Watermeloen: de 5 belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rij

De watermeloen zorgt voor hydratatie, is rijk aan gezonde vitaminen en mineralen en goed voor je immuunsysteem. Maar weet je ook hoeveel calorieën de vrucht bevat? Wat is een gele watermeloen precies en hoe kun je watermeloenen het beste eten? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit fruit.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Watermeloen

Wat is een watermeloen?

Een watermeloen is een vrucht die uit een watermeloenplant (de citrullus lanatus) groeit. Dit is een eenjarige plant waar vruchten met een lengte van maar liefst 60 centimeter uit kunnen groeien. De watermeloenen groeien niet onder de grond, maar net daarboven.

Je kunt ze meestal in augustus oogsten, wanneer ze rijp genoeg zijn. Dat test je door even op de meloen te kloppen. Klinkt de vrucht hol en dof? Dan is deze klaar om geplukt te worden.

Er wordt gedacht dat watermeloenen oorspronkelijk uit Afrika komen. Zo zijn er watermeloenzaden gevonden langs de oevers van de Nijl en in de tombe van farao Toetanchamon. Tegenwoordig worden de meeste meloenen in Azië verbouwd. 

De schil van een watermeloen is eetbaar, maar waarschijnlijk heb je dit nooit geprobeerd. Zowel, dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat de schil een bittere smaak heeft.

Daarom eet je waarschijnlijk alleen de rijpe, zoete binnenkant van de vrucht. Deze is in sommige gevallen nog gevuld met zaden, maar watermeloenen zonder zaadjes bestaan ook.

Normaal gesproken zijn de meloenen ovaalvormig, maar tegenwoordig kun je ook vierkante watermeloenen kopen. Deze zijn makkelijker om te vervoeren.

Wist je dat...

... een watermeloen eigenlijk een groente is? Veel mensen denken dat het fruit is vanwege de zoete smaak, maar de meloen is familie van de pompoen, komkommer en courgette.

watermeloen plant

Verschillende soorten watermeloenen

Niet iedere watermeloen is hetzelfde. Er zijn meerdere soorten. De bekendste is de rode watermeloen.

Deze variant heeft een groene schil met lichtgroene strepen en heeft aan de binnenkant een prachtige rode kleur. De rode watermeloen smaakt sappig en zoet.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

De gele watermeloen is een andere bekende soort. Je kent deze misschien ook wel als galiameloen. Deze meloensoort heeft een gele schil met kleine lijntjes en een lichtgroene binnenkant. De gele watermeloen is ook zoet, maar heeft een iets kruidigere smaak dan de rode variant.

Ook de cantaloupe is een bekende watermeloensoort. De schil is bijna wit met groene strepen en het vruchtvlees heeft een gele of oranje kleur. Het vruchtvlees van deze variant is net wat vaster dan dat van andere watermeloenen. 

Belangrijkste voedingsstoffen watermeloen

Wil je weten hoeveel calorieën watermeloen bevat of vind je het belangrijk om te weten hoeveel koolhydraten of vetten je binnenkrijgt? Dit zijn de voedingswaarden van 100 gram watermeloen:

  • 37 kcal
  • 0,6 gram eiwitten
  • 7,8 gram koolhydraten
  • 0,2 gram vetten
  • 1,1 gram vezels

Het is niet alleen goed om te weten hoeveel energie een watermeloen bevat, maar ook welke belangrijke vitaminen en mineralen de vrucht levert. Deze belangrijke micronutriënten vind je in 100 gram watermeloen

Eiwit in de pitten van een watermeloen

Wil je toch nog wat extra eiwitten uit je watermeloen halen? Sla dan zeker de pitten niet over. Deze bevatten namelijk veel eiwitten; ongeveer 28 gram per 100 gram. 

Om extra eiwit binnen te krijgen, kun je de pitten van de watermeloen eten. Vandaar dat meloenpitten ook te koop aangeboden worden. Deze zijn dan vaak gepeld, zodat ze makkelijker te verteren zijn.

Watermeloen gezond

Is watermeloen gezond?

De vrucht bestaat uit belangrijke voedingsstoffen. Als je kijkt naar het lage aantal calorieën en welke voedingsstoffen je er allemaal voor terugkrijgt, kun je wel stellen dat watermeloen gezond is.

Een watermeloen bevat namelijk slechts 37 kcal per 100 gram. De vrucht bestaat namelijk uit maar liefst 91% water bestaat.is. 

Vijf gezondheidsvoordelen van watermeloen

Watermeloen is niet alleen erg lekker, maar ook een gezonde keuze. Dit zijn de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen die watermeloen biedt.

watermeloen is gezond

1. Het is hydraterend

Waar komt de naam 'watermeloen' eigenlijk vandaan? Deze vrucht bestaat voor maar liefst 91% uit water. Dat maakt het een goede dorstlesser.

Zo is het in de zomer een goed idee om watermeloen te eten, zodat je op hete dagen uitdroging voorkomt.

2. Watermeloen bevat veel lycopeen

Lycopeen is een natuurlijke kleurstof die in watermeloen te vinden is. Dit stofje geeft de meloen niet alleen zijn mooie rode kleur, maar is ook goed voor je gezondheid.

Zo stimuleert het je bloedsomloop, kan het je cholesterol helpen verlagen en het risico op bepaalde soorten kanker verkleinen. Daarom is het belangrijk om regelmatig producten te eten die lycopeen bevatten, zoals watermeloen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

3. Het is een goede bron van vitamine A

Watermeloen bevat relatief veel vitamine A. Dat is een belangrijke vitamine, want deze is goed voor je immuunsysteem. Vitamine A ondersteunt ook een aantal belangrijke organen en zorgt voor gezonde ogen.

Tip

Vind je het belangrijk om een mooie, gezonde huid te hebben? Eet dan regelmatig watermeloen. Deze vrucht is rijk aan vitamine A, wat bijdraagt aan een optimale huid.

Vitamine in watermeloen

4. Je krijgt veel vitamine C binnen

Denk je aan een vitamine die je gezond en sterk houdt, dan denk je vast aan vitamine C. Deze vitamine is onmisbaar voor je lichaam en je volop aanwezig in de vrucht.

Vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam goed kan herstellen na een blessure, maar is ook een goede antioxidant. Dat betekent dat de vitamine beschadigde cellen verwijdert, waardoor ziektes en ontstekingen voorkomen kunnen worden. 

5. Watermeloen bevat veel citrulline

Een ander belangrijk stofje in watermeloen is citrulline, een aminozuur. Dit stofje is verantwoordelijk voor spieropbouw en -herstel. Je lichaam kan zelf bepaalde aminozuren aanmaken, maar niet allemaal. Helaas is je lijf niet in staat om citrulline aan te maken, daarom moet je dit uit voeding halen.

Door watermeloen te eten, voedt je je spieren dus met belangrijke bouwstenen. Citrulline stimuleert ook de aanmaak van arganine, een stofje dat belangrijk is voor je immuunsysteem.

Drie wetenschappelijke nadelen van watermeloen

Het eten van watermeloen biedt allerlei gezondheidsvoordelen, maar er kleven ook een paar nadelen aan deze vrucht. 

Watermeloen calorieën

1. Het kan spijsverteringsproblemen veroorzaken

Ondanks de lage hoeveelheid calorieën in watermeloen, bevat deze vrucht wel veel van een soort fruitsuiker genaamd fructose. Krijg je grote hoeveelheden van deze stof binnen, dan kan dat voor maag- en darmproblemen zorgen.

Zo kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, kramp of diarree. Vooral als je een erg gevoelige spijsvertering hebt, is de kans groot dat je hier last van krijgt als je veel watermeloen eet. 

2. Het kan je bloedsuikerspiegel laten stijgen

Watermeloen scoort vrij hoog op de glycemische index. Dat betekent dat de vrucht je bloedsuikerspiegel snel laat stijgen. Dit gebeurt niet wanneer je een normale portie eet, maar wel wanneer je in korte tijd heel veel watermeloen eet.

Heb je diabetes? Dan moet je hier extra goed op letten. Maar ook als je gezond bent, kan een hoge bloedsuikerspiegel voor vervelende gezondheidseffecten zorgen.

Watermeloen nadelen

3. Het kan je huid oranje maken

Je kent misschien wel het verhaal dat je huid oranje kleurt wanneer je te veel wortels eet. Je zou het misschien niet zeggen, maar hetzelfde geldt voor watermeloen.

Dat heeft alles te maken met het stofje lycopeen, dat de meloen zijn rode kleur geeft. Krijg je lange tijd te veel van dit stofje binnen, dan kan je huid een gele of oranje tint krijgen.

Wetenschappers zijn er nog niet achter hoeveel lycopeen je precies binnen moet krijgen om te verkleuren. Gelukkig kan de verkleuring ook weer verdwijnen, wanneer je even wat minder watermeloen of wortel eet. 

Tip

Wil je voorkomen dat je last krijgt van deze nadelen? Geniet dan met mate van watermeloen. Een schijf per dag is zorgt ervoor dat je profiteert van de voordelen, maar je geen zorgen hoeft te maken over de nadelen.

Watermeloenallergie: symptomen en oorzaak

Het komt niet vaak voor, maar je kunt allergisch zijn voor watermeloen. Heb je een watermeloenallergie, dan reageert je immuunsysteem overdreven op deze vrucht. De allergie kan al bij kinderen voorkomen, maar kan ook pas op latere leeftijd ontstaan.

Je herkent een allergische reactie op watermeloen aan de volgende symptomen:

  • Huiduitslag
  • Jeukende lippen, tong of keel
  • Hoesten 
  • Maagpijn of maagkramp
  • Overgeven
  • Diarree

Meestal ontstaan de klachten binnen een paar minuten nadat je watermeloen hebt gegeten. Een heel ernstige allergische reactie, waarbij je moeite kunt krijgen met ademen komt gelukkig bijna niet voor.

Wist je dat...

... je bij een watermeloenallergie ook extra gevoelig kunt zijn voor vruchten uit dezelfde familie? Dat zijn bijvoorbeeld courgette, komkommer en augurk.

watermeloen rijp

Hoe kies je de beste watermeloen in de supermarkt?

Een goede watermeloen is sappig, zoet en heeft een prachtige rode binnenkant. Helaas is er geen trucje dat je kan helpen ontdekken of de watermeloen al rijp is of lekker smaakt. 

Kies wel altijd voor een vers uitziend, glanzend exemplaar zonder beschadigingen of zachte plekken.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Er zijn nog een aantal andere trucjes waarmee je de lekkerste watermeloen uitzoekt in de supermarkt: 

  • Zoek een watermeloen uit met een symmetrische vorm.
  • Til de watermeloen op. Zware watermeloenen zijn vaak sappiger.
  • Zit er een grote vlek aan de onderkant? Dan heeft de meloen lang kunnen rijpen en is hij zoeter.
  • Klop op de watermeloen. Meloenen die een lager en holler geluid produceren, smaken vaak lekkerder.
  • Zoek een watermeloen uit met een stevige schil die niet makkelijk indeukt.
  • Des te donkerder en droger het steeltje, des te beter.

Verschillende manieren om watermeloen te eten en drinken

Het is heerlijk om gewoon een verse schijf watermeloen te eten, maar wist je dat je nog veel meer kunt doen met deze vruchten? Ze zijn op talloze manieren te eten en drinken.

watermeloen salade

Watermeloensalade

Watermeloen salade is niet alleen gezond maar ook ontzettend lekker met warm weer.

Geef je salades een frisse, zoete twist door er watermeloen aan toe te voegen. Dit gaat goed samen met komkommer, feta, munt en limoen.

Zo maak je in een handomdraai een frisse zomerse salade. Voeg er nog een beetje rode peper aan toe voor een extra kick.

Watermeloenwijn

Wist je dat je niet alleen van druiven, maar ook van watermeloen wijn kunt maken? Deze wijn smaakt heel licht en zoet. Met het juiste gereedschap kun je dit zelf maken, maar dat vereist wel wat werk en geduld. Gelukkig kun je deze bijzondere wijnsoort ook verkrijgen bij een betere slijter of grotere supermarkt.

In een pokebowl

Een poke bowl wordt vaak gemaakt met rauwe tonijn, maar je kunt ook voor een vegetarische optie gaan met watermeloen. Het gerecht wordt zo wel iets zoeter. Meloen gaat perfect samen met rijstazijn, sojasaus en sesamzaadjes.

watermeloen ijsjes

Meloenijsjes maken

Van zowel watermeloen als van galiameloen kun je ijsjes maken. Dit kan op verschillende manieren. Wij leggen de twee gezondste en eenvoudigste manieren uit.

De makkelijkste manier is om een plak watermeloen in parten te snijden en een ijsstokje door de schil te prikken. Leg de stokjeslos van elkaar gedurende vier uur in de vriezer. En voila, geniet van lekkere watermeloenijsjes

De tweede manier is vrijwel net zo gezond en lekker. Kies voor dit recept jouw favoriete meloen uit. De galiameloen en watermeloen zijn uitstekende keuzes. Pureer de meloen, voeg wat limoensap toe, giet de puree in vormpjes en leg ze in de vriezer. In de zomer is dit een heerlijk verfrissend ijsje met weinig calorieën.

watermeloensap

Watermeloensap

Watermeloen is de ideale vrucht om sap mee te maken. Je hebt niet eens een pers nodig, want je kunt blokjes watermeloen gewoon in de blender doen.

Blend tot er een egaal sap ontstaat en voeg er eventueel nog wat honing aan toe voor extra zoetheid. 

Watermeloen shotje

Wil je in één keer veel vitaminen binnenkrijgen? Maak dan een shotje van watermeloensap. Doe een paar blokjes watermeloen in de blender en voeg ook wat andere groenten en verse kruiden toe. Zoals tomaat, komkommer, basilicum of munt.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bakje met groene pesto gezond

Hoe gezond is pesto? (+ recept om het zelf gezonder te maken)

Pasta pesto is een erg populair gerecht en ook op de borrelplank zie je de Italiaanse delicatesse vaak voorbij komen. Ba...

Waarom tomaten gezond zijn

Tomaten: de gezondheidsvoordelen op een rij

De tomaat is heerlijk en ook nog eens super gezond. Wist je ook dat een bewerkte vorm van de tomaten zoals tomatensoep e...

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

Lees wat je gemist hebt

14335 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'