Ontstoken tandvlees (Gingivitis), de oorzaken en behandeling

Als praten, eten en lachen pijn doen dan beïnvloedt dat je dagelijks leven. Meer dan de helft van de 50 plussers heeft regelmatig last van ontstoken tandvlees. Velen van hen lopen hier te lang mee rond zonder er iets van te merken en zonder er iets aan te doen.

Misschien heeft je tandarts wel al tips gegeven over gebitsverzorging (waar je tandvlees ook bij hoort). Er zijn echter nog meer natuurlijke behandelingen om de pijn te verlichten en je tandvlees sterker te maken. Als je weet wat de oorzaken zijn voor ontstoken tandvlees, kun je hier ook verder mee aan de slag.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Ontstoken tandvlees is een ontsteking van het tandvlees

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?

Een tandvleesontsteking is een ontstekingsreactie van je tandvlees, ook wel gingivitis genoemd.

Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. In je mond zitten miljarden bacteriën, waarvan de meesten goed werk doen en niet schadelijk zijn.

Gedurende de dag hopen bacteriën vermengd met speeksel en voedingsstoffen (zoals zetmeel) zich op en kunnen een ontsteking veroorzaken. Dit gebeurt vaak in combinatie met een slechte mondverzorging of een verzwakt immuunsysteem.

Oorzaken

Je immuunsysteem heeft dus veel invloed op de gezondheid van je tandvlees. Zo heb je sneller last van tandvleesproblemen wanneer je een antibioticakuur neemt. Ook bij overmatige stress wordt je immuunsysteem aangetast. Dit maakt het lastiger om bacteriën te weren die ontstoken tandvlees veroorzaken.

Roken verandert de samenstelling van de bacteriën in je mond. De agressieve bacteriën nemen toe. Waneer je rookt herstelt je tandvlees minder snel bij een ontsteking. Roken verhoogt op de lange termijn ook het risico op mondkanker.

In bepaalde gevallen kan een allergie eveneens een tandvleesontsteking veroorzaken. Te hard poetsen is ook zeker niet bevorderlijk voor de gezondheid van je tandvlees.

Als je net je verstandskiezen hebt laten trekken of een wortelkanaalbehandeling hebt ondergaan, is de kans op ontstoken tandvlees ook groter.

Wist je dat...

...rokers hebben 6 keer zoveel kans op tandvleesproblemen dan niet-rokers. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Een verhoogde hormoonspiegel kan tandvleesproblemen veroorzaken

Door een verhoogde hormoonspiegel kun je tijdens je zwangerschap meer last hebben van ontstoken tandvlees.

Je tandvlees is dan overgevoelig voor tandplak en de structuur van de bloedvaatjes in je mond verandert ook. Het is belangrijk om je gebit extra goed te verzorgen in deze periode.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Als de ontstekingen regelmatig terugkeren en niet verholpen worden, kan dit ervoor zorgen dat ook het omringende botweefsel aangetast wordt.

Het steunweefsel van je tanden raakt dan ontstoken, waardoor ze los komen te zitten. Er ontstaan ruimtes tussen je tand en het tandvlees. Deze aandoening wordt paradontitis genoemd.

Tip

Loop niet te lang rond met ontstoken tandvlees, want het kan resulteren in ernstige gebitsproblemen.

Symptomen van ontstoken tandvlees

Gezond tandvlees is roze en ligt stevig om je tanden en kiezen heen. Als je last hebt van ontstoken tandvlees is je tandvlees rood, slap en pijnlijk.

Soms kan het tandvlees opgezwollen zijn en bloeden, bijvoorbeeld tijdens het poetsen of tijdens het eten. Je tandvlees trekt zich terug en er ontstaan blootliggende tandhalzen. Daardoor kunnen je zenuwen extra gevoelig zijn.

Behandeling met natuurlijke middelen

Als de gingivitis lang aanhoudt of vaak terugkomt of als dit gepaard gaat met bloedingen dan is het belangrijk om je tandarts te informeren en je te laten behandelen.

In de tussentijd kun je met eenvoudige natuurlijke middelen vaak een hoop bereiken:

  • Spoelen met zout water Daarvan wist je waarschijnlijk al dat het de pijn (tijdelijk) kan stillen. Gebruik hiervoor 1 eetlepel zout per glas en spoel je mond ongeveer 30 seconden. Herhaal dit een paar keer gedurende de dag.
  • Tandpasta van gember en zout Ook kun je een pasta maken van gember en zout en deze op je tandvlees smeren. Laat de pasta een paar minuten zitten en spoel eventueel je mond na.
  • Zuiveringszout Zuiveringszout kent vele toepassingen; zo ook bij ontstoken tandvlees. Het neutraliseert de zuurtegraad in je mond waardoor tandbederf minder kans heeft. Masseer je tandvlees zacht met een tandenborstel met baking soda en een snufje kurkuma.
  • Kruidnagels Vroeger werden er na het trekken van tanden en kiezen al kruidnagels gebruikt. Kruidnagels, of kruidnagelolie is een uitstekend natuurlijk verdovend middel. Je kunt op een kruidnagel kauwen of de olie deppen op je tandvlees. Zwarte peper door de olie heen werkt ook goed.
  • Citroensap Een ander natuurlijk middeltje is citroensap. Dit heeft een desinfecterende werking. Knijp een citroen uit in een glas gekookt water en spoel hiermee je mond. Doe dit twee tot drie keer per dag. Je kunt een paar druppels (drinkbare!) rozenolie toevoegen voor een optimaal resultaat. Let wel op met zure middelen: als je al geen sterk glazuur meer hebt is dit niet verstandig.
  • Etherische essentiële Etherische essentiële oliën hebben een geneeskrachtige werking. Voor ontstoken tandvlees zijn met name olie met pepermunt, kamille en tea tree geschikt. Je kunt deze oliën mengen, eventueel verdunnen met water, en je mond hiermee spoelen. Let op: Het is niet de bedoeling dat je dit doorslikt!
  • Aloë vera Aloë vera staat bekend om haar ontstekingsremmende werking. Je kunt je mond spoelen met de drank en ook bestaan er gels die gebruikt kunnen worden in je mond.
  • Looizuur Het looizuur in groene thee werkt verkwikkend voor je tandvlees. Laat een theezakje twee tot drie minuten trekken en haal het uit het glas. Laat het vervolgens even afkoelen en houdt het zakje dan een paar minuten in je mond op de zere plekken.
  • Honing Honing heeft een antibacteriële werking. Smeer de honing op je aangedane tandvlees.

Voorkomen van ontstoken tandvlees

Verzorg je gebit goed. Poets op de juiste manier je tanden, minimaal twee keer per dag, met een goede tandpasta (vraag je tandarts eventueel om advies) en poets niet te hard.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Flossen tegen ontstoken tandvlees

Verder is het aan te raden om daarbij ragertjes te gebruiken of op de juiste manier te flossen. Laat je tandarts of mondhygiëniste je goed uitleggen hoe je dit zacht maar grondig doet en zorg ook dat je de goede maten hebt.

Je kunt daarnaast ook een tongschraper gebruiken om je tong te reinigen.

De juiste voeding voor gezond tandvlees

Een goed immuunsysteem is erg belangrijk als het gaat om de gezondheid van je tandvlees. Zorg er daarom voor dat je voldoende groenten en fruit eet. Hieruit haal je namelijk vitamine C. Deze vitamine stimuleert de groei van bindweefsel en het herstel van botweefsel. Beide zijn belangrijk bij het behouden van een gezond gebit.

Ook zijn vitamine D supplementen aan te raden, met name voor 50 plussers. Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen voldoende vitamine D in het bloed en gezond tandvlees. Je kunt vitamine D ook in beperkte mate uit voeding halen, zoals uit vette vis, eieren, zonnebloempitten en peulvruchten.

Wat eveneens een goede manier is om de bacteriën in je mond minder kans te geven, is het drinken van cranberrysap. Kies dan wel voor de versie die uitsluitend natuurlijke suikers bevat.

Tip

Heb je fruit gegeten? Poets je tanden dan pas na een half uur, anders heb je kans dat je tandglazuur aangetast wordt.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Bijna iedere roker probeert één of meerdere keren in zijn of haar leven te stoppen. Misschien heb jij al van alles gepro...

Oil pulling: gezondheid begint in je mond

Oil pulling: gezondheid begint in je mond

Ben jij al bekend met oil pulling? Een groeiende groep mensen spoelt elke dag hun mond met olie. In India is het een eeu...

Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging en schoonmaken

Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging, schoonmaken en meer

Zuiveringszout is een erg veelzijdig product. Je kunt het als verzorgingsproduct gebruiken, maar je kunt het ook voor di...

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem is een vervelende kwaal, zeker omdat het niet altijd (alleen) met mondhygiëne te maken heeft maar anderen d...

Natuurlijk witte tanden tips

Tips voor natuurlijke witte tanden

Ben je weleens jaloers op die mooie witte tanden van filmsterren en BN’ers? Bedenk je dan dat die in de meeste gevallen ...

Zelf tandpasta maken zonder fluoride

Zelf tandpasta maken zonder fluoride

Ooit was fluoride dé oplossing tegen cariës (tandbederf) maar de laatste jaren is uit ontelbare onderzoeken gebleken dat...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

Lees wat je gemist hebt

13510 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'