Mexicaanse Kruiden, zelf een Gezonde Mix maken

Mexicaanse kruiden, Tex-Mex kruiden, Mexicaanse bonenkruiden, fajita kruiden, picadillo kruiden. Begint het je al te duizelen? Er zijn veel manieren om je Tex-Mex of Mexicaanse gerecht op smaak te brengen. 

Naar welke Mexicaanse kruidenmix je ook op zoek bent, het goede nieuws is dat je het niet snel fout kunt doen. Aan de basis van komijn, paprika, chili en knoflook kun je kruiden en ingrediënten naar wens toevoegen. 

In dit artikel vertellen we je over verschillende soorten Mexicaanse kruiden en waarom je het beste zelf kruidenmix kunt maken. 

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

Wat zijn Mexicaanse kruiden? 

Wat zijn Mexicaanse kruiden? 

Je kunt een Mexicaanse kruidenmix gebruiken om verschillende gerechten op smaak te brengen. Denk aan: taco’s, enchilada’s, fajita’s, stoofpotjes, chili’s en soepen. Zoveel mensen, zoveel smaken. Daarom bestaan er veel verschillende soorten Mexicaanse kruidenmixen. Hieronder bespreken we de meest bekende.

Mexicaanse kruidenmix

In iedere Mexicaanse kruidenmix vind je een aantal basisingrediënten, die je naar smaak kunt aanvullen met andere kruiden. Deze ingrediënten mogen in elk geval niet ontbreken in je kruidenmix: 

  • Komijnpoeder 
  • Paprikapoeder
  • Gemalen chilivlokken of chilipoeder
  • Knoflookpoeder 
Tip

Gebruik je liever verse knoflook? Laat het knoflookpoeder dan achterwege.

Tex-Mex kruiden

Tex-Mex kruiden

Tex-Mex is een samenvoeging van Texas en Mexico en verwijst naar de samensmelting van Amerikaanse en Mexicaanse eetgewoonten in deze regio. De Mexicaanse gerechten met bonen, maïs en tomaten kregen een Texaanse twist, waarbij tortilla’s bijvoorbeeld werden gefrituurd. 

‘Tex-Mex kruiden’ is een synoniem voor een Mexicaanse kruidenmix. De basis wordt ook bij deze mix gevormd door komijnpoeder, paprikapoeder, chilivlokken- of poeder en knoflook(poeder). Hiermee kun je eindeloos variëren, door bijvoorbeeld ingrediënten als gedroogde oregano en/of cayennepeper toe te voegen.

Picadillo kruiden 

De Picadillo kruidenmix wordt vaak gebruikt in Mexicaanse gerechten, zoals empañada’s en taco’s. Ook van deze mix bestaan tientallen varianten. De veelzijdige melange met onder meer jalapeño en oregano wordt veel gegeten in combinatie met gehakt. 

Veelvoorkomende ingrediënten in de picadillo mix zijn: 

  • Paprikapoeder
  • Knoflookpoeder
  • Chilipoeder
  • Gedroogde oregano
  • Komijnzaad
  • Jalapeñopoeder
  • Gedroogde peterselie
  • Korianderblad
  • Zwarte peper
  • Gerookt paprikapoeder
  • Gedroogde lavaswortel 
  • Kaneelpoeder
  • Gemalen piment 
Wist je dat...

...de naam picadillo is afgeleid van het Spaanse woord ‘picar’, dat ‘hakken’ betekent? Picadillo betekent dus zoiets als ‘in kleine stukjes gehakt’. 

Fajita kruidenmix

Fajita kruidenmix

In Tex-Mex en Mexicaanse restaurants in Nederland vind je ze op iedere menukaart: fajita’s. De charme van dit gerecht is dat je het zelf in elkaar mag zetten. 

De vulling van de warme wraps wordt los geserveerd, zodat je zelf je ideale gerecht kunt samenstellen. Vaak bestaat de vulling uit vlees met ui en paprika bereidt met een fajita kruidenmix, aangevuld met bijgerechten als zure room, guacamole, salsa en sla. 

Maak zelf een gezonde kruidenmix

Het maken van een lekkere Mexicaanse kruidenmix is helemaal niet ingewikkeld en ook nog eens gezond! Het grote voordeel van je eigen kruidenmix maken is namelijk dat er geen ongezonde toevoegingen in zitten. 

Zelf kruidenmixen maken is gezond

De meeste kant-en-klare voedingsmiddelen bevatten veel te veel zout, suiker of andere toevoegingen, zoals kleurstoffen, geurstoffen en smaakstoffen. Door zelf kruiden te mengen heb je volledige controle over wat er in je eten terechtkomt. Daarmee maak je je eigen gerechten veel puurder van smaak!

Daarom is het zelf maken van een kruidenmix altijd de meest gezonde keuze

Basisrecept Mexicaanse kruiden

Voor het basisrecept Mexicaanse kruidenmix meng je de volgende kruiden:

  • 8 theelepels komijnpoeder
  • 6 eetlepels paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen chilivlokken
  • 2 theelepels knoflookpoeder 

Voeg eventueel naar smaak extra kruiden toe, zoals: 

  • Peper
  • Zout 
  • Cayennepeper
  • Gedroogde oregano
  • Korianderpoeder

Zorg ervoor dat je niet te veel zout toevoegt, om de kruidenmix gezond te houden. Bewaar de Mexicaanse kruiden in een afgesloten potje.

Basisrecept fajita kruidenmix

Ook een fajita kruidenmix kun je gemakkelijk zelf maken. Dat doe je door de volgende ingrediënten te mixen: 

  • 2 theelepels chilipoeder
  • 2 theelepels (gerookt) paprikapoeder
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel cayennepeper
Tip

Eet je graag pittig? Voeg dan nog wat meer chilipoeder of cayennepeper toe voor extra spice! Wil je een gezondere variant? Laat dan de bruine suiker achterwege.

Gezondheidsvoordelen

In hoeverre je Mexicaanse kruidenmix gezond is, hangt af van de ingrediënten die je gebruikt. We zetten hier de gezondheidsvoordelen van de basisingrediënten op een rij: komijn, paprika, chilipeper en knoflook. 

Gezondheidsvoordelen komijn

Komijn

Komijn wordt zowel in gemalen vorm als in zaadvorm gebruikt in de keuken. Aan dit kruid worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven, maar het is goed om te weten dat ze niet allemaal wetenschappelijk bewezen zijn. 

De meeste genoemde gezondheidsvoordelen hangen samen met je spijsvertering, je immuunsysteem en je bloedcirculatie.

Zo zou komijn werken als antioxidant, dat vrije radicalen in je lichaam bestrijdt. Ook wordt komijn al eeuwenlang ingezet bij het behandelen van diarree en zou het bijdragen aan een goede spijsvertering. Verder zou het kruid kunnen bijdragen aan het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel, zeker wanneer je diabetes hebt.

Gezondheidsvoordelen paprika

Paprika

Paprika’s bevatten allerlei vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, vitamine B6, vitamine K1, kalium, folaat, vitamine E en vitamine A. Uit onderzoek blijkt dat het eten van paprika onder andere goed is voor de gezondheid van je ogen en je zicht. 

Verder blijken de carotenoïden in paprika, die ook verantwoordelijk zijn voor de kleur van de groente, de kans op oogziekten te verlagen. Ook draagt de vitamine C in paprika bij aan de opname van ijzer in je darmen. Zo kun je de kans op een ijzertekort en bloedarmoede verkleinen. 

Chilipeper

Chilipepers worden in kleine hoeveelheden gegeten, maar voorzien je van grote hoeveelheden vitaminen en mineralen. Zo vind je vitamine C, vitamine B6, vitamine K1, kalium, koper en vitamine A in deze pepertjes. 

De plantenstof capsaïcine brengt gezondheidsvoordelen met zich mee

De plantenstof capsaïcine in chilipepers heeft unieke, pijnstillende eigenschappen. Dat komt omdat de uiteinden van je zenuwen gevoelloos kunnen worden bij het consumeren van chili, waardoor je minder pijn voelt. Na verloop van tijd wordt dit effect steeds minder en word je hier minder gevoelig voor. 

Verder zou deze stof volgens sommige studies kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en vetverbranding in je lichaam. 

Knoflook

Knoflook is laag in calorieën, maar bevat verschillende voedingsstoffen, zoals vitamine B1, vitamine B6, vitamine C, calcium, koper, fosfor en ijzer. Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen aan knoflook gekoppeld.

Knoflook draagt bij aan een sterk immuunsysteem

Zo draagt de groente bij aan een sterk immuunsysteem en helpt het ontstekingen tegen te gaan. Het plantstofje allicine uit knoflook kan je slechte LDL-cholesterol helpen verlagen met zo’n 10 tot 15%. Ook kan knoflook helpen om je bloeddruk te verlagen. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Top 12 meest gezonde voeding

Top 14 meest gezonde voeding

Je kunt natuurlijk maar een bepaalde hoeveelheid voedsel eten per dag: op een gegeven moment zit je vol. Om je dagelijks...

Zo maak je een gezonde lunch

Zo maak je een gezonde lunch

Lunchen is iets wat je dagelijks doet. Het is één van de drie hoofdmaaltijden van de dag en daarmee erg belangrijk. Maar...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

Afvallen lijkt soms enkel een kwestie van diëten, maar vaak is het resultaat van streng diëten slechts tijdelijk. Op een...

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Hoe belangrijk is (gezond) ontbijten?

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

Gezondheidsvoordelen van macadamianoten

Macadamia noten: 6 redenen waarom je deze noot wil eten

Macadamia noten zijn echte voedingsstofbommetjes. Ze bevatten gezonde vetten, eiwitten, vezels en talloze vitaminen en m...

Toon meer (327)