Tomaten: de gezondheidsvoordelen op een rij

De tomaat is heerlijk en ook nog eens super gezond. Wist je ook dat een bewerkte vorm van de tomaten zoals tomatensoep en tomatenpuree erg goed voor je is? De tomaat bevat namelijk een grote hoeveelheid gezonde voedingsstoffen die je tegen ziek en zeer kunnen beschermen.

Lees alles over de tomaat in dit artikel.

Anniek Ebbers

Geschreven door Anniek Ebbers, BSc Gezondheidspsychologie, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en Psycholoog

Tomaat is een vruchtgroente

Wat is een tomaat?

De tomaat is een vruchtgroente afkomstig van de tomatenplant. Dit is eigenlijk een meerjarige plant, maar wordt vrijwel enkel als eenjarige plant gebruikt. Je kunt alleen de vruchten eten, de rest van de plant is giftig.

In Nederland worden vaak kassen ingezet om de tomaten zo lang mogelijk te kunnen verbouwen. Ze zijn dan ook vanaf januari tot en met november volop verkrijgbaar. 

Voedingsstoffen van de tomaat

In de tomaat zitten een aantal zeer belangrijke voedingsstoffen die erg gezond voor je zijn. 100 gram tomaat bevat:

 • Caloriën: 20
 • Eiwit: 0,7 gram
 • Koolhydraat 2,9 gram
 • Vet: 0,4 gram
 • Vezels: 1,3 gram

Ook bevatten tomaten belangrijke vitamines en mineralen. In 100 gram tomaten zit:

 • Vitamine C: 15 mg
 • Kalium: 246 mg
 • Vitamine K1: 6,0 µg
 • Folaat: 15,7 µg

Plantstoffen in tomaten

Tomaten zijn verzadigd met plantstoffen die gunstig zijn voor je gezondheid. In tomaten zitten de plantenstoffen:

 • Lycopeen
 • Bètacaroteen
 • Naringenin
 • Chlorogeen zuur
Hoe roder de tomaat, des te meer lycopeen

Lycopeen

Een klein aantal rode vruchten zoals rozenbottels, rode papaja en watermeloen bevatten de antioxidant Lycopeen. In de tomaat is deze antioxidant ook sterk aanwezig. Hierbij geldt: hoe roder de tomaat, des te meer van deze stof aanwezig is.

Lycopeen is een krachtige antioxidant die in combinatie met bètacaroteen en vitamine C en E bescherming kan geven tegen prostaatkanker en tegen hart- en vaatziekten. Het kan je cellen in het lichaam beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden die vrijkomen bij uitlaatgassen en bij roken van een sigaret.

Tomatenpuree is net zo als niet meer gezond

Voedingswaarden van tomatenpuree

Tomaten geven je een goede bron van gezonde vitamine die belangrijk voor je zijn. Het maakt hierbij niet zoveel uit of je de tomaten rauw eet of dat ze bewerkt zijn. 

Sterker nog, in tomatenpuree of saus is de concentratie van de vitamines zelfs nog hoger. Na verwarming van de tomaat komt er namelijk nog meer lycopeen vrij.

Gezondheidsvoordelen van de tomaat

Mede door de aanwezige plantstoffen zitten er grote gezondheidsvoordelen aan het eten van tomaten. Tomaten dragen bij aan:

Tomaten dragen bij aan een gezond hart

1. Een gezond hart

De stof Lycopeen helpt het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen door het slechte (LDL) cholesterol te verlagen.

Bovendien zorgt deze stof voor een beschermende laag in de bloedvaten. Hierdoor wordt het risico op bloedstolling verminderd.

2. De preventie van kanker

In verschillende studies worden tomaten in verband gebracht met een verkleinde kans op diverse soorten kanker. Het hoge gehalte van het stofje Lycopeen is de mogelijke veroorzaker hiervan. Er is echter meer onderzoek nodig deze effecten te bevestigen.

Daarnaast zou bètacaroteen ook bijdragen aan een verminderd risico op borstkanker. Deze stof is ook sterk aanwezig in tomaten.

3. Een gezonde huid

De aanwezige plantstoffen in tomaten zorgen voor een gezonde huid. Lycopeen en andere stoffen beschermen je huid tegen UV-straling en verminderen daarmee de kans op verbranding door de zon.

Zijn tomaten altijd gezond?

Een rijpe tomaat met een mooie rode kleur is super gezond voor je. Maar als de tomaat nog niet rijp is kan het tomatine bevatten. Deze stof verdwijnt bij rijping van de tomaten. Bij eten van onrijpe tomaten kan je enigszins vergiftigd worden. Diarree, koorts en vermoeidheid zijn dan onder andere het gevolg.

Rodere tomaten zijn de gezondste tomaten

Hoe roder de tomaten zijn, hoe gezonder de vrucht is. Er zijn ook gele, oranje en zelfs groene tomaten te koop maar die bevatten niet de krachtige antioxidant lycopeen.

Ze bevatten natuurlijk wel allerlei andere gezonde vitamines en mineralen die ook in de rode tomaat zitten. En ze zijn gewoon erg lekker.

Tomatensap is erg gezond

Tomatensap

Tomaten bevatten ook veel sap. Dit sap bestaat voornamelijk uit water. Je krijgt door het eten van verse tomaten dus ook nog extra vocht naar binnen. Het is erg lekker en gezond om elke dag tomaten te eten of een glaasje tomatensap te drinken.

Je kan zelf tomatensap maken door een paar verse tomaten in een blender fijn te maken tot sap. Door toevoeging van peper of een scheutje tabasco maak je het sapje lekker pittig. Als de tomatensap die je zelf hebt gemaakt een beetje te dik is om zo op te drinken kun je er altijd een beetje water aan toevoegen.

Heb je even geen verse tomaten in huis? Maak dan de tomatensap van tomaten uit blik, dit smaakt net zo lekker.

Tip

Tomatensap met een scheutje tabasco schijnt je zo van je kater af te helpen!

Zelf super gezonde tomatensoep maken

Maak je eigen gezonde tomaten soep met onze tips. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

 • 800 gram tomaten
 • 1 liter groentebouillon
 • 1 rode ui
 • 2 blaadjes verse laurier
 • peper uit de molen
 • zeezout
 • een beetje citroensap
 • een scheutje olijfolie
 • verse tijm
 • verse peterselie
 • een paar blaadjes basilicum
Kook de tomaten

Bereidingswijze

Eerst moet je de tomaten ontvellen. Dit doe je door ze een voor een in heet water onder te dompelen tot ze rimpelig worden. Maak hierbij gebruik van een tang of schuimspaan want het is heet.

Haal ze er uit en dompel ze even in koud water. Nu kun je eenvoudig het velletje er af halen. Snij de tomaten in vieren.

Snipper je rode ui en haal alvast de tijm van het steeltje en hak het iets fijner. Neem een grote pan, zet die op een middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Fruit hier de rode in aan tot die heel lichtbruin ziet.

Doe nu de ontvelde tomaten erbij en voeg de twee laurierblaadjes toe. De verse tijm en wat peper en zeezout mag je er nu ook al in doen.

Doe alvast een klein scheutje groentebouillon er bij zodat de tomaten niet aanbranden en laat het ongeveer een kleine twintig minuten koken op een laag vuurtje. Eventueel mag je wat bouillon blijven toevoegen als het lijkt of de soep droog kookt.

Na twintig minuten mag je alle groentebouillon en een paar klein beetje citroensap toevoegen die je nog over hebt en warm je de soep nog even lekker door. Haal de laurierblaadjes uit de soep. Nu snij je de peterselie iets fijner en doe je die er op het laatst bij.

Neem blaadjes basilicum bij het serveren

Als je de soep in een kom doet of op een bord serveert leg je in het midden nog even een topje van de basilicum. Dit staat natuurlijk extra feestelijk en basilicum en tomaten passen nou eenmaal zo goed bij elkaar.

Eet smakelijk!

Tip

Je kan natuurlijk naar smaak nog extra groente, vermicelli, gehaktballetjes of room toevoegen.

Bericht bewaren
Beoordeel
Anniek Ebbers

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt v...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoorde­l­e­n­, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma: de 3 belangrijkste wetenschappelijke voordelen

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in Nede...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoorde­l­e­n en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

De blauwe bes: de medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen: De 6 Belangrijkste Wetenschappelijk Gezondheidsvoorde­l­e­n

Blauwe bessen zijn een gezonde en zoete fruitsoort. De blauwe bes wordt vaak een superfood genoemd om de vele gezondheid...

Toon meer (206)