Quinoa: gezonde krachtvoeding

Quinoa: gezonde krachtvoeding

Quinoa; wie kent het nog niet?!

Al een paar jaar is dit 'superzaad' razend populair. Zo populair zelfs dat het quinoa-schap van mijn supermarkt tijdelijk leeg was!

Na wat licht speurwerk bleek dat de leveranciers de vraag ernaar nauwelijks konden bijbenen.

Inmiddels zie ik de quinoa-pakken weer in vol ornaat in de schappen staan; nu zelfs in zwart, rood, tricolore en mixjes met zaden en (zilvervlies)rijst.

In dit artikel bespreken we de gezondheidsvoordelen van dit 'Moedergraan'. Hoe bereid je het en waar smaakt het goed bij?

Alles over 'De Rijst Van De Inca's'!

Wat is quinoa?

Al 6000 jaar is quinoa (spreek uit als 'kien-wah') in Zuid-Amerika één van de meest belangrijke voedingsbronnen.

De drie grootste leveranciers zijn Ecuador, Bolivia en Peru. Het gewas groeit bijvoorbeeld in de Andes op 4000 meter hoogte.

De kolonisten verboden de Inca's om quinoa te verbouwen, maar de Inca's wisten het voortbestaan van de plant te behouden door in het geheim op deze enorme hoogtes te verbouwen.

De tweelobbige zaadplant behoort tot de amarantenfamilie en er bestaan verschillende rassen.

Quinoa ziet eruit als couscous en heeft een noot-achtige, rijke romige smaak. Het zaadje heeft hier meestal een ivoren, zwarte of rode kleur. Maar quinoa komt in een heel kleurenpalet: paars, oranje, groen en geel.

Er zijn verschillende rassen gekruist om te zorgen dat quinoa ook hier in Europa bestand is tegen de klimaat-omstandigheden.

2013 was het jaar van de quinoa, uitgeroepen door de voedsel- en landbouworganisatie van de V.N.

Helaas is de vraagprijs voor quinoa zo hoog opgedreven dat de mensen in Zuid-Amerika het vaak zelf niet meer kunnen kopen. Terwijl het in dit werelddeel de belangrijkste voedselbron is.

Gezondheidsvoordelen van quinoa

Quinoa is een klein maar zeer krachtig zaadplantje. Het bevat essentiële aminozuren en onverzadigde vetzuren, is rijk aan vitamine B2 en vitamine E en bevat ook veel mineralen zoals ijzer, koper, kalium en magnesium.

Het stofje lysine in quinoa werkt bevorderend bij de aanmaak van gezonde weefselgroei in het lichaam. De antioxidanten in quinoa dragen bij aan een gezond immuunsysteem.

Quinoa is bijzonder vezelrijk (goed voor de spijsvertering) en bevat veel proteïnen. Het is daarom een uitstekend alternatief voor (witte) pasta en (witte rijst). Vooral van pasta kun je een opgeblazen gevoel hebben.

Na het eten van quinoa heb je daar geen last van, terwijl je toch een verzadigd gevoel hebt en niet snel weer trek krijgt. Dat komt omdat het bestaat uit langzame koolhydraten met een lage glycemische index (35).

Quinoa is een product dat dus de kans op diabetes verkleint doordat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Als je wilt afvallen is het dan ook ideaal. Het zorgt voor de opbouw van meer spierweefsel waardoor je makkelijker afvalt.

Quinoa is tevens erg geschikt voor vegetariërs, veganisten en is glutenvrij (let wel op het keurmerk, want het kan zijn verwerkt in een fabriek waar ook andere producten zijn verwerkt).

Bereidingswijze

Quinoa kan soms een licht bittere smaak hebben. Dat komt door het stofje saponine. Meestal is de bittere coating al door de fabrikant verwijderd, maar het kan goed zijn om de quinoa eerst te spoelen met koel water.

Gebruik per persoon ongeveer 50-70 gram quinoa, afhankelijk van je energiebehoefte. Dit komt neer op een half kopje. Dat lijkt weinig, maar de quinoa zal uitzetten tot 3 of 4 keer z'n oorspronkelijke grootte.

Je kunt de quinoa voor het koken ook kort roosteren in een koekenpan om de noot-achtige smaak nog meer naar boven te halen.

Voor één deel quinoa gebruik je 2 delen water. Het is belangrijk voor het resultaat om deze maten goed in acht te houden. Anders kan de quinoa papperig of waterig worden.

Zelf voeg ik altijd een half bouillonblokje toe. Dit geeft de quinoa een heerlijke kruidige smaak. Vergeet niet dat je na de bereiding dan geen zout meer hoeft toe te voegen!

De kooktijd van de quinoa is ongeveer 15 minuten, op een middelhoog vuur en met de deksel op de pan. Het water zal langzaam verdampen; blijf wel af en toe roeren.

Na het koken van de quinoa laat je het afgedekt nog minimaal een minuut of 5 staan en schept het voor het opdienen nog even om.

Houdbaarheid

Je kunt quinoa ongeveer 9 maanden bewaren. Bewaar de korrels liefst in een luchtdichte bus of pot, op een donkere, droge en koele plek.

Wanneer het gekookt is kun je het bijvoorbeeld in een tupperware bakje bewaren in de koelkast. Dan blijft het zeker wel 4 dagen goed. Je kunt het ook in de vriezer bewaren.

Eindeloos variëren met quinoa

Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het combineren met quinoa. Je kunt het allereerst eten als avondmaaltijd met bijvoorbeeld roerbakgroenten.

Ikzelf vind het heerlijk met bimi, groene asperges of paddenstoelen. Maar ook courgette, broccoli, paprika of spinazie zijn lekkere groenten bij quinoa.

Je kunt de keuken kiezen die je wilt. Maak er een curry of chili van.  Of kies bijvoorbeeld voor tomaten, mozzarella en basilicum voor een koude of half warme salade.

Je kunt ook een lekker sausje maken bij je quinoa. Bijvoorbeeld een kip-mango sausje, zoetzure saus, yoghurt dressing of sojasaus. Als je de saus zelf klaarmaakt hoeft er niet zoveel suiker in als dat er in zit bij een kant-en-klaar-saus.

Maak een lekker voedzaam ontbijtje met quinoa en voeg (gedroogd) fruit, kaneel en een beetje honing toe. Wanneer je quinoa langer laat doorkoken dan kun je er ook pap van maken.

Van quinoabloem kun je bijvoorbeeld ragout, puree, brood, pannenkoeken, pizza en burgers maken. Een stuk gezonder dan tarwemeel!

Quinoa wordt tegenwoordig ook in alcoholische dranken verwerkt. Wodka, cognac, gojibes-likeur: ach, waarom niet met een droog, fruitig, nootachtig smaakje?!

biologisch?

Het programma 'Radar' besteedde onlangs aandacht aan biologische quinoa. Het bleek dat er quinoa in omloop is waarbij op het pak staat dat deze 100% biologisch is.

Na tests is gebleken dat er toch een grote hoeveelheid pesticiden aanwezig was in dit product. Let dus goed op het Skal keurmerk indien je op zoek bent naar biologische quinoa.

Als je begaan bent met de arbeidsomstandigheden van de boeren, kies dan ook voor fairtrade quinoa.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Top 12 meest gezonde voeding

Top 14 meest gezonde voeding

Je kunt natuurlijk maar een bepaalde hoeveelheid voedsel eten per dag: op een gegeven moment zit je vol. Om je dagelijks...

10 gezonde vleesvervangers

De 10 meest gezonde vleesvervangers

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor een vegetarisch of flexitarisch dieet. Bijvoorbeeld uit gezondheidsoverwegi...

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Een gezond gewicht is belangrijk voor je gezondheid. Bij overgewicht is het daarom belangrijk om af te vallen. Afvallen ...

Bleekselderij heeft vele voordelen, verse stronken

Bleekselderij, de 7 voordelen die je moet weten

Bleekselderij is een erg gezonde groente die je op allerlei manieren kan gebruiken in de keuken. Hij zorgt voor vochtafd...

Gezonde voeding voor onderweg en op het werk

Gezonde voeding voor onderweg en op het werk

Herken je dit? Je bent bewust bezig met gezonde voeding en in de supermarkt check je de etiketten en vermijd je bewerkte...

Toon meer (207)
Volg ons