Aspartaam
Aspartaam (E951) is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 maal zo zoet is als suiker. Het bevat weinig calorieën en levert vrijwel geen energie op voor het lichaam.
Aspartaam is per toeval ontdekt in 1965. James Schlatter, een chemicus, was een medicijn tegen maagzweren aan het ontwikkelen, toen een stuk papier op de grond viel.
Om het op te kunnen rapen likte hij aan zijn vinger, die enorm zoet proefde. Het bleek dat zijn vinger vervuild was met de door hem gesynthetiseerde stof aspartaam.
De stof werkte weliswaar niet zoals bedoeld was voor zijn medicijn, maar het leidde wel tot een groot commercieel succes voor de firma.
Om een zelfde zoetkracht te bereiken als met suiker, was zo weinig nodig, dat de kosten voor het zoeten met aspartaam stukken lager waren dan de kosten voor het verbruik van suiker. En tja, waar geld verdiend kan worden?
Niet geheel zonder risico?
Sinds de invoering van aspartaam zijn er verschillende onderzoeken geweest die kritische kanttekeningen plaatsen bij het gebruik van aspartaam.
Het gebruik van aspartaam wordt genoemd in relatie tot het krijgen van o.a. een verhoogde bloeddruk, chronische vermoeidheid, insomnia, hersentumoren, spierkrampen, misselijkheid, allergische reacties, oogziekten, MS en Alzheimer.
Ook bevordert het gebruik van aspartaam het hongergevoel, niet echt handig als je af wil vallen?
Het lijkt erop dat je niet direct ziek wordt van het gebruik ervan, maar dat langdurig gebruik wel tot allerlei (vage) klachten kan leiden die niet altijd te herleiden zijn naar het gebruik van aspartaam?
Er zit een hele grote geldlobby achter het gebruik van aspartaam.
Er worden onderzoeken uitgevoerd om de (on)veiligheid aan te tonen, maar ook hier is er spraken van veel twijfel rondom de zuiverheid van deze onderzoeken en zijn er sterke aanwijzingen dat er ?gerotzooid? is met de resultaten.