Crème fraîche vervangen? Dit zijn 5 gezondere alternatieven

Crème fraîche is een Franse zure room. Het is een populaire smaakmaker in verschillende recepten.

Jammer genoeg staat crème fraîche niet bekend als een gezond product. Lees snel verder als jij wilt weten welke gezondere alternatieven er bestaan.

Ook vertel ik je hoe je deze Franse lekkernij gemakkelijk zelf maakt!

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

crème fraîche is rijk en romig

Wat is crème fraîche?

Het product lijkt een beetje op yoghurt en heeft tegelijkertijd iets weg van zure room. Het verschil tussen crème fraîche en room is het vetgehalte.

De Franse lekkernij heeft over het algemeen een hoger vetgehalte dan yoghurt en zure room. Hierdoor is de smaak rijker en de textuur romiger.  

Wist je dat...

crème fraîche in het Nederlands letterlijk "verse room" betekent?

Waarom gebruik je crème fraîche?

Het is een fantastisch en veelzijdig ingrediënt in de keuken. Je kunt de smaakmaker in de meeste recepten gebruiken als vervanging voor yoghurt, zure room of mayonaise.

Misschien vraag je je af "Is crème fraîche voor warme of koude gerechten?". Dan heb ik goed nieuws, want 'allebei' is het antwoord! 

Je kunt het product tot hoge temperaturen verhitten zonder dat het gaat stremmen. Dat komt door het hogere vetgehalte en het lage eiwitgehalte. Het is een klassiek Frans product en voegt een rijke, zijdezachte textuur en een licht pittige smaak toe. 

Recepten met crème fraîche zijn niet zonder reden super populair. Hieronder vind je een aantal manieren waarop deze smaakmaker vaak gebruikt wordt:

  1. Gemengd in soepen en sauzen om ze te verdikken
  2. Gemengd met kruiden als topping voor vlees
  3. Gemengd met kruiden als romige saladedressing
  4. Geserveerd bovenop scones
  5. Toegevoegd aan roerei 
  6. Toegevoegd aan koek- en/of broodbeslag
  7. Opgeklopt met suiker, als dip voor vers fruit
Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...crème fraîche invriezen heel goed mogelijk is? Je kunt het maximaal vier maanden in de diepvries bewaren.

Eet crème fraîche niet te veel

Is crème fraîche gezond?

Hoe gezond is het eigenlijk om deze Franse room te verwerken in je saus, soep of ovenschotel?

Je kunt eigenlijk niet van een product zeggen of het wel of niet gezond is.

Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. Kijk dus altijd naar je gehele voedingspatroon. 

De romige smaakmaker bevat vrij veel verzadigd vet. Daarbij heeft het gemiddeld een vetgehalte van 35%. Daarom kun je het beter niet te vaak eten. 

Zelfs als je wilt aankomen in gewicht is het beter om niet te veel verzadigde vetten te kiezen. Hoe kun je aankomen in gewicht? Dat doe je het beste met tips in dit artikel.

De voedingswaarden

De Franse zure room is een veelzijdig en populair product. Maar hoe zit het precies met de voedingswaarden van crème fraîche?

100 gram, ongeveer 5 eetlepels, bevat: 

  • 293 kcal
  • 2,6 gram eiwitten
  • 2,8 gram koolhydraten, waarvan 2,8 gram suikers
  • 30 gram vetten, waarvan 19,6 gram verzadigd
  • 0 gram vezels
  • 0,04 gram zout

Eén eetlepel (20 gram) bevat dus 6 gram vet. Meer dan de helft hiervan is verzadigd vet. Van dit type vet kun je beter niet te veel binnenkrijgen. De Franse room bevat aan de andere kant weinig suikers. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Vitamines en mineralen

Het van oorsprong Franse product bevat niet veel vitamines en mineralen. Enkel vitamine A en calcium. Calcium is nodig voor sterke botten en tanden. Daarnaast draagt het bij aan de gezondheid van je hart en spieren.

Gezonde alternatieven voor crème fraîche

Voeg je het ingrediënt af en toe aan je maaltijden toe? Geen probleem! Maar gebruik het met mate. Het is namelijk niet de meest gezonde en slanke optie. 

Wat is een goede vervanger voor crème fraîche? Ik heb hieronder vijf heerlijke en gezondere alternatieven voor je op een rijtje gezet. 

Alternatief 1: Griekse yoghurt

Hoewel yoghurt niet zo veel vet bevat, heeft het een vergelijkbare romige textuur. Hierin is crème fraîche hetzelfde als yoghurt. Je kunt yoghurt verwerken in zoete of hartige recepten.

Kookroom is dunner

Alternatief 2: Kookroom

Kookroom heeft een vergelijkbare smaak als crème fraîche en bevat ongeveer 20% vet.  

Ook kookroom schift niet als je het verwarmt. Daarom is het ideaal om te gebruiken in warme gerechten.

Kookroom als alternatief werkt het beste in een recept waarin je slechts een kleine hoeveelheid nodig hebt.

Tip

Kies ook voor gezondere en light varianten van andere producten in je eetpatroon wanneer je gewicht wilt verliezen. Heb je een ongezond of gezond BMI? Bereken het eenvoudig met onze tool.

Alternatief 3: Zure room

Zure room lijkt erg op crème fraîche qua uiterlijk en structuur. Toch is er een groot verschil: zure room bevat slechts 20% vet (dat is 15% minder). 

Tip

Kies voor koude gerechten voor zure room als alternatief voor crème fraîche. Zure room bevat minder vet en is daardoor minder geschikt om te verhitten. Je loopt dan het risico dat je gerecht gaat stremmen.

Alternatief 4: Halfvolle crème fraîche

Wat is vergelijkbaar met crème fraîche? De halfvolle variant natuurlijk! Deze wordt ook wel light of demi crème fraîche genoemd.

De light variant bevat een stuk minder vet. Toch geeft dit product dezelfde smaak aan je gerecht. Daarnaast kun je het op dezelfde manier gebruiken als de volle variant. 

Hüttenkäse is lager in vet

Alternatief 5: Hüttenkäse 

Als je crème fraîche in je recept ziet staan, kun je dit prima vervangen door hüttenkäse.

Hüttenkäse of cottage cheese is laag in vet. Daarnaast is het een ideaal product om je maaltijd romiger te maken.

Je vermindert het vetpercentage van je gerecht gemakkelijk door cottage cheese te gebruiken. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Alternatief 6: Een plantaardige vervanger

Heb je een allergie voor koemelk of zoek je een plantaardig alternatief voor crème fraîche? In dat geval kun je heel goed kiezen voor plantaardige producten, zoals kokosroom en sojaroom. Beide producten zijn gemaakt zonder koemelk. 

Het vetpercentage van sojaroom is een stuk lager. Je kunt dit product goed gebruiken in soepen, desserts of sauzen.

Een ander veganistisch alternatief voor crème fraîche is kokosroom. Deze room is heerlijk in zoete en pittige gerechten. Kokosroom maakt gerechten zacht en romig. En dat komt natuurlijk ergens vandaan! Dit plantaardige alternatief bevat helaas wel wat meer vet dan sojaroom. 

Wist je dat...

plantaardige vervangers voor crème fraîche eigenlijk geen room genoemd kunnen worden? Dit komt omdat ze geen koemelk bevatten.

Zelf crème fraîche maken is makkelijk

Hoe maak je crème fraîche? 

Grote kans dat je dit veelzijdige product eigenlijk altijd in de supermarkt koopt.

Maar wat als je er thuis achter komt dat je vergeten bent om dit ingrediënt in je winkelmandje te gooien? Geen paniek!

Misschien weet je nog niet dat crème fraîche zelf maken heel eenvoudig is. 

crème fraîche recept

Hieronder vind je een makkelijk recept om zelf crème fraîche te maken

Dit heb je nodig voor een halve liter:

  • 500 ml verse ongeslagen slagroom
  • 30 ml karnemelk 
  • Glazen kom
  • Pollepel
  • Vershoudfolie

Bereidingswijze:

  1. Doe de slagroom en de karnemelk in de kom en roer goed door.
  2. Dek de kom af met plasticfolie en laat het mengsel minimaal 24 uur staan. Bij een temperatuur van ongeveer 25 graden kunnen de melkzuurbacteriën goed hun werk doen.

Deze zelfgemaakte crème fraîche bewaren doe je het best in de koelkast. Zo kun je het product tot wel twee weken gebruiken.

Hoe langer je de zelfgemaakte room laat staan, hoe dikker de structuur wordt.

Conclusie

Crème fraîche is een veelzijdig ingrediënt in de keuken. Je kunt het gebruiken in zowel zoete als hartige recepten. Ook kun je deze lekkernij heel gemakkelijk zelf maken.

Het is helaas niet de gezondste optie door het hoge vetgehalte. Gelukkig bestaat er ook een light variant die de helft van het aantal vetten bevat. Je kunt er ook voor kiezen om het product te vervangen door Griekse yoghurt of een plantaardig alternatief zoals kokosroom.

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Calcium: Gezondheidsvoordelen en Tekorten

Calcium, waarom is dit mineraal zo belangrijk?

"Drink je melk, daar word je groot en sterk van". Deze opmerking werd vroeger vaak gemaakt. En er zit zeker een kern van...

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Een koolhydraatarm dieet zou goed zijn wanneer je af wilt vallen, maar ook een fijn dieet voor mensen met diabetes of ha...

4 gezonde alternatieven voor de pannenkoek

Pannenkoeken: 4 Gezonde Pannenkoek Recept Alternatieven

De pannenkoek is een typisch Nederlandse lekkernij. We eten het gerecht als ontbijt, lunch, diner of als nagerecht. Toch...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten. Yoghurt is een fijn product om in hu...

Havermelk: het Plantaardige antwoord op dierlijke Melk

Is havermelk gezonder dan koemelk? (+ zo maak je het zelf)

Havermelk kom je steeds vaker tegen. Niet alleen in de schappen van de supermarkt, maar ook in de horeca. Het drankje i...

Mexicaanse kruiden, zelf een gezonde mix maken

Mexicaanse Kruiden, zelf een Gezonde Mix maken

Mexicaanse kruiden, Tex-Mex kruiden, Mexicaanse bonenkruiden, fajita kruiden, picadillo kruiden. Begint het je al te dui...

Lees wat je gemist hebt

14112 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'