Light producten, denk er niet te licht over!

Light producten, denk er niet te licht over!

Denk niet te licht over light producten.

Waarom?

Stel, je wilt afvallen, maar hebt toch wel heel veel zin in een lekker drankje.

Als je voor het frisdrank schap in de supermarkt staat, kijken de etiketten je veelbelovend aan.

Maar omdat je af wil vallen, kies je voor de ?light? variant. Want die bevat minder calorieën en suikers. En zal dus gezonder zijn? Toch?

De naam ?light? wekt de indruk dat het hier om een gezond product zou gaan.

Deze producten lijken je te beloven dat je er zelf ook ?lighter?, lichter, van wordt.

Maar kunnen we wel zo blindelings op deze informatie vertrouwen? Wat zijn light producten?

Helpt het ons bij het afvallen en is de keuze voor ?light? wel daadwerkelijk zo goed voor onze gezondheid?

In dit artikel zullen deze vragen voor je beantwoord worden!

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat betekent ?light? producten?

Light producten zijn alle voedingsmiddelen die minstens 1/3de minder calorieën, vetten, of suiker bevatten in vergelijking tot het standaardproduct.

Voedingsmiddelen zijn samengesteld uit  drie soorten voedingsstoffen: eiwit, vet en koolhydraat. Om energie in het lichaam te kunnen leveren worden deze stoffen omgezet in calorieën. Vet levert de meeste calorieën, iets meer dan het dubbele van eiwit en koolhydraat.

Bij light producten wordt, in een laboratorium, bijvoorbeeld het vet gereduceerd. Hierdoor daalt de calorische waarde. In veel gevallen betekent dit echter wel dat er meer suiker aan het product wordt toegevoegd. Dat is dus al minder gezond dan het lijkt.

Bij zoete light producten worden de suikers vervangen door een zoetstof. Ook hierdoor dalen het aantal calorieën dat het product bevat. Het lijkt dat de zoetstof een gezonde vervanger is van de suiker, maar niet is minder maar?

Waar de meeste mensen niet bij stilstaan is dat, door al dit ?gesleutel?  door de voedingsmiddelenindustrie, de natuurlijke samenstelling tussen de voedingsstoffen verstoord raakt. Dit is niet goed voor de vertering en de stofwisseling in ons lichaam.

Ons lichaam is geëvolueerd om de stoffen in hun natuurlijke vorm te kunnen inzetten voor energiegebruik. Door alle ingrepen wordt het voor ons lichaam ?ingewikkelder? om producten juist af te breken en optimaal te gebruiken.

Wat op het eerste oog een goede en verantwoorde keuze leek, blijkt dit dus niet te zijn?

De meeste light producten bevatten de stof aspartaam, een stof die helemaal niet zo goed is voor je gezondheid. Door de toevoeging van aspartaam bevat een product minder suikers (en calorieën), wat gezond lijkt.

Aspartaam

Aspartaam (E951) is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 maal zo zoet is als suiker. Het bevat weinig calorieën en levert vrijwel geen energie op voor het lichaam.

Aspartaam is per toeval ontdekt in 1965. James Schlatter, een chemicus, was een medicijn tegen maagzweren aan het ontwikkelen, toen een stuk papier op de grond viel.

Om het op te kunnen rapen likte hij aan zijn vinger, die enorm zoet proefde. Het bleek dat zijn vinger vervuild was met de door hem gesynthetiseerde stof aspartaam.

De stof werkte weliswaar niet zoals bedoeld was voor zijn medicijn, maar het leidde wel tot een groot commercieel succes voor de firma.

Om een zelfde zoetkracht te bereiken als met suiker, was zo weinig nodig, dat de kosten voor het zoeten met aspartaam stukken lager waren dan de kosten voor het verbruik van suiker. En tja, waar geld verdiend kan worden?

Niet geheel zonder risico?

Sinds de invoering van aspartaam zijn er verschillende onderzoeken geweest die kritische kanttekeningen plaatsen bij het gebruik van aspartaam.

Het gebruik van aspartaam wordt genoemd in relatie tot het krijgen van o.a. een verhoogde bloeddruk, chronische vermoeidheid, insomnia, hersentumoren, spierkrampen, misselijkheid, allergische reacties, oogziekten, MS en Alzheimer.

Ook bevordert het gebruik van aspartaam het hongergevoel, niet echt handig als je af wil vallen?

Het lijkt erop dat je niet direct ziek wordt van het gebruik ervan, maar dat langdurig gebruik wel tot allerlei (vage) klachten kan leiden die niet altijd te herleiden zijn naar het gebruik van aspartaam?

Er zit een hele grote geldlobby achter het gebruik van aspartaam.

Er worden onderzoeken uitgevoerd om de (on)veiligheid aan te tonen, maar ook hier is er spraken van veel twijfel rondom de zuiverheid van deze onderzoeken en zijn er sterke aanwijzingen dat er ?gerotzooid? is met de resultaten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Andere soorten Light producten

Om gezond af te vallen doe je er dus verstandig aan de light producten links te laten liggen. Wees kritisch naar de producten die je koopt, lees de etiketten goed. Wat is er verwijderd en wat is er toegevoegd?

Er zijn meer dan 6000 (!) artikelen op de markt die aspartaam en aanverwante stoffen bevatten. Naast frisdranken, koekjes en snoep kun je het ook aantreffen in medicijnen en babyvoeding.

Hierboven hebben we de bekendste zoetstof, aspartaam, uitgelicht. Probeer echter ook zoveel mogelijk de overige kunstmatige zoetstoffen te vermijden. Let bij het lezen van de etiketten dus op de volgende namen:

aspartaam (ook wel E951 genoemd), acesulfaam-K,  cyclamaat, saccharine en sucralose en advantaam.

Tot slot...

Een van de grote misverstanden rondom afvallen is de angst om veel calorieën binnen te krijgen. Met als gevolg dat je misschien calorieën gaan tellen en dus de keuze maakt voor bijvoorbeeld een light product.

Maar recente studies hebben al lang aangetoond dat het tellen van calorieën achterhaald is. Het gaat erom WAT je eet. We hebben nu eenmaal vetten, koolhydraten en eiwitten nodig om gezond te blijven.

Gezonde voeding bestaat op eerste plaats uit voedingsmiddelen zoals ze in de tuin of op het veld groeien. Producten die je lichaam herkent als voeding en die het kan gebruiken om in haar energie te voorzien.

Dus eet zoals de natuur het bedoeld heeft. Veel verse (liefst biologische) groenten en fruit, noten, zaden, rijst, volkorenpasta (met mate), vis en (biologisch) vlees. Als je zuivelproducten eet (liefst met mate), kies dan voor de volle, biologische variant.

En die light producten? Laat ze dus maar lekker links liggen!

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Stevia

Is stevia de ideale suikervervanger?

Stevia is al eeuwen populair in Zuid-Amerika. Tegenwoordig zie je het ook hier in Nederland steeds vaker op de ingrediën...

Ontstoken teen of vinger?

Eerste hulp bij een ontstoken teen of vinger

Heb jij weleens last van een ontstoken teen of vinger? Een klein wondje of kloofje op je teen of vinger kan al vreselijk...

E-nummers, Top 10 Omstreden e-nummers

Eerlijk over E-nummers, dit wil je weten!

“Ik gebruik geen pakjes en zakjes hoor. Want al die E-nummers zijn zó slecht voor je.” Komt deze gedachte jou bekend voo...

Aspartaam

Aspartaam: tweehonderd keer zo zoet is als suiker, maar is het ook gezond?

Aspartaam is een zoetstof dat onder andere gebruikt wordt in light frisdranken. Het lijkt een aantrekkelijk middel als j...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

zoetstoffen

De waarheid over zoetstoffen, zijn ze veilig te gebruiken of toch niet?

Drink je weleens cola zero of een andere light-frisdrank? Tegenwoordig heeft bijna elk product in de supermarkt wel een ...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'