Erectieproblemen? Zo los je het op natuurlijke wijze op

Wil jij je erectieproblemen oplossen, of die van je partner? Lees dan dit artikel en pak de erectiestoornis aan op natuurlijke wijze.

Erectieproblemen begeven zich helaas nog steeds in de taboesfeer. Veel mannen voelen zich gegêneerd, onzeker en gefrustreerd. Het aanbod van pillen en producten is inmiddels uitgegroeid tot een miljoenenbusiness.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

erectieproblemen bij mannen

Maar liefst 1 op de 10 mannen heeft regelmatig last van erectieproblemen. Erectieproblemen oplossen doe je natuurlijk op een snelle, effectieve manier met medicijnen.

Maar je neemt er niet noodzakelijk de oorzaak van het probleem mee weg. Dit vergt soms meer dan alleen een pil, namelijk een verandering in je leefstijl. Waar de oorzaken voor erectieproblemen liggen en wat je eraan kunt doen lees je in dit artikel.

Wat betekent erectie eigenlijk? 

Een erectie betekent letterlijk 'oprichting'. De penis wordt stijf. Dit gebeurt wanneer je seksueel opgewonden raakt door prikkeling van je zintuigen, maar het kan ook zomaar zonder reden gebeuren. Bijvoorbeeld in de ochtend.

Bij een erectie spelen factoren als gedachten, gevoelens, hormonen, zenuwen en bloedvaten een rol. De hersenen sturen via de zenuwbanen prikkels naar de bloedvaten van de penis zodat hier meer bloed doorheen gaat stromen. Op dat moment wordt het erectieremmende enzym PDE5 uitgeschakeld.

Tip

Een PDE5-remmer is een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van erectiestoornissen met een lichamelijke, organische oorzaak. Er is dan sprake van een onvermogen om een erectie te krijgen en te behouden die voldoende is voor bevredigende seksuele activiteit.

Symptomen erectieproblemen

Symptomen erectieproblemen

Bij erectiestoornissen kan een man regelmatig en gedurende een langere periode niet of onvoldoende een erectie krijgen en/of de erectie houdt niet lang genoeg aan om goede geslachtsgemeenschap te hebben.

Een erectiestoornis (erectiele disfunctie) werd voorheen vaak 'impotentie' genoemd. Erectieproblemen oplossen begint bij het vinden van de oorzaak of oorzaken ervan.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Fysieke oorzaken van erectieproblemen

Bij ongeveer een derde van de gevallen is er sprake van een puur fysieke oorzaak. Vaak willen mannen dan wel graag seks hebben, maar zit de erectiestoornis in de weg. Ze hebben wel degelijk zin in seks. Bij lichamelijke oorzaken kun je denken aan:

 • Ouder worden
 • Beschadiging van zenuwen
 • Diabetes mellitus
 • Schildklierziekte
 • Nierfalen
 • M.S.
 • De ziekte van Parkinson
 • Pijn en benauwdheid
 • Hart- en vaatziekten
 • Overgewicht
 • Roken
 • Alcohol
 • Drugs
 • Medicijnen tegen hoge bloeddruk
 • Antidepressiva
 • Problemen met het prostaat
 • Fanatiek fietsen

In bovenstaande gevallen is er vaak sprake van een belemmering van -  of gebrek aan de doorbloeding naar de penis. Ook is er vaak sprake van een afname van de seksuele drang.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Psychische oorzaken van erectieproblemen

Bij een derde van de gevallen is er sprake van een puur psychische oorzaak. Wanneer je wel een erectie kunt krijgen, bijvoorbeeld een ochtenderectie, dan is het duidelijk dat de penis wat dat betreft in principe goed functioneert. Er kan dan een psychische oorzaak aan ten grondslag liggen, zoals bijvoorbeeld:

 • Prestatiedrang
 • Faalangst
 • Stress
 • Depressie
 • Relatieproblemen
 • Niet voldoende seksuele prikkels ervaren
 • Verdriet om scheiding
 • Andere traumatische gebeurtenissen
oorzaken erectieprobleem

Combinatie van oorzaken erectieprobleem

Bij de overige groep, ook een derde van de gevallen, is het een combinatie van factoren die zorgt voor erectieproblemen. Als het om een fysieke reden niet lukt om een erectie te krijgen, kan dit natuurlijk leiden tot psychische problemen.

Vermoeidheid, bijvoorbeeld bij een drukke baan en/of het hebben van jonge kinderen, kan ervoor zorgen dat het moeilijker is om een erectie te krijgen; zowel voor het lichaam als de geest is het dan een te zware belasting.

Erectieproblemen oplossen? Liever geen medicijnen

Online zijn er talloze medicijnen verkrijgbaar, waarvan waarschijnlijk de bekendste begint met de letter V. Natuurlijk kunnen medicijnen een middel zijn om te helpen bij erectieproblemen oplossen. Maar in een aantal gevallen hoef je helemaal niet te grijpen naar deze medicijnen.

Veel medicijnen hebben bijwerkingen en gaan niet goed samen met andere medicijnen. Bovendien kom je vaak niet tot de kern van het probleem. Erectieproblemen staan vaak niet op zichzelf.

Wanneer je in staat bent bepaalde onderliggende oorzaken op te lossen op een natuurlijke manier, zul je waarschijnlijk verlost zijn van meer dan alleen de erectieproblemen.

Erectieproblemen oplossen met beweging en voeding

Allereerst is erectieproblemen oplossen vaak mogelijk door de doorbloeding van de penis te stimuleren. Dit kun je onder andere bewerkstelligen door voldoende te bewegen. De hormoonproductie van geslachtshormonen zoals testosteron gaat hierdoor omhoog en de hormonen verspreiden zich beter door het lijf.

Erectieproblemen oplossen met voeding

Ook goede voeding speelt een rol; het brengt je hormonen in balans. Veel bewerkte en suiker rijke voeding kan je hormoonhuishouding verstoren. Eet voldoende gezonde vetten en slik eventueel in de wintermaanden een vitamine D supplement.

In landen als Nederland is helaas niet altijd voldoende zonlicht om voldoende vitamine D uit te halen. Vitamine D is erg belangrijk voor de aanmaak van testosteron en voorkomt aandoeningen aan de bloedvaten.

Je hebt vast weleens gehoord van een afrodisiacum. Dit is etenswaar die eveneens de aanmaak van lustopwekkende hormonen stimuleert (indien met mate gebruikt!). Je kunt hierbij denken:

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Erectieproblemen oplossen door communicatie

Erectieproblemen oplossen door communicatie en stimulering

Wat erg belangrijk is: praat erover met je partner op een rustig moment (niet tijdens de seks) en negeer het probleem niet!

Erectiestoornissen kunnen zorgen voor spanningen in je relatie, ook buiten de slaapkamer. De partner kan zich ook minder aantrekkelijk voelen.

Maak op een liefdevolle manier duidelijk aan elkaar wat je nodig hebt en hoe de ander je hieraan tegemoet kan komen. Een seksuoloog kan jou en (indien van toepassing) je partner helpen met oefeningen.

Bijvoorbeeld om het in de slaapkamer rustig aan te doen, veel aan voorspel en massage te doen en op zoek te gaan naar uitdaging en afwisseling. De seksuoloog kan jullie adviseren om (meer) glijmiddel te gebruiken en samen gebruik te maken van seksspeeltjes en seksfilms (zonder dat dit verslavend gaat werken).

Je kunt als man ook gebruik maken van een penis-vacuümpompje. Deze zorgt ervoor dat er meer bloed naar de penis stroomt. Een penisring zorgt ervoor dat het bloed niet terugvloeit en dat de penis daardoor langer stijf blijft. Je kunt deze echter maar 30 minuten gebruiken omdat het anders de bloedcirculatie afknelt.

Overige oplossingen voor erectieproblemen

Erectieproblemen oplossen kan ook door de bekkenbodemspieren te trainen met bekkenbodemoefeningen. Zo kun je je erectie langer volhouden. Verder is het zaak om stress te verminderen.

Vermijd te strak ondergoed in verband met de doorbloeding. Daglicht (liefst zonlicht) werkt, net als vitamine D, goed op je libido. Neem wisseldouches. Begin met een warme douche en eindig met een koude douche. Dit is heel goed voor de doorbloeding van je lichaam.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan bestaan er, naast het gebruik van medicijnen, veel manieren om je bloeddruk o...

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in onderin de buik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzen...

Ontzuren: de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid

Ontzuren: de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid

Ontzuren: het wordt wel de sleutel tot fysieke en mentale gezondheid genoemd. In één van de eerste onderzoeksresultaten ...

Wel of geen ADHD medicijnen?

Wel of geen ADHD medicijnen?

Moet ik (of mijn kind) nu wel of geen ADHD medicijnen slikken? In dit artikel bespreken wij de voor- en nadelen van medi...

Pijn bij het plassen: branderig gevoel bij plassen

Pijn bij het plassen: branderig gevoel bij plassen

Heb jij last van pijn bij het plassen? Ervaar je steken of een branderig gevoel bij het plassen en wil je erachter komen...

Stoppen met de pil

Stoppen met de pil, Wij zetten de voor- en nadelen op een rij

Overweeg jij om te stoppen met de pil? Redenen om te stoppen met hormonale anticonceptie zijn natuurlijk: de wens om zwa...

ginseng

Ginseng, is dit kruid de oplossing voor vermoeidheid en erectieproblemen?

Heb je last van (chronische) vermoeidheid? Dan zou ginseng wel eens uitkomst kunnen bieden. Ook zou het je immuunsysteem...

Lees wat je gemist hebt

13743 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'