Groene thee, de meest belangrijkste voordelen op een rij!

Groene thee is een populaire drank die wereldwijd wordt geconsumeerd. De laatste jaren is het ook een erg gewild gezondheidsdrankje. Zo zou het diverse gezondheidsvoordelen hebben en een hoog gehalte aan antioxidanten.

Maar hoeveel groene thee moet je drinken om van deze voordelen te genieten? En kan teveel thee gevaarlijk zijn? Wij zochten het voor je uit.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Groene thee

Wat is groene thee?

Groene en zwarte thee zijn afkomstig van exact dezelfde plantensoort. Hoe de theebladeren worden verwerkt is wel anders.

Groene thee wordt gemaakt door de jonge bladeren van de theeplant (Camellia sinensis) direct na het plukken te stomen. Zo wordt voorkomen dat er te veel oxidatie optreedt die de groene bladeren bruin maakt en de smaak verandert. 

De bladeren worden vervolgens machinaal geplet en gerold en bij lage temperaturen gedroogd.

Bij de productie van zwarte thee mogen de theebladeren na het plukken volledig oxideren voordat ze met warmte worden verwerkt en gedroogd.

Tijdens oxidatie reageert zuurstof met de celwanden, waardoor de bladeren de rijke donkerbruine tot zwarte kleur krijgen waar deze thee bekend om staat. Dit proces verandert de smaak aanzienlijk.

Tip

Witte thee is ook afkomstig van dezelfde plant. Maar alleen de bovenste en dus jonge blaadjes worden gebruikt. Door deze op een speciale manier te drogen ontstaat de witte kleur van deze theesoort.

Geschiedenis

Thee is ontstaan in het zuidwesten van China, waarschijnlijk in de regio Yunnan. Tijdens de Shang-dynastie werd het gebruikt als medicinale drank.

Een vroege geloofwaardige vermelding van het drinken van thee dateert uit de 3e eeuw na Christus, in een medische tekst geschreven door Hua Tuo. Thee werd in de Westerse wereld geïntroduceerd door Portugese priesters en kooplieden in China in het begin van de 16e eeuw.

In het begin van de 17e eeuw bracht een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie de eerste groene theeblaadjes vanuit China naar Amsterdam. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Groene thee voordelen

Gezondheidsvoordelen van groene thee

Een kopje groene thee bestaat met name uit water. Het bevat geen vet, koolhydraten of eiwitten, en er zitten geen calorieën in, zolang je je thee niet zoet.

Daarom past groene thee goed in een gezond voedingspatroon en kun je het drinken om aan je aanbevolen 1,5 tot 2 liter vocht per dag te komen. Dit kun je variëren met andere theesoorten, koffie en water.

Maar groene thee is veel meer dan een caloriearme dorstlesser. Het bevat hoge concentraties antioxidanten, polyfenolen genaamd. Deze antioxidanten bestrijden vrije radicalen in je lichaam en voorkomen dat het DNA in je cellen beschadigd raakt.

Onderzoekers van Harvard hebben aangetoond dat theedrinkers een lager risico lopen op diabetes en mogelijk hart- en vaatziekten hebben. In deze onderzoeken worden grote groepen hun hele leven lang gevolgd.

Hierin wordt gekeken naar de invloed van voeding, hormonen, milieu en het werkleven op de gezondheid en ziekteontwikkeling van de proefpersonen. De groep die thee drinkt heeft een betere gezondheid dan degenen die dit niet doen.

Toch zegt zo’n onderzoek niet zo veel, omdat zulke onderzoeken zijn niet erg betrouwbaar zijn. Wellicht leven theedrinkers in het algemener gezonder. Het is moeilijk om te bepalen of de gezondheidseffecten van de groene thee komen of door een gezonde levensstijl.

Je hebt ook wetenschappers die proefjes doen met alleen thee om zo andere factoren (zoals een gezonde levensstijl) uit te sluiten. Dit doen ze door een groep mensen thee te geven en de andere groep water of een drankje wat op thee lijkt.

Daarna kan er worden gekeken of dit invloed heeft op de gezondheid. Dit is betrouwbaarder, zeker als vele andere wetenschappers vergelijkbare onderzoeken uitvoeren. Wanneer al deze verschillende onderzoekers met dezelfde resultaten komen dan kun je het zien als een feit.

En wat blijkt: de consumptie van groene (en zwarte) thee hangt inderdaad samen met een lager risico op beroerte en diabetes. Daarnaast kan het je bloeddruk verlagen.

Volgens de Gezondheidsraad geniet je van deze gezondheidsvoordelen wanneer je drie koppen groene of vijf koppen zwarte thee per dag drinkt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

De werking van groene thee

In een studie onder 2774 respondenten met een veel psychologische stress is gebleken dat vijf of meer koppen groene thee per dag drinken er aantoonbaar voor kan zorgen dat stress minder wordt ervaren. Groene thee is rijk aan L-theanine, een stofje dat ervoor zorgt dat je bloeddruk en hartslag in balans blijven. Groene thee houdt je alert, maar tegelijkertijd zorgt het ook voor ontspanning.

Tip

Groene (ongezoete) thee bevat vrijwel geen calorieën. Het drinken van (groene) thee is gezond, in tegenstelling tot het drinken van suikerrijke theedranken zoals ijsthee uit een pak.

Groene thee nadelen

Kun je teveel groene thee drinken?

Hoewel groene thee gezond is, kun je er ook te veel van nemen. Het bevat namelijk cafeïne en overmatig cafeïnegebruik kan leiden tot klassieke symptomen als een zenuwachtig gevoel en insomnia.

Wanneer je groene thee drinkt zal je niet snel te veel cafeïne binnenkrijgen. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder negatieve bij-effecten.

Maar in de vorm van hooggedoseerde supplementen is groene thee schadelijker. Een studie wees uit dat vrouwen die elke dag groene thee-extract slikten, hoge niveaus van leverenzymen ontwikkelden, wat erop zou kunnen wijzen dat de cellen in de lever beschadigd raken.

Wist je dat...

...groene thee niet veel cafeïne bevat? Je kunt wel 10 grote mokken drinken voordat je aan je dagelijks limiet zit.

Groene thee en afvallen

Populaire media staan ​​vol met beweringen over het potentieel van thee om gewichtsverlies te bevorderen. Veel afslanksupplementen bevatten daarom extracten van groene thee.

Onderzoek laat zien dat groene thee inderdaad voor een hogere verbranding zorgt. Maar dit effect is helaas verwaarloosbaar en zal geen zoden aan de dijk zetten. Het feit blijft dat thee geen wondermiddel is voor gewichtsverlies.  

Groene thee draagt wel bij een gezond voedingspatroon. Als je normaal gesproken veel caloriehoudende dranken drinkt, kunnen groene thee en andere caloriearme drankjes wel een bijdrage leveren aan gewichtsverlies.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Het verminderen van je calorie-inname en het verhogen van fysieke activiteit is het meest effectief als je wilt afvallen.

Groene thee en zwangerschap

Groene thee en zwangerschap

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je tijdens je zwangerschap moet vermijden of beperken, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor je baby.

Eén daarvan is een teveel aan koffie en thee, vanwege de cafeïne die erin zit.

Cafeïne wordt beschouwd als een stimulerend middel. Het kan vrij de placenta passeren en de bloedbaan van je ongeboren kind binnendringen. Je foetus heeft meer tijd nodig om de cafeïne te verwerken dan jijzelf.

Als je zwanger bent, mag je volgens het Voedingscentrum dagelijks 200 milligram cafeïne nemen. De hoeveelheid cafeïne in koffie en in (groene) thee is heel wisselend. Dat komt onder andere door hoe sterk je de drank maakt.

Een grote mok groene thee van 250 ml bevat gemiddeld 40 milligram cafeïne. Daar kun je dus gerust een paar mokken van drinken. Van koffie kun je beter minder drinken. Eén mok van 250 ml of 2 kopjes van 125 ml worden als veilig beschouwd.

Sommige onderzoekers raden cafeïne volledig af, omdat ook kleinere hoeveelheden mogelijk schadelijk kunnen zijn. Hier is echter nog niet voldoende bewijs voor.

Tip

Grote hoeveelheden cafeïne (meer dan 200 milligram) kunnen het risico op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en andere complicaties vergroten.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

12 lekkerste eetbare wilde planten

Wildplukken in eigen tuin, deze 12 planten kun je eten

Vraag jij jezelf wel eens af 'Welke bloemen en planten kun je eten?' Dan ben je hier aan het juiste adres. Veel van deze...

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

Diabetes Type 2

Diabetes Type 2

Diabetes type 2 werd vroeger 'ouderdomssuiker' genoemd. Tegenwoordig krijgen steeds meer jonge mensen de ziekte ook, vaa...

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoordelen

Bulletproof koffie maken: ingrediënten, recept en gezondheidsvoordelen

Heb je al gehoord van bulletproof koffie? Het is een enorme hype in de Verenigde Staten. Het brouwsel is geliefd bij gr...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

Lees wat je gemist hebt

13802 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'