De 10 gezondste kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen geven je gerechten niet alleen meer smaak, maar bieden ook veel gezondheidsvoordelen

Deze zijn niet allemaal wetenschappelijk bewezen maar duizenden jaren van (voornamelijk) oosterse geneeskunde geeft wat ons betreft genoeg bewijs van de krachtmetingen van kruiden en specerijen.

In dit artikel hebben we de 10 gezondste kruiden en specerijen voor je op een rijtje gezet.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Kurkuma

1. Kurkuma

Kurkuma (geelwortel, koenjit) is een heus wondermiddel. Het zuivert je lever en is daardoor een detoxer. Ook brengt het je stofwisseling in balans. Kurkuma bevat de werkzame stof curcumine, die ontstekingsremmend werkt.

Kurkuma is een antioxidant en geeft de enzymen in je lichaam een boost om hun werk te doen, zoals het bestrijden van (chronische) ziektes en het vertragen van het verouderingsproces.

In veel gevallen kan kurkuma zijn krachten meten met synthetische ontstekingsremmende medicatie. Het kan daarmee helpen bij het voorkomen van artritis, hart- en vaatziekten en kanker.

In India, waar kurkuma een hoofdbestanddeel is van de curry's (het geeft de curry een gele kleur), komen bepaalde soorten kanker 10 keer minder voor dan in de Verenigde Staten. Het gaat dan om darm-, borst-, prostaat- en longkanker. Prostaatkanker is zelfs zeldzaam in India.

De specerij is ook zeer goed voor je hersenen. Het zou de ziekte van Alzheimer kunnen bestrijden.

Wist je dat...

...specerijen groeien in landen met een (sub)tropisch klimaat? Dit is de reden dat ze meestal worden gedroogd.

Peterselie

2. Peterselie

De gezondste variant van peterselie is de bladpeterselie, ook wel platte peterselie genoemd.

Peterselie bevat grote hoeveelheden antioxidanten en zit boordevol vitaminen (A, C), mineralen zoals kalium, foliumzuur en vezels. Deze vezels verlagen je cholesterol en voorkomen constipatie.

Peterselie is goed voor je hart en bloedvaten. Je voelt je vitaler door het eten van peterselie en beschermt jezelf tegen ziekten.

Tip

Peterselie kauwen geeft een frisse adem. Dus je kunt ook een keer op peterselie kauwen in plaats van de gebruikelijke kauwgom.

Kaneel

3. Kaneel

Kaneel is erg goed voor de darmen. Het werkt krampstillend. Kaneel stimuleert de vetverbranding. Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel en vertraagt de afbraak van koolhydraten in het lichaam.

Met name voor mensen met overgewicht, obesitas en diabetes is dit zeer gunstig. Bij patiënten zou het de bloedsuikerspiegel wel met 10-30% kunnen laten dalen.

De specerij is ook goed voor je spieren omdat het helpt bij het aanmaken van eiwitten. Daardoor heb je minder last van stijfheid in de spieren.

Kaneel is een krachtig antioxidant die ontstekingen kan remmen.

Ook bestrijdt het bacteriën die een urineweginfectie kunnen veroorzaken, en bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandbederf en tandvleesontsteking.

Wist je dat...

...kruiden vaak wat milder van smaak zijn dan specerijen? Deze zijn meestal wat scherper en pittiger van smaak.

Gember

4. Gember

Gember is, net als veel andere kruiden en specerijen uit dit rijtje, goed voor je maag; je spijsvertering en vetverbranding worden geoptimaliseerd en het werkt helend in het geval van darmkanker.

Het werkt uitstekend tegen misselijkheid, bijvoorbeeld in het geval van wagenziekte, chemotherapie of zwangerschap.

Niet alleen misselijkheid maar verschillende soorten pijn kunnen door gember bestreden worden door diens ontstekingsremmende eigenschap. Denk aan spierpijn en artrose. Gember helpt ook om virussen en schimmels tegen te gaan.

Tip

Als je kruiden en specerijen gebruikt met bijvoorbeeld een paar teentjes knoflook, hoef je veel minder snel te grijpen naar ongezonde calorierijke sauzen en veel (tafel)zout.

Thaise basilicum

5. Thaise basilicum

Er zijn veel verschillende soorten basilicum. De meest gezonde is de 'holy basil' (de heilige basilicum) ofwel Thaise basilicum, die in Zuid-Oost Azië in veel gerechten wordt gebruikt.

Dit is dus niet dezelfde soort die je in de supermarkt meestal tegenkomt; dat is de zoete basilicum.

Holy basilicum bevat veel vitaminen zoals vitamine A, C en K (kalium), en mineralen als ijzer, mangaan en magnesium.

Flavonoïden in deze basilicum vertragen het verouderingsproces door de cellen te beschermen. Thaise basilicum werkt ook goed tegen verstopping en hoofdpijn.

Thaise basilicum houdt je stresshormonen in balans waardoor het goed werkt bij stress, angsten en bijnieruitputting. Het is heilzaam bij schildklierproblemen, acné en haaruitval. Holy basilicum bestrijdt ook een overgroei aan bacteriën, gisten en schimmels.

Oregano

6. Oregano

Oregano is een sterke antioxidant en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen komen vrij iedere keer dat je lichaam voeding afbreekt en ze versnellen het verouderingsproces.

Wist je dat...

Kruiden groeien in landen met een gematigd klimaat en deze kun je vaak vers kopen.

Rozemarijn

7. Rozemarijn

Het actieve ingrediënt in rozemarijn werkt weldadig op je luchtwegen, bijvoorbeeld als je last hebt van een verstopte neus of allergie.

Het verbetert je geheugen en je humeur, werkt goed tegen migraine en is goed voor je darmflora. Het is een ontstekingsremmend kruid en ook weer zo'n natuurlijk medicijn tegen kanker.

Met name op het gebied van borstkanker zijn er met behulp van rozemarijn verbazingwekkende resultaten geboekt. Zo konden borstkankercellen met rozemarijn-extract zo gemanipuleerd worden dat de kankercellen zich niet meer konden delen.

Als je rozemarijn toevoegt aan rundvlees voordat je het gaat braden of grillen, beschermt het je tegen chemische stoffen genaamd heterocyclische amines die vrijkomen bij hoge temperaturen.

Salie

8. Salie

'Salvia' is de Latijnse naam voor salie en dit betekent: geneeskruid. Salie staat erom bekend dat het je hersenfuncties kan verbeteren.

Mensen met Alzheimer kunnen hier baat bij hebben maar als je deze ziekte niet hebt is salie natuurlijk ook goed voor onder andere het geheugen.

Salie werkt ook preventief als het gaat om ziektes. Het bevat anti-verouderingsenzymen die schade aan je cellen tegengaan.

Salie werd al in de Middeleeuwen ingezet als remedie tegen allerlei kwalen zoals nierfalen, longontsteking en menstruatieklachten.

Tip

Salie in de thee werkt verlichtend voor je keel en luchtwegen.

Tijm

9. Tijm

Tijm werd al door de oude Grieken en Romeinen gebruikt als middel tegen verschillende aandoeningen zoals gewrichtsproblemen, hoofdpijn en gezwellen.

Het kruid is bekend van de tijmsiroop en heeft inderdaad een weldadige werking op de keel.

Tijm bevat werkzame bestanddelen die het celmembraan beschermen. Celmembraan is de wand om de cel heen die de cel beschermt tegen indringers.

Zo helpt tijm je om er jonger uit te blijven zien en je energieker te voelen, zowel fysiek als mentaal. Tijm werkt antibacterieel, bloedzuiverend en is goed voor de spijsvertering.

Wilde tijm heeft een genezende werking op de geslachtsorganen van zowel mannen als vrouwen.

Tip

Verdeel de kruiden en specerijen over de dag, dus niet allemaal in de avondmaaltijd; dan heeft je lichaam de tijd om ze te verwerken.

Saffraan

10. Saffraan

Saffraan zit barstensvol vitaminen en ook mineralen zoals mangaan, ijzer, fosfor, magnesium en koper.

Het werkt kalmerend voor de zenuwen. Dit prijzige kruid wordt wel 'het nieuwe antidepressivum' genoemd.

Saffraan is lustopwekkend en stimuleert de hersenfuncties zoals het geheugen en het leervermogen. Saffraan is een anticarcinogeen; een bestrijder van kanker.

Saffraan laat het bloed soepeler stromen, werkt goed voor je gal en kalmeert de baarmoeder in geval van (menstruatie)pijn.

Tip

Bewaar de kruiden en specerijen op een koele en droge plek in een luchtdicht zakje of bakje.

Tot slot

Als je wilt profiteren van alle gezondheidsvoordelen van bovenstaande kruiden en specerijen, koop deze dan vers en biologisch.

Gedroogde kruiden en specerijen hebben ook effect maar wij adviseren toch om liefst voor versheid te gaan; de voedingsstoffen zijn dan het meest actief en dit is ook lekkerder en leuker om mee te werken.

Probeer de verschillende kruiden en specerijen uit in diverse gerechten en vind zo jouw ideale toepassingen. Als je er ééntje niet lekker vindt smaken, kijk dan of je de smaak kunt verdoezelen met andere voeding met een uitgesproken dominante smaak.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Mexicaanse kruiden, zelf een gezonde mix maken

Mexicaanse Kruiden, zelf een Gezonde Mix maken

Mexicaanse kruiden, Tex-Mex kruiden, Mexicaanse bonenkruiden, fajita kruiden, picadillo kruiden. Begint het je al te dui...

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Hoe kun je gezond eten met een klein budget? Veel mensen willen graag gezond eten, maar hebben simpelweg het geld niet ...

Chimichurri

Chimichurri: Voedingswaarde, Recept en Voordelen

Heb je al eens genoten van beef chimichurri, maar vraag jij je af hoe je deze lekkere Argentijnse saus eigenlijk maakt? ...

Is popcorn een gezond tussendoortje?

Is popcorn een gezond tussendoortje?

Popcorn is een van de meest populaire snacks ter wereld. Bij de bioscoop kan een bak popcorn niet missen. Maar ben je ge...

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Een koolhydraatarm dieet zou goed zijn wanneer je af wilt vallen, maar ook een fijn dieet voor mensen met diabetes of ha...

Toon meer (92)