Knoflook, 6 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen

Knoflook is meer dan alleen een smaakmaker voor een gerecht. Zo zijn er diverse soorten knoflook en bevat het meerdere voordelen voor de gezondheid die sterk variëren. Benieuwd welke dit zijn? Wij vertellen je over de gezondheidsvoordelen en welke knoflook producten er bestaan. 

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist i.o

De knoflook is familie van de narcis

Wat is knoflook?

Knoflook is een plant die behoort tot de Allium, wat een plantengeslacht is uit de Narcisfamilie. Tot deze Allium planten behoren ook uien, bieslook en sjalotten.

Knoflook is groeit onder de grond en haalt daar ook zijn voeding om te groeien vandaan. Uit de bol groeit ook een stengel en er kunnen zelfs bloemen aan groeien, maar deze worden vaak al verwijderd bij het kweken.

Wist je dat...

…je knoflook niet, zoals vele andere groentesoorten, in de koelkast moet bewaren? Hierdoor bederft de knoflook sneller, zeker als er vocht bij komt. Bewaar de knoflookbollen op een droge plek bij ongeveer 16 graden, bijvoorbeeld in hetzelfde mandje als waar je uien in bewaart.

6 Wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van knoflook

Knoflook is een groente en valt daarmee in de Schijf van Vijf. Dat groenten gezond zijn weten we allemaal, maar wat doet knoflook allemaal voor goeds voor ons lichaam?

Tip

Op het moment dat er een teentje wordt doorgesneden vormt de zwavelverbinding ‘allicine’, deze kan je dan goed ruiken. Door het stofje allicine kan knoflook zich via de spijsvertering zich verder verspreiden, wat zorgt voor de meeste gezondheidseffecten die knoflook met zich meebrengt.  

Knoflook is laag in calorieën en bevat voedingsstoffen

1. Goede voedingsstoffen en laag in calorieën

Knoflook is erg laag in calorieën, zo bevat een teentje knoflook slechts drie kcal. Verder bevat het onder andere vitamine B1, B6 en C.

Verder vind je ook nog de mineralen calcium, koper, kalium, fosfor en ijzer in knoflook. Een gezonde toevoeging aan de maaltijd dus!

Tip

Knoflook is niet duur en kan daarnaast makkelijk worden toegevoegd aan veel diverse maaltijden. Zo kan het verwerkt worden in pasta’s, rijstgerechten, soepen, stoofgerechten, ovenschotels en nog veel meer. 

2. Een goede ziektebestrijder

Knoflook is gunstig voor het immuunsysteem. Hierdoor wordt de kans op verkoudheid kleiner en ook blijkt het dat de symptomen bij een verkoudheid minder sterk zijn. En knoflook zou het aantal ziektedagen bij een verkoudheid en griep doen afnemen. Voor mensen die vaak verkouden zijn kan wat extra knoflook wel eens gunstig zijn. 

3. Goed voor het cholesterol

Je lichaam bevat het goede HDL-cholesterol en het slechte LDL-cholesterol. Hoewel LDL-cholesterol niet per definitie slecht is en je lichaam hier wel een beetje van nodig heeft, is een te hoog LDL-cholesterol een risicofactor voor hart- en vaatziektes.

In knoflook zit de zwavelverbinding allicine. Dit stofje zou het LDL-cholesterol kunnen verlagen met ongeveer 10-15% bij mensen met een te hoog cholesterol.

Tip

Het zou zelfs libido verhogend kunnen zijn, waarschijnlijk vanwege de vaatverwijdende eigenschappen.

Met de zwavelverbinding allicine in knoflook leef je langer

4. Langer leven met knoflook

Natuurlijk is het lastig om te zeggen dat je een 'x aantal' jaar langer leeft door het eten van knoflook. Wel is het zo dat knoflook een gunstig effect heeft op veel risicofactoren. Dit effect wordt wederom in gang gezet door allicine.

Onder andere kan het de bloeddruk verlagen en helpt het bij het tegengaan van ontstekingen. Dit zijn beiden twee belangrijke factoren bij veel ziektebeelden en doodsoorzaken.

5. Gezonde botten bij vrouwen

Er zijn aantoningen dat knoflook mogelijk gunstig is om osteoporose (botafbraak) tegen te gaan. Hoewel hier nog meer onderzoek naar gedaan moet worden, is er al wel bekend dat knoflook bij vrouwen in de menopauze zorgt dat er minder snel een oestrogeentekort ontstaat. Oestrogeen speelt een belangrijke rol in de botopbouw. Daarnaast kan knoflook ook gunstig zijn bij ontstekingen op het bot. 

6. Rijk aan antioxidanten

Door de antioxidanten die knoflook bevat, helpt het bij het tegengaan van het verouderingsproces. Het verhoogt het aantal antioxidant enzymen bij mensen. Dit houdt in dat het lichaam wordt beschermd tegen cel schade. Door de combinatie met de andere gezondheidseffecten wordt hierdoor ook het risico op ziektes als Alzheimer en dementie verlaagd. 

Wist je dat...

... knoflook vroeger in de oudheid gebruikt werd voor medicinale doeleinden? Onder andere door de Grieken, Romeinen en Egyptenaren.

Nadelen van knoflook

Helaas kleven er ook wat nadelen aan het eten van knoflook. Niet per se voor je gezondheid, maar er zijn wat zaken waar je last van kunt krijgen, of anderen…

Tip

De meeste dieren kunnen vergiftigd raken door knoflook en andere ui soorten. Snoept jouw hond of kat mee met de pot? Pas dan wel even op dat je niet je trouwe viervoeter ziek maakt.

Kauw op verse kruiden als je last hebt van knoflookadem

Knoflookadem

Een groot nadeel van knoflook is dat het een stinkende adem veroorzaakt. Wat doe je hieraan? De geurende adem na het eten van knoflook kan worden voorkomen door de kern van de knoflook eruit te snijden.

Mocht je toch last hebben hiervan kan het helpen om te spoelen met mondwater of te kauwen op verse kruiden zoals munt of peterselie.

Wist je dat...

…een stinkende adem wordt veroorzaakt door de zwavelverbinding AMS (allylmethylsulfide) tijdens de vertering, die het lichaam niet kan afbreken. Deze vindt zijn weg door ons bloed via zweetklieren en de longen en adem je dus uit. 

Dorst door knoflook

Bij sommige mensen kan knoflook dorst kan veroorzaken. De precieze oorzaak hiervoor is nog niet helemaal bekend, maar mogelijk kan iemand een allergie of intolerantie hebben. Er zijn verschillende andere redenen waarom je dorst zou kunnen krijgen na het eten van knoflook. 

Het lichaam bevat bepaalde pijnreceptoren die onder andere gevoelig zijn voor stofjes als capsaïcine in rode pepers, maar ook het stofje allicine in knoflook. Om verlichting te zoeken, kan dit aanzetten om te drinken, vandaar de dorst.

Een andere mogelijke oorzaak van de dorst na het eten van knoflook is dat knoflook als een natuurlijk diureticum (plasmiddel) zou werken. Hierdoor raakt het lichaam meer vocht kwijt en kan dit worden aangevuld door te drinken.

Het kan ook zijn dat het niets met de knoflook zelf te maken heeft. Veel gerechten waar knoflook in zit zijn namelijk vaak ook rijk aan zout. Op het moment dat er meer zout in het bloed zit, wordt het lichaam door de hersenen aangestuurd om meer te drinken. 

Tip

Heb je knoflook gesneden en stinken je handen? Was direct na het snijden je handen en wrijf je nog natte handen over een roestvrijstalen kraan of zeeptablet. Herhaal het wassen en merk het verschil!

Zwarte knoflook is gefermenteerde witte knoflook

Zwarte knoflook

Zwarte knoflook is geen soort van zichzelf maar is eigenlijk de originele ‘witte’ knoflook die is gefermenteerd. De witte knoflook wordt dan voor enkele weken bij een hoge temperatuur en lage luchtvochtigheid gehouden. Hierdoor wordt de smaak milder en is het iets zachter dan rauwe knoflook.

Het fermenteren zorgt voor meer antioxidanten. Daarnaast is er een kans dat het helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van het risico op hart- en vaatziektes. 

Wilde knoflook

Wilde knoflook, ook wel daslook, komt voor in heel Europa. Het lijkt een beetje op bieslook qua uiterlijk. Ook is wilde knoflook minder sterk qua smaak dan de reguliere knoflook. Wilde knoflook zou een gunstig effect op de bloeddruk hebben en daarnaast ook het cholesterol verlagen.

Je eigen knoflook kweken is relatief gemakkelijk

Zelf knoflook kweken

Zelf knoflook kweken kun je doen door het te poten in de maanden september tot en met november. Belangrijk is dat het op een zonnige plek in een voedzame grond staan. Qua verzorging hoef je knoflook alleen water te geven en het onkruid weg te halen. In juli en augustus kan je de knoflook oogsten, dit kun je zien als de look eruit hangt en bruin wordt.

Welke knoflook producten zijn er?

Knoflook is verkrijgbaar in diverse vormen. Ook kun je het daardoor toepassen in verschillende gerechten en kan de bereidingswijze ook anders zijn. Zo het verkrijgbaar als:

  • Verse knoflook Verse knoflook is te gebruiken voor veel verschillende gerechten zoals pasta-, wok-, vlees- en visgerechten. In deze gerechten kan je knoflook makkelijk meebakken in olie of boter. Ook kan je het poffen in de oven voor 30 min. op 200 °C. Dit zorg voor een zachtere smaak. 
  • Gekonfijte knoflook Bij gekonfijte knoflook wordt de knoflook op een lage temperatuur gepocheerd in olie of vet. Hierdoor krijgt het een zoete, romige smaak, bijvoorbeeld lekker in stoofgerechten.
  • Knoflookolie Een olie waaraan knoflook zijn smaak heeft afgegeven is ideaal om vlees of aardappels in te bakken, maar kan ook een heerlijke toevoeging zijn aan bijvoorbeeld salades. 
  • Knoflookpoeder Deze gedroogde en vermalen variant is vrij sterk van smaak en past goed bij de Provençaalse keuken. Ook is de poedervorm langer houdbaar dan verse knoflook. 
  • Knoflookpasta Knoflookpasta wordt gemaakt van knoflook, zout en olie en kan vooral worden gebruikt in sauzen en stoofgerechten. Ongeopend is een potje knoflookpasta relatief lang houdbaar.
Tip

Houd je van bruschetta’s? Wrijf een teentje knoflook over een vers afgebakken stuk brood of toast voor een intense knoflooksmaak. 

Bericht bewaren
Beoordeel
Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Cranberries gezond

Cranberries gezond? De wetenschappelijke voor- en nadelen

Zijn cranberries gezond? Cranberries worden vooral veel in de winter gegeten en zijn een bijzonder populair ingrediënt v...

Appelazijn: feiten of fabels?

Appelazijn: gezondheidsvoorde­l­e­n­, voedingswaarde en bijwerkingen

Over appelazijn gaan de meest fantastische verhalen rond. Zo zou je ervan afvallen, zou je er bestrijdingsmiddelen op vo...

3 gezondheidsvoordelen van kurkuma

Kurkuma: de 3 belangrijkste wetenschappelijke voordelen

Kurkuma is een specerij dat in delen van Azië al lang gebruikt wordt, maar nu eindelijk populair lijkt te worden in Nede...

Mexicaanse kruiden, zelf een gezonde mix maken

Mexicaanse Kruiden, zelf een Gezonde Mix maken

Mexicaanse kruiden, Tex-Mex kruiden, Mexicaanse bonenkruiden, fajita kruiden, picadillo kruiden. Begint het je al te dui...

tonijn

Tonijn: de gezondheidsvoorde­l­e­n en mogelijke nadelen op een rij

Tonijn is een van de meest populaire vissoorten ter wereld. En niet zonder reden: tonijn heeft een romige smaak en vlezi...

Toon meer (196)