Groene thee is een populaire drank die wereldwijd wordt geconsumeerd. De laatste jaren is het ook een erg gewild gezondheidsdrankje. Zo zou het diverse gezondheidsvoordelen hebben en een hoog gehalte aan antioxidanten.
Maar hoeveel groene thee moet je drinken om van deze voordelen te genieten? En kan teveel thee gevaarlijk zijn? Wij zochten het voor je uit.
De bladeren worden vervolgens machinaal geplet en gerold en bij lage temperaturen gedroogd.
Bij de productie van zwarte thee mogen de theebladeren na het plukken volledig oxideren voordat ze met warmte worden verwerkt en gedroogd.
Tijdens oxidatie reageert zuurstof met de celwanden, waardoor de bladeren de rijke donkerbruine tot zwarte kleur krijgen waar deze thee bekend om staat. Dit proces verandert de smaak aanzienlijk.
Geschiedenis
Thee is ontstaan in het zuidwesten van China, waarschijnlijk in de regio Yunnan. Tijdens de Shang-dynastie werd het gebruikt als medicinale drank.
Een vroege geloofwaardige vermelding van het drinken van thee dateert uit de 3e eeuw na Christus, in een medische tekst geschreven door Hua Tuo. Thee werd in de Westerse wereld geïntroduceerd door Portugese priesters en kooplieden in China in het begin van de 16e eeuw.
In het begin van de 17e eeuw bracht een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie de eerste groene theeblaadjes vanuit China naar Amsterdam.
Maar groene thee is veel meer dan een caloriearme dorstlesser. Het bevat hoge concentraties antioxidanten, polyfenolen genaamd. Deze antioxidanten bestrijden vrije radicalen in je lichaam en voorkomen dat het DNA in je cellen beschadigd raakt.
Onderzoekers van Harvard hebben aangetoond dat theedrinkers een lager risico lopen op diabetes en mogelijk hart- en vaatziekten hebben. In deze onderzoeken worden grote groepen hun hele leven lang gevolgd.
Hierin wordt gekeken naar de invloed van voeding, hormonen, milieu en het werkleven op de gezondheid en ziekteontwikkeling van de proefpersonen. De groep die thee drinkt heeft een betere gezondheid dan degenen die dit niet doen.
Toch zegt zo’n onderzoek niet zo veel, omdat zulke onderzoeken zijn niet erg betrouwbaar zijn. Wellicht leven theedrinkers in het algemener gezonder. Het is moeilijk om te bepalen of de gezondheidseffecten van de groene thee komen of door een gezonde levensstijl.
Je hebt ook wetenschappers die proefjes doen met alleen thee om zo andere factoren (zoals een gezonde levensstijl) uit te sluiten. Dit doen ze door een groep mensen thee te geven en de andere groep water of een drankje wat op thee lijkt.
Daarna kan er worden gekeken of dit invloed heeft op de gezondheid. Dit is betrouwbaarder, zeker als vele andere wetenschappers vergelijkbare onderzoeken uitvoeren. Wanneer al deze verschillende onderzoekers met dezelfde resultaten komen dan kun je het zien als een feit.
En wat blijkt: de consumptie van groene (en zwarte) thee hangt inderdaad samen met een lager risico op beroerte en diabetes. Daarnaast kan het je bloeddruk verlagen.
Volgens de Gezondheidsraad geniet je van deze gezondheidsvoordelen wanneer je drie koppen groene of vijf koppen zwarte thee per dag drinkt.
De werking van groene thee
In een studie onder 2774 respondenten met een veel psychologische stress is gebleken dat vijf of meer koppen groene thee per dag drinken er aantoonbaar voor kan zorgen dat stress minder wordt ervaren. Groene thee is rijk aan L-theanine, een stofje dat ervoor zorgt dat je bloeddruk en hartslag in balans blijven. Groene thee houdt je alert, maar tegelijkertijd zorgt het ook voor ontspanning.
Maar in de vorm van hooggedoseerde supplementen is groene thee schadelijker. Een studie wees uit dat vrouwen die elke dag groene thee-extract slikten, hoge niveaus van leverenzymen ontwikkelden, wat erop zou kunnen wijzen dat de cellen in de lever beschadigd raken.
Groene thee en afvallen
Populaire media staan vol met beweringen over het potentieel van thee om gewichtsverlies te bevorderen. Veel afslanksupplementen bevatten daarom extracten van groene thee.
Onderzoek laat zien dat groene thee inderdaad voor een hogere verbranding zorgt. Maar dit effect is helaas verwaarloosbaar en zal geen zoden aan de dijk zetten. Het feit blijft dat thee geen wondermiddel is voor gewichtsverlies.
Groene thee draagt wel bij een gezond voedingspatroon. Als je normaal gesproken veel caloriehoudende dranken drinkt, kunnen groene thee en andere caloriearme drankjes wel een bijdrage leveren aan gewichtsverlies.
Cafeïne wordt beschouwd als een stimulerend middel. Het kan vrij de placenta passeren en de bloedbaan van je ongeboren kind binnendringen. Je foetus heeft meer tijd nodig om de cafeïne te verwerken dan jijzelf.
Als je zwanger bent, mag je volgens het Voedingscentrum dagelijks 200 milligram cafeïne nemen. De hoeveelheid cafeïne in koffie en in (groene) thee is heel wisselend. Dat komt onder andere door hoe sterk je de drank maakt.
Een grote mok groene thee van 250 ml bevat gemiddeld 40 milligram cafeïne. Daar kun je dus gerust een paar mokken van drinken. Van koffie kun je beter minder drinken. Eén mok van 250 ml of 2 kopjes van 125 ml worden als veilig beschouwd.
Sommige onderzoekers raden cafeïne volledig af, omdat ook kleinere hoeveelheden mogelijk schadelijk kunnen zijn. Hier is echter nog niet voldoende bewijs voor.