Zijn zoetstoffen kankerverwekkend?

Zoetstoffen die in light-producten worden gebruikt om suiker te vervangen, zijn mogelijk niet veilig. Nieuw Frans onderzoek vindt een verband tussen zoetstoffen en kanker. Maar hard bewijs is het nog niet.  

zoetstoffen veilig

Hoe veilig zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen worden al jaren gebruikt om suiker te vervangen. Van suiker is inmiddels duidelijk aangetoond dat het niet goed is voor de gezondheid.

Zoetstoffen worden als veilig alternatief beschouwd en komen daarom in veel (light-)producten voor, van frisdranken tot yoghurt. Toch is de veiligheid van zoetstoffen een onderwerp van discussie.

Wist je dat...

...uit onderzoek blijkt dat je met 5 liter cola light, nog binnen de veilige grens zit? 

Groot Frans onderzoek

Franse onderzoekers wilden kijken of er een verband is tussen het gebruik van zoetstoffen en het ontstaan van kanker. Hiervoor gebruikten ze gegevens uit de NutriNet-Santé studie. In deze langlopende studie worden ruim 100.000 mensen sinds 2009 gevolgd. Zij vullen ieder half jaar eetdagboeken in en vragenlijsten over hun gezondheid.

De onderzoekers verzamelden gegevens over het gebruik van zoetstoffen als aspartaam (E951), acesulfaam-K (E950) en sucralose (E955). Deze gegevens legden ze naast medische gegevens over nieuw gestelde kankerdiagnoses.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
zoetstoffen kanker

Meer zoetstoffen, vaker kanker

Uit de analyse bleek dat bij mensen die meer zoetstoffen gebruikten, vaker de diagnose kanker werd gesteld dan bij mensen die geen zoetstoffen gebruiken. Vooral het gebruik van aspartaam (15 procent hoger risico) en acesulfaam-K (13 procent hoger risico) lijkt het risico op het ontstaan van kanker te vergroten.

Voor het gebruik van aspartaam zagen de onderzoekers specifiek een relatie met het optreden van borstkanker en obesitas-gerelateerde kankers (darm-, maag-, lever-, mond-, keel-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, eierstok-, baarmoederslijmvlies- en prostaatkanker).

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...de zoetkracht van de zoetstof aspartaam 200 keer sterker is dan van suiker. 

Geen hard bewijs

Dat dit verband is gevonden in dit onderzoek is nog geen hard bewijs dat zoetstoffen echt kanker veroorzaken. Sowieso kunnen in een dergelijk, observationeel onderzoek alleen verbanden worden gezien, maar kunnen geen conclusies worden getrokken over wat oorzaak of gevolg is.

Ook blijft het lastig om specifiek de relatie tussen zoetstoffen en kanker vast te stellen, omdat er zoveel andere factoren meespelen. Hoewel de onderzoekers daar in hun analyse wel rekening mee hebben gehouden, kan het toch niet volledig worden uitgesloten dat er andere factoren ook een rol spelen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Zowel toegevoegde suikers als zoetstoffen, heb je niet noodzakelijk nodig voor een gezond voedingspatroon. Geniet af en toe van iets lekkers, maar probeer niet te veel binnen te krijgen. 

Mogelijk niet veilig

De belangrijkste conclusie van dit onderzoek is volgens de auteurs dat zoetstoffen mogelijk geen veilig alternatief zijn voor suiker. Er zijn meerdere onderzoeken nodig zijn om deze relatie, en de onderliggende mechanismes, te onderzoeken.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Light producten, denk er niet te licht over!

Light producten, denk er niet te licht over!

Denk niet te licht over light producten. Waarom? Stel, je wilt afvallen, maar hebt toch wel heel veel zin in een lekker ...

Is kauwgom ongezond? De voor- en nadelen van kauwgom kauwen

6 Redenen om te stoppen met kauwgom kauwen

Ga jij je huis niet uit zonder je vertrouwde pakje gum in je broekzak? Dan ben je niet de enige. Het geeft je immers een...

E-nummers, Top 10 Omstreden e-nummers

Eerlijk over E-nummers, dit wil je weten!

“Ik gebruik geen pakjes en zakjes hoor. Want al die E-nummers zijn zó slecht voor je.” Komt deze gedachte jou bekend voo...

Crème fraîche vervangen? Dit zijn de 5 beste alternatieven

Crème fraîche vervangen? Dit zijn 5 gezondere alternatieven

Crème fraîche is een Franse zure room. Het is een populaire smaakmaker in verschillende recepten. Jammer genoeg staat c...

Aspartaam

Aspartaam: tweehonderd keer zo zoet is als suiker, maar is het ook gezond?

Aspartaam is een zoetstof dat onder andere gebruikt wordt in light frisdranken. Het lijkt een aantrekkelijk middel als j...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

zoetstoffen

De waarheid over zoetstoffen, zijn ze veilig te gebruiken of toch niet?

Drink je weleens cola zero of een andere light-frisdrank? Tegenwoordig heeft bijna elk product in de supermarkt wel een ...

Lees wat je gemist hebt

14259 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'