Erectieproblemen? Zo los je het op natuurlijke wijze op

Wil jij je erectieproblemen oplossen, of die van je partner? Lees dan dit artikel en pak de erectiestoornis aan op natuurlijke wijze.

Erectieproblemen begeven zich helaas nog steeds in de taboesfeer. Veel mannen voelen zich gegêneerd, onzeker en gefrustreerd. Het aanbod van pillen en producten is inmiddels uitgegroeid tot een miljoenenbusiness.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

erectieproblemen bij mannen

Maar liefst 1 op de 10 mannen heeft regelmatig last van erectieproblemen. Erectieproblemen oplossen doe je natuurlijk op een snelle, effectieve manier met medicijnen.

Maar je neemt er niet noodzakelijk de oorzaak van het probleem mee weg. Dit vergt soms meer dan alleen een pil, namelijk een verandering in je leefstijl. Waar de oorzaken voor erectieproblemen liggen en wat je eraan kunt doen lees je in dit artikel.

Wat betekent erectie eigenlijk? 

Een erectie betekent letterlijk 'oprichting'. De penis wordt stijf. Dit gebeurt wanneer je seksueel opgewonden raakt door prikkeling van je zintuigen, maar het kan ook zomaar zonder reden gebeuren. Bijvoorbeeld in de ochtend.

Bij een erectie spelen factoren als gedachten, gevoelens, hormonen, zenuwen en bloedvaten een rol. De hersenen sturen via de zenuwbanen prikkels naar de bloedvaten van de penis zodat hier meer bloed doorheen gaat stromen. Op dat moment wordt het erectieremmende enzym PDE5 uitgeschakeld.

Tip

Een PDE5-remmer is een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van erectiestoornissen met een lichamelijke, organische oorzaak. Er is dan sprake van een onvermogen om een erectie te krijgen en te behouden die voldoende is voor bevredigende seksuele activiteit.

Symptomen erectieproblemen

Symptomen erectieproblemen

Bij erectiestoornissen kan een man regelmatig en gedurende een langere periode niet of onvoldoende een erectie krijgen en/of de erectie houdt niet lang genoeg aan om goede geslachtsgemeenschap te hebben.

Een erectiestoornis (erectiele disfunctie) werd voorheen vaak 'impotentie' genoemd. Erectieproblemen oplossen begint bij het vinden van de oorzaak of oorzaken ervan.

Fysieke oorzaken van erectieproblemen

Bij ongeveer een derde van de gevallen is er sprake van een puur fysieke oorzaak. Vaak willen mannen dan wel graag seks hebben, maar zit de erectiestoornis in de weg. Ze hebben wel degelijk zin in seks. Bij lichamelijke oorzaken kun je denken aan:

 • Ouder worden
 • Beschadiging van zenuwen
 • Diabetes mellitus
 • Schildklierziekte
 • Nierfalen
 • M.S.
 • De ziekte van Parkinson
 • Pijn en benauwdheid
 • Hart- en vaatziekten
 • Overgewicht
 • Roken
 • Alcohol
 • Drugs
 • Medicijnen tegen hoge bloeddruk
 • Antidepressiva
 • Problemen met het prostaat
 • Fanatiek fietsen

In bovenstaande gevallen is er vaak sprake van een belemmering van -  of gebrek aan de doorbloeding naar de penis. Ook is er vaak sprake van een afname van de seksuele drang.

Psychische oorzaken van erectieproblemen

Bij een derde van de gevallen is er sprake van een puur psychische oorzaak. Wanneer je wel een erectie kunt krijgen, bijvoorbeeld een ochtenderectie, dan is het duidelijk dat de penis wat dat betreft in principe goed functioneert. Er kan dan een psychische oorzaak aan ten grondslag liggen, zoals bijvoorbeeld:

 • Prestatiedrang
 • Faalangst
 • Stress
 • Depressie
 • Relatieproblemen
 • Niet voldoende seksuele prikkels ervaren
 • Verdriet om scheiding
 • Andere traumatische gebeurtenissen
oorzaken erectieprobleem

Combinatie van oorzaken erectieprobleem

Bij de overige groep, ook een derde van de gevallen, is het een combinatie van factoren die zorgt voor erectieproblemen. Als het om een fysieke reden niet lukt om een erectie te krijgen, kan dit natuurlijk leiden tot psychische problemen.

Vermoeidheid, bijvoorbeeld bij een drukke baan en/of het hebben van jonge kinderen, kan ervoor zorgen dat het moeilijker is om een erectie te krijgen; zowel voor het lichaam als de geest is het dan een te zware belasting.

Erectieproblemen oplossen? Liever geen medicijnen

Online zijn er talloze medicijnen verkrijgbaar, waarvan waarschijnlijk de bekendste begint met de letter V. Natuurlijk kunnen medicijnen een middel zijn om te helpen bij erectieproblemen oplossen. Maar in een aantal gevallen hoef je helemaal niet te grijpen naar deze medicijnen.

Veel medicijnen hebben bijwerkingen en gaan niet goed samen met andere medicijnen. Bovendien kom je vaak niet tot de kern van het probleem. Erectieproblemen staan vaak niet op zichzelf.

Wanneer je in staat bent bepaalde onderliggende oorzaken op te lossen op een natuurlijke manier, zul je waarschijnlijk verlost zijn van meer dan alleen de erectieproblemen.

Erectieproblemen oplossen met beweging en voeding

Allereerst is erectieproblemen oplossen vaak mogelijk door de doorbloeding van de penis te stimuleren. Dit kun je onder andere bewerkstelligen door voldoende te bewegen. De hormoonproductie van geslachtshormonen zoals testosteron gaat hierdoor omhoog en de hormonen verspreiden zich beter door het lijf.

Erectieproblemen oplossen met voeding

Ook goede voeding speelt een rol; het brengt je hormonen in balans. Veel bewerkte en suiker rijke voeding kan je hormoonhuishouding verstoren. Eet voldoende gezonde vetten en slik eventueel in de wintermaanden een vitamine D supplement.

In landen als Nederland is helaas niet altijd voldoende zonlicht om voldoende vitamine D uit te halen. Vitamine D is erg belangrijk voor de aanmaak van testosteron en voorkomt aandoeningen aan de bloedvaten.

Je hebt vast weleens gehoord van een afrodisiacum. Dit is etenswaar die eveneens de aanmaak van lustopwekkende hormonen stimuleert (indien met mate gebruikt!). Je kunt hierbij denken:

Erectieproblemen oplossen door communicatie

Erectieproblemen oplossen door communicatie en stimulering

Wat erg belangrijk is: praat erover met je partner op een rustig moment (niet tijdens de seks) en negeer het probleem niet!

Erectiestoornissen kunnen zorgen voor spanningen in je relatie, ook buiten de slaapkamer. De partner kan zich ook minder aantrekkelijk voelen.

Maak op een liefdevolle manier duidelijk aan elkaar wat je nodig hebt en hoe de ander je hieraan tegemoet kan komen. Een seksuoloog kan jou en (indien van toepassing) je partner helpen met oefeningen.

Bijvoorbeeld om het in de slaapkamer rustig aan te doen, veel aan voorspel en massage te doen en op zoek te gaan naar uitdaging en afwisseling. De seksuoloog kan jullie adviseren om (meer) glijmiddel te gebruiken en samen gebruik te maken van seksspeeltjes en seksfilms (zonder dat dit verslavend gaat werken).

Je kunt als man ook gebruik maken van een penis-vacuümpompje. Deze zorgt ervoor dat er meer bloed naar de penis stroomt. Een penisring zorgt ervoor dat het bloed niet terugvloeit en dat de penis daardoor langer stijf blijft. Je kunt deze echter maar 30 minuten gebruiken omdat het anders de bloedcirculatie afknelt.

Overige oplossingen voor erectieproblemen

Erectieproblemen oplossen kan ook door de bekkenbodemspieren te trainen met bekkenbodemoefeningen. Zo kun je je erectie langer volhouden. Verder is het zaak om stress te verminderen.

Vermijd te strak ondergoed in verband met de doorbloeding. Daglicht (liefst zonlicht) werkt, net als vitamine D, goed op je libido. Neem wisseldouches. Begin met een warme douche en eindig met een koude douche. Dit is heel goed voor de doorbloeding van je lichaam.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze

Je nieren ontgiften op natuurlijke wijze

Goed functionerende nieren zijn enorm belangrijk voor je lichaam. Helaas heeft 1 op de 10 mensen lichte nierschade zonde...

Je weerstand verhogen op natuurlijke wijze

Je weerstand verhogen op natuurlijke wijze

Je weerstand verhogen kan veel bijdragen aan een goede gezondheid. Je wordt sterker, fitter en beter bestand tegen aller...

Diabetes Type 1

Diabetes Type 1

Als je diabetes type 1 krijgt, maakt je lichaam het hormoon insuline niet meer aan. Zonder de stof insuline kun je niet ...

Natuurlijke ontstekingsremmers (die echt werken)

Gezonde voeding als natuurlijke ontstekingsremmer

Pijnstillers en ontstekingsremmers zijn vaak te vinden in de vorm van een farmaceutische pil. Maar er zijn meer middelen...

Pijn in onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn): symptomen, oorzaken & behandeling

Pijn in je onderbuik (lage buikpijn) is een veel voorkomende pijn. De buikpijn kan zeurend, stekend, brandend, bonzend o...

Toon meer (181)