Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem is een vervelende kwaal, zeker omdat het niet altijd (alleen) met mondhygiëne te maken heeft maar anderen dit wel vaak denken.

Het is nog steeds iets wat mensen moeilijk vinden om te bespreken.

Sommige mensen zijn bijna obsessief met hun adem bezig en anderen zijn zich er niet bewust van dat zij een slechte adem hebben.

Het kan dus wel degelijk helpen om dit met een vriendin of collega te bespreken.

Er zijn namelijk genoeg manieren om dit te voorkomen.

En dat is prettig, want in sommige gevallen kunnen mensen echt in een sociaal isolement terechtkomen.

In dit artikel bespreken we de oorzaken van een onaangename ademgeur en hoe je deze te lijf kunt gaan.

We hopen dat je het in één adem uitleest!

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Oorzaken slechte adem

Slechte adem door gebrekkige mondhygiëne

Een slechte adem (mondgeur, ademgeur) wordt ook wel halitose genoemd. 'Halitus' betekent adem/geur en 'osis' betekent abnormaal. 1 op de 7 mensen hebben hier last van, soms zonder het zelf te weten.

In 90% van de gevallen is bacteriële tongplak de oorzaak van een slechte adem. De bacteriën stapelen zich achterin de tong op.

Er leven miljoenen bacteriën in je mond die zorgen dat indringers buiten de deur worden gehouden. Een overdaad aan bepaalde bacteriën en een verkeerde verhouding ervan in je mond kan echter verkeerd uitpakken.

Door gebrekkige mondverzorging kan ook tandplak ontstaan; een dun laagje bacteriën op - en tussen de tanden.

Via de tanden kan het tandvlees ontstoken raken. Tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd.

Je kunt tandvleesontsteking ook krijgen doordat je een slechte weerstand hebt of als een prothese of kunstgebit niet goed vast zit.

Slechte adem door voeding

We weten allemaal wel dat je van bepaalde voeding uit je mond gaat ruiken. Bijvoorbeeld knoflook, uien, koffie, alcohol, kool, bepaalde specerijen, zure yoghurt, vis en vlees.

Het afbreken van voeding begint in je mond. Als dit soort voeding is verteerd komt het uiteindelijk via de bloedbaan in de longen. En die geven adem af.

Hier kan kauwgom nauwelijks tegenop; de geur gaat pas weer weg als het voedsel je lichaam heeft verlaten.

Stofwisseling en slechte adem

Ook als je aan het detoxen of ontzuren bent kun je last hebben van een slechte adem. Dit komt doordat je lichaam zich ontdoet van gifstoffen. Dit kan ook gebeuren als je bezig bent met afvallen.

Wanneer je gaat sportvasten gaat je lichaam over van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Dit proces heet ketose. Je kunt hierbij last hebben van een slechte adem of een metaalachtige smaak in je mond.

Diabetes patiënten en patiënten met bepaalde vormen van kanker hebben vaak een specifieke mondgeur. Dit komt doordat er in het lichaam stofwisseling-processen plaatsvinden waarbij chemicaliën (ketonen) vrijkomen in het lichaam. Diabetes patiënten kunnen bijvoorbeeld ruiken naar aceton (nagellak remover).

Slechte adem door droge mond

Als je zowel in- als uitademt door je mond, bijvoorbeeld door een allergie of door snurken, kun je een droge mond krijgen en daarmee last van mondgeur.

Stress is tevens een grote boosdoener als het gaat om een slechte adem. Bij stress versnelt je ademhaling en wordt onregelmatiger (zoals bij hyperventilatie) waardoor je mond uitdroogt.

Ook geven de hersenen bij spanningen minder signalen aan de speekselklieren om je mond te bevochtigen.

Na de nacht is je mond vaak droog en daardoor hebben veel mensen 's morgens een slechte adem. 's Nachts slapen sommige mensen met hun mond open en dat zorgt nog meer voor een droge mond.

Ook door problemen met het produceren van speeksel door klieren in je mond kan je een droge mond krijgen en uit je mond gaan ruiken. Deze aandoening heet xerostomia, oftewel: droge mond.

Bepaalde medicijnen en/of voedingssupplementen kunnen zorgen voor een droge mond en daarmee is de kans groter dat je een slechte adem krijgt.

Lever- en nierproblemen zorgen vaak voor uitdrogingsverschijnselen. Een droge mond kan dan een slechte adem geven.

Overige oorzaken van slechte adem

Roken veroorzaakt ook een permanente mondgeur.

Als je bijvoorbeeld ontstoken amandelen hebt of tanden hebt laten trekken (zoals verstandskiezen of voor protheses) dan kunnen de aangedane plekken zorgen voor een slechte adem.

Luchtweginfecties zoals longontsteking, bronchitis, chronische sinus-infectie ( infectie van voorhoofds- en bijholten) en postnasale drip (overmatige productie van snot) kunnen eveneens een onaangename ademgeur geven.

Mondgeur is in principe niet afkomstig van je maag, wat vroeger wel werd gedacht. Behalve in het geval van chronische reflux, waarbij er maagzuur terugstroomt in de slokdarm.

Naar de tandarts voor slechte adem

Als je je tandarts wilt bezoeken in verband met slechte adem, maak dan een afspraak in de morgen en eet en drink niets van tevoren.

Ga vooraf niet roken en doe geen lippenbalsem of parfum op. Zo kan de tandarts je adem goed onderzoeken.

Tips tegen slechte adem

Gebitsverzorging

 • Je kunt een tongschraper gebruiken om bacteriën te verwijderen.
 • Veel mensen eten kauwgom als ze een slechte adem (denken te) hebben. Kauwgom zit echter vol met ongezonde e-nummers en zoetstoffen en wordt in verband gebracht met allerlei aandoeningen. Ze geven je een opgeblazen gevoel, verstoren je stofwisseling en kunnen daardoor indirect je vetopslag bevorderen.
 • Als je op een natuurlijke manier een frisse adem wilt hebben, kauw dan op een muntblaadje, een takje peterselie of een stukje gember.
 • Drink voldoende water. Koffie, alcohol en frisdranken geven je een droge mond.
 • Poets twee keer per dag je tanden met een tandpasta die geen fluoride bevat maar eventueel wel zink.
 • Wij adviseren een elektrische tandenborstel omdat je overal makkelijker bij kan en minder risico hebt op te hard poetsen. Vraag je tandarts om uitleg of zoek op internet over de juiste poetsmethode.
 • Je kunt eventueel vaker poetsen dan twee keer per dag, maar let wel goed op als je frisdrank of fruit hebt gegeten. Wacht dan een half uurtje met poetsen want anders kun je je glazuur beschadigen.
 • Neem eventueel een tandenborstel en tandpasta mee in je tas of bewaar een extra paar op je werk. Verwissel regelmatig, ongeveer om de drie maanden, het borsteltje van je tandenborstel.
 • Je kunt ook antibacterieel, antiseptisch (ontsmettend) mondwater gebruiken.
 • Alcohol in mondwater heeft z'n voor- en nadelen. Alcohol reinigt de mond intensief, maar is niet zo goed voor het tandglazuur.
 • Gebruik twee keer per dag floss of ragertjes om etensresten tussen je tanden te verwijderen.
 • Reinig implantaten of een kunstgebit altijd grondig.
 • Bezoek je tandarts, hoe vervelend misschien ook, twee keer per jaar.
 • Indien je last hebt van tandplak en tandvleesontsteking kun je ook naar de mondhygiënist gaan. Het is erg belangrijk dat je niet te lang blijft doorlopen met tandvleesontsteking. Als het tandvlees zich verder gaat terugtrekken kunnen er gaten ontstaan tussen de tanden waardoor de tanden los kunnen gaan zitten.
 • Er bestaat zoiets als een halitoloog. Dit is een deskundige op het gebied van slechte adem. Je kunt hier eventueel naar doorverwezen worden.

Overige tips bij slechte adem

Probeer goed op je voeding te letten. Kleverige en zoete voeding kunnen sneller voor een slechte adem zorgen. Slik eventueel voedingssupplementen als chlorella, zink en magnesium.

Door aan oil pulling te doen kun je op een zeer effectieve manier gifstoffen en bacteriën uit je mond 'trekken'.

Je spoelt je mond dan met een eetlepel koudgeperste (kokos)olie. Liefst in de morgen, voordat je aan je ontbijt begint.

Oilpulling voorkomt niet alleen een slechte adem, maar zorgt ook voor wittere tanden, gezond tandvlees en is ook erg gezond voor de rest van je lichaam. Je kunt ook spoelen met tea tree olie.

Knoflook is supergezond en erg lekker. Maar wil je snel van de geur af?

Eet dan nog wat fruit of groenten na het consumeren van de knoflook. Of drink groene thee met gember en citroen of een glas cranberrysap.

Kauw op een takje peterselie, een kaneelstokje of blaadje munt of basilicum. Je kunt ook een schijfje komkommer 30 seconden op je tong drukken.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in de keel weghalen

Amandelstenen verwijderen is een vies klusje. Deze stinkende brokjes zitten stevig weggestopt in je keelamandelen en kun...

Witte aanslag op de tong verwijderen

Witte aanslag op de tong, de oorzaken en behandeling

Witte aanslag op de tong kan heel vervelend zijn. Het ziet er niet fris uit, de mond wordt droog en je krijgt een slecht...

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Iedereen heeft natuurlijk weleens last van een droge mond maar dat is meestal tijdelijk. Een op de vijf mensen heeft hie...

Duizeligheid en hoofdpijn, 12 oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn, de 12 meest voorkomende oorzaken

Duizeligheid en hoofdpijn zijn enorm vervelend. Het brengt je letterlijk en figuurlijk uit balans. Het komt redelijk vaa...

Oil pulling: gezondheid begint in je mond

Oil pulling: gezondheid begint in je mond

Ben jij al bekend met oil pulling? Een groeiende groep mensen spoelt elke dag hun mond met olie. In India is het een eeu...

Toon meer (361)