Superfoods, supergezond of een dure grap?

Superfoods, je hebt er vast wel eens iets over gehoord of ze in de supermarkt zien staan. Er wordt beweerd dat deze voedingsmiddelen veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Zo zouden ze bijvoorbeeld gunstige voedingsstoffen, bioactieve stoffen en antioxidanten bevatten.

Daar staat tegenover dat de producten vaak wel vrij prijzig zijn. De term superfood is geen beschermde naam. Daarom kunnen fabrikanten deze titel voor ieder product gebruiken.

In dit artikel hebben we voor je uitgezocht of superfoods zo super zijn als wordt beweerd, zodat je zelf kunt concluderen of deze voedingsmiddelen je geld waard zijn.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

superfoods

Waar komt superfood vandaan?

De eerste keer dat de term superfood werd gebruikt was in de jaren ‘20. Toen werd de banaan geïntroduceerd als superfood. Bananen werden gepromoot vanwege de gunstige voedingsstoffen die ze bevatten.

In de jaren ‘90 werd de term superfood steeds vaker gebruikt om producten aan te prijzen. 

Wist je dat...

...bananen rijk zijn aan kalium, magnesium en vitamine B?

Gebrek aan bewijs

In de meeste gevallen is het zo dat superfoods meer vitamines en mineralen bevatten dan andere producten. Hier is vaak onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. Daarom geeft Het Voedingscentrum aan dat er geen officiële superfoods zijn. 

Welke superfoods zijn er? 

Misschien vraag je je inmiddels af welke voedingsmiddelen nu superfoods zijn. Er zijn diverse producten die hier bekend om staan. Waar je vroeger nog in aparte winkels naar deze producten moest zoeken, vind je superfoods tegenwoordig in bijna alle supermarkten. Vaak is er zelfs een apart schap met alleen maar superfoods. Ondertstaand vind je een complete superfoods lijst:

 • Acaibessen
 • Amaranth
 • Bijenpollen
 • Boekweit
 • Cacaonibs
 • Chiazaad
 • Chlorella
 • Goijbessen
 • Hennepzaad
 • Himalaya zout
 • Incabessen
 • Lijnzaad 
 • Manuka honing
 • Maca
 • Matcha 
 • Spirulina
 • Tarwegras
 • Quinoa
 • Reishi
Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
superfoods gezond

Zijn superfoods gezond?

De meeste superfoods hebben een hoge voedingsstoffen dichtheid en bevatten diverse stoffen, zoals vitamines en mineralen. Deze nutriënten kunnen gunstig voor je gezondheid zijn. Daarom zijn superfoods prima toe te voegen aan je eetpatroon. 

Dit betekent echter niet dat ze gezonder zijn dan vergelijkbare producten die de titel niet dragen. Integendeel; die voedingsmiddelen zijn vaak net zo gezond. 

Antioxidanten

Veel producten die in de markt worden gezet als superfood bevatten veel antioxidanten. Deze stofjes beschermen je weefsels en het DNA in cellen door vrije radicalen weg te vangen.

Antioxidanten is een verzamelnaam voor onder andere de voedingsstoffen vitamine C en E, bètacaroteen en de spoorelementen seleen en zink.

Meer diversiteit

Je kunt meer variatie krijgen in je eetpatroon door superfoods toe te voegen. Waar het vroeger heel normaal was om enkel pasta en rijst te eten, is het nu ook heel gewoon om bijvoorbeeld quinoa en amaranth klaar te maken.

Doordat deze voedingsmiddelen een andere samenstelling van voedingsstoffen hebben, krijg je een grote verscheidenheid aan essentiële nutriënten binnen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Een goede basis voor je gezondheid is een gezond en gevarieerd eetpatroon. Superfoods kun je dus toevoegen als aanvulling op een gezond voedingspatroon, niet als vervanging ervan.

nadelen superfoods

Nadelen van superfoods

Als een product de titel superfood draagt, krijg je meteen het idee dat het ook gezond is. Toch doe je er verstandig aan om ook van superfoods niet te veel te eten. 

Sommige voedingsmiddelen die bestempeld worden als superfood kunnen namelijk minder gezonde ingrediënten bevatten.

Veel suiker

Een aantal gedroogde vruchten die superfood worden genoemd (zoals gojibessen en incabessen) bevatten naast vitamines en mineralen ook veel suiker.

Een beetje suiker kan geen kwaad, maar als je er veel van eet kan dit wel zorgen voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor kun je een vermoeid en hongerig gevoel kan krijgen. 

Allergische reactie

Het kan zijn dat je allergisch bent voor bepaalde superfoods. Een allergische reactie kan hierdoor optreden. Je kunt last krijgen van klachten als misselijkheid en overgeven.

superfood

Giftige stoffen

Sommige superfoods bevatten stoffen die giftig kunnen zijn bij een hoge inname.

Zo bevat lijnzaad bijvoorbeeld cyanogeen. In je lichaam kan dit worden omgezet in cyanide. Daardoor kun je last krijgen van klachten aan je hart of je longen.

Tip

Eet niet meer dan één à twee eetlepels lijnzaad per dag. 

Superfoods zijn prijzig

Superfoods zijn relatief duur als je ze vergelijkt met andere producten. Daarom is het belangrijk om je af te vragen of het nodig is om ze in huis te halen. Veel andere producten kunnen minstens zo gezond zijn en zijn vaak goedkoper. Als je bijvoorbeeld chiazaad vergelijkt met havermout ben je al snel vijf keer zoveel geld kwijt.  

Geen ‘superfood’, maar wel super

Hoewel je bij superfoods als snel denkt aan gezonde voeding zijn er ook andere opties die veel gunstige voedingsstoffen bevatten. Aan de volgende voedingsmiddelen kun je denken:

Deze ‘normale’ producten hebben als voordeel dat ze goedkoper zijn. Hierdoor kun je meer gezonde voedingsmiddelen in huis halen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...broccoli net als maca rijk is aan vitamine B?

Superfoods kopen

Ondanks dat de meeste superfoods gezonde effecten hebben, zijn ze niet altijd gezonder dan ‘gewone’ producten. Er kan dus in twijfel getrokken worden of ze het waard zijn om te kopen. 

Fabrikanten investeren in onderzoeken om producten een goede naam te geven. Op deze manier zoeken ze naar een weg om met behulp van gunstige onderzoeken hun productclaims op hun superfoods te plaatsen. 

superfoods kopen

Je krijgt hierdoor het idee dat je een heel bijzonder product koopt, terwijl je vooral veel geld kwijt bent. Superfood klinkt namelijk als iets goeds en ‘supers’ wat je nodig hebt.

Fabrikanten gebruiken de term daarom vooral als een slimme marketingstrategie om producten te verkopen.  

Wist je dat...

...er in 2015 er een stijging in verkoop van 36% was voor een aantal producten met de term ‘superfood’, ‘superfruit’ of supergrain’ op de verpakking?

 

Conclusie; wel of geen superfoods kopen? 

Producten die aangeprezen worden als superfoods kun je prima toevoegen aan je voedingspatroon, omdat ze wel degelijk gezonde voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt. Ze zijn alleen geen vervanging voor een volwaardig voedingspatroon. Als je er te veel van eet kan dit zelfs schadelijke gezondheidseffecten met zich meebrengen.

Voordat je eraan denkt om producten als maca en lijnzaad in huis te halen, kijk dan eerst naar gezonde basisproducten. Deze basisvoedingsmiddelen zijn een stuk goedkoper en bevatten vaak net zo veel gezonde voedingsstoffen. 

Beoordeel dit artikel

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Chiazaad

De voordelen en risico's van Chiazaad (incl. chia pudding recept)

Chiazaad wordt met recht een superfood genoemd. Als er hoge concentraties aan bepaalde gezonde voedingsstoffen in een pr...

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Wat dacht je van een overheerlijke Thaise quinoa salade met cashewnoten? En een gember-amandel dressing om van te water...

Quinoa: gezonde krachtvoeding

Quinoa: gezonde krachtvoeding

 Al een paar jaar is dit 'superzaad' razend populair. Dit graan zit bomvol vitamines en brengt een hoop gezondheidsvoord...

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Hoe kun je gezond eten met een klein budget? Veel mensen willen graag gezond eten, maar hebben simpelweg het geld niet ...

Banaan, De 9 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen

Is een banaan een dikmaker of aanrader?

“Ik eet geen bananen, want van bananen wordt je dik." Dit is iets wat ik regelmatig hoor. Denk jij er ook zo over? Dan ...

Maca: hoe gezond is deze superfood?

Maca: hoe gezond is deze superfood?

Maca is een veelgebruikt Peruviaans kruid. Met name macawortel is erg populair en staat al jaren bekend om de geneeskrac...

Lijnzaad boost je Spijsvertering en Hartgezondheid

6 Voordelen van lijnzaad (is het een superfood of toch niet?)

Als ik je zou vragen om vijf superfoods op te noemen, is de kans groot dat je lijnzaad opnoemt.  De bruine zaden zijn r...

Lees wat je gemist hebt

13816 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'