Is kauwgom ongezond? De voor- en nadelen van kauwgom kauwen

Sommige mensen kunnen niet zonder kauwgom. Vooral tieners zijn er gek op. Voor een verfrissend gevoel in de mond en om lekker te kauwen of bellen te blazen. 

Kauwgom valt onder snoepgoed en er bestaan veel soorten en maten van. Van bubblegum en kauwgomballen tot tandverzorgende exemplaren en nicotine-kauwgom. 

Wist je dat...

...in sommige Arabische landen kauwgom als alternatief voor klein wisselgeld wordt gebruikt? Dat zegt wel iets over de vraag ernaar.

Maar is kauwgom eigenlijk wel zo gezond? Hiernaar is al veel onderzoek gedaan. De uitkomsten zijn helaas niet unaniem. Toch proberen wij in dit artikel een zo compleet mogelijk beeld te geven over de effecten van kauwgom op verschillende functies van het lichaam, bijvoorbeeld op je gebit, hersenen en spijsvertering.

Zo kom je erachter of kauwgom ongezond is of dat je lekker mag blijven kauwen!

Ingrediënten kauwgom

Ingrediënten kauwgom

Kauwgom wordt gemaakt van gom. Gom is een bepaald sap afkomstig uit bomen. Er bestaan wel 20 soorten bomen waarvan het gom geschikt is voor het maken van kauwgom. 

Vervolgens worden aan het product smaak- en zoetstoffen toegevoegd, zoals xylitol. Hier gaan we later in het artikel dieper op in.

Soms bevat kauwgom ook lanoline; een was-achtig product afkomstig uit schapenwol. Op kauwgom kauw je alleen; het is niet de bedoeling dat je kauwgom inslikt.

Wist je dat...

...de Oude Grieken al een soort kauwgom hadden? Dit werd gemaakt van hars van bepaalde bomen.

Kauwgom ongezond voor je gebit?

Kauwgom ongezond voor je gebit?

Of kauwgom kauwen goed is voor je tanden, daar zijn de meningen over verdeeld. Suikerhoudende kauwgom is uiteraard niet goed voor je tanden.

Kauwgom bevat vaak zure smaakstoffen en conserveringsmiddelen en kan daarmee dus ook het tandglazuur juist aantasten.

Je kunt met suikervrije kauwgom na het eten wel etensresten verwijderen met het kauwen, en het stimuleert bovendien de speekselproductie wat goed is voor het herstel van het tandglazuur.

Wanneer je 10 minuten op een stukje suikervrije kauwgom kauwt, neemt dit stukje zo'n 100 miljoen bacteriën op uit je mond. Helaas zijn dit zowel de slechte als ook de goede bacteriën. Die laatste wil je eigenlijk niet kwijt.

100 miljoen bacteriën lijken overigens veel maar in totaal leven er zo'n 20 miljard (goede en slechte) bacteriën in je mond.

Let op: Heb je nog oude amalgaam (kwik)vullingen dan kunnen deze extra gaan lekken door overmatig (kauwgom) kauwen!

Kauwgom ongezond voor je hersenen?

Door de aanmaak van het hormoon insuline werkt je geheugen tijdelijk beter; je bent scherper van geest. Naast de insuline-piek volgt uiteraard ook weer een insuline-dip (zie verderop in dit artikel), wat weer kan zorgen voor een vermoeid gevoel.

Wist je dat...

...op scholen tegenwoordig soms het kauwen van kauwgom wordt toegestaan tijdens examens, omdat het je geheugen tijdelijk verbeterd.

Kauwgom ongezond voor je kaken?

Ja. Het kauwen van kauwgom kan je kauwspieren uit balans brengen, vooral wanneer je voornamelijk met één kant van je kaken kauwt. De spieren kunnen overbelast raken. 

Temporomandibulaire Dysfunctie is een verzameling van stoornissen van het kaakgewricht en kan veroorzaakt worden door overmatig kauwgom gebruik. Je kunt dan naast pijn in je kaak ook last krijgen van hoofdpijn, oorpijn en oorsuizen.

Kauwgom ongezond voor je maag?

Ja. Je kunt van veel kauwgom eten een opgeblazen gevoel krijgen, doordat je veel lucht inslikt tijdens het kauwen. Het is daarmee niet goed voor de spijsvertering. Je lichaam denkt dat je voedsel binnen gaat krijgen en kan overtollig veel maagzuur gaan produceren. 

Je houdt je lichaam dus voor de gek en het kan daardoor ontregeld raken op het moment dat je wél gaat eten. Dit kan zelfs leiden tot het prikkelbare darm syndroom.

Afvallen en bloedsuikerspiegel met kauwgom

Afvallen en bloedsuikerspiegel

Veel mensen eten kauwgom om eetbuien en snaaien tegen te gaan. Misschien vermindert kauwgom in eerste instantie wel het hongergevoel maar uiteindelijk eet je er vaak toch slechter door.

De mintsmaak van kauwgom beïnvloedt je smaakpapillen en geeft groenten en fruit snel een bittere smaak. Net als wanneer je veel zout eet, je over het algemeen groenten smakeloos vindt.

Zoetstoffen in kauwgom stimuleren bovendien de eetlust en de hunkering naar snelle suikers / snelle koolhydraten. Ze werken eigenlijk op dezelfde manier als gewone suikers behalve dat je de suikers niet binnenkrijgt.

De alvleesklier krijgt een seintje om insuline aan te maken omdat het lichaam denkt dat het met suiker te maken heeft.

Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt en onder controle houdt. Maar het lichaam treft geen suiker aan in het bloed. Je bloedsuikerspiegel daalt vervolgens weer.

Wanneer dit regelmatig gebeurt krijg je dus last van schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Het maakt je moe, somber en put je alvleesklier uit.

Wist je dat...

...je lichaam uiteindelijk ook vet gaat opslaan? Dit komt onder andere door zoetstoffen als aspartaam.

Kunstmatige zoetstoffen in kauwgom ongezond?

In kauwgom kunnen diverse kunstmatige zoetstoffen te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Xylitol
  • Aspartaam
  • Acesulfaam-k
  • Sorbitol
  • Sucralose
  • Mannitol
  • Maltitolstroop
  • Lactitol
  • Cyclaamzuur
  • Isomalt

In veel gevallen zijn kunstmatige (synthetische) zoetstoffen nog bijna slechter dan suiker. Dat is allang bewezen als het gaat om bijvoorbeeld light frisdranken. 

Aspartaam is waarschijnlijk wel de meest giftige stof voor je lichaam en kan talloze klachten veroorzaken. Aspartaam kan het zenuwstelsel aantasten.

Overmatig gebruik van aspartaam kan onder andere schildklieraandoeningen en geboorteafwijkingen veroorzaken en zou kankerverwekkend zijn. Het wordt in je lichaam omgezet naar een gifstof die je lever en nieren niet kunnen verwerken.

Aspartaam zou bijdragen aan het ontstaan van Parkinson, Alzheimer en Multiple sclerose (MS). Ook xylitol is, met name bij regelmatig gebruik, slecht voor je gezondheid. Het kan je misselijk maken en nierstenen veroorzaken. 

Light producten zijn slecht voor je maag. Bij overmatige consumptie hebben zoetstoffen een laxerend effect (dit staat vaak ook op de verpakking). Veel kunstmatige zoetstoffen kunnen bijdragen aan onvruchtbaarheid, vergrote nieren, bloedarmoede en een verhoogd cholesterol.

Natuurlijke zoetstoffen in kauwgom ongezond?

Stevia, tagatesse en sukrin zijn 'natuurlijke' zoetstoffen. Althans; de basis is misschien natuurlijk, maar in wezen worden deze stoffen alsnog verder bewerkt. 

Ze zijn wellicht iets beter dan kunstmatige zoetstoffen maar hebben nog steeds hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel. 

Natuurlijk betekent dus niet gelijk dat het altijd beter is. Suiker is immers ook een natuurlijk product maar in grote hoeveelheden nog altijd giftig voor het lichaam!

Bestanddelen van kauwgom ongezond

Overige bestanddelen van kauwgom ongezond

Ook gom in kauwgom is niet zo natuurlijk als doet vermoeden. In de praktijk is het vaak een mix van hars, vulstoffen, en weekmakers en elastomeren (een rubberachtige stof) voor de elasticiteit. 

Het bevat regelmatig paraffine, lijm en talk; alledrie giftige, kankerverwekkende stoffen. BHT (butylhydroxytolueen) is een conserveringsmiddel in veel soorten kauwgom dat in sommige landen al verboden is, maar nog niet in de EU.

Bij overmatig gebruik kan deze stof schade toebrengen aan je organen, veroorzaakt het hyperactiviteit en zou het, net als bepaalde zoetstoffen, kankerverwekkend zijn. 

Titaandioxide en calcium caseïnepepton (calcium fosfaat) zijn witmakingsmiddelen of vormgevers in tandverzorgende kauwgom. 

De lange termijn effecten hiervan zijn nog onbekend maar onderzoek heeft het vermoeden gegeven dat deze stoffen zouden kunnen bijdragen aan astma en auto-immuunziekten zoals de darmaandoening de ziekte van Crohn.

Er bestaat ook kauwgom zonder suikers of zoetstoffen, zoveel mogelijk op basis van natuurlijke ingrediënten zoals pepermuntolie en eucalyptusolie. Echter neemt deze kauwgom niet de nadelen weg voor je kaken en maag.

Tip

Heb je zin in kauwgom? Ga dan in plaats daarvan je tanden poetsen, gebruik wat pepermuntolie of kauw op wat blaadjes munt of een zoethoutstokje. Oilpulling houdt je mond eveneens schoon en fris.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Visolie: gezonde omega-3 vetzuren

Visolie: gezonde omega-3 vetzuren

Visolie zit boordevol gezonde omega-3 vetzuren. Wat deze vetzuren allemaal voor je gezondheid kunnen betekenen laten we ...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Je wilt gezonder eten, afvallen, aankomen of op gewicht blijven. Een voedingsschema geeft je meer houvast bij het behale...

Concentratieproblemen: 13 tips voor een betere concentratie

Concentratieprobl­e­m­e­n­: 13 tips voor een betere concentratie

Heb je last van concentratieproblemen? Kun je moeilijk of te kort concentreren op taken die aandacht en focus van je vra...

Toon meer (339)
Volg ons