3 Bewezen voordelen van koriander (+ zo vervang je het)

Koriander, de een vindt het een hap zeep, de ander een culinaire lekkernij. Over de smaak van verse koriander valt te twisten. Maar of je dit kruid lekker vindt of niet, het levert wel een hoge dosis aan vitaminen.

In dit artikel ontdek je welke vitamines en mineralen je binnenkrijgt en welke voordelen korianderblad je biedt. Ook vertel ik je hoe je het kunt kweken en invriezen. Misschien wil je het daarna toch nog eens proberen, die hap zeep!

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

koriander

Wat is koriander?

Koriander is eenjarig kruidenplantje dat in het Latijn Coriandrum Sativum heet. Het gewas maakt deel uit van de schermbloemenfamilie.

Wortel, peterselie, bleekselderij, kervel en venkel behoren ook tot deze familie. De bladeren van deze planten lijken ook enigszins op elkaar. 

Er zijn echter wel degelijk verschillen. Koriander lijkt namelijk weinig op de meeste leden van de schermbloemenfamilie. 

Je kunt het kruid op het eerste gezicht makkelijk verwisselen met peterselie. Maar als je goed kijkt, zie je dat de blaadjes van de korianderplant meer afgerond zijn dan die van peterselie.

Ook heeft het korianderblad een iets lichtere kleur dan het blad van de peterselieplant.

Tip

Krijg je eters die niet van de smaakmaker houden? Dan kun je de verse blaadjes vervangen door peterselie. Karwijzaad en komijnzaad zijn overigens goede vervangers voor korianderzaad.

Koriander is in verschillende vormen verkrijgbaar. Je hebt de verse stengels met zachte blaadjes of de complete korianderplant. Als het plantje bloeit, verschijnen er witte bloemetjes. Deze bloemen vormen zaadjes die je ook kunt eten. 

Gedroogd korianderzaad vind je bij de specerijen in de supermarkt. Verder tref je hier ook gemalen korianderzaad ofwel korianderpoeder aan. Dit poeder wordt verkocht onder de Indonesische naam 'ketoembar'.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...korianderzaad eigenlijk geen zaad is? De zaadjes zijn in werkelijkheid vruchtjes. Maar de vruchtjes zijn zó klein dat ze toch vaak als zaadjes worden aangeduid.

koriander zaden

Van Romeins brood tot snoepgoed

Het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied zijn de bakermat van koriander.

De eerste sporen van het culinaire gebruik van het kruid lopen terug tot de Romeinse tijd.

De Romeinen brachten toen hun brood op smaak met het kruid.

Vermoedelijk kwam korianderzaad met de Romeinen mee naar andere streken van Europa. Inmiddels wordt het kruid op verschillende continenten gebruikt. 

Verse koriander vind je terug in gerechten in Zuid-Amerika, Azië en het Midden-Oosten. Ook de Europese keuken maakt gebruik van de korianderblaadjes, waarbij het vooral populair is in Portugal en bepaalde delen van Spanje.

Ook korianderzaad heeft een plek in Europa. Het wordt als specerij verwerkt in diverse voedsel- en drinkwaren, zoals worstjes, snoepjes en gebak. Daarnaast worden er verschillende soorten likeur gemaakt met de smaakmaker.

Wist je dat...

...het genetisch bepaald is of je het kruid naar zeep vindt smaken? Het OR6A12-gen is de oorzaak van deze smaakervaring. Als jij koriander zeepachtig vindt smaken heb je een dubbele variant van dit gen. 

koriander gezond

Is koriander gezond?

Koriander is gezond en een verantwoorde toevoeging aan je eetpatroon. Het levert zowel vitaminen als mineralen. Daarbij bevat het weinig calorieën.

Met het kruid kun je je eten op een gezonde manier op smaak brengen. Hierdoor kun je eventueel minder zout gebruiken, wat ook weer bijdraagt aan je gezondheid.

Voedingswaarden van koriander

Ben je benieuwd naar de voedingsstoffen in koriander? Ik heb het voor je opgezocht. In 100 gram vind je de volgende voedingswaarden:

  • 43 kcal
  • 3,3 gram eiwitten
  • 3,7 gram koolhydraten, waarvan 2,1 gram suiker
  • 0,7 gram vetten, waarvan 0,2 gram verzadigd          
  • 3,2 gram vezels

Vitaminen

Het kruid is rijk aan vitaminen. In een portie van 100 gram zit:

  • Vitamine K: 388% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
  • Vitamine A: 135% van de ADH
  • Vitamine C: 45% van de ADH
  • Vitamine B11 (foliumzuur): 16% van de ADH
  • Vitamine E: 13% van de ADH
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Mineralen

In het kruid zitten ook verschillende mineralen. In 100 gram verse blaadjes vind je:

  • Mangaan: 21% van de ADH
  • Kalium: 15% van de ADH
  • Koper: 11% van de ADH
  • IJzer: 10% van de ADH
  • Magnesium: 6% van de ADH
korianderzaad

De gezondheidsvoordelen van koriander

In de middeleeuwen werden medicinale eigenschappen aan het groene kruid toegedicht.

Zo zou het korianderzaad je liefdesleven kunnen helpen. 

Ook zou het gasvorming en windjes tegen kunnen gaan.

De blaadjes werden ook gebruikt als ontstekingsremmend middel bij bijvoorbeeld reumatische aandoeningen.

De gezondheidsvoordelen van de groene smaakmaker die anno nu bekend zijn vertel ik je hieronder.

Tip

Inmiddels zijn er door de moderne wetenschap verschillende onderzoeken gedaan naar koriander, maar gedegen onderzoek op mensen ontbreekt. Vermoed wordt dat het kruid onderstaande gezondheidsvoordelen biedt.

Voordeel 1: Het kruid zou een pijnstillende werking hebben

De pijnstillende werking van koriander is een van de weinige onderzoeken die op mensen is uitgevoerd. Bij een groep van 68 migrainepatiënten kreeg een deel, naast medicatie, koriandersiroop toegediend.

De groep die de siroop innam had minder last van de migraineaanvallen dan de groep die alleen de medicatie innam.

verse koriander

Voordeel 2: Het bevat antioxidanten

Antioxidanten zijn waardevol in de strijd tegen chronische ziektes en veroudering.

Ze zorgen voor minder zogenaamde vrije radicalen.

Dit zijn stofjes die vrijkomen als reactie op ontstekingen die in je lichaam.

Denk hierbij aan stresssituaties zoals een te hoge werkdruk of stress in persoonlijke sfeer. Ook een ongezonde leefstijl of luchtvervuiling vallen onder stress. 

Een teveel aan vrije radicalen kan je cellen beschadigen, waardoor bijvoorbeeld kanker kan ontstaan. Antioxidanten kunnen helpen deze beschadiging te voorkomen, doordat ze het aantal vrije radicalen verminderen.

Voordeel 3: Koriander kan je beschermen tegen een voedselvergiftiging

Korianderplanten bevatten antimicrobiële verbindingen die je lichaam helpen bij het bestrijden van bacteriën uit voedsel. Ook salmonella wordt aangepakt door onder andere de antibacteriële stof dodecenal.

koriander allergie

Allergisch voor koriander?

Heb je een selderij-allergie of pollenallergie? Dan zou het kunnen dat je vanwege een kruisreactie ook overgevoelig bent voor dit kruid.

Je kunt dit merken aan diverse symptomen die variëren van een lichte tinteling in je tong tot en met anafylaxie. De laatste is een levensbedreigende shocktoestand.

Als je allergisch bent, houd er dan rekening mee dat de smaakmaker aan veel verschillende producten wordt toegevoegd. Dus check de ingrediënten goed als je boodschappen doet. Zo kunnen kruiden, sauzen, koekjes en likeuren sporen van koriander bevatten. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

De smaak van koriander

Korianderzaad smaakt anijsachtig, zoet en kruidig. Het lijkt daarmee niet op het aroma van het korianderblad.

Wanneer je vers geplukte koriander proeft, ervaar je een combinatie van citroen en peterselie. Alleen is de smaak scherper dan van het peterselieplantje. Vers korianderblad heeft dus een lekkere frisse bite die uitstekend combineert met allerlei gerechten.

Tip

Om zoveel mogelijk smaak uit vers korianderblad te halen, kun je het kruid het beste zo vers mogelijk gebruiken. Dus voeg het pas toe vlak voordat je het gerecht toedient of eet het rauw. Door verhitting verliest de smaakmaker namelijk smaak en vitaminen.

korianderzaadjes kweken

Koriander kweken en invriezen

Ben je gek op de verse variant van dit kruid?

Dan kun je een kruidenplantje bij de supermarkt kopen. Ook kun je zelf koriander kweken.

Koop daarvoor korianderzaadjes en zaai deze gewoon in een pot, of als je een tuin hebt, in de grond.

Het water geven vereist wel serieuze aandacht. Korianderplantjes moeten namelijk voldoende water krijgen. Anders verliezen ze aan smaak, doordat ze te snel willen gaan bloeien. 

Ze mogen echter ook weer niet te nat staan, want dan gebeurt hetzelfde. Onthoud ook: de blaadjes zijn het smakelijkste vóór de bloei. Wil je zaadjes oogsten? Dan kan dat pas na de bloei.

Hebben je groene vingers je een prachtige oogst opgeleverd? Dan kun je het teveel aan koriander invriezen. Het kruid verliest dan wel aan vorm en kleur. Je kunt de ingevroren blaadjes daarom het beste gebruiken voor bijvoorbeeld stoofschotels of een curry.

koriander invriezen

Een handige methode om verse blaadjes in te vriezen is door het kruid te blenden met olijfolie.

Doe de vloeistof na het blenden in een ijsblokjesvorm.

Wanneer de korianderblokjes zijn bevroren kun je ze in een afsluitbaar plastic zakje doen.

Op deze manier heb je altijd handige korianderblokjes beschikbaar die je eenvoudig aan soep of curry toevoegt.

Een andere manier om koriander te bewaren is door het net als een bos bloemen in een potje met water te zetten. Knip hiervoor de stengels onderaan een stukje af en plaats het potje in de koelkast.

Op deze manier kunnen de kruiden minimaal een week goed blijven. Mits je regelmatig het water ververst en de slechte blaadjes verwijdert.

Wist je dat...

...je verse koriander het beste in de koelkast kunt bewaren als je het snel gebruikt? Wikkel het kruid in nat keukenpapier, voordat je het in een zakje of bakje doet. Dan blijft het een paar dagen goed. 

Conclusie

Verse koriander heeft een uitgesproken smaak. Vind je het kruid lekker? Dan kun je profiteren van vele vitamines en mineralen.

Mogelijke voordelen van deze smaakmaker zijn de pijnstillende en antibacteriële werking. Ook bevat het kruid antioxidanten.

Opvallend is dat de korianderzaadjes heel anders smaken dan het blad. Daardoor biedt de smaakmaker veel culinaire mogelijkheden. Het kruid is een waardevolle aanwinst in de keuken.

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bleekselderij heeft vele voordelen, verse stronken

7 Redenen om vaker bleekselderij te eten (+ receptideeën)

Bleekselderij is een erg gezonde groente die je op allerlei manieren kunt gebruiken in de keuken. Het zorgt voor vochtaf...

Gezonde kiemen kweken en eten

Gezonde kiemen kweken en eten

Heb jij wel eens zelf zaden gekiemd? Het is leuk om te doen en de kiemen zitten boordevol voedzame stoffen die je gezond...

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

Mierikswortel: de geneeskrachtige smaakmaker

Mierikswortel: De Geneeskrachtige Smaakmaker

Over smaak valt niet te twisten en zeker niet als het om die van de mierikswortel gaat. Die is namelijk onvergetelijk. H...

Venkel: Gezondheidsvoordelen en Toepassingen

Venkel: Gezondheidsvoordelen en Toepassingen

Venkel (wetenschappelijke naam Foeniculum vulgare) is een zoet geurend kruid dat afkomstig is uit de landen rondom de Mi...

tahin sesampasta

Tahin, ken jij deze smaakvolle sesampasta uit het Midden-Oosten al?

Ben jij gek op eten met een Arabisch tintje? Dan is tahin het juiste ingrediënt voor jou. Met deze veelzijdige past...

ginseng

Ginseng, is dit kruid de oplossing voor vermoeidheid en erectieproblemen?

Heb je last van (chronische) vermoeidheid? Dan zou ginseng wel eens uitkomst kunnen bieden. Ook zou het je immuunsysteem...

Lees wat je gemist hebt

13552 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'