Superfoods, supergezond of een dure grap?

Superfoods, je hebt er vast wel eens iets over gehoord of ze in de supermarkt zien staan. Er wordt beweerd dat deze voedingsmiddelen veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Zo zouden ze bijvoorbeeld gunstige voedingsstoffen, bioactieve stoffen en antioxidanten bevatten.

Daar staat tegenover dat de producten vaak wel vrij prijzig zijn. De term superfood is geen beschermde naam. Daarom kunnen fabrikanten deze titel voor ieder product gebruiken.

In dit artikel hebben we voor je uitgezocht of superfoods zo super zijn als wordt beweerd, zodat je zelf kunt concluderen of deze voedingsmiddelen je geld waard zijn.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

superfoods

Waar komt superfood vandaan?

De eerste keer dat de term superfood werd gebruikt was in de jaren ‘20. Toen werd de banaan geïntroduceerd als superfood. Bananen werden gepromoot vanwege de gunstige voedingsstoffen die ze bevatten.

In de jaren ‘90 werd de term superfood steeds vaker gebruikt om producten aan te prijzen. 

Wist je dat...

...bananen rijk zijn aan kalium, magnesium en vitamine B?

Gebrek aan bewijs

In de meeste gevallen is het zo dat superfoods meer vitamines en mineralen bevatten dan andere producten. Hier is vaak onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. Daarom geeft Het Voedingscentrum aan dat er geen officiële superfoods zijn. 

Welke superfoods zijn er? 

Misschien vraag je je inmiddels af welke voedingsmiddelen nu superfoods zijn. Er zijn diverse producten die hier bekend om staan. Waar je vroeger nog in aparte winkels naar deze producten moest zoeken, vind je superfoods tegenwoordig in bijna alle supermarkten. Vaak is er zelfs een apart schap met alleen maar superfoods. Ondertstaand vind je een complete superfoods lijst:

 • Acaibessen
 • Amaranth
 • Bijenpollen
 • Boekweit
 • Cacaonibs
 • Chiazaad
 • Chlorella
 • Goijbessen
 • Hennepzaad
 • Himalaya zout
 • Incabessen
 • Lijnzaad 
 • Manuka honing
 • Maca
 • Matcha 
 • Spirulina
 • Tarwegras
 • Quinoa
 • Reishi
superfoods gezond

Zijn superfoods gezond?

De meeste superfoods hebben een hoge voedingsstoffen dichtheid en bevatten diverse stoffen, zoals vitamines en mineralen. Deze nutriënten kunnen gunstig voor je gezondheid zijn. Daarom zijn superfoods prima toe te voegen aan je eetpatroon. 

Dit betekent echter niet dat ze gezonder zijn dan vergelijkbare producten die de titel niet dragen. Integendeel; die voedingsmiddelen zijn vaak net zo gezond. 

Antioxidanten

Veel producten die in de markt worden gezet als superfood bevatten veel antioxidanten. Deze stofjes beschermen je weefsels en het DNA in cellen door vrije radicalen weg te vangen.

Antioxidanten is een verzamelnaam voor onder andere de voedingsstoffen vitamine C en E, bètacaroteen en de spoorelementen seleen en zink.

Meer diversiteit

Je kunt meer variatie krijgen in je eetpatroon door superfoods toe te voegen. Waar het vroeger heel normaal was om enkel pasta en rijst te eten, is het nu ook heel gewoon om bijvoorbeeld quinoa en amaranth klaar te maken.

Doordat deze voedingsmiddelen een andere samenstelling van voedingsstoffen hebben, krijg je een grote verscheidenheid aan essentiële nutriënten binnen.

Tip

Een goede basis voor je gezondheid is een gezond en gevarieerd eetpatroon. Superfoods kun je dus toevoegen als aanvulling op een gezond voedingspatroon, niet als vervanging ervan.

nadelen superfoods

Nadelen van superfoods

Als een product de titel superfood draagt, krijg je meteen het idee dat het ook gezond is. Toch doe je er verstandig aan om ook van superfoods niet te veel te eten. 

Sommige voedingsmiddelen die bestempeld worden als superfood kunnen namelijk minder gezonde ingrediënten bevatten.

Veel suiker

Een aantal gedroogde vruchten die superfood worden genoemd (zoals gojibessen en incabessen) bevatten naast vitamines en mineralen ook veel suiker.

Een beetje suiker kan geen kwaad, maar als je er veel van eet kan dit wel zorgen voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor kun je een vermoeid en hongerig gevoel kan krijgen. 

Allergische reactie

Het kan zijn dat je allergisch bent voor bepaalde superfoods. Een allergische reactie kan hierdoor optreden. Je kunt last krijgen van klachten als misselijkheid en overgeven.

superfood

Giftige stoffen

Sommige superfoods bevatten stoffen die giftig kunnen zijn bij een hoge inname.

Zo bevat lijnzaad bijvoorbeeld cyanogeen. In je lichaam kan dit worden omgezet in cyanide. Daardoor kun je last krijgen van klachten aan je hart of je longen.

Tip

Eet niet meer dan één à twee eetlepels lijnzaad per dag. 

Superfoods zijn prijzig

Superfoods zijn relatief duur als je ze vergelijkt met andere producten. Daarom is het belangrijk om je af te vragen of het nodig is om ze in huis te halen. Veel andere producten kunnen minstens zo gezond zijn en zijn vaak goedkoper. Als je bijvoorbeeld chiazaad vergelijkt met havermout ben je al snel vijf keer zoveel geld kwijt.  

Geen ‘superfood’, maar wel super

Hoewel je bij superfoods als snel denkt aan gezonde voeding zijn er ook andere opties die veel gunstige voedingsstoffen bevatten. Aan de volgende voedingsmiddelen kun je denken:

Deze ‘normale’ producten hebben als voordeel dat ze goedkoper zijn. Hierdoor kun je meer gezonde voedingsmiddelen in huis halen.

Wist je dat...

...broccoli net als maca rijk is aan vitamine B?

Superfoods kopen

Ondanks dat de meeste superfoods gezonde effecten hebben, zijn ze niet altijd gezonder dan ‘gewone’ producten. Er kan dus in twijfel getrokken worden of ze het waard zijn om te kopen. 

Fabrikanten investeren in onderzoeken om producten een goede naam te geven. Op deze manier zoeken ze naar een weg om met behulp van gunstige onderzoeken hun productclaims op hun superfoods te plaatsen. 

superfoods kopen

Je krijgt hierdoor het idee dat je een heel bijzonder product koopt, terwijl je vooral veel geld kwijt bent. Superfood klinkt namelijk als iets goeds en ‘supers’ wat je nodig hebt.

Fabrikanten gebruiken de term daarom vooral als een slimme marketingstrategie om producten te verkopen.  

Wist je dat...

...er in 2015 er een stijging in verkoop van 36% was voor een aantal producten met de term ‘superfood’, ‘superfruit’ of supergrain’ op de verpakking?

 

Conclusie; wel of geen superfoods kopen? 

Producten die aangeprezen worden als superfoods kun je prima toevoegen aan je voedingspatroon, omdat ze wel degelijk gezonde voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt. Ze zijn alleen geen vervanging voor een volwaardig voedingspatroon. Als je er te veel van eet kan dit zelfs schadelijke gezondheidseffecten met zich meebrengen.

Voordat je eraan denkt om producten als maca en lijnzaad in huis te halen, kijk dan eerst naar gezonde basisproducten. Deze basisvoedingsmiddelen zijn een stuk goedkoper en bevatten vaak net zo veel gezonde voedingsstoffen. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Hoe kun je gezond eten met een klein budget? Veel mensen willen graag gezond eten, maar hebben simpelweg het geld niet ...

Gember in eten en drinken gezond

Gember, hoe gezond is het?

Wat is gember? Gember komt van de gemberwortel en heeft een scherpe, pittige smaak. Het is een specerij dat al eeuwenla...

Chiazaad

Chiazaad: hoe gezond is deze superfood eigenlijk?

Chiazaad wordt met recht een superfood genoemd. Als er hoge concentraties aan bepaalde gezonde voedingsstoffen in een pr...

Moerbeien; terecht een superfood?

Moerbeien: de gezondheidsvoorde­l­e­n op een rij

'Superfoods' zijn voedingsmiddelen die hoge waardes voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten...

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan bestaan er, naast het gebruik van medicijnen, veel manieren om je bloeddruk o...

Toon meer (13)