Oil pulling: gezondheid begint in je mond

Ben jij al bekend met oil pulling? Een groeiende groep mensen spoelt elke dag hun mond met olie. In India is het een eeuwenoud ritueel.

Volgens velen zou deze handeling een therapeutische werking hebben. Het zou helpen tegen veel lichamelijke en zelfs geestelijke klachten.

Het begint bij een goede mondgezondheid maar daar stopt het niet. Het internet staat vol met positieve ervaringen van ‘oil pullers’, denk bijvoorbeeld aan wittere tanden, als detox, tegen hoofdpijn of om meer energie te krijgen. In dit artikel kom je achter het geheim van oil pulling.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Wat is oil pulling?

Wat is oil pulling?

Oil pulling is een mondverzorgings-techniek uit de Ayurvedische geneeskunde, die al ongeveer 3000 jaar oud is. In 1990 werd het door een arts in de V.S. voor het eerst gebruikt.

De mond is de poort tot ons lichaam. Door met olie je mond te spoelen voorkom je dat bacteriën, schimmels, virussen en giftige stoffen zich via de bloedbaan door de rest van je lichaam kunnen verspreiden.

Wist je dat...

....de naam 'oil pulling' betekent dat de olie heen en weer getrokken, geduwd en gezogen wordt in je mond?

Gezondheidsvoordelen van oil pulling

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt aan oil pulling. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde mond en weerstand. Hieronder kun je hier meer over lezen.

Mond spoelen met olie voor sterke tanden en tandvlees.

Oil pulling helpt bij mondproblemen zoals gingivitis (tandvleesontsteking), tandplak en het bestrijden van micro-organismen (zoals bacteriën) die een slechte adem veroorzaken. Het zorgt ook voor wittere tanden, zachte(re) lippen en werkt verzachtend voor de keel.

De micro-organismen in je mond bestaan uit cellen die omhuld worden door een vettig beschermlaagje: het celmembraan. Als dit celmembraan in contact komt met de olie bindt het zich direct aan de olie, als een soort magneet.

Zo neem je met oil pulling alle schadelijke bacteriën mee en spuug je ze daarna uit. Veel van die schadelijke bacteriën zijn dus oplosbaar in vet. De goede bacteriën blijven overigens gewoon hun werk doen!

Met name de bacterie streptococcus mutans, die tandplak en tandbederf veroorzaakt, wordt hiermee effectief verwijderd. Je mond voelt fris en je tanden glad en schoon.

Oil pulling verhoogd de weerstand.

Niet alleen je mond, tanden en tandvlees hebben baat bij oil pulling. De olie werkt eveneens ontgiftend voor de rest van je lichaam. Het wordt gebruikt als detox-middel. Hierdoor krijgen ziektes minder kans. De lever wordt hiermee bijvoorbeeld gereinigd.

Als je je mond spoelt met olie krijgt je immuunsysteem een boost. Ontstekingen in het lichaam krijgen minder kans. Als het lichaam minder hard hoeft te werken om het gezond te houden, heb je vanzelf meer energie over.

Je hormoonhuishouding raakt meer in balans. Als hormonen niet verstoord worden door gifstoffen kunnen ze rustig hun werk doen. Zo kun je bijvoorbeeld minder last krijgen van P.M.S. en tijdens de overgang zijn opvliegers minder intens.

Ook reduceert het spoelen stress en allerlei uitingen van stress in het lichaam, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn en een slechte nachtrust. Voorhoofdsholteontsteking, astma en bronchitis kun je er eveneens mee aanpakken. 

Eczeem, acné en andere vormen van huiduitslag worden vaak sterk verminderd of verdwijnen compleet. Oil pulling werkt weldadig voor de spieren en gewrichten en ook het haar wordt er sterk en glanzend door.

Welke soort olie om de mond te spoelen?

Welke soort olie om de mond te spoelen?

Meestal gebruikt men voor oil pulling kokosolie, sesamolie, olijfolie, lijnzaadolie of zonnebloemolie. Wat belangrijk is, is dat de olie organisch is en liefst koud geperst. Zoek naar extra vierge (extra virgin) olie.

Wij geven de voorkeur aan kokosolie. Hierin zit namelijk ook laurinezuur. Laurinezuur helpt tandbederf te voorkomen en werkt antibacterieel. Kokosolie helpt de weerstand te verhogen. De smaak is iets zoeter waardoor het aantrekkelijker is in het gebruik.

Wel is kokosolie duurder dan olijfolie of zonnebloemolie. Maar je kan het voor van alles en nog wat gebruiken dus wat ons betreft is dit één van de beste investeringen in je gezondheid.

Hoe gaat oil pulling in z'n werk?

 • De gezondheidsvoordelen van oil pulling komen het sterkst naar voren als je het twee keer per dag toepast. Bij ernstige (gebits)problemen kun je het ook vaker doen; vòòr iedere maaltijd.
 • Het beste tijdstip om de mond te spoelen is 's ochtends. Na een nacht slapen is je mond vaak droog waardoor er meer bacteriën actief zijn. Drink liever nog niets voor je begint met spoelen. Ook werkt het zoals gezegd beter op een nuchtere maag.
 • De hoeveelheid die je per keer gebruikt voor oil pulling is ongeveer één eetlepel of een flinke theelepel. Je kunt dit opbouwen en starten met een klein theelepeltje. Als je niet de behoefte voelt om steeds te slikken tijdens het spoelen kun je iets meer olie gebruiken.
 • Begin de eerste keer met 5 minuten spoelen en bouw dit in je eigen tempo langzaam op naar 15 tot 20 minuten (langer is niet nodig). Dat doe je net zoals je je mond spoelt na het tandenpoetsen maar dan rustiger. Laat de olie door je hele mond gaan, ook tussen je tanden.
 • In het begin kun je misschien een beetje kramp krijgen in je kaken. Forceer het niet maar doe het zoals gezegd rustig aan. De smaak is misschien niet erg lekker, maar hier wen je aan op den duur.
 • Slik de olie niet door. Je krijgt dan namelijk de giftige stoffen binnen die je juist kwijt wilt raken. Ga er dus ook niet mee gorgelen want dan is het lastig om de neiging tot slikken te onderdrukken. Als je per ongeluk wat van de olie inslikt is dat overigens geen ramp.
 • Intussen kun je bijvoorbeeld even gaan douchen, een ontbijt maken of de krant lezen zodat je niet aan het wachten bent.
 • Na het spoelen spuug je de olie uit in de wasbak of nog liever: gewoon in de vuilnisbak. De afvoer van de gootsteen kan namelijk verstopt raken.
 • Voor een optimale werking wacht je nog een half uur voordat je je tanden poetst zodat de olie z'n werk kan doen in het lichaam.
 • Na 30 minuten spoel je je mond eerst met lauw of warm water, eventueel met een snufje zout.
 • Nu kun je je tanden poetsen, liefst met een elektrische tandenborstel en een fluoride-vrije tandpasta.
 • Het klinkt misschien raar dat je daarna kunt gaan eten, terwijl je net je tanden hebt gepoetst. Dit maakt echter niet uit voor de werking op je gebit! Als je het fijn vindt kun je na je ontbijt je tanden nog een keer kort poetsen voor de frisheid. Wacht wel liever een minuut of 30 met opnieuw tandenpoetsen in verband met (fruit)suikers.

Na enkele dagen merk je vaak al verschil. Sommige veranderingen hebben langer de tijd nodig, maar binnen een paar weken zul je die hoogstwaarschijnlijk gaan ervaren.

Oilpulling geen vervanging voor overige mondverzorging

Oilpulling geen vervanging voor overige mondverzorging

Bezoek je tandarts voor de halfjaarlijkse controle en probeer gezonde voeding te eten; beperk bijvoorbeeld het drinken van frisdranken; die zijn funest voor je glazuur.

Er wordt wel gesuggereerd dat oil pulling amalgaam vullingen en kronen zou 'oplossen'. Voor zover wij dit onderzocht hebben is dit niet het geval!

Tip

Oil pulling is geen vervanging voor overige tandverzorging; het is een aanvulling erop. Blijf je tanden reinigen met ragertjes, floss of tandenstokers.

Bijwerkingen mond spoelen met olie

Bijwerkingen mond spoelen met olie

Sommige mensen hebben de eerste dagen last van bijvoorbeeld verstopping of diarree, hoofdpijn of slijmvorming in de mond. Dit kan een teken zijn dat je lichaam aan het ontgiften is.

Een vraag die wij op fora vaak tegenkwamen is of je aan oil pulling kunt doen als je zwanger bent. Dit kan zeker! Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van ontstoken tandvlees en de mond spoelen met olie is dan ideaal.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Natuurlijk witte tanden tips

Tips voor natuurlijke witte tanden

Ben je weleens jaloers op die mooie witte tanden van filmsterren en BN’ers? Bedenk je dan dat die in de meeste gevallen ...

Straling mobiele telefoon slecht voor gezondheid?

Straling mobiele telefoon slecht voor gezondheid?

Is de straling van mobiele telefoons slecht voor je gezondheid? Er komen regelmatig zorgelijke berichten langs over de i...

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem - uit je mond stinken voorkomen

Slechte adem is een vervelende kwaal, zeker omdat het niet altijd (alleen) met mondhygiëne te maken heeft maar anderen d...

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Droge mond en keel: 8 oorzaken

Iedereen heeft natuurlijk weleens last van een droge mond maar dat is meestal tijdelijk. Een op de vijf mensen heeft hie...

Rood vlees slecht voor de gezondheid / kankerverwekkend?

Rood vlees slecht voor de gezondheid?

Is rood vlees slecht voor de gezondheid? Met name de laatste jaren verschijnen er vele alarmerende berichten in de medi...

Toon meer (288)