Chiazaad: hoe gezond is deze superfood eigenlijk?

Chiazaad wordt met recht een superfood genoemd. Als er hoge concentraties aan bepaalde gezonde voedingsstoffen in een product zitten wordt het een 'superfood' genoemd. En dat is bij chiazaad dik in orde.

Een aantal jaar geleden werd dit superzaad populair in Nederland. Chiazaad is een natuurlijk product en je kunt het heel gemakkelijk verwerken in je dagelijkse gerechten. In dit artikel besteden we aandacht aan dit wonderzaad.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

Chiazaad

Wat is chiazaad?

Chiazaden zijn afkomstig van de chiaplant met de Latijnse naam salvia hispanica. Dit is een plant uit de lipbloemen familie, waar ook kruiden als munt, salie en rozemarijn toe behoren.

De uit Midden-Amerika afkomstige plant heeft blauwkleurige bloemetjes met grijs-zwart zaadjes; chiazaad.

De plant komt oorspronkelijk uit Mexico en Guatemala. Oude volksstammen als de Inca's, de Maya's en de Azteken aten chiazaden duizenden jaren geleden al om op kracht te komen.

Tegenwoordig wordt de chiaplant behalve in Midden- en Zuid-Amerika ook veel in Australië verbouwd.

Chiazaad gezond

Waarom chiazaad gezond is

Ondanks dat chiazaad maar heel klein is bevat het enorm veel voedingsstoffen. Door het eten van chia zaad voel je je fitter en vitaler.

Ze zitten boordevol vitaminen zoals vitamine A, B1 (thiamine), B3 (niacine), B11 (foliumzuur) en B12. Ook bevatten ze mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, ijzer, fosfor, mangaan, koper en zink. Het zaad is eveneens rijk aan antioxidanten.

Chiazaad bevat 40% voedingsvezels en veel eiwitten. Hierdoor is het zaad enorm goed voor je darmwerking.

Chia zaad is één van de rijkste bronnen van omega-3. Het bevat maar liefst 20% meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit zijn zeer gezonde vetten die je lichaam nodig heeft. Ze werken ontstekingsremmend en bevorderen de concentratie.

Alfalinoleenzuur (ALA) in chiazaden draagt bij aan het behoud van normale cholesterolwaarden in je bloed. Bovendien heeft het een bloeddrukverlagende werking.

Voor kinderen vanaf een jaar of drie kan het eten van chiazaad gunstig zijn voor de gezondheid. Zo is het zaad goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Het wordt door veel moeders zelfs gebruikt in (gepureerde) babyvoeding.

Wist je dat...

...chiazaad bevat zo'n zes keer meer voedingsvezels dan volkorenbrood en zes keer meer calcium dan melk.

Afvallen met chiazaad

Als je wilt afvallen kan chiazaad ondersteuning bieden. Chiazaden zorgen ervoor dat koolhydraten minder snel omgezet worden in glucose (suiker). En dat zorgt er dan weer voor dat er minder vet wordt opgeslagen in je lichaam. Oftewel: chia zaad verlaagt je bloedsuikerspiegel.

Zo kun je het risico op overgewicht en zelfs op diabetes type 2 aanzienlijk verminderen door het eten van chiazaad (uiteraard in combinatie met andere gezonde voeding en voldoende beweging).

Bovendien geven de zaadjes je een verzadigd gevoel wat ervoor zorgt dat je minder snel weer trek krijgt.

Chia zaad

Chiazaden tijdens de zwangerschap

Je kunt chiazaad in principe veilig gebruiken tijdens je zwangerschap. 

Er zit veel foliumzuur in wat onmisbaar is voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van je kindje.

Waar je je wel van bewust moet zijn is dat chiazaad bloedverdunnend en bloeddrukverlagend werken. Verder kun je last krijgen van misselijkheid en/of diarree na het eten van de zaadjes, met name 's ochtends op een nuchtere maag.

Dit effect kan tijdens de zwangerschap natuurlijk versterkt worden. Het gaat hierbij wel om het eten van grote hoeveelheden. Wanneer je maximaal een eetlepel per dag eet is er bij de meeste mensen niets aan de hand.

Wist je dat...

...doordat chiazaad een goede bron van omega-3 is, is het een goede vervanger van vette vis zoals zalm.

Chiazaad kopen

Chiazaad kopen

Je kunt chiazaad kopen bij veel natuurwinkels. Ook vind je ze tegenwoordig vaak op de (biologische) markt en in de meeste grote supermarkten. Je kunt ze eveneens online bestellen.

Chiazaden zijn nogal prijzig en niet voor iedereen betaalbaar. Een voordeel is wel dat je lang met een pot doet.

Tip

Koop chiazaad groots in, het is namelijk erg lang houdbaar. Vaak zijn voordeelzakken, die je op de markt kunt halen, veel goedkoper dan de kleinere zakjes die je in de supermarkt of natuurwinkel vindt.

Chiazaden gebruiken

Er zit weinig smaak aan de zaadjes; dit maakt ze perfect voor toevoeging aan gerechten. Je kunt ze zowel aan zoete als hartige gerechten toevoegen.

Het advies is om niet elke dag chiazaad te eten, maar om het om de dag te doen. Je kunt het afwisselen met ander superfood zoals hennepzaad, lijnzaad, tarwegras of chlorella.

Om alle gezonde voedingsstoffen goed te kunnen opnemen, kun je de zaadjes het beste minimaal 20 minuten laten weken (wellen) in een halve liter koud water of afgekoeld gekookt water.

Tip

Het is echt niet nodig om iedere dag elk soort superfood te eten. Superfood is een aanvulling op een gezond voedingspatroon.

Je mag ze gerust ook een nachtje laten staan. Het wordt door het wellen een gel-achtig goedje. Je kunt ze ook eten zonder ze te laten weken. Ben je gevoelig voor chiazaad? Dan is de kans wel groter dat je last krijgt van obsitapatie als je de zaadjes rauw eet. 

Vervolgens kun je het overal doorheen mengen; denk aan de havermout, een smoothie, een fruitsapje of door de yoghurt. Mix het chiazaad door een salade, een soep, sausje, dressing of bijvoorbeeld door een stamppotje met zoete aardappel.

chiazaad bewaren

Chiazaden bewaren

Je kunt chiazaad erg lang bewaren. Een ongeopende zak of pot bewaar je een jaar of twee, en na opening kun je de zaadjes nog zeker zes maanden consumeren.

Bewaar chia zaad in een goed afgesloten verpakking, op een donkere plaats, bij kamertemperatuur.

Chiazaad gevaarlijk?

Indien je bloedverdunners gebruikt is het belangrijk dat je eerst overlegt met je arts of je chiazaad kunt gebruiken. De chaizaden kunnen namelijk een bloedverdunnende werking hebben.

Als je bijvoorbeeld trombose hebt kun je in aanmerking komen voor een zelfmeetapparaat waarmee je de stollingssnelheid van je bloed kunt meten. Je kunt daarmee in de gaten houden of de zaden effect hebben op de substantie van je bloed.

Chiazaad gevaarlijk

Mogelijke bijwerkingen

Er zijn kleine wetenschappelijke studies die aangeven dat een teveel aan chiazaad ontstekingen zou veroorzaken. Ook zou de opname van mineralen mogelijk bemoeilijkt worden door het eten van chiazaad.

Daarnaast zijn mensen die een opgejaagd gevoel krijgen van chiazaad en daardoor niet goed meer in slaap komen 's nachts. Andere mensen beweren last te krijgen van misselijkheid en diarree door de consumptie van het zaad. Er is echter meer onderzoek nodig om bovenstaande beweringen aan te tonen.

Hoe je lijf op chiazaad reageert is heel persoonlijk en valt niet goed te voorspellen. Wil je graag chiazaad gaan gebruiken? Bouw de hoeveelheden dan voorzichtig op en ervaar zelf hoe je lichaam reageert.

Chiazaden bevatten enorm veel gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Het zaad kan dus met recht een superfood genoemd worden. Vergeet niet dat superfoods geen vervanging zijn van een gezond eetpatroon, maar slechts een aanvulling. 

chiazaad pudding

Chiazaad pudding recept

Een chiazaad pudding recept dat je eenvoudig en snel kunt maken. En het is om te smullen.

Ideaal geschikt als gezond ontbijtje. Om smaak toe te voegen kun je er nog van alles bij doen. Voeg bijvoorbeeld fruit toe aan je chiazaad pudding.

Ingrediënten voor chiazaad pudding:

 • 2 eetlepels Chiazaad
 • 250 ml kokosmelk
 • 1 banaan
 • handje blauwe bessen
 • geraspte kokos
 • theelepeltje kaneel

Chiazaad pudding recept

Maak de chiazaad pudding de nacht van tevoren als je een heerlijk gemakkelijk ontbijt wil. Maak de pudding dan middels de volgende stappen:

 1. Doe de banaan in een blender en voeg hier de kokosmelk aan toe
 2. Zet de blender even aan zodat je een soort bananenmilkshake krijgt
 3. Voeg hier de chiazaden aan toe
 4. Meng het geheel even goed door en roer er als laatste nog een theelepeltje kaneel doorheen
 5. Giet het mengsel in een kom, dek het af met een stuk plasticfolie en plaats het in de koelkast

Laat de chiazaad pudding nog minimaal vier uur in de koelkast staan. De chiazaden zullen gaan wellen in de kokosmelk. Hierdoor zal de chiazaad pudding nog steviger worden.

Serveer het met blauwe bessen en kokosrasp voor een heerlijke smaak.

Bericht bewaren
Beoordeel
Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen lijkt soms enkel een kwestie van diëten, maar vaak is het resultaat van streng diëten slechts tijdelijk. Op een...

Is roomboter gezond of ongezond?

Is roomboter gezond of ongezond?

Roomboter was voor een hele lange tijd een tafelfavoriet totdat de gevaren van cholesterol meer in beeld kwam. Hierdoor ...

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Hoe belangrijk is (gezond) ontbijten?

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

vegetariërs leven langer

Feit of fabel: vegetariërs leven langer

De supermarkten liggen tegenwoordig vol met vleesvervangers. Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder of geen vlees te...

gezond aankomen in gewicht

Aankomen in gewicht: de beste manier om gezond aan te komen

Er wordt zoveel gepraat over afvallen, dat je makkelijk kunt vergeten dat er ook mensen zijn die willen aankomen in gewi...

Toon meer (355)