Ginseng, is dit kruid de oplossing voor vermoeidheid en erectieproblemen?

Heb je last van (chronische) vermoeidheid? Dan zou ginseng wel eens uitkomst kunnen bieden. Ook zou het je immuunsysteem versterken. Er wordt zelfs gezegd dat het kruid erectiestoornissen zou kunnen verhelpen. Ben je benieuwd hoe dat zit?

Ik ging op onderzoek uit en ontdekte veel verschillende gezondheidsvoordelen van ginseng. Lees meer over deze bijzondere en geneeskrachtige wortel.

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Geschreven door Martijn Pothof, Initiatiefnemer van gezondeten.nlMSc Exercise Science and Health Promotion

ginseng wortels

Wat is ginseng?

Het is een kruid dat groeit op het noordelijk halfrond. Het is een klein plantje met vlezige wortels.

De wortels van de ginsengplant zijn het onderdeel dat wordt gebruikt. Deze doen qua uiterlijk denken aan gemberwortel, mierikswortel of andere wortelsoorten.

Afhankelijk van hoe oud de plant is, wordt deze geclassificeerd als verse, witte of rode ginseng. Verse ginseng wordt vóór vier jaar geoogst, de witte variant tussen de vier en zes jaar en de rode na zes jaar.

Het kruid bevat twee belangrijke bestanddelen: ginsenosides en gintonine. Het eerste bestanddeel heeft antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen. Het tweede zou een ontstekingsremmende werking hebben.

Ginseng is ook te vinden als kruidensupplement. Dit wordt gemaakt van de ginsengwortel. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de Chinese geneeskunde. 

rode ginseng gedroogd

 Kleuren en soorten ginseng

Er zijn allerlei soorten ginseng. De meest populaire zijn de Amerikaanse (Panax quinquefolius) en de Aziatische (Panax ginseng).

Deze twee soorten verschillen van elkaar in de concentratie van actieve bestanddelen die ze bevatten. Daarmee is ook het effect dat ze op je lichaam hebben anders.

Wist je dat...

...aangenomen wordt dat Amerikaanse ginseng ontspannend werkt, terwijl de Aziatische variant juist een opwekkende werking heeft?

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Ginseng toevoegen aan je eetpatroon

Vanwege de positieve effecten op je gezondheid, wil je misschien (meer) ginseng eten. Gelukkig kan je het op allerlei manieren aan je eetpatroon toevoegen. 

Je kunt de ginsengwortel rauw eten of kort stomen om de wortel zachter te maken. Je kunt het ook toevoegen aan thee en diverse recepten, zoals soepen en roerbakgerechten.

De verse ginseng smaakt overigens in eerste instantie vrij bitter maar ontwikkelt zich wat zoeter. De wortel ruikt naar mierikswortel en zoethout. 

Heb je geen zin in gedoe in de keuken met verse ginsengwortel? Dan kun je ook kiezen voor ginseng poeder, extract of capsules.

Tip

Een relatief makkelijke manier om ginsengwortel te consumeren, is door ginsengthee te maken. Om dit te maken, voeg je de vers gesneden wortel toe aan heet water. Laat het vervolgens een paar minuten trekken en klaar is je thee!

ginseng poeder en capsules

Ginseng-supplement

Ook kun je ginseng als supplement nemen. Het is verkrijgbaar als poeder, tablet, capsule en olie.

Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis rauwe ginsengwortel van 1 tot 2 gram of 200 tot 400 mg extract aangeraden.

Begin met een lagere dosering en verhoog deze in de loop van de tijd.

Wist je dat...

...een supplement van goede kwaliteit 2 tot 3% ginsenosides (de werkende bestanddelen) bevat? Voor een maximale opname neem je het voor de maaltijd in. Zo profiteer je optimaal van de voordelen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Is ginseng gezond?

Ik ging op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat het kruid veel voordelen kan bieden. Het kan op verschillende manieren bijdragen aan een gezond lichaam. 

In wetenschappelijke onderzoeken wordt telkens een andere dosering ginseng getest, variërend van 200 milligram tot 3 gram per dag. Hierdoor is het lastig te zeggen welke dosering leidt tot de meeste voordelen. In veel van de onderzoeken gaat het om 2 tot 3 gram per dag.

De onderstaande positieve gezondheidseffecten worden aan het kruid toegekend.

ginseng vermoeidheid

Ginseng kan vermoeidheid tegengaan

Voel je je vermoeid of ben je snel moe? Dan zou je kunnen overwgen om ginsengwortel toe te voegen aan je eetpatroon. 

Het kruid kan je namelijk meer energie geven. Ook kan het je helpen om vermoeidheid tegen te gaan.

Het nemen van Panax ginseng zorgde tijdens studies voor een verminderde fysieke en mentale vermoeidheid. 

Tip

Wil je meer tips tegen vermoeidheid? Je leest ze in ons artikel 'Moe, vermoeid of energieloos? Deze tips gaan je helpen'. 

Ginseng kan je bloedsuiker verlagen

Het kruid lijkt gunstig te zijn voor de stabiliteit van je bloedsuikerspiegel. Dit geldt zowel voor gezonde mensen als bij mensen met diabetes.

Van Amerikaanse en Aziatische ginsengwortel is aangetoond dat het je alvleesklier celfunctie verbetert. Ook stimuleert het je insulineproductie en het verbetert de opname van bloedsuiker in je weefsels.

Ginseng hersenfunctie

Het kruid kan je hersenfunctie verbeteren

Uit onderzoek is gebleken dat het kruid kan helpen bij het verbeteren van verschillende hersenfuncties. Bijvoorbeeld je geheugen, gedrag en stemming.

Ook heeft Panax ginseng een positieve invloed op mentale prestaties en mentale vermoeidheid.

Mogelijk bevordert het de opname van bloedsuiker door je cellen, wat deze effecten geeft.

Wist je dat...

...onderzoekers zelfs positieve effecten vonden van ginseng op de hersenfunctie en het gedrag bij mensen met de ziekte van Alzheimer?

Het kruid kan ontstekingen verminderen

Ook kan ginseng als antioxidant en ontstekingsremmer werken. Er zijn veelbelovende studies gedaan naar het effect van het kruid op onder andere het herstel bij sporters. Meer onderzoek is echter nodig om deze effecten onomstotelijk te bewijzen.

Ginseng kan bijdragen aan het verbeteren van erectiestoornissen 

Onderzoek heeft aangetoond dat ginsengwortel een goed alternatief kan zijn voor de behandeling van erectiestoornissen. 

Het lijkt erop dat de bestanddelen van het kruid de gezondheid van bloedvaten en weefsels in de penis bevordert. Zo kan het helpen om de normale functie te herstellen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Ginseng erectiestoornissen 

Bovendien is aangetoond dat het kruid de productie van stikstofmonoxide kan bevorderen. Deze verbinding verbetert de spierontspanning in de penis en verhoogt de bloedcirculatie.

Er zijn nog meer studies nodig om definitieve conclusies te trekken over de effecten van ginseng op een erectiestoornis.

Ginseng kan mogelijk helpen beschermen tegen kanker

Het kruid zou kunnen helpen bij het verminderen van het risico op bepaalde vormen van kanker. Het bevat namelijk ginsenosides, waarvan is aangetoond dat ze helpen om ontstekingen te verminderen. Ook heeft het een antioxidante werking.

Normaal gesproken groeien en delen cellen zich in een celcyclus. Wanneer je voldoende ginsenosides binnenkrijgt kunnen deze stofjes abnormale celproductie en celgroei helpen voorkomen.

Onderzoeken naar de rol van ginseng bij kankerpreventie laten wel wat voordelen zien. Helaas zijn deze tot nu toe nog niet overtuigend genoeg om definitieve conclusies te kunnen trekken.

Wanneer is het kruid onveilig?

Het kruid is normaal gesproken veilig om te gebruiken. Als je gezond bent heeft het geen bijwerkingen.

Wanneer je medicatie voor diabetes gebruikt, moet je wel even opletten. Je dient je bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten te houden wanneer je ginseng inneemt. Zo ben je er zeker van dat je waarden niet te laag worden.

Ook kan het kruid de effectiviteit van antistollingsmedicijnen verminderen. Gebruik je zulke medicatie? Dan kun je het beste eerst even met je arts overleggen voor je ginseng in combinatie met medicatie in wilt nemen.

ginseng voorzichtig

Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar de veiligheid van het kruid bij kwetsbare groepen.

Over de werking van ginsengwortel bij kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven is nog weinig bekend.

Behoor je tot een van deze groepen? Wees dan voorzichtig met het kruid of raadpleeg je arts eerst.

Tip

Er zijn aanwijzingen dat bij langdurig gebruik van ginseng de effectiviteit ervan afneemt. Om maximaal te profiteren van de voordelen neem je het kruid in cycli van twee tot drie weken. Las wel telkens even een pauze van een of twee weken in tussen de cycli.

Conclusie

Ginsengwortel is een Chinees kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. Je kunt ginseng rauw eten, maar je kunt het ook toevoegen aan je thee of soep. Het is ook verkrijgbaar in poedervorm of als supplement.

Voor je gezondheid zou ginseng vele voordelen bieden. Zo kan het kruid vermoeidheid tegengaan. Ook zou het je bloedsuikerspiegel kunnen verlagen en je hersenfunctie kunnen verbeteren. Ginsengwortel zou zelfs een erectiestoornis kunnen verhelpen. Let op, het gaat hier om claims. Niet alle voordelen zijn (al) wetenschappelijk bewezen.

Wil je ginsengwortel toevoegen aan je eetpatroon? Raadpleeg dan eerst je (huis)arts als je een kwetsbare gezondheid hebt of medicatie gebruikt. 

Beoordeel dit artikel

Martijn Pothof, Initiatiefnemer Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Diabetes Type 2

Diabetes Type 2

Diabetes type 2 werd vroeger 'ouderdomssuiker' genoemd. Tegenwoordig krijgen steeds meer jonge mensen de ziekte ook, vaa...

Groene thee

Groene thee, de meest belangrijkste voordelen op een rij!

Groene thee is een populaire drank die wereldwijd wordt geconsumeerd. De laatste jaren is het ook een erg gewild gezondh...

Echinacea, een krachtig kruid

Echinacea: Voordelen, Bijwerkingen en Allergieën

Echinacea, ook wel zonnehoed genoemd, is wereldwijd een van de populairste kruiden. Het is vooral bekend als vrij verkri...

Mierikswortel: de geneeskrachtige smaakmaker

Mierikswortel: De Geneeskrachtige Smaakmaker

Over smaak valt niet te twisten en zeker niet als het om die van de mierikswortel gaat. Die is namelijk onvergetelijk. H...

koriander

3 Bewezen voordelen van koriander (+ zo vervang je het)

Koriander, de een vindt het een hap zeep, de ander een culinaire lekkernij. Over de smaak van verse koriander valt te tw...

Matcha groene poeder thee

Matcha, een groen poeder met 3 gezondheidsvoordelen

Wat is de overeenkomst tussen koriander en matcha? Je vindt het heerlijk of je haat het! Matcha is een felgroen poeder ...

vermoeidheid

Moe, vermoeid of energieloos? Deze tips gaan je helpen

Ken je dat? Je wordt wakker en voelt je allesbehalve uitgerust. Dan ben je niet de enige. Bijna 5 miljoen Nederlanders h...

Lees wat je gemist hebt

13512 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'