Is kauwgom gezond? De voor- en nadelen van kauwgom kauwen

Sommige mensen kunnen niet zonder kauwgom. Vooral tieners zijn er gek op. Voor een verfrissend gevoel in je mond en om lekker te kauwen of bellen te blazen. 

Kauwgom valt inde categorie snoepgoed en er bestaan vele soorten en maten. Van bubblegum en kauwgomballen tot tandverzorgende exemplaren en nicotine-kauwgom. 

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Wist je dat...

...in sommige Arabische landen kauwgom als alternatief voor klein wisselgeld wordt gebruikt? Dat zegt wel iets over de vraag ernaar.

Maar is kauwgom eigenlijk wel zo gezond? Hier is al veel onderzoek naar gedaan. Onderzoekers zijn het helaas niet vaak eens over het antwoord. 

Toch proberen wij in dit artikel een zo compleet mogelijk beeld te geven over de effecten van kauwgom op verschillende functies van je lichaam, bijvoorbeeld op je gebit, hersenen en spijsvertering.

Zo kom je erachter of kauwgom ongezond is of dat je lekker mag blijven kauwen!

Ingrediënten kauwgom

Ingrediënten van kauwgom

Kauwgom wordt gemaakt van gom. Gom is een sap afkomstig uit bomen. Er bestaan wel 20 soorten bomen waarvan het gom geschikt is om kauwgom van te maken

De meest bekende boom is de Sappodillaboom. Het sap van deze boom heeft de naam 'chicle'.

Misschien heb je wel eens gehoord van 'Chiclets', dat is een pepermuntkauwgom. De naam komt dus van het sap van de boom.

Wist je dat...

...je op kauwgom alleen kauwt? Het is niet de bedoeling dat je het inslikt. Ondanks dat is het een fabel dat er een kauwgomboom in je buik zou kunnen groeien als je het toch doorslikt.

Uit welke ingrediënten kauwgom nog meer bestaat verschilt per merk. In de meeste gevallen bevat het naast een gombasis ook zoetstoffen, suikers, smaakstoffen (zoals xylitol), stabilisatoren, aroma's en glansmiddel. Soms bevat kauwgom ook lanoline; een was-achtig product afkomstig uit schapenwol.

Wist je dat...

...de Oude Grieken al een soort kauwgom hadden? Dit werd gemaakt van hars van bepaalde bomen.

Kauwgom ongezond voor je gebit?

Is kauwgom ongezond voor je gebit?

Of kauwgom kauwen goed is voor je tanden, daar zijn de meningen over verdeeld. Suikerhoudende kauwgom is uiteraard niet goed voor je tanden.

Kauwgom bevat vaak zure smaakstoffen en conserveringsmiddelen en kan daarmee het tandglazuur aantasten.

Het kauwen van kauwgom heeft ook voordelen. Zo kun je na het eten een kauwgompje nemen om etensresten te verwijderen. Daarnaast stimuleert het kauwen de speekselproductie, wat goed is voor het herstel van je tandglazuur.

Wanneer je 10 minuten op een stukje suikervrije kauwgom kauwt, neemt dit stukje zo'n 100 miljoen bacteriën op uit je mond. Helaas zijn dit zowel de slechte als ook de goede bacteriën. Die laatste wil je eigenlijk niet kwijt.

100 miljoen bacteriën lijken overigens veel maar in totaal leven er zo'n 20 miljard (goede en slechte) bacteriën in je mond.

Is kauwgom ongezond voor je hersenen?

Veel kauwgoms bevatten suikers. Wanneer je suikerrijke producten nuttigt, gaat je lichaam het hormoon insuline aanmaken. Door de aanmaak van dit hormoon werkt je geheugen tijdelijk beter; je bent scherper van geest. 

Dat klinkt idealer dan het is, na de insulinepiek volgt namelijk een insulinedip (zie verderop in dit artikel), wat weer kan zorgen voor een vermoeid gevoel.

Wist je dat...

...kauwgom kauwen op scholen soms tijdelijk wordt toegestaan tijdens de examenperiode, omdat het het geheugen tijdelijk verbetert.

Is kauwgom ongezond voor je kaken?

Ja. Het kauwen van kauwgom kan je kauwspieren uit balans brengen, vooral wanneer je voornamelijk met één kant van je kaken kauwt. Je kaakspieren kunnen overbelast raken. 

Temporomandibulaire Dysfunctie is een verzameling van stoornissen van het kaakgewricht en kan veroorzaakt worden door overmatig kauwgom gebruik. Je kunt dan naast pijn in je kaak ook last krijgen van hoofdpijn, oorpijn en oorsuizen.

Is kauwgom ongezond voor je maag?

Ja. Je kunt van veel kauwgom een opgeblazen gevoel krijgen, doordat je veel lucht inslikt tijdens het kauwen. Het is daarom niet goed voor je spijsvertering. Door de kauwbewegingen denkt je lichaam dat je voedsel binnenkrijgt en kan het overtollig maagzuur gaan produceren. 

Je houdt je lijf dus voor de gek en hierdoor kan het ontregeld raken op het moment dat je wél gaat eten. Dit kan zelfs leiden tot het prikkelbare darm syndroom.

Afvallen en bloedsuikerspiegel met kauwgom

Afvallen en je bloedsuikerspiegel

Veel mensen eten kauwgom om eetbuien en snaaien tegen te gaan. Misschien vermindert kauwgom in eerste instantie wel het hongergevoel, maar het heeft ook nadelen. 

De mintsmaak van kauwgom beïnvloedt je smaakpapillen en geeft groenten en fruit snel een bittere smaak.

Zoetstoffen in kauwgom stimuleren bovendien je eetlust en de hunkering naar snelle suikers / snelle koolhydraten. Ze werken eigenlijk op dezelfde manier als gewone suikers.

Je alvleesklier krijgt een seintje om insuline aan te maken omdat het lichaam denkt dat het met suiker te maken heeft. Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt en onder controle houdt.

Maar doordat je zoetstoffen binnenkrijgt zit er helemaal geen suiker in je bloed. Je bloedsuikerspiegel daalt vervolgens weer.

Wanneer dit regelmatig gebeurt krijg je dus last van schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Het maakt je moe, somber en put je alvleesklier uit.

Wist je dat...

...je lichaam uiteindelijk ook vet gaat opslaan? Dit komt onder andere door zoetstoffen als aspartaam.

Zijn kunstmatige zoetstoffen in kauwgom ongezond?

In kauwgom kunnen diverse kunstmatige zoetstoffen te vinden zijn, zoals:

  • Xylitol
  • Aspartaam
  • Acesulfaam-k
  • Sorbitol
  • Sucralose
  • Mannitol
  • Maltitolstroop
  • Lactitol
  • Cyclaamzuur
  • Isomalt

In veel gevallen zijn kunstmatige (synthetische) zoetstoffen slechter voor je dan suiker. Je vindt kunstmatige zoetstoffen bijvoorbeeld in light frisdranken. 

Light producten zijn slecht voor je maag. Bij overmatige consumptie hebben zoetstoffen een laxerend effect (dit staat vaak ook op de verpakking). Veel kunstmatige zoetstoffen kunnen bijdragen aan onvruchtbaarheid, vergrote nieren, bloedarmoede en een verhoogd cholesterol.

Aspartaam is een bekend voorbeeld van een schadelijke zoetstof. Deze stof kan talloze klachten veroorzaken, zo kan het je zenuwstelsel aantasten.

Overmatig gebruik van aspartaam kan onder andere schildklieraandoeningen en geboorteafwijkingen veroorzaken. Daarnaast zou het kankerverwekkend zijn.

Aspartaam wordt in je lichaam omgezet in een gifstof die je lever en nieren niet kunnen verwerken. De zoetstof zou bijdragen aan het ontstaan van Parkinson, Alzheimer en Multiple sclerose (MS).

Ook xylitol is slecht voor je gezondheid, met name bij regelmatig gebruik. Het kan je misselijk maken en nierstenen veroorzaken. 

Natuurlijke zoetstoffen in kauwgom ongezond?

Stevia, tagatesse en sukrin zijn 'natuurlijke' zoetstoffen. Althans; de basis is misschien natuurlijk, maar technisch gezien worden deze stoffen alsnog verder bewerkt. 

Ze zijn wellicht iets beter dan kunstmatige zoetstoffen, maar hebben nog steeds hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel. 

Tip

Wanneer een product natuurlijk is, betekent dit niet direct dat het beter of gezonder is. Suiker is immers ook een natuurlijk product maar in grote hoeveelheden nog altijd giftig voor je lichaam!

Bestanddelen van kauwgom ongezond

Overige bestanddelen van kauwgom 

Ook gom in kauwgom is niet zo natuurlijk als doet vermoeden. In de praktijk is het vaak een mix van hars, vulstoffen, weekmakers en elastomeren (een rubberachtige stof) voor de elasticiteit. 

De meest gom bestaat tegenwoordig uit synthetische bestandsdelen.

Gom bevat regelmatig paraffine, lijm en talk; alledrie giftige kankerverwekkende stoffen. BHT (butylhydroxytolueen) is een conserveringsmiddel in veel soorten kauwgom dat in sommige landen al verboden is, maar nog niet in de EU.

Bij overmatig gebruik kan deze stof schade toebrengen aan je organen, veroorzaakt het hyperactiviteit en zou het, net als bepaalde zoetstoffen, kankerverwekkend zijn. 

Titaandioxide en calcium caseïnepepton (calcium fosfaat) zijn stofjes die bijdragen aan witte tanden, zoals op verpakkingen van tandverzorgende kauwgom wordt beweerd.

De lange termijn effecten hiervan zijn nog onbekend, maar onderzoek lijkt aan te tonen dat deze stoffen kunnen bijdragen aan astma en auto-immuunziekten, zoals de darmaandoening de ziekte van Crohn.

Veel kauwgoms bevatten ongezonde stoffen. Gelukkig bestaat er ook kauwgom zonder suikers of zoetstoffen. Deze variant is gemaakt van (zoveel mogelijk) natuurlijke ingrediënten zoals pepermuntolie en eucalyptusolie. Echter neemt deze kauwgom niet de nadelen voor je kaken en maag weg.

Tip

Heb je zin in kauwgom? Ga dan in plaats daarvan je tanden poetsen, gebruik wat pepermuntolie of kauw op wat blaadjes munt of een zoethoutstokje. Oilpulling houdt je mond eveneens schoon en fris.

Bericht bewaren
Beoordeel
Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Alles over vezels

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Je leert van jongs af aan dat vezels goed zijn voor je buik. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advies om een ext...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Je wilt gezonder eten, afvallen, aankomen of op gewicht blijven. Een voedingsschema geeft je meer houvast bij het behale...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieë­n­, voedselovergevoel­i­g­h­e­d­e­n en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen lijkt soms enkel een kwestie van diëten, maar vaak is het resultaat van streng diëten slechts tijdelijk. Op een...

4 gezonde alternatieven voor de pannenkoek

Pannenkoeken: 4 Gezonde Pannenkoek Recept Alternatieven

De pannenkoek is een typisch Nederlandse lekkernij. We eten het gerecht als ontbijt, lunch, diner of als nagerecht. Toch...

Toon meer (474)