Ooit was fluoride dé oplossing tegen cariës (tandbederf) maar de laatste jaren is uit ontelbare onderzoeken gebleken dat fluoride gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
Dit is een goede reden om zelf een natuurlijke tandpasta te maken van hoge kwaliteit. Je weet zo precies wat er in zit en dat is wel zo prettig!
In dit artikel geven we je het basisrecept 'zelf tandpasta maken zonder fluoride', én nog wat leuke aanvullingen hierop. Ook leggen we je uit waarom fluoride schadelijk kan zijn voor je gezondheid en waarom je ook zonder kan.
Er zit uiteraard niet veel fluoride in tandpasta maar als je hier maar een milligram van binnenkrijgt is dit al niet goed voor je gezondheid.
Zeker kinderen slikken vaak tandpasta door. Volwassenen doen dat in principe niet, maar het mondslijmvlies neemt de fluoride toch voor een deel op.
Het kan je cellen aantasten en schade leveren aan je botten, je hersenen, je nachtrust en je hormoonhuishouding.
Je hebt meer kans op een verminderde werking van de schildklier, maagproblemen, hyperactiviteit, een verminderd immuunsysteem, spieraandoeningen en vroegtijdige dementie.
Het gaat er hier niet om dat wij paniek willen zaaien. Er zijn ook veel argumenten die bovenstaande gevaren weerleggen.
Het lastige is dat het steeds gaat om zulke kleine hoeveelheden fluoride dat het moeilijk te testen is hoeveel risico je als individu loopt om teveel fluoride binnen te krijgen.
Toch (of juist daarom) vinden wij het belangrijk dat mensen zich bewust worden van de gevaren.
Ook een tekort aan magnesium en in water oplosbare vitamines, evenals het gebruik van medicijnen (zoals antibiotica) kan tandbederf veroorzaken.
Inheemse stammen zonder tandarts, (elektrische) tandenborstels of floss draad hebben weer het voordeel dat zij vaak een voedingspatroon hebben waar geen bewerkt en suikerrijk voedsel in voorkomt.
Onderzoek heeft uitgewezen dat inheemse stammen die veel in vet oplosbare vitamines binnenkrijgen minder last hebben van tandbederf en dat ook hun tanden rechter groeien.
Er zijn veel alternatieven voor fluoride, dus waarom zou je je lichaam onderwerpen aan deze mogelijk schadelijke stof?
Verder zitten er in veel tandpasta's uit de winkel behalve fluoride ook nog andere ingrediënten die je liever niet binnen wilt krijgen, zoals synthetische kleurstoffen, kunstmatige zoetstoffen, parabenen en sodium lauryl sulfaat.
Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren en in verband worden gebracht met (borst)kanker.
Sodium lauryl sulfaat is een schuimmiddel waardoor je het gevoel krijgt dat je je tanden écht reinigt. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze stof huidirritatie en zweren in de mond (kanker) kan veroorzaken.
Zwangere vrouwen adviseren wij ook om geen gewone tandpasta te gebruiken omdat het ongeboren kindje door chemische stoffen in tandpasta schade kan oplopen.
Ten slotte kun je zelfgemaakte tandpasta (zonder xylitol!) ook voor je hond gebruiken. Zelf tandpasta zonder fluoride maken = gezond, veilig en volledig natuurlijk!
Basisrecept tandpasta zonder fluoride
Omdat je natuurlijk zelf net zoveel tandpasta kunt maken als je wilt (denk wel aan de houdbaarheid), kun je uitgaan van de volgende verhoudingen:
30% (3 delen) kokosolie - 70% (7 delen) baking soda - enkele druppels etherische olie. De verhoudingen hoeven niet exact te kloppen. Probeer het zelf ook te beoordelen naar aanleiding van de smaak en structuur die jij prettig vindt.
Aan de slag!
- Laat de kokosolie op kamertemperatuur komen. Zet de pot kokosolie bijvoorbeeld even in een bakje warm water; het is dan gemakkelijker om mee te werken. Doe 3 theelepels in een bakje (of meer of minder naar wens).
- Voeg 7 theelepels baking soda toe. Meng het goed door elkaar. De kokosolie moet dikker worden, anders zakt het zout naar de bodem. Als de kokosolie en de baking soda van elkaar gescheiden blijven ondanks het roeren, kun je het mengsel ook even 5 minuten in de koelkast zetten en dan nogmaals roeren.
- Voeg de etherische olie toe. Het is sterk spul dus een paar druppels is meestal genoeg. Roer het mengsel weer goed door.
- Voeg water toe om het mengsel vloeibaar(der) te maken. Dit kan een half kopje zijn of desgewenst meer.
- Je tandpasta is in de basis klaar voor gebruik! Denk erom dat je je gootsteen goed naspoelt als je de tandpasta uitspuugt; kokosolie stolt namelijk snel en kan dan blijven plakken.
Theelepeltje xylitol. Dit is een natuurlijke zoetstof. De bacterie die voor tandbederf zorgt (streptococcus mutans) sterft af bij aanwezigheid van xylitol. Xylitol zorgt er ook voor dat bacteriën zich moeilijker gaan hechten aan het tandglazuur. Let op: xylitol is niet geschikt voor je hond!
Een half kopje bentoniet klei. Deze klei maakt dat de tandpasta meer een pasta-achtige structuur krijgt. De klei trekt net als kokosolie gifstoffen uit de tong en het tandvlees.
Propolis (bijenpollen) voor een versterkte weerstand (begint in je mond). Let op: alleen als je niet allergisch bent voor bijenproducten.