; een eencellig organisme dat ook wel bekend is onder de naam cyanobacterie.

Algen groeien mede door invloed van de zon. Door het zonlicht krijgt spirulina ook de bekende blauw-groene kleur.

Spirulina poeder

De 'plant' heeft zich in zijn lange bestaan steeds weten aan te passen aan zijn omgeving. Het komt van nature vooral voor in mineraalrijke meren in Mexico en Afrika en is in de geschiedenis al door veel culturen omarmd.

Tegenwoordig wordt spirulina commercieel gekweekt in zoutwater-bassins, met name in Noord-Amerika en Azië. Hier worden er poeders van gemaakt en pillen van gedraaid.

Tip

Vanwege de hoge dosis aan belangrijke voedingsstoffen komt er steeds meer vraag naar deze vermeende 'superfood'. Er wordt per jaar zo'n 3000 ton gekweekt.

Voedingsstoffen

Spirulina zit vol belangrijke voedingsstoffen. Bij deze alg in het bijzonder worden de voedingsstoffen zeer goed opgenomen door het lichaam.

  • 11 verschillende vitamines waaronder B12
  • 8 essentiële aminozuren voor een compleet aminozuurprofiel
  • Eiwitten een zeer hoge dosis proteïne
  • Anti-oxidanten zoals chlorofyl, fycocyanine en bètacaroteen
  • Onverzadigde vetzuren zoals omega 3
  • Essentiële mineralen zoals magnesium, fosfor, ijzer, zink en calcium
  • 96 spoorelementen

De 11 vitamines

Ja, het is waar; spirulina bevat tot wel 11 verschillende vitamines. Lees hier welke dit zijn.

  • Vitamine A
  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B3
  • Vitamine B6
  • Vitamine B9/B11
  • Vitamine B12
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine E
  • Vitamine K

Vitamine B9 (of de vroegere naam B11) is de benaming van foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor een goed fuctionerend zenuwstelsel.

Alle gezondheidsvoordelen van spirulina op een rij

Naast de grote hoeveelheid voedingsstoffen dat spirulina met zich meebrengt, zijn er nog veel meer voordelen te vinden. Wij hebben alle voordelen op een rij gezet. 

1. Spirulina bevat de meeste eiwitten

Spirulina is de meest eiwitrijke voeding ter wereld. Er zit dus relatief veel meer proteïne in dan bijvoorbeeld in een ei. Een ei bestaat uit ongeveer 10% proteïne en spirulina bestaat uit zo'n 60 tot 70% proteïne.

In veel producten zitten eiwitten. Je kunt mager vlees (27% eiwitten), zuivel of vis nemen om de hoeveelheid proteïne in je voeding te verhogen. Spirulina is een goede keus, zeker voor vegetariërs, veganisten en mensen met een lactose-intolerantie.

Spirulina bron van antioxidanten

2. Spirulina is een bron van antioxidanten

Antioxidaten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen. Hierdoor wordt de kans op verschillende chronische ziekten verkleind. Spirulina bevat een aanzienlijk hoog gehalte antioxidanten.

Het stofje fycocyanine speelt daar een grote rol in. Dit is tevens de stof die spirulina de kenmerkende blauw/groene kleur geeft.

3. Spirulina verlaagd het slechte LDL cholesterol

Hart- en vaatziekten kunnen worden veroorzaakt door meerdere risicofactoren. Een daarvan is een te hoog gehalte van het slechte LDL cholesterol. Spirulina verkleint het risico op hart- en vaatziekten doordat het een (LDL) cholesterolverlagende werking heeft. Het goede LDL cholesterol wordt daarentegen verhoogd.

Spirulina verwijden de bloedvaten

4. Spirulina verlaagt de bloeddruk

Spirulina kan de aanmaak van stikstofmonoxide stimuleren. Hierdoor ontspannen en verwijden je bloedvaten. Met spirulina wordt je bloeddruk verlagd en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verkleind. 

5. Spirulina is een goede bron van ijzer

Bloedarmoede komt vaak voor bij ouderen en zwangere vrouwen. Dit gaat vaak gepaard met symptomen als vermoeidheid en zwakte. Er is dan sprake van een verminderde hoeveelheid hemoglobine of rode bloedcellen in je bloed. 

Spirulina bevat een aanzienlijke hoeveelheid ijzer. Deze stof stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen en gaat daarmee bloedarmoede tegen.

Waar koop ik spirulina?

Spirulina is online of in de winkel te koop bij gezondheidswinkels en drogisterijen. Met biologische, zuivere spirulina heb je de meeste kans op een gezond product. Er hoeven dus geen kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen of bindmiddelen in te zitten.

De prijzen zijn zeer variabel. Het is het geld waard om voor goede kwaliteit te kiezen, maar het kan geen kwaad om even wat prijzen te vergelijken.

Wist je dat...

..spirulina vaak wordt ingenomen in combinatie met chlorella, de zoetwater alg? De algensoorten lijken veel op elkaar wat betreft gezondheidsvoordelen. Spirulina bevat echter jodium en Chlorella nagenoeg geen jodium.

Juiste omstandigheden zijn essentieel voor de teelt van spirulina

Optimale teelt

Het is belangrijk dat de teelt onder goede controle staat. Er moet voldoende zon aanwezig zijn bij het kweken en het water moet van goede kwaliteit zijn; liefst gefilterd.

Ook wordt er bij hoogwaardige teelt gebruik gemaakt van sproeiverdamping. Dit is een droogproces waarbij alle voedingsstoffen bewaard blijven.

Helaas is er weinig tot geen kwaliteitscontrole op het product. Bij de productie zou er bijvoorbeeld nitraat toegevoegd worden om de groeisnelheid te verhogen. Nitraat wordt langzaam omgezet in nitriet. Nitriet kan er voor zorgen dat belangrijke goede bacteriën in je lichaam gedood worden.

Spirulina dosering

Dosering

Het meest bekend zijn de pillen en de poeders. Van de pillen kun je 10 à 20 gram per dag slikken. Neem de supplementen liefst zo'n 30 minuten voor de maaltijd met water in.

Wanneer je veel sport of intensief beweegt kun je dit verhogen naar zo’n 30 tot 60 gram

Tip

Er is nog geen bovengrens bekend bij het gebruik van spirulina. Bouw het wel rustig op en voel goed aan hoe je lichaam op spirulina reageert.

Hoe gebruik je spirulina?

Spirulina zit vol gezondheidsvoordelen, maar staat daarnaast ook bekend om een groot nadeel: de smaak. Als je een spirulinapil slikt, ben je er snel vanaf. Maar spirulinapoeder zul je toch echt ergens in moeten verwerken. Gelukkig zijn er talloze manieren om dit te doen. Doe een eetlepel spirulina in:

  • brooddeeg
  • pannenkoekbeslag
  • smoothie of sap
  • dressing
  • guacamole
Tip

Bewaar spirulina op een koele, droge plaats.

Zitten er ook nadelen aan spirulina?

Sommige mensen zijn niet enthousiast over spirulina. Dit zijn de redenen hiervan:

  • Het gebruik kan bijwerkingen geven
  • Het is behoorlijk duur
  • De geur en smaak is niet voor iedereen
  • Niet te gebruiken bij een schildklieraandoening

Spirulina is dus een ontzettend goede bron voor voedingsstoffen. Misschien wordt spirulina wel dé voedingsbron van de toekomst. Het is gemakkelijk te verkrijgen zonder dat het de grond volledig uitput.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Journal of Medicinal Food, M A Juárez-Oropeza ..., (link)

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt voor de meest uiteenl...

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

3 gezondheidsvoorde­l­e­n van kurkuma

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in...

Meiraapjes voordelen

Meiraapjes, de 4 grootse gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

Er zijn veel groenten die eeuwenlang gegeten werden, maar die inmiddels bijna vergeten zijn. De meiraap is daar een voor...

10x cholesterolverlagende voeding

10x cholesterolverlag­e­n­d­e voeding

Wij hebben in dit artikel de belangrijkste cholesterolverlagers op een rij gezet. Gelukkig is het ook nog eens heel smak...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoorde­l­e­n van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet...

Toon meer (157)
Volg ons