Maca: hoe gezond is deze superfood?

Maca is een veelgebruikt Peruviaans kruid. Met name macawortel is erg populair en staat al jaren bekend om de geneeskrachtige eigenschappen. De wortel kan diverse kleuren hebben en is niet alleen populair als geneesmiddel, maar ook als smaakmaker in traditionele gerechten. 

Er is al veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van dit kruid, maar in veel gevallen betreft dit slechts kleine onderzoeken of dierstudies. Je kunt helaas dus niet alles geloven wat je op internet tegenkomt over dit kruid. Wat we wel weten is dat maca bijzonder veel gezonde voedingsstoffen bevat. In dit artikel lees je hier meer over.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

De macawortel kan variëren van kleur

Wat is maca?

Maca is een Peruaanse plant, wetenschappelijk bekend als Lepidium meyenii. De plant groeit voornamelijk in de Andes van centraal Peru, onder barre omstandigheden en op zeer grote hoogte. 

Maca is een kruisbloemige groente die verwant is aan broccoli, bloemkool, kool en boerenkool. Het belangrijkste deel van de plant is de wortel. Deze kan diverse kleuren hebben, variërend van wit tot zwart. 

De bladeren en stengel zijn ook eetbaar, maar zijn minder populair. De meeste gezondheidsonderzoeken over maca zijn gebaseerd op de wortel.

De groente heeft een lange geschiedenis van culinair en medicinaal gebruik in Peru. Macawortel is een veelgebruikt ingrediënt in de Peruaanse keuken dat gerechten een aardse smaak geeft. Traditioneel wordt maca gekookt voordat het wordt geconsumeerd. 

Maca in poeder- , wortel- en capsulevorm

Peruanen gebruiken gemalen maca om koude en warme dranken, cakes, koekjes, taarten, brood, soepen en stoofschotels te maken. Buiten Peru wordt het voornamelijk in verwerkte vorm geconsumeerd, zoals in supplementen of als poeder. 

Met name in de volgende landen zijn producten gemaakt van maca populair: de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, China, Japan en Nederland.

Wist je dat...

…maca verkrijgbaar is in verschillende vormen waaronder poeder, vloeistof, tabletten en capsules?

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

3 Gezondheidsvoordelen van maca

Maca wordt door de lokale bevolking gebruikt als ingrediënt in klassieke gerechten en in de traditionele volksgeneeskunde om de seksuele functie, vruchtbaarheid, energieniveau, alertheid, mentale concentratie, stemming en fysieke immuniteit te verbeteren.

Doordat macawortel al tradities lang wordt gebruikt in de volksgeneeskunde zien veel mensen deze wortel als superfood. Maar is dit eigenlijk wel terecht? 

Wetenschappelijk informatie over maca is beperkt en bestaat uit kleinschalige onderzoeken en dierstudies. Dit maakt de resultaten minder betrouwbaar. De volgende gezondheidseffecten van macawortel komen uit deze studies naar voren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Maca heeft een positief effect op de libido en vruchtbaarheid 

Voordeel 1: Het heeft een positief effect op de libido en vruchtbaarheid 

Dit Peruaanse kruid staat al eeuwenlang bekend om zijn libido-verhogende eigenschappen.

Een onderzoek uit 2002 liet zien dat mannen een toegenomen libido ervaren door inname van maca supplementen.

Dit werd gemeten via enquêtes die de deelnemers invulden.

Er werd echter geen verschil waargenomen in de hoeveelheid geslachtshormonen, wat normaal gesproken een rol speelt bij het bepalen van het libido. Er is in dit onderzoek geen verklaring gevonden voor de libidoverhoging die de mannen ervoeren.

Maca kan mogelijk ook gunstige effecten hebben op de voortplanting. Een kleine studie toonde aan dat het kruid een positieve invloed kan hebben op de vruchtbaarheid bij gezonde volwassenen. Het zou met name de spermaconcentratie en de beweeglijkheid van spermacellen verhogen.

Voordeel 2: Maca kan symptomen van de menopauze tegengaan

Een onderzoek uit 2005 bestudeerde het effect van maca supplementen op de symptomen van de overgang. De meeste vrouwen ervoeren een merkbare vermindering van overgangsklachten, zoals verminderde nervositeit, minder moeite om in slaap te vallen, betere concentratie, verbeterd concentratievermogen, een hoger energieniveau, minder vaak hoofdpijn en verminderd nachtelijk zweten

Voordeel 3: Het kan mogelijk de stemming, het geheugen en het energieniveau verbeteren

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat maca invloed heeft op je stemming; het kan angst en symptomen van depressie bij vrouwen in de menopauze te verminderen. 

Uit een dierproef kwam naar voren dat maca van invloed is op de gemoedstoestand van muizen. De beestjes die werden blootgesteld aan stress hadden een verminderde hoeveelheid stresshormonen wanneer ze het Peruviaanse kruid consumeerden. De gemeten hoeveelheid hormonen is vergelijkbaar met die van muizen die antidepressiva krijgen toegediend.  

In een ander onderzoek met muizen werden verbeteringen waargenomen op het gebied van leren, geheugen en uithoudingsvermogen

Er is meer onderzoek om de gezondheidsclaims te bewijzen

Voordat je meteen naar de winkel rent om maca-supplementen te halen is het goed om te beseffen dat dit maar enkele onderzoeken zijn. Daarnaast zijn de onderzoeken die zijn uitgevoerd klein, uitgevoerd op dieren en/of gesponsord door bedrijven die maca produceren of verkopen.

Er is daarom meer onderzoek nodig om te bewijzen dat bovenstaande gezondheidsclaims kloppen en om aan te tonen dat de gezondheidsvoordelen ook gelden voor de gemiddelde volwassene.

Het voedingsprofiel van maca is veelbelovend

Het voedingsprofiel van maca

Wat niet valt te betwisten is het voedingsprofiel van maca. Het kruid is een goede bron van koolhydraten, vezels en eiwitten. Het bevat veel voedingsstoffen, waaronder meer dan 20 aminozuren (bouwstenen van eiwitten), B-vitamines, vitamine C, ijzer, calcium, magnesium en koper. De meest waardevolle voedingsstoffen bevinden zich in de wortel

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Kun je teveel maca consumeren?

Maca wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd. Bijwerkingen zijn zeldzaam. Er zijn anekdotische meldingen van mensen die lichte maag-darmklachten en hoofdpijn ervaren.

Het is onduidelijk hoe veilig het gebruik van maca is in combinatie met chronische aandoeningen of medicijngebruik. Veel mensen gebruiken kruidengeneesmiddelen, vaak zonder hun arts te vertellen. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat plantaardige supplementen zoals macapoeder de werking van andere medicijnen kan beïnvloeden.

Interacties tussen kruiden en geneesmiddelen zijn zeldzaam, maar het risico bestaat.  Daarom is het een goed idee om je arts te raadplegen voordat je maca gebruikt.

Wist je dat...

…je maca moet vermijden wanneer je een schildklieraandoening hebt? In deze doelgroep wordt maca in verband gebracht met een grotere kans op struma (een vergroting van je schildklier).

Maca tijdens je zwangerschap

Er is onvoldoende betrouwbare informatie om te kunnen concluderen of maca veilig is om te gebruiken tijdens je zwangerschap of borstvoeding. Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om tijdens je zwangerschap met een kruidensupplement te beginnen en als je dit toch doet, bespreek dit dan met je arts of verloskundige.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Duizeligheid en hoofdpijn, 12 oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn, de 12 meest voorkomende oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn zijn enorm vervelend. Het brengt je letterlijk en figuurlijk uit balans. Het komt redelijk vaa...

Serotonine, het feelgood-hormoon

Serotonine, het feelgood-hormoon

Serotonine is een neurotransmitter en hormoon. Het wordt ook wel 5-hydroxytryptamine (5-HT) genoemd en is een chemische ...

Echinacea, een krachtig kruid

Echinacea: Voordelen, Bijwerkingen en Allergieën

Echinacea, ook wel zonnehoed genoemd, is wereldwijd een van de populairste kruiden. Het is vooral bekend als vrij verkri...

Mierikswortel: de geneeskrachtige smaakmaker

Mierikswortel: De Geneeskrachtige Smaakmaker

Over smaak valt niet te twisten en zeker niet als het om die van de mierikswortel gaat. Die is namelijk onvergetelijk. H...

koriander

3 Bewezen voordelen van koriander (+ zo vervang je het)

Koriander, de een vindt het een hap zeep, de ander een culinaire lekkernij. Over de smaak van verse koriander valt te tw...

Matcha groene poeder thee

Matcha, een groen poeder met 3 gezondheidsvoordelen

Wat is de overeenkomst tussen koriander en matcha? Je vindt het heerlijk of je haat het! Matcha is een felgroen poeder ...

ginseng

Ginseng, is dit kruid de oplossing voor vermoeidheid en erectieproblemen?

Heb je last van (chronische) vermoeidheid? Dan zou ginseng wel eens uitkomst kunnen bieden. Ook zou het je immuunsysteem...

Lees wat je gemist hebt

13531 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'