Koriander: een smaaksensatie vol met gezondheidsvoordelen

Koriander, de een vindt het een hap zeep, de ander een culinaire lekkernij. Over de smaak van verse koriander valt te twisten. Maar of je dit kruid lekker vindt of niet, het levert wel een hoge dosis aan vitaminen.

Je kunt alle delen van koriander eten en het is in verschillende vormen verkrijgbaar. Lees verder en ontdek de achtergronden en voedingswaarde van koriander. Ook vertellen we je hoe je het kunt kweken en invriezen.

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

koriander

Wat is koriander?

Koriander is eenjarig kruidenplantje dat in het Latijn Coriandrum Sativum heet. Het gewas maakt deel uit van de schermbloemenfamilie.

Wortel, peterselie, bleekselderij, kervel en venkel behoren ook tot deze familie. De bladeren van deze planten lijken ook enigszins op elkaar. Maar er zijn wel degelijk verschillen.

Hoewel koriander weinig lijkt op de meeste leden van de schermbloemenfamilie kun je het kruid op het eerste gezicht makkelijk verwisselen met peterselie. Maar als je goed kijkt, zie je dat de blaadjes van het korianderplantje meer afgerond zijn dan die van peterselie. Ook heeft het korianderblad een iets lichtere kleur dan het blad van de peterselieplant.

Tip

Krijg je eters die niet van dit kruid houden? Dan kun je verse koriander vervangen door peterselie. Karwijzaad en komijnzaad zijn goede vervangers voor korianderzaad.

Koriander is in verschillende vormen verkrijgbaar. Je hebt de verse stengels met zachte blaadjes of de complete korianderplant. Als het plantje bloeit, verschijnen er witte bloemetjes. Deze bloemen vormen zaadjes die je ook kunt eten. 

Gedroogde korianderzaadjes vind je bij de specerijen in de supermarkt. Verder tref je hier ook gemalen korianderzaad ofwel korianderpoeder aan. Dit poeder wordt verkocht onder de Indonesische naam 'ketoembar'.

Wist je dat...

...korianderzaad eigenlijk geen zaad is? De zaadjes zijn in werkelijkheid vruchtjes. Maar de vruchtjes zijn zó klein dat ze toch vaak als zaadjes worden aangeduid.

koriander zaden

Van Romeins brood tot snoepgoed

Het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied zijn de bakermat van koriander. De eerste sporen van het culinaire gebruik van het kruid lopen terug tot de Romeinse tijd. De Romeinen brachten toen hun brood op smaak met het kruid.

Vermoedelijk kwamen koriander zaden met de Romeinen mee naar andere streken van Europa. Inmiddels wordt het kruid op verschillende continenten gebruikt. 

Verse koriander vind je terug in gerechten in Zuid-Amerika, Azië en het Midden-Oosten. Ook de Europese keuken maakt gebruik van de korianderblaadjes, waarbij het vooral populair is in Portugal en bepaalde delen van Spanje.

Ook korianderzaad heeft een plek in Europa. Het wordt als specerij verwerkt in diverse voedsel- en drinkwaren, zoals worstjes, snoepjes en gebak. Daarnaast worden er verschillende soorten likeur gemaakt met koriander.

Wist je dat...

...het genetisch bepaald is of je koriander naar zeep vindt smaken? Het OR6A12-gen de oorzaak van deze smaakervaring. Als jij koriander zeepachtig vindt smaken heb je een dubbele variant van dit gen. 

koriander gezond

Is koriander gezond?

Koriander is een gezonde toevoeging aan je eetpatroon. Het plantje levert zowel vitaminen als mineralen. Daarbij bevat het weinig calorieën.

Met koriander kun je dus prima je eten op een gezonde manier op smaak brengen. Hierdoor kun je eventueel minder zout gebruiken, wat ook weer bijdraagt aan je gezondheid.

Voedingswaarden van koriander

Ben je benieuwd naar wat je precies aan voedingsstoffen binnenkrijgt als je verse koriander eet? We hebben het voor je opgezocht. In 100 gram vind je de volgende voedingswaarden:

  • 43 kcal
  • 3,3 gram eiwitten
  • 3,7 gram koolhydraten, waarvan 2,1 gram suiker
  • 0,7 gram vetten, waarvan 0,2 gram verzadigd          
  • 3,2 gram vezels

Vitaminen

Verse koriander is rijk aan vitaminen. In een portie van 100 gram zit:

Mineralen

In het kruid zitten verschillende mineralen. In een ons verse koriander vind je:

  • Mangaan: 21% van de ADH
  • Kalium: 15% van de ADH
  • Koper: 11% van de ADH
  • IJzer: 10% van de ADH
  • Magnesium: 6% van de ADH
korianderzaad

De gezondheidsvoordelen van koriander

In de middeleeuwen werden medicinale eigenschappen aan koriander toegedicht. Zo zouden korianderzaad je liefdesleven kunnen helpen.

Ook zouden ze gasvorming en daarmee windjes tegen kunnen gaan. De blaadjes werden ook gebruikt als ontstekingsremmend middel bij bijvoorbeeld reumatische aandoeningen.

Tip

Inmiddels zijn er door de moderne wetenschap verschillende onderzoeken gedaan naar koriander, maar gedegen onderzoek op mensen ontbreekt. Vermoed wordt dat het kruid onderstaande gezondheidsvoordelen biedt.

Voordeel 1 - Koriander zou een pijnstillende werking hebben

De pijnstillende werking van koriander is een van de weinige onderzoeken die op mensen is uitgevoerd. Bij een groep van 68 migrainepatiënten kreeg een deel, naast medicatie, koriandersiroop toegediend. De groep die de siroop innam had minder last van de migraineaanvallen dan de groep die alleen de medicatie innam.

verse koriander

Voordeel 2 - Koriander bevat antioxidanten

Antioxidanten zijn waardevolle bondgenoten in de strijd tegen chronische ziektes en veroudering. Zij zijn namelijk de tegenstanders van de zogenaamde vrije radicalen.

Dit zijn stofjes die vrijkomen als reactie op ontstekingen die in je lichaam ontstaan bij allerlei stresssituaties. Denk aan een ongezonde leefstijl, luchtvervuiling of een te hoge werkdruk.

Tip

Een teveel aan vrije radicalen kan je cellen beschadigen, waardoor bijvoorbeeld kanker kan ontstaan. Antioxidanten kunnen helpen deze beschadiging te voorkomen, doordat ze het aantal vrije radicalen verminderen.

Voordeel 3 - Koriander kan je beschermen tegen voedselvergiftiging

Korianderplanten bevatten antimicrobiële verbindingen die je lichaam helpen bij het bestrijden van bacteriën uit voedsel. Ook salmonella wordt aangepakt door onder andere de antibacteriële stof dodecenal.

koriander allergie

Allergisch voor koriander?

Heb je een selderij-allergie of pollenallergie? Dan zou het kunnen dat je vanwege een kruisreactie ook overgevoelig bent voor koriander.

Je kunt dit merken aan diverse symptomen die variëren van een lichte tinteling in je tong tot en met anafylaxie. De laatste is een levensbedreigende shocktoestand.

Als je allergisch bent, houd er dan rekening mee dat koriander in heel veel verschillende soorten producten voorkomt. Dus check de ingrediënten goed als je boodschappen doet. Zo kan er korianderzaad in een kruidenmengsel verwerkt zijn. Ook sauzen, koekjes en likeur kunnen koriander bevatten.

De smaak van koriander

Korianderzaad smaakt anijsachtig, zoet en kruidig. Het lijkt daarmee niet op het aroma van het korianderblad. Wanneer je vers geplukte koriander proeft, ervaar je een combinatie van citroen en peterselie. Alleen is de smaak scherper dan van het peterselieplantje. Verse koriander heeft dus een lekkere frisse bite die uitstekend combineert met allerlei gerechten.

Tip

Om zoveel mogelijk smaak uit verse koriander te halen, kun je het kruid het beste zo vers mogelijk gebruiken. Dus voeg het pas toe vlak voordat je het gerecht toedient of eet het rauw. Door verhitting verliest verse koriander namelijk smaak en vitaminen.

korianderzaadjes kweken

Koriander kweken en invriezen

Hou je van verse koriander? Dan kun je een kruidenplantje bij de supermarkt kopen. Ook kun je zelf koriander kweken. Koop daarvoor korianderzaadjes en zaai deze gewoon in een pot, of als je een tuin hebt, in de grond.

Het water geven aan koriander vereist wel serieuze aandacht. Korianderplantjes moeten namelijk voldoende water krijgen. Anders verliezen ze aan smaak, doordat ze te snel willen gaan bloeien. 

Ze mogen echter ook weer niet te nat staan, want dan gebeurt hetzelfde. Onthoud ook: de blaadjes zijn het smakelijkste voor de bloei. Wil je zaadjes oogsten? Dan kan dat pas na de bloei.

Hebben je groene vingers je een prachtige korianderoogst opgeleverd? Dan kun je het teveel aan verse koriander invriezen. Het kruid verliest dan echter wel aan vorm en kleur. Je kunt ingevroren koriander daarom het beste gebruiken voor bijvoorbeeld stoofschotels of een curry.

koriander invriezen

Een handige methode om verse koriander in te vriezen is door het kruid te blenden met olijfolie. Doe de vloeistof na het blenden in een ijsblokjesvorm. Wanneer de korianderblokjes zijn bevroren kun je ze in een afsluitbaar plastic zakje doen.

Zo heb je altijd handige korianderblokjes beschikbaar die je eenvoudig aan soep of curry toevoegt.

Wist je dat...

...je verse koriander het beste in de koelkast kunt bewaren als je het snel gebruikt? Wikkel het kruid in nat keukenpapier, voordat je het in een zakje of bakje doet. Dan blijft het een paar dagen goed. Of knip de stengels onderaan een stukje af en zet ze net als een bos bloemen in een potje met water in de koelkast. Op deze manier kunnen de kruiden minimaal een week goed blijven, mits je regelmatig het water ververst en de slechte blaadjes verwijdert.

Conclusie

Verse koriander heeft een uitgesproken smaak die je misschien heerlijk vindt of juist vreselijk. Vind je het kruid lekker? Dan kun je profiteren van de gezonde stoffen en mogelijke voordelen van deze smaakmaker.

Opvallend is dat de korianderzaadjes heel anders smaken dan het blad. Daardoor biedt koriander veel culinaire mogelijkheden en is het kruid een waardevolle aanwinst in de keuken.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Is guacamole gezond?

Guacamole: Voedingswaarde, Voordelen en Bereiding

Misschien vraag je het je wel eens af: is guacamole gezond? Welke voedingswaarden biedt deze saus? En wat is een gezond ...

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt v...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoorde­l­e­n­, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma: de 3 belangrijkste wetenschappelijke voordelen

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in Nede...

De blauwe bes: de medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen: De 6 Belangrijkste Wetenschappelijk Gezondheidsvoorde­l­e­n

Blauwe bessen zijn een gezonde en zoete fruitsoort. De blauwe bes wordt vaak een superfood genoemd om de vele gezondheid...

Toon meer (176)