Zijn zoetstoffen kankerverwekkend?

Zoetstoffen die in light-producten worden gebruikt om suiker te vervangen, zijn mogelijk niet veilig. Nieuw Frans onderzoek vindt een verband tussen zoetstoffen en kanker. Maar hard bewijs is het nog niet.  

zoetstoffen veilig

Hoe veilig zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen worden al jaren gebruikt om suiker te vervangen. Van suiker is inmiddels duidelijk aangetoond dat het niet goed is voor de gezondheid.

Zoetstoffen worden als veilig alternatief beschouwd en komen daarom in veel (light-)producten voor, van frisdranken tot yoghurt. Toch is de veiligheid van zoetstoffen een onderwerp van discussie.

Wist je dat...

...uit onderzoek blijkt dat je met 5 liter cola light, nog binnen de veilige grens zit? 

Groot Frans onderzoek

Franse onderzoekers wilden kijken of er een verband is tussen het gebruik van zoetstoffen en het ontstaan van kanker. Hiervoor gebruikten ze gegevens uit de NutriNet-Santé studie. In deze langlopende studie worden ruim 100.000 mensen sinds 2009 gevolgd. Zij vullen ieder half jaar eetdagboeken in en vragenlijsten over hun gezondheid.

De onderzoekers verzamelden gegevens over het gebruik van zoetstoffen als aspartaam (E951), acesulfaam-K (E950) en sucralose (E955). Deze gegevens legden ze naast medische gegevens over nieuw gestelde kankerdiagnoses.

zoetstoffen kanker

Meer zoetstoffen, vaker kanker

Uit de analyse bleek dat bij mensen die meer zoetstoffen gebruikten, vaker de diagnose kanker werd gesteld dan bij mensen die geen zoetstoffen gebruiken. Vooral het gebruik van aspartaam (15 procent hoger risico) en acesulfaam-K (13 procent hoger risico) lijkt het risico op het ontstaan van kanker te vergroten.

Voor het gebruik van aspartaam zagen de onderzoekers specifiek een relatie met het optreden van borstkanker en obesitas-gerelateerde kankers (darm-, maag-, lever-, mond-, keel-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, eierstok-, baarmoederslijmvlies- en prostaatkanker).

Wist je dat...

...de zoetkracht van de zoetstof aspartaam 200 keer sterker is dan van suiker. 

Geen hard bewijs

Dat dit verband is gevonden in dit onderzoek is nog geen hard bewijs dat zoetstoffen echt kanker veroorzaken. Sowieso kunnen in een dergelijk, observationeel onderzoek alleen verbanden worden gezien, maar kunnen geen conclusies worden getrokken over wat oorzaak of gevolg is.

Ook blijft het lastig om specifiek de relatie tussen zoetstoffen en kanker vast te stellen, omdat er zoveel andere factoren meespelen. Hoewel de onderzoekers daar in hun analyse wel rekening mee hebben gehouden, kan het toch niet volledig worden uitgesloten dat er andere factoren ook een rol spelen.

Tip

Zowel toegevoegde suikers als zoetstoffen, heb je niet noodzakelijk nodig voor een gezond voedingspatroon. Geniet af en toe van iets lekkers, maar probeer niet te veel binnen te krijgen. 

Mogelijk niet veilig

De belangrijkste conclusie van dit onderzoek is volgens de auteurs dat zoetstoffen mogelijk geen veilig alternatief zijn voor suiker. Er zijn meerdere onderzoeken nodig zijn om deze relatie, en de onderliggende mechanismes, te onderzoeken.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, HBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

smaakstoffen tabak

Smaakstoffen voor e-sigaret schadelijk voor gezondheid

Smaakstoffen voor e-sigaretten vormen een gezondheidsrisico. Van de tabakssmaken zijn er 7 schadelijk, waarvan 2 kankerv...

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Hartpatiënten kunnen beter kiezen voor zoveel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Dan lopen ze minder ri...

DNA-testen voor persoonlijk leefstijladvies

Zijn DNA-testen nuttig voor persoonlijk leefstijladvies?

Persoonlijk leefstijladvies op basis van DNA-testen blijkt nog niet zinvol. De testen zijn niet specifiek genoeg en alge...

Gezondeten.nl voeding tijdens de zwangerschap

Wat moet je wel of niet eten als je zwanger bent?

Waarvan kun je tijdens de zwangerschap beter wat meer eten, en waar moet je juist mee opletten? Dat maakt de Gezondheids...

Darmen en nieuwe inzichten uit ervaringsverhalen van mensen met darmziekten

Nieuwe inzichten uit ervaringsverhalen van mensen met darmziekten

Wat doen mensen met ontstekingsziekten van de darm zelf om hun klachten te verminderen? En wat zijn de overeenkomsten da...

Toon meer (186)