Tea Tree olie: Voordelen, Nadelen en Risico's

Wist je dat Tea Tree olie (merknaam: Tea Tree Oil) gezonde, verzorgende en geneeskrachtige eigenschappen heeft?

Deze olie is natuurlijk en bovendien niet duur! Geen agressieve bestanddelen bij de behandeling van puistjes, of ingewikkelde toevoegingen als collageen, hyaluronzuur, B-resorcinol en glycyrrhetinic...

Tea Tree olie is niet alleen een wondermiddel voor je huid, maar is op meer fronten inzetbaar. Nieuwsgierig geworden? Lees dan onderstaand artikel.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

Tea Tree olie

Wat is Tea Tree olie?

Tea Tree olie wordt in het Nederlands ook wel 'theeboomolie' genoemd. Het is een etherische olie. Dat wordt ook wel essentiële, aromatische of vluchtige olie genoemd. Etherisch betekent letterlijk 'lucht van de hemel'.

Door middel van stoomdestillatie wordt het extract (de essentie, vandaar 'essentiële olie') van de theeboom verkregen. Tea Tree olie heeft een gele tot groene kleur.

De Australische inheemse plant 'Melaleuca Alternifolia' werd 40.000 jaar geleden al ontdekt door de oorspronkelijke bewoners van Australië; de Aboriginals. De boom is familie van de kruidnagel en guave.

De Aboriginals maakten thee van de bladeren en behandelden wonden en infecties met fijngewreven bladeren. In de 18e eeuw werd de struikachtige plant ontdekt door Britse kolonisten en kreeg het de naam 'teatree'.

Tip

Let op met katten in de buurt: voor katten is de olie zeer giftig

In de tweede wereldoorlog werd Tea Tree Olie ook gebruikt om wonden mee te behandelen. Daarna werd steeds vaker antibiotica gebruikt. De hippies die de westerse geneeskunde wantrouwden, begonnen het in de jaren '60 weer te gebruiken.

Tegenwoordig wordt Tea Tree olie vooral als pure etherische olie verkocht. Maar het wordt in de cosmetica-industrie ook verwerkt in parfums, zeep en tandpasta.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

De heilzame eigenschappen van Tea Tree olie

Tea Tree olie is een frisse, medicinale en stimulerende olie. Het werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en anti-viraal en geeft dus een boost aan je immuunsysteem.

  • De belangrijkste werking van Tea Tree olie is dat het de huid zuivert. Het maakt bijvoorbeeld de etter (pus) vloeibaar waardoor het makkelijker afgevoerd kan worden. De olie bevat eigenschappen die kunnen helpen bij de genezing van allerlei huidklachten als schaaf- en snijwonden, acné, steenpuisten, ringworm, littekens, een koortslip en candida (een schimmelinfectie).
  • Denk ook aan een geïrriteerde hoofdhuid, roos, splinters, eczeem en blaren.
  • Maar ook bij bijvoorbeeld kalknagels, overmatig zweten, wratten, waterpokken, ontstoken tandvlees en spierpijn kan Tea Tree olie verlichting geven.
  • Verder is het jeukstillend en pijnverdovend en helpt het brandwonden sneller genezen.
  • Bij luchtweg-aandoeningen kan Tea Tree olie uitkomst bieden. Je kunt dan denken aan klachten als bronchitis, kortademigheid, verkoudheid en voorhoofdsholteontsteking.
  • Het is multi-inzetbaar als huis-, tuin- en keukenmiddeltje. Muggen en vlooien houd je ermee op afstand.
Tea Tree Olie soorten kopen

Tea Tree Olie kopen en gebruiken

Er bestaan verschillende soorten Tea Tree Olie. De ene soort heeft net een andere samenstelling dan een andere, en daardoor ook andere hoeveelheden van de werkzame stoffen.

Het is goed om daar op te letten of om ernaar te vragen bij de aanschaf ervan. De aanwezigheid van de werkzame stof terpineen 4 ol moet minstens 30% zijn.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

ls je zuivere olie koopt van goede kwaliteit ben je misschien iets duurder uit, maar dan weet je wel dat de hoeveelheid aan werkzame stoffen voldoende is. Biologische Tea Tree Olie is aan te raden.

Je kunt Tea Tree Olie ook kopen in een melange met andere weldadige etherische oliën. Soms wordt Tea Tree Olie bijvoorbeeld gemengd met citroenolie of tamanu-olie (van een tropische noot).

Wist je dat...

...geen thee kunt zetten van Tea Tree Olie? Ondanks deze verwarrende naam, kun je Tea Tree Olie niet inwendig gebruiken. Het heeft ook niets te maken met de thee die wij tegenwoordig drinken.

Aromatherapie met Tea Tree Olie

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze waarbij gebruik wordt gemaakt van etherische oliën. De 'geurtherapie' werd al in oude beschavingen zoals Egypte, India en China toegepast en wordt bijvoorbeeld ingezet bij spanningen, angsten en slapeloosheid.

Meestal wordt de olie verdampt door middel van een kaarshoudertje waarop de olie verwarmd wordt. Maar je kunt de olie ook gebruiken als massage-olie, een paar druppels verdunde olie toevoegen aan een warm bad (ook goed voor de bloedcirculatie) of een stoombadje maken.

De geuren zouden inwerken op het onderbewuste. Als je zenuwstelsel verstoord is door bijvoorbeeld psychische klachten, dan zou aromatherapie dit weer kunnen helpen in balans te brengen.

Ze hebben dus invloed op je stemming en geven een aangename sfeer in huis. Tea Tree Olie heeft zoveel toepassingen dat het altijd handig is om in je medicijnkastje, badkamer of nachtkastje te hebben staan.

Het heeft een frisse, heldere en kruidige geur. In het geurlampje kun je Tea Tree Olie ook prima mengen met lavendel-, dennen- en rozemarijnolie.

Tip

Voor het gebruik op de huid. Lees eerst de voorzorgsmaatregelen voordat je de olie onverdund op je huid gaat smeren!

Voorzorgsmaatregelen

Onverdunde olie kan bij sommige mensen irritatie veroorzaken. Probeer het even uit op een klein stukje huid, bijvoorbeeld de binnenkant van je elleboog, alvorens je de olie verder gaat gebruiken.

Wanneer dit binnen 24 uur irritatie, uitslag of branderigheid geeft, spoel het dan goed af met water. Je kunt de olie dan eventueel ook met water of olijfolie verdunnen. Het zal dan minder irritatie geven.

Met name als je grotere huidoppervlakken wilt behandelen is het aan te raden om de olie te verdunnen. Je kunt ook het product 'Emulgator 80' gebruiken. Dat is een natuurlijk product dat vetten en water beter doet mengen. Kijk uit dat de olie niet in je ogen komt; dit kan irriteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...je tijdens de zwangerschap en bij kinderen tot 5 jaar (liefst zelfs tot 12 jaar) Tea Tree Olie verdund dient te gebruiken?

Tea Tree gebruik op de huid

Neem een watje of wattenstaafje en druppel daar ongeveer 2 druppels Tea Tree Olie op. Je kunt hiermee de te behandelen plek 2 tot 3 keer per dag deppen.

Handig is om een paar druppels Tea Tree Olie toe te voegen aan je dagcrème, je tonic, je shampoo, je tandpasta, enz.

Tip

Tea Tree Olie prikt niet in wondjes en de olie vlekt ook niet. Fijn detail en handig als je Tea Tree Olie gebruikt bij kinderen.

Tea Tree Olie flesje

Tot slot

Er wordt beweerd dat er meer onderzoek nodig is om de veiligheid van het gebruik van Tea Tree Olie te garanderen. 

Het zou kankerverwekkend kunnen zijn en zou de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Tea tree zou het hormoon oestrogeen imiteren en bij mannen zou dit bijvoorbeeld tot borstgroei kunnen leiden.

Dit is echter onvoldoende bewezen omdat er geen grote (controle)groep werd onderzocht.

Beoordeel dit artikel

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Aloë vera

Aloë vera, een plant met een heilzame werking?

Ben jij al bekend met aloë vera? Dit is een cactusachtige plant met een heilzame werking. Aloë vera is één van de oudst...

Zelf tandpasta maken zonder fluoride

Zelf tandpasta maken zonder fluoride

Ooit was fluoride dé oplossing tegen cariës (tandbederf) maar de laatste jaren is uit ontelbare onderzoeken gebleken dat...

Cavolo nero

Cavolo nero, het elegante broertje van boerenkool

Er liggen talloze soorten groenten in het groenteschap. Soms kom je een soort tegen die minder bekend is. Zoals de donke...

Groene thee

Groene thee, de meest belangrijkste voordelen op een rij!

Groene thee is een populaire drank die wereldwijd wordt geconsumeerd. De laatste jaren is het ook een erg gewild gezondh...

Matcha groene poeder thee

Matcha, een groen poeder met 3 gezondheidsvoordelen

Wat is de overeenkomst tussen koriander en matcha? Je vindt het heerlijk of je haat het! Matcha is een felgroen poeder ...

onvoldoende water drinken

Gevaren van te weinig water drinken ( +tips om meer te drinken)

Heb je regelmatig last hebt van hoofdpijn of spierpijn? Of voel je je soms slapjes of heb je moeite met afvallen? Grote ...

bubble tea food rage

Bubble tea, een feestelijk maar niet erg gezond drankje

Bubbels staan altijd feestelijk. Waarschijnlijk is je eerste associatie met een bubbelend drankje champagne. Maar wist j...

Lees wat je gemist hebt

13659 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'