Chlorella: Voordelen, Nadelen en Bijwerkingen

Wil je je voedingspatroon op een makkelijke manier verrijken? Denk dan aan chlorella. Dit algje zit onder andere boordevol vitaminen, mineralen en eiwitten. Het verdient daarom ook echt een plaats in de categorie superfoods.

Maar wat is precies de werking van chlorella? En wat voor boeiende informatie is er bekend over deze algensoort? Lees snel verder en je weet alles over de achtergrond en de gezonde eigenschappen van chlorella.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Tip

Chlorella is een topleverancier van eiwitten. De alg bestaat voor meer dan de helft uit proteïnen. Bovendien bevat het de belangrijkste aminozuren. Wil je dus minder vlees, vis of eieren eten? Dan is chlorella een goede eiwitbron.

chlorella gezond

De Chlorella vulgaris: een klein maar bijzonder voedzaam algje

Chlorella is een eencellige microalg die de groene kleur te danken heeft aan chloroplasten. Hiermee kan de alg kooldioxide en water omzetten in energie die de waterplant nodig heeft om te groeien. Een alg overleeft net als een normale plant via fotosynthese; algen maken energie aan onder invloed van licht. 

Chlorella heet in het Latijn Chlorella vulgaris. Kijk je naar de vertaling, dan staat 'chloros' voor groen en ‘ella’ voor klein. De alg is zo klein dat het ondanks een bestaan van miljoenen jaren pas in 1890 werd ontdekt. Daarnaast betekent ‘vulgaris’ gewoon. In de benaming zie je dus niets terug van de bijzondere eigenschappen van dit voedzame algje.

Overal waar water is, kunnen er onder de juiste omstandigheden algen ontstaan. De chlorella bevindt zich het liefste in zoet water met veel zonlicht. Oorspronkelijk komt het algje uit Azië, maar het wordt tegenwoordig ook in andere werelddelen gekweekt.

Wist je dat...

...chlorella werd ontdekt door een Nederlander? Het was de Nederlandse microbioloog Beijerinck, die het minuscule algje voor het eerst spotte onder zijn microscoop .

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
chlorellapoeder en chlorellatabletten

Hoe kun je chlorella eten?

Hoewel chlorella mooi groen is, kun je het niet als groente eten. Je lichaam kan pure chlorella namelijk moeilijk verteren. Daarom wordt het algje als supplement op de markt gebracht.

Zo kunnen we dankzij chlorellapoeder of chlorellatabletten toch van de rijke voedingsstoffen profiteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Wat zijn de voedingswaarden van chlorella?

Chlorella is bijzonder rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Zo rijk dat het na de Tweede Wereldoorlog als oplossing voor het dreigende voedseltekort werd gezien. Er ontstonden echter betere landbouwtechnieken waardoor de plannen om de alg als voedsel in te zetten weer verdwenen.

Chlorella staat ondertussen als superfood midden in de belangstelling. In het algje zitten namelijk bijna alle vitaminen die er zijn. Verder vind je in chlorella een royale mix van mineralen, spoorelementen, eiwitten, vetzuren en antioxidanten. 

Chlorellapoeder heeft per 28 gram de volgende voedingswaarden:

 • 115 kcal
 • 16 gram eiwitten
 • 7 gram koolhydraten
 • 3 gram vetten
 • 0,1 gram vezels

De belangrijkste vitaminen, uitgedrukt in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), zijn:

 • Vitamine A: 287% van de ADH
 • Vitamine B2: 71% van de ADH
 • Vitamine B3: 33% van de ADH
 • Vitamine B1: 32% van de ADH
 • Vitamine B6: 20% van de ADH

Verder zijn ook in mindere mate de vitaminen C, B5, B11, B12 en E in chlorella aanwezig. Je vindt in dit superfood ook de volgende mineralen:

 • IJzer: 202% van de ADH
 • Zink: 133% van de ADH
 • Fosfor: 25% van de ADH
 • Magnesium: 22% van de ADH
 • Calcium: 6% van de ADH
Wist je dat...

...chlorella ook onderzocht wordt als mogelijke biobrandstof? Het zou een beter effect kunnen opleveren dan de bestaande bronnen, zoals soja en mais.

Chlorella en de werking voor je gezondheid

Chlorella is duidelijk een goede bron van vitaminen en mineralen. Daarnaast zou het nog meer goede eigenschappen voor je gezondheid hebben.

 • Risico op chronische aandoeningen verlagen In chlorella zit een mix van stofjes die een sterk antioxidant vormen. Antioxidanten helpen je lichaam om infecties te bestrijden en celbeschadiging te voorkomen. Daardoor kan het regelmatig innemen van chlorella de kans op het krijgen van hartaandoeningen, kanker en diabetes verminderen.
 • Ontgiftende eigenschappen In onder andere vlees, vis en de lucht die we inademen kunnen toxische stoffen zitten. Denk hierbij aan metalen als kwik en lood. Chlorella zou je lichaam helpen om je bloed en darmen te ontgiften.
 • Helpt je immuunsysteem Uit wetenschappelijke studies blijkt dat chlorella je immuunsysteem kan versterken. Er is alleen meer onderzoek nodig voor een duidelijk bewijs. Maar met de hoge voedingswaarde die deze alg heeft, zal het je lichaam zeker weerbaarder maken.
 • Niveau van je LDL-cholesterol verlagen Vitamine B, vezels, carotenoïden en antioxidanten zijn stoffen die een gunstige invloed hebben op het verlagen van het LDL-cholesterol in je bloed. Deze voedingsstoffen zitten allemaal in het algje. Hierdoor kan het innemen van chlorellatabletten of chlorellapoeder je LDL-cholesterol naar een lager niveau brengen.
 • Bloeddruk verlagen Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat chlorella een gunstige invloed kan hebben op de hoogte van je bloeddruk. De alg zou de stijfheid van de aderen tegengaan. Deze stijfheid is vaak een van de oorzaken van een hogere bloeddruk.
 • Additionele gezondheidseffecten Chlorella zou op nog veel meer manieren aan de gezondheid bijdragen, maar naar deze gezondheidseffecten is nog meer onderzoek nodig. 
Wist je dat...

 …er meren en rivieren in Azië zijn die groen kleuren door de aanwezigheid van chlorella?

bijwerkingen chlorellasuplement

Chlorella en bijwerkingen

Chlorella heeft in principe bijna geen bijwerkingen. Wel is het aan te raden om medisch advies te vragen wanneer je een auto-immuunziekte hebt. Dit omdat chlorella mogelijk je immuunsysteem beïnvloedt.

Ook als je medicijnen slikt, is het beter om je arts in te lichten als je chlorellasupplementen wilt gaan nemen.

Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Ook dan is het voor de zekerheid beter om medisch advies in te winnen als je supplementen met chlorella wilt gaan slikken. Er is namelijk nog geen wetenschappelijk bewijs dat de alg bij zwangerschap of borstvoeding geen bijwerkingen oplevert.

Verder zou je van chlorellatabletten of chlorellapoeder last kunnen krijgen van misselijkheid, winderigheid, maagkrampen, diarree of moeheid. Deze bijwerkingen zijn afhankelijk van welk merk je neemt en de hoeveelheid die je slikt. Ook kan hoofdpijn voorkomen, wat een mogelijk gevolg is van de ontgiftende werking.

Een allergische reactie op chlorella komt niet vaak voor, maar is wel mogelijk. Dit uit zich dan in ademhalingsproblemen

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
hoeveelheid chlorella suplement

Hoeveel chlorella moet je nemen?

Om te profiteren van de gezonde eigenschappen zou dagelijks circa 2 à 3 gram van het supplement voldoende moeten zijn.

Aanbevolen wordt om op een dag niet meer dan 10 gram te nemen om eventuele bijwerkingen te voorkomen.

Tip

Maak je salade of smoothie extra gezond en strooi er wat chlorellapoeder over. Bak je graag een cake, brood of omelet? Doe er dan een beetje chlorella door voor extra voedingsstoffen.

Conclusie

Door de grote hoeveelheid aan voedingsstoffen kun je chlorella een superfood noemen. Bijzonder aan de alg is het hoge gehalte aan eiwitten waardoor het een goede aanvulling is op een veganistisch dieet.

Hoewel chlorella ontzettend gezond is, is het geen vervanger van groente en fruit in je dagelijkse voeding. Het blijft dus belangrijk om daarnaast te zorgen voor een veelzijdig en gezond eetpatroon.

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

DASH dieet - bloeddruk verlagen en afvallen

Het DASH dieet is in eerste instantie ontwikkeld om je bloeddruk te verlagen. Onderzoekers in Amerika merkten dat je oo...

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Wil je je immuunsysteem versterken zodat je lichaam beter weerstand kan bieden tegen ongewenste virussen en bacteriën? W...

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan bestaan er, naast het gebruik van medicijnen, veel manieren om je bloeddruk o...

Tuinbonen: goed voor je immuunsysteem, bloeddruk en meer

Tuinbonen: goed voor je Immuunsysteem, Bloeddruk en meer

Tuinbonen zijn lichtgroene bonen die in peulen zitten. Ze vallen dan ook onder de peulvruchten. Ze hebben een licht zoet...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

mineralen superhelden

Mineralen, alles wat je wilt weten over deze kleine superhelden

Mineralen zijn micronutriënten. ‘Micro’ betekent ‘klein’. En van deze kleintjes heb je maar weinig nodig. Toch kun je ze...

Lees wat je gemist hebt

13509 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'