Chimichurri: Voedingswaarde, Recept en Voordelen

Heb je al eens genoten van beef chimichurri, maar vraag jij je af hoe je deze lekkere Argentijnse saus eigenlijk maakt? 

Chimichurri bevat verse ingrediënten en gedroogde kruiden, waarmee je onder meer kalium, natrium, vitamine A en vitamine C binnenkrijgt. Deze vitaminen en mineralen spelen een rol in het reguleren van je vochtbalans, je bloeddruk, je immuunsysteem en je spierfunctie. 

In dit artikel vertellen we hoe je zelf chimichurri maakt, welke voedingswaarden het basisrecept bevat en welke gezondheidsvoordelen de saus biedt. 

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Geschreven door Gerdy Beelen, Gezondheidswetenschapper & Eigenaar LITE LeefstijladviesBSc Health and society, HBO niveau Voedingsdeskundige

Chimichurri is een Argentijnse saus

Wat is chimichurri?

Chimichurri is een saus die vaak bij gegrild vlees wordt gegeten in Argentinië en Uruguay.

Hoewel er niet één basisrecept is, vormen olie en (rode wijn)azijn altijd de basisingrediënten. Vervolgens voeg je hier kruiden en smaakmakers aan toe, zoals peterselie, oregano, knoflook, Spaanse pepers en zout.

Chimichurri smaakt fris, kruidig en licht zuur. Het is een uitstekende toevoeging aan gegrild vlees, gevogelte en vis, maar wordt ook wel gegeten met gegrilde groenten, empañadas en tofu.

Het ‘traditionele’ recept wordt ook wel chimichurri verde genoemd, naar de groenachtige kleur van deze saus met een zachte, milde smaak. Voeg je extra Spaanse pepers toe? Dan krijg je de pittige variant van deze salsa: chimichurri rojo

Herkomst chimichurri

De herkomst van de naam chimichurri is mysterieus. Het is onduidelijk welke uitleg op waarheid is gebaseerd. 

Zo zou de naam een verbastering zijn van het Baskische ‘tximitxurri’, dat zoiets betekent als “een mix van verschillende dingen in een willekeurige volgorde”.

Anderen denken dat de naam afkomstig is van de Ierse Jimmy McCurry, die de saus als eerst zou hebben bereid tijdens zijn strijd voor de Argentijnse onafhankelijkheid. De lokale bevolking zou deze naam vervolgens verbasterd hebben tot chimichurri. 

Sommige historici denken dat de saus is uitgevonden door Argentijnse gauchos. Deze veehoeders zouden gedroogde kruiden hebben gebruikt om hun vlees op smaak te brengen.

Maak je eigen chimichurri

Recept voor chimichurri

Wil je zelf chimichurri maken? Dan is het goed om te weten dat er niet één standaard basisrecept is voor deze smakelijke saus. Ben je gek op oregano? Of hou je van extra Spaanse peper voor wat meer pit? Varieer lekker met kruiden en maak een heerlijke saus naar je eigen smaak. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Voor een basisrecept chimichurri heb je voor ongeveer 300 ml (dan heb je genoeg voor 6 à 8 personen) de volgende ingrediënten nodig: 

 • 250 ml olijfolie
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 bosje verse peterselie
 • 5 eetlepels rodewijnazijn 
 • 1 eetlepel gedroogde oregano
 • Spaanse pepers (bijv. cayenne) naar smaak
 • Peper en zout naar smaak 
Tip

Varieer naar hartenlust met deze hoeveelheden. Voeg ook eens extra ingrediënten toe, zoals tomaten, paprikapoeder, komijnpoeder, citroensap en verse bieslook. Niets is fout, zolang jij het lekker vindt!

Voedingswaarden chimichurri 

Je lichaam vraagt dagelijks om macronutriënten, zoals koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels. Daarnaast heb je micronutriënten nodig: vitaminen en mineralen. 

Volg je het basisrecept met verse peterselie, olijfolie, rodewijnazijn, gedroogde oregano, knoflook, Spaanse peper en zout? Dan levert deze chimichurri saus je per 25 gram de volgende voedingswaarden: 

 • 126 kcal 
 • 0,3 gram eiwitten 
 • 1,2 gram koolhydraten
 • 14 gram vetten (22% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid: ADH)
 • 0,6 gram vezels
 • 216 mg natrium
 • 49 mg kalium
 • Vitamine A: 9% ADH
 • Vitamine C: 12% ADH
 • Calcium: 3% ADH
 • IJzer: 5% ADH
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Je kunt chimichurri kant-en-klaar kopen

Zelf chimichurri maken of kant-en-klaar kopen?

Chimichurri is tegenwoordig in bijna alle Nederlandse supermarkten verkrijgbaar. Je kunt de saus bereiden op basis van een pakje of zakje. Ook kun je kant-en-klare chimichurri kruidensaus in pot kopen. Maar zijn de pakjes-saus en kant-en-klare varianten net zo gezond als een door jouzelf met verse ingrediënten bereide saus?

Zelfgemaakte, vers bereide chimichurri is altijd gezonder dan kant-en-klare. Aan voorverpakte sauzen en kruidenmengsels worden vaak extra ingrediënten toegevoegd om het langer te kunnen bewaren.

Ook worden er soms andere ingrediënten gebruikt in kant-en-klare saus, zoals zonnebloemolie in plaats van olijfolie. Zonnebloemolie is verkrijgbaar met verschillende verhoudingen oliezuur en linolzuur, ook wel omega-6 genoemd. Hiervan krijg je al gauw te veel binnen, daarom wordt aangeraden om producten met deze omega-vetten met mate te consumeren.

Zonnebloemolie wordt verder in diverse onderzoeken in verband gebracht met negatieve gezondheidseffecten. Bij overmatige verhitting van zonnebloemolie kunnen giftige verbindingen vrijkomen, die cellen in je lichaam kunnen beschadigen. Deze beschadigde cellen kunnen bijdragen aan het ontstaan van hartaandoeningen en de ziekte van Alzheimer. 

Ook kan overconsumptie van omega-6 leiden tot ontstekingen in je lichaam. Natuurlijk kun je best eens af en toe kant-en-klare chimichurri eten, maar vers bereide is het meest gezond!

Tip

Bereid chimichurri zoveel mogelijk zelf met verse ingrediënten en kruiden. Zo weet je zeker dat je geen ongezonde of ongewenste voedingsstoffen binnenkrijgt. 

De gezondheidsvoordelen van chimichurri

Gezondheidsvoordelen chimichurri

Chimichurri bevat belangrijke stoffen zoals onder andere natrium, kalium, vitamine A en vitamine C. Daarmee biedt de (zelfgemaakte) kruidensaus een aantal gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Deze gezondheidsvoordelen zetten wij voor je op een rij.

Kalium

Kalium is een elektrolyt: een type mineraal dat je lichaam nodig heeft voor het uitvoeren van basisprocessen. Zo speelt kalium een rol in het reguleren van je: 

 • Vochtbalans
 • Bloeddruk 
 • Spierwerking 
 • Hartslag 
 • Zenuwcellen (neuronen)

Voor een optimale gezondheid is het belangrijk om het kaliumniveau in je lichaam goed op peil te houden. 

Als je een chronische nierziekte hebt, is het extra belangrijk om te zorgen voor de juiste inname van kalium. Te veel of te weinig kalium wordt bij nierpatiënten in verband gebracht met een toename van hartziekten. 

Natrium ken je als zout

Natrium

Net als kalium, is dit een elektrolyt waar je niet zonder kunt. Je kent natrium waarschijnlijk het beste als zout. Het zit van nature in veel voedingsmiddelen, maar wordt ook tijdens het productieproces toegevoegd aan veel eten en drinken.

Te veel zout wordt in verband gebracht met hoge bloeddruk, waardoor uiteindelijk nieraandoeningen en hart- en vaatziekten kunnen ontstaan. Verschillende gezondheidsautoriteiten hebben daarom richtlijnen opgesteld om de natriuminname te beperken. Toch is niet iedereen gebaat bij een natriumarm dieet. 

Natrium bevindt zich vooral in je bloed en de vloeistof rond je lichaamscellen. Het zout draagt bij aan de regulatie van je vochtbalans, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan je zenuw- en spierfunctie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...je lichaam zelf tot op zekere hoogte een teveel aan zout kan reguleren? Je verliest namelijk natrium via je urine en je zweet.

Vitamine A

Vitamine A is essentieel voor verschillende lichaamsprocessen, zoals: 

 • Je gezichtsvermogen en het voorkomen van nachtblindheid 
 • De gezondheid van je immuunsysteem
 • Een goede werking van je organen
 • De groei en ontwikkeling van een baby in je baarmoeder

Hoewel de exacte rol van vitamine A in de ontwikkeling en behandeling van acne nog steeds onduidelijk is, lijkt een tekort aan vitamine A te kunnen bijdragen aan het ontstaan van acne. Ook loop je met een tekort aan vitamine A meer kans op botbreuken.

Vitamine C

Vitamine C is een essentiële vitamine die je in veel groenten en fruit vindt. Deze vitamine kan: 

 • bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem: als antioxidant bestrijdt vitamine C schadelijke cellen (vrije radicalen) 
 • bijdragen aan het verlagen van je bloeddruk 
 • het risico op hart- en vaatziekten helpen verlagen, door bijvoorbeeld bij te dragen aan een lager cholesterol
 • het urinezuur in je bloed helpen verminderen, zodat je beter beschermd bent tegen jichtaanvallen
 • je ijzeropname verbeteren en het risico op een tekort aan ijzer verlagen
 • je immuunsysteem verbeteren en je lichaam helpen beschermen tegen ontstekingen
 • je helpen beschermen tegen geheugen-aandoeningen, zoals dementie
Wist je dat...

...de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine C voor vrouwen 75 mg en voor mannen 90 mg is?

Chimichurri gezond?

Op basis van verse ingrediënten en gedroogde kruiden, zoals peterselie, oregano, knoflook, Spaanse peper, olijfolie en rodewijnazijn, is een eetlepel chimichurri een heerlijke, gezonde toevoeging aan je maaltijd.

Beoordeel dit artikel

Gezondheidswetenschapper en Voedingsdeskundige Gerdy Beelen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen

Heb je last van een te hoge bloeddruk? Dan bestaan er, naast het gebruik van medicijnen, veel manieren om je bloeddruk o...

Knoflook gezondheidsvoordelen

Knoflook, 6 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Knoflook is meer dan alleen een smaakmaker voor een gerecht. Zo zijn er diverse soorten knoflook, zoals witte en zwarte ...

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt. Het biedt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen, waarbij met name de posit...

Mexicaanse kruiden, zelf een gezonde mix maken

Mexicaanse Kruiden, zelf een Gezonde Mix maken

Mexicaanse kruiden, Tex-Mex kruiden, Mexicaanse bonenkruiden, fajita kruiden, picadillo kruiden. Begint het je al te dui...

kalium

Een kalium tekort herken je aan deze 7 klachten

Kalium speelt een belangrijke rol bij het functioneren van je spieren en zenuwen. Ook draagt het bij aan een gezond hart...

zonnebloemolie gezond ongezond

Zonnebloemolie: gezond of ongezond?

Zonnebloemolie staat op de vierde plek van meest geconsumeerde plantaardige oliën ter wereld. Deze populariteit is ...

Lees wat je gemist hebt

13665 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'