Zoetstoffen die in light-producten worden gebruikt om suiker te vervangen, zijn mogelijk niet veilig. Nieuw Frans onderzoek vindt een verband tussen zoetstoffen en kanker. Maar hard bewijs is het nog niet.
Zijn zoetstoffen kankerverwekkend?
Hoe veilig zijn zoetstoffen?
Zoetstoffen worden al jaren gebruikt om suiker te vervangen. Van suiker is inmiddels duidelijk aangetoond dat het niet goed is voor de gezondheid.
Zoetstoffen worden als veilig alternatief beschouwd en komen daarom in veel (light-)producten voor, van frisdranken tot yoghurt. Toch is de veiligheid van zoetstoffen een onderwerp van discussie.
Wist je dat...
...uit onderzoek blijkt dat je met 5 liter cola light, nog binnen de veilige grens zit?
Groot Frans onderzoek
Franse onderzoekers wilden kijken of er een verband is tussen het gebruik van zoetstoffen en het ontstaan van kanker. Hiervoor gebruikten ze gegevens uit de NutriNet-Santé studie. In deze langlopende studie worden ruim 100.000 mensen sinds 2009 gevolgd. Zij vullen ieder half jaar eetdagboeken in en vragenlijsten over hun gezondheid.
De onderzoekers verzamelden gegevens over het gebruik van zoetstoffen als aspartaam (E951), acesulfaam-K (E950) en sucralose (E955). Deze gegevens legden ze naast medische gegevens over nieuw gestelde kankerdiagnoses.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolMeer zoetstoffen, vaker kanker
Uit de analyse bleek dat bij mensen die meer zoetstoffen gebruikten, vaker de diagnose kanker werd gesteld dan bij mensen die geen zoetstoffen gebruiken. Vooral het gebruik van aspartaam (15 procent hoger risico) en acesulfaam-K (13 procent hoger risico) lijkt het risico op het ontstaan van kanker te vergroten.
Voor het gebruik van aspartaam zagen de onderzoekers specifiek een relatie met het optreden van borstkanker en obesitas-gerelateerde kankers (darm-, maag-, lever-, mond-, keel-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, eierstok-, baarmoederslijmvlies- en prostaatkanker).
Wist je dat...
...de zoetkracht van de zoetstof aspartaam 200 keer sterker is dan van suiker.
Geen hard bewijs
Dat dit verband is gevonden in dit onderzoek is nog geen hard bewijs dat zoetstoffen echt kanker veroorzaken. Sowieso kunnen in een dergelijk, observationeel onderzoek alleen verbanden worden gezien, maar kunnen geen conclusies worden getrokken over wat oorzaak of gevolg is.
Ook blijft het lastig om specifiek de relatie tussen zoetstoffen en kanker vast te stellen, omdat er zoveel andere factoren meespelen. Hoewel de onderzoekers daar in hun analyse wel rekening mee hebben gehouden, kan het toch niet volledig worden uitgesloten dat er andere factoren ook een rol spelen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Zowel toegevoegde suikers als zoetstoffen, heb je niet noodzakelijk nodig voor een gezond voedingspatroon. Geniet af en toe van iets lekkers, maar probeer niet te veel binnen te krijgen.
Mogelijk niet veilig
De belangrijkste conclusie van dit onderzoek is volgens de auteurs dat zoetstoffen mogelijk geen veilig alternatief zijn voor suiker. Er zijn meerdere onderzoeken nodig zijn om deze relatie, en de onderliggende mechanismes, te onderzoeken.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie