Een ei, kan dat er wel bij? (inclusief recept voor gepocheerd ei)

Er zijn weinig voedingsmiddelen zo veelzijdig als een ei. Je kunt het toevoegen aan een salade, verwerken in een taart of je kunt er een heerlijk boerenomelet van maken. 

Nederlanders eten gemiddeld 13 gram ei per dag, blijkt uit de voedselconsumptiepeiling. Dit komt neer op ongeveer 210 eieren per Nederlander per jaar. 

Word jij ook zo blij van een ei? In dit artikel lees je er alles over; van de voedingswaarden tot de gezondheidsvoordelen en van salmonella-gevaar tot de drijftest.

Diëtist i.o. Sammie Eslamimoghaddam

Geschreven door Sammie Eslamimoghaddam, Diëtist i.o.BSc Voeding en diëtiek

Een ei is een product van een vrouwelijk dier

De kip of het ei?

Een ei is een product van een vrouwelijk dier. Voor menselijke consumptie is dit in veel gevallen een kip. Wanneer het ei bevrucht is door een haan kan er een kuikentje groeien. 

Eieren die in de supermarkt liggen, zijn onbevrucht. Voordat ze in de supermarkt terechtkomen, wordt uitvoerig getest of ze bevrucht zijn. 

Wist je dat...

? je bij je eigen geraapte eieren gemakkelijk kunt zien of een eitje bevrucht is? Schijn een zaklamp tegen de schaal. Licht het ei helemaal op? Dan is het ei onbevrucht. Zit er een donkere plek in? Dan is de kans heel groot dat er een kuikentje in groeit.

Wat was er eerst; de kip of het ei? Hier zijn we het met z?n allen nog steeds niet over eens. De ene groep beweert dat het ei eerder was, maar de aanhangers van de evolutietheorie zeggen juist dat de kippen er als eerste bij waren. De kip zou namelijk ontstaan zijn uit andere vogelsoorten. 

De ei-aanhangers zijn ervan overtuigd dat het ei eerst was. In een eierschaal zit namelijk een eiwit dat afkomstig is uit de eileiders van kippen. 

Het kip-of-het-ei blijft dus een lastige en ingewikkelde vraag waar (nog) geen eenduidig antwoord op bestaat. 

Er is weinig verschil tussen een bruin en een wit kippenei

Het verschil tussen een wit en een bruin kippenei

Het is je vast niet ontgaan dat er witte en bruine kippeneieren bestaan.

Misschien ben je in de veronderstelling dat het witte ei van een witgekleurde kip komt en het bruine van een bruinkleurige hen, maar dat is niet helemaal waar!

Je kunt aan de kip zien of ze een wit of een bruin ei legt. Een kip met een rode oorlel legt doorgaans bruinkleurige eieren, een hen met een lichte oorlellen legt een witgekleurd eitje.

Ondanks het kleurverschil zijn de voedingswaarden nagenoeg gelijk aan elkaar. Toch bestaat er een prijsverschil. De bruine variant oogt luxer, en wordt daarom vaak voor een aantal cent meer verkocht dan een witte. 

hoeveel ei

Van hoeveel ei wordt je lichaam blij?

Vroeger werd geadviseerd om één eitje per week eten. Eieren bevatten relatief veel cholesterol en zouden het cholesterolgehalte in je bloed verhogen.

Dit advies is aangepast, omdat uit onderzoek blijkt dat het eten van eieren geen (sterke) invloed heeft op je cholesterolgehalte. 

Vandaag de dag adviseert het Voedingscentrum om twee tot drie eieren per week te eten. Dit advies geldt voor de gemiddelde volwassen Nederlander. Als je actief bent en veel sport, kan het geen kwaad om af en toe een eitje meer te eten. 

ei vegetarisch

Ben je vegetarisch? Dan is het advies net iets anders en wordt je aanbevolen om drie tot vier eieren per week te eten. Vegetariërs hebben namelijk een iets hogere eiwitbehoefte dan mensen die wel vlees eten. 

Eiwitten uit plantaardige bronnen worden soms minder goed opgenomen of bevatten een andere samenstelling. Hierdoor heb je als je plantaardig eet meer eiwitten nodig om dezelfde hoeveelheid op te nemen. 

De voedingswaarden van ei

Als je eieren eet, krijg veel gezonde voedingstoffen binnen. Ze bevatten namelijk een hoge eiwitkwaliteit en leveren je veel van de benodigde aminozuren en bouwstoffen. 

Eieren kun je tegenkomen in drie maten: small, medium en large. Small staat voor een gewicht tussen 43 en 53 gram. Medium betekent dat het ei 53 tot 63 gram weegt. Voor large gelden de grenswaarden 63 en 73 gram. Extra large eieren wegen meer dan 73 gram.

Een gekookt ei van 60 gram bevat:

 • 76 kcal
 • 7,3 gram eiwitten 
 • 0 gram koolhydraten
 • 5,2 gram vetten, waarvan 1,7 gram verzadigd 
 • 0 gram vezels

Daarnaast bevat een kippenei de vitamines A, B2, B5 en B12. Ook vind je in een ei selenium, calcium, ijzer en foliumzuur.

Tip

De meeste van deze nutriënten bevinden zich in het eigeel. In het eiwit zit voornamelijk proteïnen.

Biologisch = gezonder?

De eitjes uit de groene doos met ?biologisch? erop ogen een stuk gezonder, maar in realiteit valt dat reuze mee. De voedingswaardes van een ei worden voornamelijk bepaald door het dieet van de kip. 

Zo zitten er meer eiwitten in een eitje van legkippen dan in een biologisch ei. Dit zou mede komen door het verrijkte voedsel dat de hennen die de niet-biologische eieren leggen krijgen.

biologisch ei

Verder is er nog wel een verschil in kleur op te merken tussen het eigeel van biologische en niet-biologische eitjes: de kleur is vaak een stukje feller en lichter bij biologische eitjes.

Dit heeft verder geen invloed op de voedingswaarden.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

De 3 gezondheidsvoordelen van een ei

Een eitje is niet alleen lekker, maar ook gezond. Hieronder lees je welke gezondheidsvoordelen het je op kan leveren. 

ei positief effect cholesterol

1. Het eten van eieren heeft een positieve invloed op je cholesterolwaardes

Vroeger werd verteld dat een eitje een negatieve invloed heeft op je cholesterol, vanwege de relatief hoge waarde van 212 milligram cholesterol per ei.

Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig eten van eieren weinig negatief effect heeft op het cholesterolgehalte in je bloed. 

Integendeel zelfs: volgens meerdere studies zorgt het dagelijks consumeren van een eitje ervoor dat je goede HDL-cholesterol stijgt. Daarnaast wordt er geen stijging in het slechte LDL-cholesterol waargenomen.

Het slechte LDL-cholesterol in je lijf wordt vooral beïnvloed door verzadigde vetten uit bijvoorbeeld kaas, vet vlees, gebak of snacks met een hoog vetgehalte. Eieren bevatten hoofdzakelijk onverzadigde vetten. Dat eieren een negatieve invloed hebben op je cholesterolwaardes is dus een fabel.

2. Een ei bevat belangrijke antioxidanten

De antioxidanten luteïne en zeaxanthine bevinden zich voornamelijk in het eigeel. Deze stoffen beschermen je ogen tegen schadelijke uv-straling. Hierdoor kun je het risico op zichtproblemen op latere leeftijd verkleinen. 

ei gewichtsverlies

3. Het eten van eieren kan ondersteuning bieden bij gewichtsverlies

Verschillende studies tonen aan dat een eitje bij het ontbijt kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Dit komt doordat het eten van een ei je een verzadigd gevoel geeft. Voedingsmiddelen die goed verzadigen kunnen ervoor zorgen dat je minder honger hebt gedurende de dag en dus minder eet. 

Hoe kun je eieren het beste bewaren?

Misschien is het je weleens opgevallen: eieren liggen in de supermarkt gewoon in het schap, maar thuis gaan ze vaak direct de koelkast in. Dit lijkt misschien gek, maar dat valt best mee.

Eitjes kunnen niet goed tegen temperatuurschommelingen. Daarom worden ze in de supermarkt bewaard in ongekoelde schappen. Thuis kun je eieren wel beter in de koelkast bewaren. Door de kou wordt de groei van bacteriën geremd en blijft je eitje het langste vers. 

Daarnaast kun je eieren het beste met de punt naar beneden bewaren. Ze hebben aan de stompe kant een luchtkamer en worden zo het beste beschermd. 

Is je eitje nog goed? Doe de drijftest!

Wil je erachter komen of je ei nog goed is? Door het uitvoeren van deze simpele test kom je erachter of je eitje nog vers genoeg is. 

 1. Vul een grote kom met water
 2. Leg het ei voorzichtig in het water 
 3. Kijk of het ei blijft drijven of naar de bodem zakt 

Bij een vers eitje zul je zien dat het op de bodem blijft liggen. Als één kant van het ei een klein beetje naar boven wijst, is het een tot twee weken oud.

Doe de drijftest

Blijft het eitje omhoog staan op de bodem? Dan is het vier tot zes weken oud, maar nog goed te eten.

Zodra het eitje aan de oppervlakte begint te drijven, is er pas iets aan de hand. Wanneer dit gebeurt, is je ei mogelijk bedorven

Deze methode is een handig trucje, maar helaas niet 100% betrouwbaar. Wil je op een betrouwbare manier controleren of je eieren nog eetbaar zijn? Doe dat dan als volgt. Breek het ei in een kommetje en ruik eraan. Bespeur je geen zwavelachtige geur? Dan is er niets aan de hand.

Eieren & Salmonella

Van salmonella heb je misschien weleens gehoord. Salmonella is een bacterie die voor kan komen in de darmflora van verschillende dieren, waaronder kippen. Het kan zijn dat je rauwe ei (of stukje kip of vlees) deze bacterie bevat. Wanneer je het besmette eitje onvoldoende verhit, heb je kans dat je besmet raakt. 

De bacterie kan een darminfectie veroorzaken. Je krijgt dan meestal last van de volgende symptomen:

 • Buikkrampen
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Koorts
 • Spierpijn

De incubatietijd, de tijd van besmetting tot de eerste symptomen, kan vanaf 6 tot wel 72 uur zijn. De klachten houden zo?n 3 tot 7 dagen aan. Wanneer je overmatig last hebt van de klachten, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Wanneer je besmet bent met salmonella is het belangrijk dat je voldoende drinkt en zout opneemt. Drink bouillon, thee of de suikerzoutoplossing O.R.S. Deze is verkrijgbaar bij je drogist.

Tip

Eieren nemen snel de geur over van andere producten. Leg je daarom de sterkst ruikende producten niet naast je eitje.

Waar kan een ei allemaal bij? 

Het eten van eieren is ontzettend populair in Nederland. En dat is helemaal niet gek. Eieren zijn namelijk super veelzijdig; je kunt ze zowel in hartige als in zoete gerechten gebruiken. We zetten een paar opties op een rijtje: 

 • Gebakken of gekookt
 • Spaanse tortilla 
 • Italiaanse frittata  
 • Shakshuka met pitabrood
 • Quiche met zalm en asperges
 • Gevulde eitjes met bieslook
 • Cake of taart 
 • Gepocheerd op een broodje
 • Ei-muffins met spinazie
 • Eiersalade voor op brood of bij de borrel
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

?je eieren in cakes of taarten ook kunt vervangen door appelmoes of chiazaad? Deze producten hebben dezelfde bindende werking als ei. Handig als je geen eieren eet! 

eieren koken

Zo wordt eieren koken een eitje

Het koken van een ei, is een eitje. Houd je van een hardgekookt eitje? Dan moet jet het langer koken dan wanneer je van zachtgekookt houdt.

Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een pan, water en? een ei.

De kooktijden: 

 • Zachtgekookt: 3 à 4 minuten
 • Halfzacht gekookt: 5 à 6 minuten
 • Hardgekookt: 8 à 10 minuten

Bovenstaande kooktijden zijn gebaseerd op een medium ei (53 tot 63 gram). Heb je een klein ei? Kies dan voor 3 minuten als je een zachtgekookt eitje wilt. 

Wist je dat...

?een groene/grijze buitenkant van het eigeel voor kan komen? Deze kleur komt door een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit en het ijzer in de dooier. Dit kan geen kwaad en ook proef je er niets van. Wil je dit toch voorkomen? Kook het eitje dan niet te lang.

Een gepocheerd eitje

Gepocheerde eieren zijn ontzettend populair, denk maar eens aan het Britse ontbijtje eggs benedict. Pocheren is een methode waarbij het ei zonder schaal gekookt wordt. De eiwitten stollen in het water en vormen zo het omhulsel voor het eigeel.

pocheren ei

Deze bereidingswijze wordt veelal gezien als culinaire toevoeging aan een gerecht.

Het pocheren van een eitje klinkt ingewikkeld, maar is verrassend genoeg vrij eenvoudig!

Zelf een ei pocheren

Met de volgende 4 stappen maak je binnen de kortste keren een perfect gepocheerd ei. Appeltje eitje!

 1. Vul je pan met water Zorg er op eerste plaats voor dat je niet te veel water in je pannetje doet. Een laag van zo?n tien centimeter aan kokend water is voldoende. Wanneer je meer water gebruikt kan het zijn dat de temperatuur van het water onderin de pan anders is dan bovenin de pan. Dat is niet handig tijdens het pocheren van een eitje. 
 2. Breng het water aan de kook Zorg dat het water niet te hard kookt; daar krijgt je ei een minder egale vorm van. Voor de smaak maakt dit niet veel uit. Licht borrelend water zorgt ervoor dat het ei rustig kan garen en de vorm beter behouden blijft. De perfecte temperatuur vinden hoort bij de kunst van het pocheren.
 3. Breek het ei boven het (licht) kokende water Voordat je dit doet kun je eventueel met een pollepel licht roeren, dan ontstaat er een kleine draaikolk. Breek hier vervolgens het eitje in. 
 4. Haal het eitje uit de pan Wanneer het eiwit er helderwit uitziet, en je het eigeel er nog een beetje doorheen kunt zien is je eitje perfect, haal het dan voorzichtig uit de pan, en smullen maar!
Tip

Voeg een beetje zout en azijn toe aan het water voordat je gaat pocheren. Dit helpt bij de stolling van het eiwit. Hierdoor wordt je gepocheerde eitje wat steviger. Sommigen vinden dit juist heel erg lekker, terwijl anderen moeten er niets van weten. Kijk wat voor jou het beste werkt!

Conclusie

Eieren worden door veel Nederlanders graag gegeten en dat is niet gek! Ze zijn veelzijdig en bevatten veel gezonde voedingstoffen.

Wanneer je 2 à 3 eieren per week eet, draagt dit bij aan je gezondheid. Een ei bevat namelijk beschermende antioxidanten en helpt bij het stabiel houden van het cholesterolgehalte in je bloed. Daarnaast zit een ei boordevol eiwitten, waardoor je langdurig vol zit. Zo kan het eten van eieren bijdragen aan gewichtsverlies.

Eieren kun je thuis het beste in de koelkast bewaren, zo blijven ze het langste goed. Twijfel je of je eitje nog goed is? Doe dan de drijftest. Als je eitje naar de bodem zinkt, dan is deze in de meeste gevallen lekker vers!

Het bereiden van een ei is niet moeilijk. Met de juiste kooktijden zorg je voor het perfecte eitje. Kook je ei 3 à 4 minuten voor zachtgekookt, 5 à 6 minuten voor halfzacht en 8 à 10 minuten als je van hardgekookt houdt. 

Wil je een keertje iets anders proberen? Dan is het pocheren van je eitje een goed idee!

Beoordeel dit artikel

Diëtist i.o. Sammie Eslamimoghaddam

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Zondag ochtend - een lekker ontbijt met zelfgebakken brood, smoothies en een gekookt eitje. Op je verjaardag zet je een ...

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Wat zegt de kleur van je urine over je gezondheid?

Al sinds het bestaan van de mensheid wordt het analyseren van urine gebruikt om gezondheidsproblemen vast te stellen. Da...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Helicobacter pylori infectie

Wat is een Helicobacter pylori infectie?

Een Helicobacter pylori infectie wordt veroorzaakt door een hardnekkige bacterie. Deze tast je maag aan, waardoor serieu...

Verlaag je cholesterol

Cholesterol: oorzaken en gevolgen van een te hoog cholesterolgehalte

Aan cholesterol kleeft een negatieve klank, omdat een te hoge waarde in verband wordt gebracht met aderverkalking en een...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

10030 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'