Groene thee, de meest belangrijkste voordelen op een rij!

Groene thee is een populaire drank die wereldwijd wordt geconsumeerd. De laatste jaren is het ook een erg gewild gezondheidsdrankje. Zo zou het diverse gezondheidsvoordelen hebben en een hoog gehalte aan antioxidanten.

Maar hoeveel groene thee moet je drinken om van deze voordelen te genieten? En kan teveel thee gevaarlijk zijn? Wij zochten het voor je uit.

Groene thee

Wat is groene thee?

Groene en zwarte thee zijn afkomstig van exact dezelfde plantensoort. Hoe de theebladeren worden verwerkt is wel anders.

Groene thee wordt gemaakt door de jonge bladeren van de theeplant (Camellia sinensis) direct na het plukken te stomen. Zo wordt voorkomen dat er te veel oxidatie optreedt die de groene bladeren bruin maakt en de smaak verandert. 

De bladeren worden vervolgens machinaal geplet en gerold en bij lage temperaturen gedroogd.

Bij de productie van zwarte thee mogen de theebladeren na het plukken volledig oxideren voordat ze met warmte worden verwerkt en gedroogd.

Tijdens oxidatie reageert zuurstof met de celwanden, waardoor de bladeren de rijke donkerbruine tot zwarte kleur krijgen waar deze thee bekend om staat. Dit proces verandert de smaak aanzienlijk.  

Geschiedenis

Thee is ontstaan in het zuidwesten van China, waarschijnlijk in de regio Yunnan. Tijdens de Shang-dynastie werd het gebruikt als medicinale drank.

Een vroege geloofwaardige vermelding van het drinken van thee dateert uit de 3e eeuw na Christus, in een medische tekst geschreven door Hua Tuo. Thee werd in de Westerse wereld geïntroduceerd door Portugese priesters en kooplieden in China in het begin van de 16e eeuw.

In het begin van de 17e eeuw bracht een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie de eerste groene theeblaadjes vanuit China naar Amsterdam. 

Groene thee voordelen

Gezondheidsvoordelen van groene thee

Een kopje groene thee bestaat met name uit water. Het bevat geen vet, koolhydraten of eiwitten, en er zitten geen calorieën in, zolang je je thee niet zoet.

Daarom past groene thee goed in een gezond voedingspatroon en kun je het drinken om aan je aanbevolen 1,5 tot 2 liter vocht per dag te komen. Dit kun je variëren met andere theesoorten, koffie en water.

Maar groene thee is veel meer dan een caloriearme dorstlesser. Het bevat hoge concentraties antioxidanten, polyfenolen genaamd. Deze antioxidanten bestrijden vrije radicalen in je lichaam en voorkomen dat het DNA in je cellen beschadigd raakt.

Onderzoekers van Harvard hebben aangetoond dat theedrinkers een lager risico lopen op diabetes en mogelijk hart- en vaatziekten hebben. In deze onderzoeken worden grote groepen hun hele leven lang gevolgd.

Hierin wordt gekeken naar de invloed van voeding, hormonen, milieu en het werkleven op de gezondheid en ziekteontwikkeling van de proefpersonen. De groep die thee drinkt heeft een betere gezondheid dan degenen die dit niet doen.

Toch zegt zo’n onderzoek niet zo veel, omdat zulke onderzoeken zijn niet erg betrouwbaar zijn. Wellicht leven theedrinkers in het algemener gezonder. Het is moeilijk om te bepalen of de gezondheidseffecten van de groene thee komen of door een gezonde levensstijl.

Je hebt ook wetenschappers die proefjes doen met alleen thee om zo andere factoren (zoals een gezonde levensstijl) uit te sluiten. Dit doen ze door een groep mensen thee te geven en de andere groep water of een drankje wat op thee lijkt.

Daarna kan er worden gekeken of dit invloed heeft op de gezondheid. Dit is betrouwbaarder, zeker als vele andere wetenschappers vergelijkbare onderzoeken uitvoeren. Wanneer al deze verschillende onderzoekers met dezelfde resultaten komen dan kun je het zien als een feit.

En wat blijkt: de consumptie van groene (en zwarte) thee hangt inderdaad samen met een lager risico op beroerte en diabetes. Daarnaast kan het je bloeddruk verlagen.

Volgens de Gezondheidsraad geniet je van deze gezondheidsvoordelen wanneer je drie koppen groene of vijf koppen zwarte thee per dag drinkt [5].

Tip

Groene (ongezoete) thee bevat vrijwel geen calorieën. Het drinken van (groene) thee is gezond, in tegenstelling tot het drinken van suikerrijke theedranken zoals ijsthee uit een pak.

Groene thee nadelen

Kun je teveel groene thee drinken?

Hoewel groene thee gezond is, kun je er ook te veel van nemen. Het bevat namelijk cafeïne en overmatig cafeïnegebruik kan leiden tot klassieke symptomen als een zenuwachtig gevoel en slaapproblemen.

Wanneer je groene thee drinkt zal je niet snel te veel cafeïne binnenkrijgen. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder negatieve bij-effecten.

Maar in de vorm van hooggedoseerde supplementen is groene thee schadelijker. Een studie wees uit dat vrouwen die elke dag groene thee-extract slikten, hoge niveaus van leverenzymen ontwikkelden, wat erop zou kunnen wijzen dat de cellen in de lever beschadigd raken.

Wist je dat...

...groene thee niet veel cafeïne bevat? Je kunt wel 10 grote mokken drinken voordat je aan je dagelijks limiet zit.

Groene thee en afvallen

Populaire media staan ​​vol met beweringen over het potentieel van thee om gewichtsverlies te bevorderen. Veel afslanksupplementen bevatten daarom extracten van groene thee.

Onderzoek laat zien dat groene thee inderdaad voor een hogere verbranding zorgt. Maar dit effect is helaas verwaarloosbaar en zal geen zoden aan de dijk zetten. Het feit blijft dat thee geen wondermiddel is voor gewichtsverlies.  

Groene thee draagt wel bij een gezond voedingspatroon. Als je normaal gesproken veel caloriehoudende dranken drinkt, kunnen groene thee en andere caloriearme drankjes wel een bijdrage leveren aan gewichtsverlies.

Tip

Het verminderen van je calorie-inname en het verhogen van fysieke activiteit is het meest effectief als je wilt afvallen.

Groene thee en zwangerschap

Groene thee en zwangerschap

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je tijdens je zwangerschap moet vermijden of beperken, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor je baby.

Eén daarvan is een teveel aan koffie en thee, vanwege de cafeïne die erin zit.

Cafeïne wordt beschouwd als een stimulerend middel. Het kan vrij de placenta passeren en de bloedbaan van je ongeboren kind binnendringen. Je foetus heeft meer tijd nodig om de cafeïne te verwerken dan jijzelf.

Als je zwanger bent, mag je volgens het Voedingscentrum dagelijks 200 milligram cafeïne nemen. De hoeveelheid cafeïne in koffie en in (groene) thee is heel wisselend. Dat komt onder andere door hoe sterk je de drank maakt.

Een grote mok groene thee van 250 ml bevat gemiddeld 40 milligram cafeïne. Daar kun je dus gerust een paar mokken van drinken. Van koffie kun je beter minder drinken. Eén mok van 250 ml of 2 kopjes van 125 ml worden als veilig beschouwd.

Sommige onderzoekers raden cafeïne volledig af, omdat ook kleinere hoeveelheden mogelijk schadelijk kunnen zijn. Hier is echter nog niet voldoende bewijs voor.

Tip

Grote hoeveelheden cafeïne (meer dan 200 milligram) kunnen het risico op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en andere complicaties vergroten.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Heiss, M.L., & Heiss, R.J. (2007) The Story of Tea: A Cultural History and Drinking Guide.

Martin, L. C. (2018). A History of Tea: The Life and Times of the World's Favorite Beverage.

Harvard Health Publishing. (2014). Tea a cup of good health (link)

Gezondheidsraad. (2015). Thee-achtergronddocument bij richtlijnen goede voeding 2015

Yu, Z., et al. (2017). Effect of green tea supplements on liver enzyme elevation

Jeukendrup, A. E., & Randell, R. (2011). Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism

lees verder
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes op basis van voornamelijk groenten, maar ook fruit. Deze drankjes worden st...

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren ...

Fat burners ongezond en hun werking

Fat burners, slecht voor de gezondheid?

Een supplement waarmee lichaamsvet als sneeuw voor de zon verdwijnt, dat wil toch iedereen? Steeds meer mensen gebruiken...

10x cholesterolverlagende voeding

10x cholesterolverlag­e­n­d­e voeding

Wij hebben in dit artikel de belangrijkste cholesterolverlagers op een rij gezet. Gelukkig is het ook nog eens heel smak...

Brandnetelthee van brandnetels gezond

Brandnetelthee, een wondermiddel? Wij zetten alle voordelen op een rij

Je kent brandnetel misschien wel als die vervelende plant die voor jeuk en huidirritatie zorgt wanneer je hem per ongelu...

Toon meer (185)
Volg ons