Oorzaken slechte adem
Slechte adem door gebrekkige mondhygiëne
Een slechte adem (mondgeur, ademgeur) wordt ook wel halitose genoemd. 'Halitus' betekent adem/geur en 'osis' betekent abnormaal. 1 op de 7 mensen hebben hier last van, soms zonder het zelf te weten.
In 90% van de gevallen is bacteriële tongplak de oorzaak van een slechte adem. De bacteriën stapelen zich achterin de tong op.
Er leven miljoenen bacteriën in je mond die zorgen dat indringers buiten de deur worden gehouden. Een overdaad aan bepaalde bacteriën en een verkeerde verhouding ervan in je mond kan echter verkeerd uitpakken.
Door gebrekkige mondverzorging kan ook tandplak ontstaan; een dun laagje bacteriën op - en tussen de tanden.
Via de tanden kan het tandvlees ontstoken raken. Tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd.
Je kunt tandvleesontsteking ook krijgen doordat je een slechte weerstand hebt of als een prothese of kunstgebit niet goed vast zit.
Slechte adem door voeding
We weten allemaal wel dat je van bepaalde voeding uit je mond gaat ruiken. Bijvoorbeeld knoflook, uien, koffie, alcohol, kool, bepaalde specerijen, zure yoghurt, vis en vlees.
Het afbreken van voeding begint in je mond. Als dit soort voeding is verteerd komt het uiteindelijk via de bloedbaan in de longen. En die geven adem af.
Hier kan kauwgom nauwelijks tegenop; de geur gaat pas weer weg als het voedsel je lichaam heeft verlaten.
Stofwisseling en slechte adem
Ook als je aan het detoxen of ontzuren bent kun je last hebben van een slechte adem. Dit komt doordat je lichaam zich ontdoet van gifstoffen. Dit kan ook gebeuren als je bezig bent met afvallen.
Wanneer je gaat sportvasten gaat je lichaam over van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Dit proces heet ketose. Je kunt hierbij last hebben van een slechte adem of een metaalachtige smaak in je mond.
Diabetes patiënten en patiënten met bepaalde vormen van kanker hebben vaak een specifieke mondgeur. Dit komt doordat er in het lichaam stofwisseling-processen plaatsvinden waarbij chemicaliën (ketonen) vrijkomen in het lichaam. Diabetes patiënten kunnen bijvoorbeeld ruiken naar aceton (nagellak remover).
Slechte adem door droge mond
Als je zowel in- als uitademt door je mond, bijvoorbeeld door een allergie of door snurken, kun je een droge mond krijgen en daarmee last van mondgeur.
Stress is tevens een grote boosdoener als het gaat om een slechte adem. Bij stress versnelt je ademhaling en wordt onregelmatiger (zoals bij hyperventilatie) waardoor je mond uitdroogt.
Ook geven de hersenen bij spanningen minder signalen aan de speekselklieren om je mond te bevochtigen.
Na de nacht is je mond vaak droog en daardoor hebben veel mensen 's morgens een slechte adem. 's Nachts slapen sommige mensen met hun mond open en dat zorgt nog meer voor een droge mond.
Ook door problemen met het produceren van speeksel door klieren in je mond kan je een droge mond krijgen en uit je mond gaan ruiken. Deze aandoening heet xerostomia, oftewel: droge mond.
Bepaalde medicijnen en/of voedingssupplementen kunnen zorgen voor een droge mond en daarmee is de kans groter dat je een slechte adem krijgt.
Lever- en nierproblemen zorgen vaak voor uitdrogingsverschijnselen. Een droge mond kan dan een slechte adem geven.
Overige oorzaken van slechte adem
Roken veroorzaakt ook een permanente mondgeur.
Als je bijvoorbeeld ontstoken amandelen hebt of tanden hebt laten trekken (zoals verstandskiezen of voor protheses) dan kunnen de aangedane plekken zorgen voor een slechte adem.
Luchtweginfecties zoals longontsteking, bronchitis, chronische sinus-infectie ( infectie van voorhoofds- en bijholten) en postnasale drip (overmatige productie van snot) kunnen eveneens een onaangename ademgeur geven.
Mondgeur is in principe niet afkomstig van je maag, wat vroeger wel werd gedacht. Behalve in het geval van chronische reflux, waarbij er maagzuur terugstroomt in de slokdarm.