Crème fraîche, 5 gezondere alternatieven die je moet kennen

Crème fraîche is een Franse zure room en een populair ingrediënt om te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. En of je crème fraîche nu verwerkt in zoete of hartige recepten, het resultaat is altijd even lekker. Crème fraîche lijkt tegenwoordig op te duiken in verschillende hippe recepten.

Maar wat is crème fraîche precies, hoe gebruik je het en hoe kun je gemakkelijk zelf crème fraîche maken? Je leest het in dit artikel.

crème fraîche is rijk en romig

Wat is crème fraîche?

Je kunt crème fraîche zien als een product dat tussen yoghurt en zure room in zit. Crème fraîche heeft over het algemeen een hoger vetgehalte dan yoghurt en zure room, waardoor de smaak rijker en de textuur romiger is.  

Wist je dat...

…crème fraîche letterlijk "verse room" betekent in het Frans?

Hoe gebruik je het?

Crème fraîche is een fantastisch en veelzijdig ingrediënt in de keuken. Crème fraîche kun je in de meeste recepten gebruiken als vervanging voor yoghurt, zure room of zelfs mayonaise.

Door het hogere vetgehalte en het lage eiwitgehalte kun je crème fraîche ook tot hogere temperaturen verhitten zonder dat het gaat stremmen. Crème fraîche is een klassiek Frans product en voegt een rijke, zijdezachte textuur en een licht pittige smaak toe. 

Dit maakt crème fraîche een uitstekende keuze voor het verrijken van verschillende recepten. Hieronder een aantal populaire manieren waarop crème fraîche geregeld gebruikt wordt:

  1. Gemengd in soepen en sauzen om ze te verdikken
  2. Gemengd met kruiden als topping voor vlees
  3. Gemengd met kruiden als romige saladedressing
  4. Geserveerd bovenop scones
  5. Toegevoegd aan roerei 
  6. Toegevoegd aan koek- en/of broodbeslag
  7. Opgeklopte crème fraîche met suiker als dip voor vers fruit
Eet crème fraîche niet te veel

Is crème fraîche gezond?

Je kunt eigenlijk niet van een product zeggen of het wel of niet gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. Kijk dus altijd naar je gehele voedingspatroon

Wat we wel kunnen zeggen is dat crème fraîche veel verzadigd vet bevat. Crème fraîche heeft een gemiddeld vetgehalte van 35% en staat daarom niet in de Schijf van Vijf. Het is dus belangrijk dat je crème fraîche niet te vaak of te veel eet. 

Voedingsstoffen in crème fraîche

Crème fraîche is dus een ontzettend lekker en veelzijdig product. Maar hoe zit het precies met de voedingswaarden in deze zurige room? 1 eetlepel (20 gram) crème fraîche bevat:

  • Energie 59 kcal
  • Vet 6 gram
    • waarvan verzadigd 3,9 gram
  • Koolhydraten 0,6 gram
    • waarvan suikers 0,6 gram
  • Vezels 0 gram
  • Eiwit 0,5 gram
  • Zout 0,02 gram 

Er zit dus 6 gram vet in 1 eetlepel (20 gram) crème fraîche, waarvan 3,9 gram verzadigd vet. Verzadigd vet is niet zo gezond voor je en het is beter voor je lichaam om onverzadigd vet te eten. Crème fraîche bevat aan de andere kant wel weer weinig koolhydraten (suikers). 

Vitamines en mineralen

Crème fraîche bevat niet veel vitamines en mineralen. Wel krijg je door het eten van crème fraîche calcium binnen. Calcium is nodig voor sterke botten en tanden en draagt ook bij aan de gezondheid van het hart en je spieren.

Ook bevat crème fraîche vitamine A. Er kan vanuit de voedingswaarden worden geconcludeerd dat crème fraîche dus niet enorm zal bijdragen aan je algehele gezondheid.

5 gezonde alternatieven voor crème fraîche

Af en toe crème fraîche eten is natuurlijk helemaal prima, maar zoals je nu weet is crème fraîche niet de meest gezonde en slanke optie. Enorm jammer natuurlijk, want crème fraîche is heel erg lekker en veelzijdig. Daarom hebben we hieronder vijf heerlijke en gezonde alternatieven voor crème fraîche voor je opgesomd. Net iets gezonder, maar net zo lekker!

1. Griekse yoghurt

Hoewel yoghurt niet zo veel vet bevat, geeft het een vergelijkbare romige textuur. Het werkt in zowel zoete als hartige recepten.

Kookroom is dunner

2. Kookroom

Kookroom heeft een vergelijkbare smaak als crème fraîche, maar heeft een veel dunnere consistentie en een iets zoetere smaak.

Kookroom als alternatief werkt het beste in een recept waarin je slechts een kleine hoeveelheid crème fraîche nodig hebt.

3. Zure room

Zure room bestaat voor 20 procent uit vet en crème fraîche bestaat ongeveer uit 35 procent vet. 

Tip

Vervang de crème fraîche door zure room als deze koud of op kamertemperatuur wordt gebruikt. Omdat de zure room minder vet bevat is deze, in tegenstelling tot crème fraîche, wel gevoelig voor stremmen bij verhitting.

4. Halfvolle crème fraîche

Er is ook een lightversie van crème fraîche op de markt, deze wordt ook wel demi crème fraîche genoemd.

Halfvolle crème fraîche is een stuk minder vet dan de volle variant. Toch geeft het dezelfde lekkere smaak aan je gerecht en je kunt het precies zoals de volle variant gebruiken.

Hüttenkäse is lager in vet

5. Hüttenkäse 

Hüttenkäse is laag in vet en is een ideaal product om jouw gerechten romiger te maken. Je vermindert het vetpercentage in je gerecht gemakkelijk door hüttenkäse te gebruiken in plaats van crème fraîche. 

6. Veganistische crème fraîche alternatief

Eet je veganistisch of heb je een koemelkallergie? In dat geval kun je heel goed kiezen voor plantaardige producten zoals kokosroom en sojaroom. Beide producten zijn gemaakt zonder koemelk. 

Sojaroom heeft een stuk lager vetpercentage dan crème fraîche. Sojaroom kun je heel goed gebruiken in soepen, desserts of sauzen. Je kunt ook voor light sojaroom gaan, deze bevat nog minder vet. Kokosroom is lekker in zoete, maar ook in pittige gerechten. Wel is kokosroom hoger in vet dan sojaroom. 

Wist je dat...

… plantaardige producten eigenlijk geen echte room genoemd kunnen worden? Dit komt omdat ze geen koemelk bevatten

Zelf crème fraîche maken is makkelijk

Zelf crème fraîche maken? 

Veel mensen weten niet dat crème fraîche zelf maken eigenlijk heel eenvoudig is. Heel handig wanneer je in je gerecht crème fraîche wil gebruiken, maar het vergeten bent te halen in de supermarkt. Hieronder vind je het makkelijke recept:  

Wat heb je nodig voor een halve liter?

  • ½ liter verse ongeslagen slagroom
  • 30 ml karnemelk 
  • Glazen kom
  • Plasticfolie

Bereidingswijze:

  1. Meng de slagroom in een glazen kom met de karnemelk.
  2. Dek af met plasticfolie en laat het mengsel minimaal 24 uur op kamertemperatuur staan. Bij een temperatuur van ongeveer 25 graden kunnen de melkzuurbacteriën goed hun werk doen. 

Deze zelfgemaakte crème fraîche kun je wel twee weken in de koelkast bewaren.

Tip

Hoe langer je de crème fraîche laat staan, hoe dikker hij wordt. Sommige mensen laten het mengsel daarom ook wel 48 uur staan.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Voedingscentrum (link)

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

4 gezonde alternatieven voor de pannenkoek

4 Gezonde pannenkoek alternatieven (inclusief recepten)

De pannenkoek is een typisch Nederlandse lekkernij. We eten het gerecht als ontbijt, lunch, diner of als nagerecht. Toch...

Wel of geen ADHD medicijnen?

Wel of geen ADHD medicijnen?

Moet ik (of mijn kind) nu wel of geen ADHD medicijnen slikken? In dit artikel bespreken wij de voor- en nadelen van medi...

Rood vlees slecht voor de gezondheid / kankerverwekkend?

Rood vlees slecht voor de gezondheid / kankerverwekkend?

Is rood vlees slecht voor de gezondheid? Met name de laatste jaren verschijnen er vele alarmerende berichten in de media...

Wat doet een voedingscoach?

Voedingscoach, dit is wat je er van mag verwachten! (inclusief de voor- en nadelen)

Een voedingscoach is specialist op het gebied van voeding en leefstijl. Deze hulpverlener helpt je daarom met afvallen, ...

Pecannoten, een lekkere en gezonde snack

Pecannoten, een lekkere en gezonde snack

Met pecannoten is misschien nog niet iedereen bekend. Ze zijn in Nederland nog niet zo ingeburgerd als de amandel, hazel...

Toon meer (62)
Volg ons