Spirulina: De belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij!

Spirulina wordt gezien als een super geneeskrachtig voedingssupplement en is zeer rijk aan proteïne, vitamines en mineralen. Astronauten eten dit algen-extract in de ruimte omdat het zo voedzaam is. 

In dit artikel bespreken we wat spirulina voor jou kan betekenen. Lees verder en ontdek de vele gezondheidsvoordelen!

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Wist je dat...

...spirulina in de pure vorm een van de oudste levensvormen hier op aarde is? Namelijk zo'n 3,6 miljard jaar oud.

Spirulina

Wat is spirulina?

Spirulina (Arthrospira) is een spiraalvormige micro-algenvorm uit zout water. Eigenlijk is het een bacterie; een eencellig organisme dat ook wel bekend is onder de naam cyanobacterie.

Algen groeien mede door invloed van de zon. Door het zonlicht krijgt spirulina ook de bekende blauw-groene kleur.

Spirulina poeder

De 'plant' heeft zich in zijn lange bestaan steeds weten aan te passen aan zijn omgeving. Het komt van nature vooral voor in mineraalrijke meren in Mexico en Afrika en is in de geschiedenis al door veel culturen omarmd.

Tegenwoordig wordt spirulina commercieel gekweekt in zoutwater-bassins, met name in Noord-Amerika en Azië. Hier worden er poeders van gemaakt en pillen van gedraaid.

Tip

Vanwege de hoge dosis aan belangrijke voedingsstoffen komt er steeds meer vraag naar deze vermeende 'superfood'. Er wordt per jaar zo'n 3000 ton gekweekt.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Voedingsstoffen

Spirulina zit vol belangrijke voedingsstoffen. Bij deze alg in het bijzonder worden de voedingsstoffen zeer goed opgenomen door het lichaam.

 • 11 verschillende vitamines waaronder B12
 • 8 essentiële aminozuren voor een compleet aminozuurprofiel
 • Eiwitten een zeer hoge dosis proteïne
 • Anti-oxidanten zoals chlorofyl, fycocyanine en bètacaroteen
 • Onverzadigde vetzuren zoals omega 3
 • Essentiële mineralen zoals magnesium, fosfor, ijzer, zink en calcium
 • 96 spoorelementen

De 11 vitamines

Ja, het is waar; spirulina bevat tot wel 11 verschillende vitamines. Lees hier welke dit zijn.

Vitamine B9 (of de vroegere naam B11) is de benaming van foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor een goed fuctionerend zenuwstelsel.

Alle gezondheidsvoordelen van spirulina op een rij

Naast de grote hoeveelheid voedingsstoffen dat spirulina met zich meebrengt, zijn er nog veel meer voordelen te vinden. Wij hebben alle voordelen op een rij gezet. 

1. Spirulina bevat de meeste eiwitten

Spirulina is de meest eiwitrijke voeding ter wereld. Er zit dus relatief veel meer proteïne in dan bijvoorbeeld in een ei. Een ei bestaat uit ongeveer 10% proteïne en spirulina bestaat uit zo'n 60 tot 70% proteïne.

In veel producten zitten eiwitten. Je kunt mager vlees (27% eiwitten), zuivel of vis nemen om de hoeveelheid proteïne in je voeding te verhogen. Spirulina is een goede keus, zeker voor vegetariërs, veganisten en mensen met een lactose-intolerantie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Spirulina bron van antioxidanten

2. Spirulina is een bron van antioxidanten

Antioxidaten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen. Hierdoor wordt de kans op verschillende chronische ziekten verkleind. Spirulina bevat een aanzienlijk hoog gehalte antioxidanten.

Het stofje fycocyanine speelt daar een grote rol in. Dit is tevens de stof die spirulina de kenmerkende blauw/groene kleur geeft.

3. Spirulina verlaagd het slechte LDL cholesterol

Hart- en vaatziekten kunnen worden veroorzaakt door meerdere risicofactoren. Een daarvan is een te hoog gehalte van het slechte LDL cholesterol. Spirulina verkleint het risico op hart- en vaatziekten doordat het een (LDL) cholesterolverlagende werking heeft. Het goede LDL cholesterol wordt daarentegen verhoogd.

Spirulina verwijden de bloedvaten

4. Spirulina verlaagt de bloeddruk

Spirulina kan de aanmaak van stikstofmonoxide stimuleren. Hierdoor ontspannen en verwijden je bloedvaten. Met spirulina wordt je bloeddruk verlagd en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verkleind. 

5. Spirulina is een goede bron van ijzer

Bloedarmoede komt vaak voor bij ouderen en zwangere vrouwen. Dit gaat vaak gepaard met symptomen als vermoeidheid en zwakte. Er is dan sprake van een verminderde hoeveelheid hemoglobine of rode bloedcellen in je bloed. 

Spirulina bevat een aanzienlijke hoeveelheid ijzer. Deze stof stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen en gaat daarmee bloedarmoede tegen.

Waar koop ik spirulina?

Spirulina is online of in de winkel te koop bij gezondheidswinkels en drogisterijen. Met biologische, zuivere spirulina heb je de meeste kans op een gezond product. Er hoeven dus geen kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen of bindmiddelen in te zitten.

De prijzen zijn zeer variabel. Het is het geld waard om voor goede kwaliteit te kiezen, maar het kan geen kwaad om even wat prijzen te vergelijken.

Wist je dat...

..spirulina vaak wordt ingenomen in combinatie met chlorella, de zoetwater alg? De algensoorten lijken veel op elkaar wat betreft gezondheidsvoordelen. Spirulina bevat echter jodium en Chlorella nagenoeg geen jodium.

Juiste omstandigheden zijn essentieel voor de teelt van spirulina

Optimale teelt

Het is belangrijk dat de teelt onder goede controle staat. Er moet voldoende zon aanwezig zijn bij het kweken en het water moet van goede kwaliteit zijn; liefst gefilterd.

Ook wordt er bij hoogwaardige teelt gebruik gemaakt van sproeiverdamping. Dit is een droogproces waarbij alle voedingsstoffen bewaard blijven.

Helaas is er weinig tot geen kwaliteitscontrole op het product. Bij de productie zou er bijvoorbeeld nitraat toegevoegd worden om de groeisnelheid te verhogen. Nitraat wordt langzaam omgezet in nitriet. Nitriet kan er voor zorgen dat belangrijke goede bacteriën in je lichaam gedood worden.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Spirulina dosering

Dosering

Het meest bekend zijn de pillen en de poeders. Van de pillen kun je 10 à 20 gram per dag slikken. Neem de supplementen liefst zo'n 30 minuten voor de maaltijd met water in.

Wanneer je veel sport of intensief beweegt kun je dit verhogen naar zo’n 30 tot 60 gram

Tip

Er is nog geen bovengrens bekend bij het gebruik van spirulina. Bouw het wel rustig op en voel goed aan hoe je lichaam op spirulina reageert.

Hoe gebruik je spirulina?

Spirulina zit vol gezondheidsvoordelen, maar staat daarnaast ook bekend om een groot nadeel: de smaak. Als je een spirulinapil slikt, ben je er snel vanaf. Maar spirulinapoeder zul je toch echt ergens in moeten verwerken. Gelukkig zijn er talloze manieren om dit te doen. Doe een eetlepel spirulina in:

 • brooddeeg
 • pannenkoekbeslag
 • smoothie of sap
 • dressing
 • guacamole
Tip

Bewaar spirulina op een koele, droge plaats.

Zitten er ook nadelen aan spirulina?

Sommige mensen zijn niet enthousiast over spirulina. Dit zijn de redenen hiervan:

 • Het gebruik kan bijwerkingen geven
 • Het is behoorlijk duur
 • De geur en smaak is niet voor iedereen
 • Niet te gebruiken bij een schildklieraandoening

Spirulina is dus een ontzettend goede bron voor voedingsstoffen. Misschien wordt spirulina wel dé voedingsbron van de toekomst. Het is gemakkelijk te verkrijgen zonder dat het de grond volledig uitput.

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bakje met groene pesto gezond

Hoe gezond is pesto? (+ recept om het zelf gezonder te maken)

Pasta pesto is een erg populair gerecht en ook op de borrelplank zie je de Italiaanse delicatesse vaak voorbij komen. Ba...

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

Bloedarmoede oorzaken, symptomen en behandeling

Bloedarmoede oorzaken, symptomen en behandeling

Veel mensen lopen rond met vermoeidheidsklachten en weten niet dat ze bloedarmoede hebben. Het kan onschuldig beginnen m...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

Hemoglobine en bloedarmoede

Hemoglobine tekort voorkomen met de juiste voeding

Je lichaam gebruikt ijzer, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 om het eiwit hemoglobine te vormen. Dit eiwit vormt...

zee alg chlorella

Chlorella: Voordelen, Nadelen en Bijwerkingen

Wil je je voedingspatroon op een makkelijke manier verrijken? Denk dan aan chlorella. Dit algje zit onder andere boordev...

jodium

Jodium: De Voordelen, Risico's en tekort Herkennen

Jodium kennen we allemaal als ontsmettingsmiddel voor wondjes. Maar dit mineraal heeft nog veel meer indrukwekkende eige...

Lees wat je gemist hebt

13709 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'