Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepepers eisen echt de aandacht op in een gerecht. Ze zijn kleurrijk en hebben een dijk van een smaak. Maar wat je niet direct ziet, is de rijke aanwezigheid van vitaminen en mineralen. 

Cayennepeper heeft veel gezonde voedingsstoffen. In combinatie met de pittige smaak die deze chilisoort geeft aan je gerechten is het een aanwinst in de keuken.

Het nadeel is dat je voor een maaltijd vaak maar weinig cayennepeper gebruikt. Een gezond gerecht met deze peper is dan ook pas compleet als je er andere groentes aan toevoegt. 

Heb je zin in pittige maaltijden? Ontdek dan in dit artikel de boeiende wetenswaardigheden en gezondheidsvoordelen van cayennepeper.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Cayennepeper is een vruchtgroente van de plantensoort Capsicum annuum

Wat is cayennepeper?

Cayennepeper is een vruchtgroente van de plantensoort Capsicum annuum en behoort tot de Solanaceae, ofwel de nachtschade. 

Dat cayennepepers familie zijn van de paprika kun je goed zien. Ze lijken namelijk op lange dunne paprika's, maar dan met een hete smaak. Het pittige karakter van de cayennepeper wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine; die ontbreekt bij een paprika.

De langwerpige pittige vruchtgroenten vinden hun oorsprong in Zuid-Amerika. Van daaruit hebben ze al eeuwen geleden keukens in andere werelddelen veroverd. Zo vind je cayennepeper, behalve in Midden- en Zuid-Amerikaanse gerechten, ook veel terug in de Aziatische en Afrikaanse keuken.

Wist je dat...

...er twee verklaringen zijn voor de naam cayennepeper? De eerste is dat het een verbastering is van het woord 'kyinha'. Zo noemde het inheemse Braziliaanse volk Tupi de peper. De tweede verklaring is dat cayennepeper van origine uit de stad Cayenne in Frans-Guyana komt.

Is er een verschil tussen cayennepeper en chilipeper?

Is er een verschil tussen cayennepeper en chilipeper?

Cayennepepers worden ook wel in één adem genoemd met chilipepers. De laatste is echter een verzamelnaam van verschillende soorten pepers. Behalve cayennepeper horen bij de chili's bijvoorbeeld ook de jalapeñopeper en de serranopeper. 

Tip

Om de scherpte van pepers te vergelijken, bestaat er de zogenaamde Scovilleschaal of schaal van Scoville. Deze is gebaseerd op de hoeveelheid capsaïcine in een peper. Zo zitten er 0 Scoville eenheden in een paprika, maar 2.200.000 in de Carolina Reaper (de heetste chilipeper ter wereld). Cayennepeper heeft een hoeveelheid tussen de 30.000 en 50.000, waarmee deze vruchtgroente ongeveer in het midden van de Scovilleschaal staat.

Een vruchtgroente vol met vitaminen en mineralen

Cayennepepertjes zijn krachtig van smaak, maar ook sterk in het leveren van voedingsstoffen. Een pepertje van ongeveer 45 gram bevat:

  • 18 kcal
  • 0,8 gram eiwitten
  • 3,9 gram koolhydraten, waarvan 2,3 gram suiker
  • 0,2 gram vetten, waarvan 0,19 gram verzadigd
  • 0,7 gram vezels

Ook bevat de vruchtgroente diverse vitamines. Dit zijn de belangrijkste in 45 gram:

  • Vitamine C: 72% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
  • Provitamine A: 48% van de ADH
  • Vitamine B6: 13% van de ADH
  • Vitamine K: 5% van de ADH

Daarnaast vind je in cayennepeper verschillende mineralen waaronder ijzer, magnesium, selenium, foliumzuur en zink. 

Zoals je hierboven ziet geeft het pepertje je vitamine A via de provitamine A. Dit is een verzamelnaam voor voedingsstoffen die je lichaam kan omzetten in vitamine A. Een van deze stoffen is bijvoorbeeld bètacaroteen.

Gezondheid en medisch gebruik

Chilipepers, waaronder de cayennepeper, bieden door hun capsaïcine verschillende gezondheidsvoordelen. De kracht van dit stofje is zelfs zo groot dat het gebruikt wordt als medicijn in de gezondheidszorg.

Capsaïcine kan gebruikt worden als pijnstiller

Capsaïcine als pijnstiller

Het branderige gevoel dat capsaïcine veroorzaakt, kan helpen om pijn te verlichten. Deze eigenschap wordt onder andere in de medische wereld gebruikt om zenuwpijnen te verminderen. Capsaïcine wordt dan toegediend via een pleister op de pijnlijke plek.

Ook bestaan er crèmes met capsaïcine die verlichting kunnen brengen bij reumatoïde artritis en artrose. Ook om de jeuk als gevolg van nierdialyse te verminderen, wordt crème met capsaïcine toegepast.

Capsaïcine bij neusproblemen

Capsaïcine wordt ook gebruikt bij het verhelpen van neusproblemen waar geen duidelijke oorzaken voor zijn. Niezen, neusverstoppingen of een loopneus zouden in die gevallen veroorzaakt kunnen worden door te actieve zenuwen in je reukorgaan.

Capsaïcine bij neusproblemen

Een mogelijke verbetering zou de capsaïcine uit hete pepers kunnen bieden, doordat het een overactief zenuwstelsel of de gevoeligheid van je neusslijmvlies kan remmen. Hiervoor bestaat een zogenaamde pepperspray therapie, waarbij het stofje via een spray in je neus wordt toegediend.

De gezondheidsvoordelen wanneer je cayennepeper eet

Door het grote aandeel aan voedingsstoffen is cayennepeper een gezonde manier om meer smaak te geven aan je gerechten. Zo biedt het pepertje je de volgende gezondheidsvoordelen:

Cayennepeper draagt bij aan een gezond immuunsysteem

De vitaminen A en C zijn echte boosters voor je immuunsysteem. Beide voedingsstoffen zijn goed vertegenwoordigd in een cayennepeper.

Cayennepeper is een antioxidant

De aanwezigheid van vitamine C maakt van cayennepeper ook een goede antioxidant. Daarbij biedt het pepertje flavonoïden en carotenoïden waardoor de antioxiderende eigenschappen worden versterkt.

Een antioxidant gaat de vrije radicalen in je lichaam tegen. Dit is een belangrijk proces voor je gezondheid, want vrije radicalen kunnen je lichaamscellen beschadigen. Gebeurt dit te veel en te vaak? Dan kunnen er ziektes ontstaan.

Vrije radicalen ontstaan als gevolg van situaties die ongezond zijn voor je lichaam. Denk hierbij aan het eten van junkfood, inademen van luchtvervuiling of langdurig blootgesteld zijn aan veel stress.

Tip

Wil je minder zout eten? Probeer dan je gerechten op smaak te brengen met cayennepeper. Zo eet je niet alleen minder zout, maar krijg je ook nog eens extra vitaminen en mineralen binnen.

De nadelen

Cayennepeper kan veel goeds doen voor je gezondheid. Maar er zijn ook enkele minder positieve kanten.

Cayennepeper kan irriteren

Cayennepeper kan irriteren

De prikkelende eigenschappen van cayennepeper kunnen je maagzuur te veel activeren als je daar gevoelig voor bent. 

Ook moet je na het hakken en snijden van verse cayennepepertjes uitkijken dat je niet met je vingers in je ogen of neus zit. Je huid kan dan namelijk geïrriteerd raken en dat kan erg pijnlijk zijn. Was dus direct je handen na het snijden van een pepertje.

Cayennepeper kan bij een overdadige inname bijwerkingen geven

Denk je erover om supplementen met cayennepeper te slikken? Overleg eerst met je arts. Een overdaad kan namelijk effect hebben op je bloeddruk en hartslag.

De meeste mensen zullen niet snel teveel cayennepeper binnenkrijgen. Door de scherpe pittige smaak is het niet aannemelijk dat je een te hoge dosis consumeert.

Mogelijke allergieën

Cayennepeper behoort tot de nachtschadeplanten. Deze planten hebben als eigenschap dat ze glycoalkaloïden produceren als afweer tegen hun vijanden, zoals bacteriën.

je kunt overgevoelig zijn voor cayenne pepers

Hoewel chilipepers niet bekendstaan als veroorzaker van allergische reacties, kun je wel overgevoelig zijn voor glycoalkaloïden. Je merkt dat onder andere aan huiduitslag, een jeukend gevoel in je keel of een zwelling. Ook kun je ademhalingsmoeilijkheden krijgen. Overleg met je huisarts als je allergische symptomen krijgt na het eten van cayennepepers.

Tip

Ga je verse cayennepepers kopen? Let dan op een frisse kleur. Ook moet het vel glad zijn en dus geen rimpels vertonen. Voel ook even of het pepertje stevig is.

Een pittig ingrediënt voor alle seizoenen

Cayennepepers zijn in Nederland het hele jaar door te koop. Daardoor kun je dit gezonde ingrediënt het hele jaar door gebruiken.

Pep bijvoorbeeld je soep op met een beetje vers gesneden cayennepeper. Ook een marinade krijgt meer pit met de sterke smaak van dit pepertje.

Heb je geen tijd of zin om pepertjes te snijden? Pak dan het busje met cayennepoeder en strooi het over je omelet.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant

Bakje met groene pesto gezond

Groene pesto gezond, of kan je beter rode pesto kiezen?

Favoriet van velen onder ons… pesto; het groene of rode sausje uit Italië dat we naar lieve lust door onze pasta roeren ...

Mierikswortel: de geneeskrachtige smaakmaker

Mierikswortel: De Geneeskrachtige Smaakmaker

Over smaak valt niet te twisten en zeker niet als het om die van de mierikswortel gaat. Die is namelijk onvergetelijk. H...

koriander

Koriander: een smaaksensatie vol met gezondheidsvoorde­l­e­n

Koriander, de een vindt het een hap zeep, de ander een culinaire lekkernij. Over de smaak van verse koriander valt te tw...

Linzen: alles wat je moet weten over deze heerlijke peulvrucht

Linzen: alles wat je moet weten over deze heerlijke peulvrucht

Peulvruchten zijn een gezonde bron van eiwitten en ook nog eens erg lekker. Ben je al bekend met linzen? Deze peulvrucht...

zonnebloemolie gezond ongezond

Zonnebloemolie: gezond of ongezond?

Zonnebloemolie staat op de vierde plek van meest geconsumeerde plantaardige oliën ter wereld. Deze populariteit is ...

Toon meer (249)