Watermeloen: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen

De watermeloen zorgt voor hydratatie, is rijk aan gezonde vitaminen en mineralen en is goed voor je immuunsysteem. Maar weet je ook hoeveel calorieën watermeloen bevat? Wat is een gele watermeloen precies en hoe kan je watermeloen het beste eten? Hier vind je alles wat je moet weten over deze vrucht.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, BSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports, Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Watermeloen groeit bovenop de grond

Wat is een watermeloen?

Een watermeloen is een vrucht die uit een watermeloenplant (de citrullus lanatus) groeit. Dit is een eenjarige plant waar vruchten met een lengte van maar liefst 60 centimeter uit kunnen groeien. De watermeloenen groeien niet onder de grond, maar net daarop.

Je kan ze meestal in augustus oogsten, wanneer ze rijp genoeg zijn. Dat test je door even op de meloen te kloppen. Klinkt hij hol en dof? Dan is de vrucht klaar om geplukt te worden.

Er wordt gedacht dat watermeloenen oorspronkelijk uit Afrika komen. Zo zijn er watermeloenzaden gevonden langs de oevers van de Nijl en in de tombe van farao Toetanchamon. Tegenwoordig worden de meeste watermeloenen in Azië verbouwd. 

Bij een watermeloen is de schil wel eetbaar, maar veel mensen doen dat niet omdat hij bitter smaakt. Je eet meestal dus de rijpe, zoete binnenkant van de vrucht. Deze is in sommige gevallen nog gevuld met zaadjes, maar watermeloenen zonder zaadjes bestaan ook.

Normaal gesproken zijn de meloenen ovaalvormig, maar tegenwoordig kan je ook vierkante watermeloenen kopen. Deze zijn makkelijker om te vervoeren.

Wist je dat...

... een watermeloen eigenlijk een groente is? Veel mensen denken dat het fruit is vanwege de zoete smaak, maar de watermeloen is familie van de pompoen, komkommer en courgette.

Er zijn verschillende soorten watermeloenen

Verschillende soorten watermeloenen

Niet iedere watermeloen is hetzelfde. Er zijn meerdere soorten

De bekendste is de rode watermeloen. Deze heeft een groene schil met lichtgroene strepen en heeft aan de binnenkant een prachtige rode kleur. Deze meloen staat bekend om zijn sappige en zoete smaak.

De gele watermeloen is ook een bekende soort. Je kent deze misschien ook wel als galiameloen. Hij heeft een gele schil met kleine lijntjes en de binnenkant is lichtgroen. De gele watermeloen is ook zoet, maar heeft een iets kruidigere smaak dan de rode variant.

Ook de cantaloupe is een bekende watermeloensoort. De schil is bijna wit met groene strepen en het vruchtvlees heeft een gele of oranje kleur. Deze soort is net wat vaster dan andere watermeloenen. 

Belangrijkste voedingsstoffen watermeloen

Wil je weten hoeveel calorieën watermeloen bevat of vind je het belangrijk om te weten hoeveel koolhydraten of vetten je binnenkrijgt? Dit zijn de voedingswaarden van 100 gram watermeloen:

 • Calorieën: 37
 • Koolhydraten: 7,8 gram
 • Eiwitten: 0,6 gram
 • Vetten: 0,2 gram
 • Vezels: 1,1 gram

Het is niet alleen goed om te weten hoeveel energie een watermeloen bevat, maar ook welke belangrijke vitaminen en mineralen hij levert. Deze belangrijke micronutriënten vind je in 100 gram watermeloen: 

 • Vitamine B3: 0,17 mg
 • Vitamine B5: 0,22 mg
 • Vitamine C: 6 mg
 • Kalium: 160 mg
 • Calcium: 10 mg
 • Fosfor: 10 mg
 • Magnesium: 10 mg

Eiwit in de pitten van een watermeloen

Wil je toch nog wat extra eiwitten uit je watermeloen halen? Sla dan zeker de pitten niet over. De pitten van een watermeloen bevatten namelijk veel eiwitten. Ze bevatten ongeveer 28 gram eiwit per 100 gram. 

Om extra eiwit binnen te krijgen, zou je de pitten van de watermeloen kunnen eten. Vandaar dat meloenpitten ook los te koop aangeboden worden. Deze zijn dan vaak gepeld zodat ze makkelijker te verteren zijn.

Is een watermeloen gezond?

De vrucht bestaat uit belangrijke voedingsstoffen. Als je kijkt naar het lage aantal calorieën en welke voedingsstoffen je er allemaal voor terugkrijgt, kun je wel stellen dat het snacken van watermeloen gezond is, zeker als je een paar kilootjes kwijt wil. Het aantal calorieën in een watermeloen is namelijk slechts 37 kcal per 100 gram. Bedenk je dat de vrucht uit maar liefst 91% water bestaat, dan kun je je wel voorstellen dan de watermeloen gezond is. Maar als je dat aantal toch nog te hoog vindt, kun je ook een andere meloensoort proberen. 

Vijf gezondheidsvoordelen van watermeloen

Watermeloen is niet alleen erg lekker, maar ook een gezonde keuze. Dit zijn de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen die watermeloen biedt.

Eet watermeloen tegen uitdroging

1. Het is hydraterend

Watermeloen heeft zijn naam natuurlijk wel ergens aan te danken. Deze vrucht bestaat voor maar liefst 91% uit water. Dat maakt het een goede dorstlesser. Zo is het in de zomer een goed idee om watermeloen te eten, zodat je op hete dagen uitdroging voorkomt.

2. Watermeloen bevat veel lycopeen

Lycopeen is een natuurlijke kleurstof die het meeste in watermeloen te vinden is. Dit stofje geeft de meloen niet alleen zijn mooie rode kleur, maar is ook goed voor je gezondheid. Zo stimuleert het je bloedsomloop, kan het je cholesterol helpen verlagen en het risico op bepaalde soorten kanker verkleinen. Daarom is het belangrijk om regelmatig producten te eten die lycopeen bevatten, zoals watermeloen.

3. Het is een goede bron van vitamine A

Watermeloen bevat relatief veel vitamine A. Dat is een belangrijke vitamine, want deze is goed voor je immuunsysteem. Vitamine A ondersteunt ook een aantal belangrijke organen en zorgt voor gezonde ogen.

Tip

Vind je het belangrijk om een mooie, gezonde huid te hebben? Eet dan veel watermeloen, want ook daar is vitamine A goed voor.

4. Je krijgt veel vitamine C binnen

Denk je aan een vitamine die je gezond en sterk houdt, dan denk je vast aan vitamine C. Deze vitamine is onmisbaar voor je lichaam en je vindt hem ook in de watermeloen.

Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lichaam goed kan herstellen na een blessure, maar is ook een goede antioxidant. Dat betekent dat de vitamine beschadigde cellen verwijdert, waardoor ziektes en ontstekingen voorkomen kunnen worden. 

5. Watermeloen bevat veel citrulline

Een ander belangrijk stofje in watermeloen is citrulline. Dit is een aminozuur, een stofje dat verantwoordelijk voor spieropbouw en -herstel. Je lichaam kan zelf aminozuren aanmaken, maar heeft ook bepaalde zuren uit voeding nodig. Citrulline is daar een goed voorbeeld van.

Door watermeloen te eten, geef je je spieren dus belangrijke bouwblokken die je fit houden. Citrulline stimuleert ook de aanmaak van arganine, een stofje dat belangrijk is voor je immuunsysteem.

Drie wetenschappelijke nadelen van watermeloen

Watermeloen heeft allerlei voordelen die goed zijn voor je gezondheid, maar er kleven ook een paar nadelen aan deze vrucht. 

1. Het kan spijsverteringsproblemen veroorzaken

Ondanks de lage hoeveelheid calorieën in watermeloen, bevat deze vrucht wel veel van een soort fruitsuiker genaamd fructose. Krijg je grote hoeveelheden van deze stof binnen, dan kan dat voor maag- en darmproblemen zorgen.

Zo krijgen mensen last van een opgeblazen gevoel, kramp of diarree. Vooral mensen met een erg gevoelige spijsvertering krijgen hier snel mee te maken wanneer ze veel watermeloen eten. 

2. Het kan je bloedsuikerspiegel laten stijgen

Watermeloen scoort vrij hoog op de glycemische index. Dat betekent dat de vrucht je bloedsuikerspiegel snel laat stijgen. Dat gebeurt niet wanneer je een normale portie eet, maar wel wanneer je in korte tijd heel veel watermeloen eet.

Vooral voor mensen met diabetes is het belangrijk om hierop te letten, maar een hoge bloedsuikerspiegel kan voor iedereen vervelende gezondheidseffecten hebben.

Je huid kan oranje kleuren bij te veel watermeloen

3. Het kan je huid oranje maken

Je kent misschien wel het verhaal dat je huid oranje kleurt wanneer je te veel wortels eet. Hetzelfde geldt voor watermeloen.

Dat heeft weer alles te maken met het stofje lycopeen dat de meloen zijn rode kleur geeft. Krijg je lange tijd te veel van dit stofje binnen, dan kan je huid een gele of oranje tint krijgen.

Gelukkig kan dat ook weer verdwijnen wanneer je even wat minder watermeloen of wortel eet. Onderzoekt wijst alleen nog niet uit hoeveel lycopeen je hier precies voor moet binnenkrijgen.

Tip

Wil je voorkomen dat je last krijgt van deze nadelen? Geniet dan met mate van je watermeloen. Een schijf per dag is meer dan genoeg om te profiteren van de voordelen.

Watermeloenallergie: symptomen en oorzaak

Het komt niet vaak voor, maar sommige mensen zijn allergisch voor watermeloen. Hun immuunsysteem reageert dan overdreven op deze vrucht, terwijl deze gewoon veilig is om te eten. De allergie kan bij kinderen voorkomen, maar ook op latere leeftijd ontstaan. Je herkent een allergische reactie op watermeloen aan de volgende symptomen:

 • Huiduitslag
 • Jeukende lippen, tong of keel
 • Hoesten 
 • Maagpijn of maagkramp
 • Overgeven
 • Diarree

Meestal ontstaan de klachten binnen een paar minuten nadat je watermeloen hebt gegeten. Een heel ernstige allergische reactie op watermeloen, waarbij je moeite krijgt met ademen, komt gelukkig bijna niet voor.

Wist je dat...

... je bij een watermeloenallergie ook extra gevoelig kan zijn voor vruchten uit dezelfde familie? Dat zijn bijvoorbeeld courgette, komkommer en augurk.

Hoe kies je de beste watermeloen

Hoe kies je de beste watermeloen in de supermarkt?

Een goede watermeloen is sappig, zoet en heeft een prachtige rode binnenkant.

Helaas kan je aan de buitenkant niet zien of een watermeloen lekker smaakt. 

Er zijn wel een aantal trucjes waarmee je de lekkerste watermeloen uitzoekt in de supermarkt: 

 • Zoek een watermeloen uit met een symmetrische vorm
 • Til de watermeloen op. Zware watermeloenen zijn vaak sappiger.
 • Zit er een grote vlek aan de onderkant? Dan heeft de meloen lang kunnen rijpen en is hij zoeter.
 • Klop op de watermeloen. Meloenen die een lager en holler geluid produceren, smaken vaak lekkerder.
 • Zoek een watermeloen uit met een stevige schil die niet makkelijk indeukt.
 • Des te donkerder en droger het steeltje, des te beter.

Verschillende manieren om watermeloen te eten en drinken

Het is heerlijk om gewoon een verse schijf watermeloen te eten, maar wist je dat je nog veel meer kan met deze vrucht? Ze zijn op talloze manieren te eten en drinken.

Kies voor meloen in je salade

In salades

Geef je salades een frisse, zoete twist door er watermeloen aan toe te voegen. Deze meloen gaat goed samen met komkommer, feta, munt en limoen voor een frisse zomerse salade. Voeg er nog een beetje rode peper aan toe voor een extra kick.

Watermeloenwijn

Wist je dat je niet alleen van druiven, maar ook van watermeloen wijn kan maken? Deze wijn smaakt heel licht en zoet. Met het juiste gereedschap kan je deze wijn zelf maken, maar hij is ook in verschillende slijterijen en supermarkten te koop.

In een pokebowl

Een pokebowl wordt vaak gemaakt met rauwe tonijn, maar je kan ook voor een vegetarische optie gaan met watermeloen. Het gerecht wordt zo wel iets zoeter, maar de meloen gaat perfect samen met rijstazijn, sojasaus en sesamzaadjes.

Meloenijsjes maken

Meloenijsjes maken

Van zowel watermeloen als van galiameloen kan je ijsjes maken. Dit kan op verschillende manieren: wij leggen de twee gezondste en eenvoudigste manieren uit.

De makkelijkste manier is om een plak watermeloen in parten te snijden en een ijsstokje door de schil te prikken. Leg ze los van elkaar vier uur in de vriezer voor lekkere watermeloenijsjes. 

De tweede manier, is vrijwel net zo gezond en lekker. Kies voor dit recept jouw favoriete meloen. De galiameloen en watermeloen zijn uitstekende keuzes. Pureer de meloen, voeg wat limoen toe, giet het in vormpjes en leg het in de vriezer. In de zomer is dit een heerlijk verfrissend ijsje met weinig calorieën.

Drink watermeloensap

Als sap

Watermeloen is de ideale vrucht om sap mee te maken. Je hebt niet eens een pers nodig, want je kan blokjes watermeloen gewoon in de blender doen. Blend tot er een egaal sap ontstaat en voeg er eventueel nog wat honing aan toe voor extra zoetheid. 

Als shotje

Wil je in één keer veel vitaminen binnenkrijgen? Maak dan een shotje van watermeloensap. Blend een beetje watermeloen fijn en voeg hier ook andere groenten aan toe, zoals een beetje tomaat of komkommer. Breng de smaken samen met wat frisse kruiden, zoals basilicum of munt.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingredi...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoorde­l­e­n­, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

De blauwe bes: de medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen: De 6 Belangrijkste Wetenschappelijk Gezondheidsvoorde­l­e­n

Blauwe bessen zijn een gezonde en zoete fruitsoort. De blauwe bes wordt vaak een superfood genoemd om de vele gezondheid...

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

3 gezondheidsvoorde­l­e­n van kurkuma

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoorde­l­e­n en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

Toon meer (178)