Welk voedsel helpt tegen een kater?

Ons lichaam en onze hersenen zijn eigenlijk helemaal niet dol op alcohol en zien het als een soort "vergif". Het kost het lichaam dan ook veel moeite om de alcohol op te ruimen, en daar hou je een kater aan over.

Een kater na het drinken van te veel alcohol leidt meestal tot: hoofdpijn, misselijkheid, dorst (" nadorst "), transpireren en hypergevoeligheid voor bepaalde prikkels. Een kater heeft diverse oorzaken.

Voeding tegen alchol

Alcohol stimuleert de afvoer van lichaamsvocht. Hierdoor raakt het lichaam snel gedehydrateerd, wat leidt tot typische verschijnselen als hoofdpijn (door de verminderde vochtdruk in de hersenen), een droge mond en loomheid.

De overstimulering van het maagslijmvlies veroorzaakt misselijkheid en braken. Bij de afbraak van alcohol door de lever komen een aantal (giftige) bestanddelen vrij, die extra meewerken aan de gevolgen van de kater.

Om je iets beter te laten voelen, kan je deze oplossingen uitproberen:

  • Drink veel Alcohol zorgt ervoor dat je meer gaat plassen, waardoor je sneller uitgedroogd raakt. Als je misselijk bent, of veel overgeeft, kan je het beste beginnen met een paar druppels, en het steeds een beetje opvoeren zodat je het binnenhoudt. Water, koffie en thee zijn de beste opties.
  • Neem wat bouillon Vooral als je veel hebt overgegeven kan je je zouten voorraad wat aanvullen met bijvoorbeeld bouillon.
  • Eet koolhydraten Alcohol verlaagt het bloedsuikergehalte en dat kan de hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken. Door koolhydraten te eten kun je zelf je bloedsuikergehalte weer aanvullen.
  • Neem B-vitamines Fruit, groenten en zuivel zitten vol met b-vitamines en ondersteunen bij het op pijl houden van je energiegehalte.
Tip

Er is een spreekwoord dat zegt dat je voor ieder glas alcohol ongeveer 100.000 hersencellen kwijtraakt. En inderdaad... dat is een feit! Maar na een goede nachtrust kun je gelukkig vrijwel alle hersencellen laten herstellen.

Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Alicia Izeboud, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Maakt het lichaam endorfine aan als we eten?

Er zijn een aantal hormonen in ons lichaam die ons een blij en gelukkig gevoel kunnen geven. Voorbeelden hiervan zijn en...

Medisch Medisch

Welk voedsel helpt bij misselijkheid?

De onderstaande voedingsadviezen zouden kunnen bijdragen tegen misselijkheid.• Koolzuurhoudende dranken zouden kunnen he...

Diëten Diëten

Welk voedsel helpt hart- en vaatziekten te voorkomen?

Er is van bepaalde producten bekend dat het hart- en vaatziekten zou helpen voorkomen. Velen passen in het mediterrane d...

Diëten Diëten

Helpt meer water drinken bij het afvallen?

Nee, meer water drinken alleen helpt niet bij het afvallen. Een glas water tussendoor helpt je wel om genoeg vocht binne...

Medisch Medisch

Welk voedsel zorgt voor verzuring van je lichaam?

In onze Westerse maatschappij eten we veel zuurvormende voeding en te weinig basenvormende voeding om de verzuring te co...

Toon meer (347)