Alles over het ei: de voordelen, kooktijd en drijftest (inclusief recept voor gepocheerd ei)

Nederlanders eten gemiddeld zo’n 19 eieren per jaar. Dat is ook niet heel gek: een eitje is namelijk heel divers te gebruiken. Een gekookte bij je (paas)lunch de gebakken versie als je last hebt van een kater en verwerkt in je taart wanneer er iets te vieren valt.

Word jij ook zo blij van een ei? Lees in dit artikel alles over het ei; van voedingswaarden tot de drijftest.

Een ei is een product van een vrouwelijk dier

De kip of het ei?

Een ei is een product van een vrouwelijk dier. Voor menselijke consumptie is dit in veel gevallen het ei van een kip. Wanneer het ei bevrucht is door een haan kan er een kuikentje groeien. Voordat het ei in de supermarkt belandt, wordt er uitvoerig getest of het eitje vruchtbaar is.

Wist je dat...

… je bij je eigen geraapte eieren gemakkelijk kunt zien of een eitje bevrucht is? Schijn een zaklamp tegen de schaal. Licht het ei helemaal op? Dan is het ei onbevrucht. Zit er een donkere plek in? Dan is de kans heel groot dat er een kuikentje in groeit.

Op de vraag of de kip of het ei eerder kwam, weten Britse onderzoekers het antwoord. Door de samenstelling van de schaal van het kippenei te bekijken kwamen zij tot de conclusie dat er geen ei kan bestaan zonder de kip.

Er is weinig verschil tussen een bruin en een wit kippenei

Het verschil tussen een wit en een bruin kippenei

Het is je vast niet ontgaan dat er witte en bruine kippeneieren bestaan. Het verschil daartussen is vrijwel alleen de kleur. De voedingswaarden zijn nagenoeg gelijk aan elkaar. Toch bestaat er een prijsverschil. De bruine variant oogt luxer, en wordt daarom dikwijls een aantal cent meer verkocht dan een witte. 

Wist je dat...

…je aan de kip kunt zien of ze een witte of een bruine ei legt? Een kip met een rode oorlel legt doorgaans bruine eieren, een kip met een lichte oorlel legt een wit eitje.

Voedingswaarden

De voedingsstoffen van jouw ei verschilt door hoe de kip geleefd en gegeten heeft. Krijgt een kip veel dierlijke vetten binnen? Dan heeft haar gelegde eitje ietsje minder verzadigde vetten. Ook de levensstijl van de kip doet ertoe: vrije uitloopkippen hebben meer eigeel dan niet-vrije uitloopkippen. 

Gemiddeld bevat een gekookt kippeneitje:

 • 128 calorieën
 • 12,3 gram eiwitten
 • 8,8 gram vet
 • 0 gram koolhydraten
 • 0 gram voedingsvezels

Daarnaast bevat een kippenei de vitamines A, B2, B5 en B12. Ook zit er onder andere selenium, calcium, ijzer en foliumzuur in.

Tip

De meeste van deze nutriënten bevinden zich in het eigeel. In het eiwit zit voornamelijk proteïnen.

De voedingswaarden van een biologisch eitje

De eitjes uit de groene doos met ‘biologisch’ erop ogen een stuk gezonder, maar in realiteit valt dat reuze mee. De voedingswaardes van een ei worden voornamelijk bepaald door het dieet van de kip. Zo zitten er meer eiwitten in een eitje van legkippen dan in een biologisch vrije uitloop ei, dit zou mede komen door het verrijkte voedsel dat de leggers van de niet-biologische kippen krijgen.

Eigeel kan verschillen van kleur

Verder is er nog wel een verschil in kleur te merken tussen het eigeel van de biologische en niet-biologische eitjes: het eigeel is vaak een stukje feller en lichter van kleur bij biologische uitloop-eitjes. De legbatterij-eitjes zijn een stukje doffer en donkerder van kleur. Dit heeft verder geen invloed op de voedingswaarden.

De 3 gezondheidsvoordelen van een ei

Een eitje is niet alleen lekker, maar ook gezond. Kom erachter wat de gezondheidsvoordelen zijn. Een kippenei:

Een eitje heeft een positief effect op je cholesterol

1. Heeft een positieve invloed op je cholesterol

Vroeger werd dikwijls verteld dat een eitje een negatieve invloed heeft op je cholesterol. Dit zou komen omdat een eitje maar liefst 212 milligram cholesterol bevat. Toch wordt dit cholesterol niet als dusdanig opgenomen door je lichaam. Dat je eieren een negatieve invloed heeft op je cholesterol is dus een fabel.

Integendeel zelfs: volgens meerdere studies zorgt het consumeren van een eitje ervoor dat je goede HDL-cholesterol stijgt. Daarnaast wordt er geen stijging in het slechte LDL-cholesterol waargenomen.

2. Bevat belangrijke antioxidanten

De antioxidanten luteine en zeaxanthine bevinden zich voornamelijk in het eigeel. Deze stoffen beschermen je ogen tegen schadelijke UV straling. Hierdoor wordt het risico op zichtproblemen op latere leeftijd verkleind.

Een eitje kan helpen bij gewichtsverlies

3. Kan ondersteuning bieden bij gewichtsverlies

Verschillende studies tonen aan dat een eitje bij het ontbijt kan bijdragen aan afvallen. Dit komt doordat het eten van een eitje je een verzadigd gevoel geeft. Zo zul je door de dag heen minder hoeven te eten.

Is je eitje nog goed? Doe de drijftest!

Om erachter te komen of jouw eitje nog vers (genoeg) is, kun je een simpele test uitvoeren. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit doet.

 1. Vul een grote kom met water
 2. Leg het ei hier voorzichtig in
 3. Bekijk hoe het ei zich gedraagt
Doe de drijftest

Bij een vers eitje zul je zien dat het eitje op de bodem blijft liggen. Als een kant van het ei een klein beetje naar boven wijst, is deze slechts een tot twee weken oud. Blijft het eitje omhoog staan op de bodem?

Dan is deze vier tot zes weken oud en nog goed te eten. Zodra het eitje aan de oppervlakte begint te drijven is er pas wat aan de hand. Wanneer dit gebeurt is het eitje mogelijk bedorven.

Tip

Helaas is deze methode niet 100% betrouwbaar. Breek het ogenschijnlijke bedorven eitje in een aparte schaal open. Ruik aan het gebroken eitje. Bespeur je geen zwavelachtige geur? Dan is er niets aan de hand.

Salmonella

Salmonella is een bacterie die voor kan komen in de darmflora van verschillende dieren, waaronder kippen. Het kan zijn dat je rauwe ei (maar ook kip of vlees) deze bacterie bevat. Wanneer je het besmette eitje onverhit eet, heb je kans dat je zelf besmet raakt. 

De bacterie kan een darminfectie veroorzaken. Je krijgt dan meestal last van de volgende symptomen:

 • Buikkrampen
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Koorts
 • Spierpijn

De incubatietijd, de tijd van besmetting tot de eerste symptomen, kan vanaf 6 tot wel 72 uur zijn. De klachten houden zo’n 3 tot 7 dagen aan. Wanneer je overmatig last hebt van de klachten, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Wanneer je besmet bent met salmonella is het belangrijk dat je voldoende drinkt en zout opneemt. Drink bouillon, thee of de suikerzoutoplossing O.R.S. Deze is verkrijgbaar bij je drogist.

Bewaar je ei in de koelkast

Het bewaren van je eitje

Misschien is het je wel eens opgevallen: eieren liggen in de supermarkt gewoon in het schap, maar thuis gaan ze direct de koelkast in. Dit lijkt misschien gek, maar dat valt best mee.

Eitjes kunnen niet goed tegen temperatuurschommelingen. In de supermarkt is het daarom beter de eieren in het schap te bewaren. 

Thuis kun je echter wel het beste de eieren in de koelkast leggen. De groei van bacteriën wordt door de kou geremd. Hierdoor blijft het eitje het langst vers. 

Leg je eieren dan vooral met de punt naar beneden in de houder. Eieren hebben aan de stompe kant een luchtkamer. Om deze kamer te beschermen kun je de eieren het beste met de punt naar beneden bewaren.

Tip

Eieren nemen snel de geur over van andere producten. Leg je daarom de sterkst ruikende producten niet naast je eitje.

Kook je eitje met deze handleiding

Een eitje koken: de kooktijden op een rij

Het koken van een ei, is een eitje. Je hoeft slechts met een aantal dingen rekening te houden.

Houd je bijvoorbeeld van een zacht-, of hardgekookt eitje? Dit heeft namelijk invloed op de kooktijd.

Bekijk hier het overzicht voor het koken van een middelgroot ei:

 • Zachtgekookt: 3 tot 4 minuten
 • Halfzachtgekookt: 5 tot 6 minuten
 • Hardgekookt: 8 tot 10 minuten

Voor een kleiner eitje kun je mikken op de kortst gegeven tijd, bij een groter eitje op de langst gegeven tijd.

Wist je dat...

…een groene/grijze buitenkant van het eigeel voor kan komen? Dit komt door een reactie op de zwavelverbindingen in het ei. Dit is alles behalve schadelijk, en je proeft er niets van. Wil je dit toch liever voorkomen? Kook het eitje dan niet te lang door.

Een gepocheerd ei

Het pocheren is een methode waarbij het eitje zonder schaal gekookt wordt. De eiwitten stollen en vormen zo het hulsel voor het eigeel. Daarmee kook je dus het ei in zichzelf, zonder de schaal.  

Een gepocheerd eitje ziet er chique uit

Deze manier van een ei bereiden wordt veelal gezien als een culinaire toevoeging aan een gerecht.

In de Japanse keuken zie je een gepocheerd eitje tussen je noedels, en de Britten gooien een gepocheerd eitje gewoon bovenop hun Engelse ontbijt.

Zelf een ei pocheren

Zo’n eitjes pocheren klinkt makkelijker dan het is. Met de volgende 4 stappen maak je binnen de kortste keren een perfect gepocheerd eitje.

 1. Vul je pan met water
  Zorg er op eerste plaats voor dat je niet te veel water in je pannetje doet. Een laag van zo’n tien centimeter aan kokend water is voldoende. Wanneer je meer water gebruikt kan het zijn dat de temperatuur van het water onderin de pan anders is dan bovenin de pan. Dit komt je gepocheerde eitje niet ten goede. 
 2. Breng het water aan de kook
  Zorg dat het water niet te hard kookt; daar krijgt je ei een minder egale vorm van. Voor de smaak maakt dit niet veel uit. Licht borrelend water zorgt voor een zachter uitziend gepocheerd eitje. De perfecte temperatuur vinden hoort bij de kunst van het pocheren.
 3. Breek het ei boven het (licht) kokende water
  Voordat je dit doet kun je eventueel met een pollepel licht roeren, dan ontstaat er een kleine ‘draaikolk’. Breek hier vervolgens het eitje in. Dit is niet nodig, maar kan het gewenste effect mogelijk gemakkelijker maken.
 4. Haal het eitje uit de pan
  Wanneer het eiwit er helder wit uitziet, en je het eigeel nog een beetje kunt zien door het wit heen is je eitje perfect, haal je eitje dan voorzichtig uit de pan, en smullen maar!
Tip

Voeg een beetje zout en azijn toe aan je water voordat je het eitje gaat pocheren. Dit helpt met de stolling van het eiwit. Hierdoor wordt je gepocheerde eitje wel steviger. Sommigen vinden dit juist heel erg lekker, en anderen moeten er niets van weten. Kijk wat voor jou het beste werkt!

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

University of Sheffield, (link)

Poultry science, T A Scott ..., (link)

Food Safety and Inspection Service, (link)

Poultry Science, M.Lordelo ..., (link)

Poultry Science, G Cherian ..., (link)

NEVO, RIVM, zoektermen “kippenei” “gekookt” (link)

Clinical Research Ed., Ying Rong ..., (link)

YAMA, F.B.Hu ..., (link)

Brittish Nutrition Foundation, A. Lee ..., (link)

Annual Review of Nutrition, Julie Mares, (link)

Investigative Ophthalmology and Visual Science, Catharine R Gale ..., (link)

lees verder
Journalist Marijn Burggraaff

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Alizonne dieet therapeut

Alizonne dieet: Voordelen, Nadelen en Kosten

Het Alizonne dieet is uitgegroeid tot een grote trend in Nederland. Met dit dieet hebben verschillende bekende Nederland...

Stoppen met de pil

Stoppen met de pil, Wij zetten de voor- en nadelen op een rij

Overweeg jij om te stoppen met de pil? Redenen om te stoppen met hormonale anticonceptie zijn natuurlijk: de wens om zwa...

Stress verminderen door voeding

Stress verminderen met gezond eten? Dat kan!

Wanneer je stress hebt, ervaar je spanning of druk. Vroeger moest je lichaam snel kunnen reageren op een levensbedreigen...

Cavolo nero

Cavolo nero: de Gezondheidsvoorde­l­e­n en Bereiding (Recept)

Cavolo nero is een koolsoort die oorspronkelijk uit Italië komt. Er liggen talloze groenten in het groenteschap, ma...

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren ...

Toon meer (267)
Volg ons