Cayennepeper: Rijk aan Smaak en Vitamines

Cayennepepers eisen echt de aandacht op in een gerecht. Ze zijn kleurrijk en hebben een dijk van een smaak. Maar wat je niet direct ziet, is de rijke aanwezigheid van vitaminen en mineralen in de cayennepeper. 

Cayennepeper heeft veel gezonde voedingsstoffen. In combinatie met de pittige smaak die deze chilisoort geeft aan je gerechten is het een aanwinst in de keuken.

Het nadeel is dat je voor een maaltijd vaak maar weinig cayennepeper gebruikt. Een gezond gerecht met deze peper is dan ook pas compleet als je er andere groentes aan toevoegt. 

Heb je zin in pittige maaltijden? Ontdek dan in dit artikel de boeiende wetenswaardigheden en gezondheidsvoordelen van cayennepeper.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Cayennepeper is een vruchtgroente van de plantensoort Capsicum annuum

Wat is cayennepeper?

Wat is cayennepeper? De cayennepeper is een vruchtgroente van de plantensoort Capsicum annuum. Deze behoort tot de Solanaceae, ofwel de nachtschade. 

Dat cayennepepers familie zijn van de paprika kun je goed zien.

Ze lijken namelijk op lange dunne paprika's, maar dan met een hete smaak. 

Het pittige karakter van de cayennepeper wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine; die ontbreekt bij een paprika.

De langwerpige pittige vruchtgroenten vinden hun oorsprong in Zuid-Amerika. Van daaruit hebben ze al eeuwen geleden keukens in andere werelddelen veroverd.

Zo vind je cayennepeper, behalve in Midden- en Zuid-Amerikaanse gerechten, ook veel terug in de Aziatische en Afrikaanse keuken.

Wist je dat...

...er twee verklaringen zijn voor de naam cayennepeper? De eerste is dat het een verbastering is van het woord 'kyinha'. Zo noemde het inheemse Braziliaanse volk Tupi de peper. De tweede verklaring is dat cayennepeper van origine uit de stad Cayenne in Frans-Guyana komt.

Is er een verschil tussen cayennepeper en chilipeper?

Is er een verschil tussen cayennepeper en chilipeper?

Wat is het verschil tussen chilipoeder en cayennepeper

Cayennepepers worden ook wel in één adem genoemd met chilipepers. De laatste is echter een verzamelnaam van verschillende soorten pepers.

Behalve cayennepeper horen bij de chili's bijvoorbeeld ook de jalapeñopeper en de serranopeper. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

De schaal van Scoville

Hoe pittig is cayennepeper? Om de scherpte van pepers te vergelijken, bestaat er de zogenaamde Scovilleschaal of schaal van Scoville. Deze is gebaseerd op de hoeveelheid capsaïcine in een peper.

Zo zitten er 0 Scoville eenheden in een paprika, maar 2.200.000 in de Carolina Reaper (de heetste chilipeper ter wereld). Cayennepeper heeft een hoeveelheid tussen de 30.000 en 50.000, waarmee deze vruchtgroente ongeveer in het midden van de Scovilleschaal staat.

Een vruchtgroente vol met vitaminen en mineralen

Cayennepepertjes zijn krachtig van smaak, maar ook sterk in het leveren van voedingsstoffen. Is cayennepeper gezond? Een pepertje van ongeveer 45 gram bevat:

  • 18 kcal
  • 0,8 gram eiwitten
  • 3,9 gram koolhydraten, waarvan 2,3 gram suiker
  • 0,2 gram vetten, waarvan 0,19 gram verzadigd
  • 0,7 gram vezels

Ook bevat de vruchtgroente diverse vitamines. Dit zijn de belangrijkste in 45 gram:

  • Vitamine C: 72% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
  • Provitamine A: 48% van de ADH
  • Vitamine B6: 13% van de ADH
  • Vitamine K: 5% van de ADH

Daarnaast vind je in cayennepeper verschillende mineralen waaronder ijzer, magnesium, selenium, foliumzuur en zink. 

Zoals je hierboven ziet geeft het pepertje je vitamine A via de provitamine A. Dit is een verzamelnaam voor voedingsstoffen die je lichaam kan omzetten in vitamine A. Een van deze stoffen is bijvoorbeeld bètacaroteen.

Gezondheid en medisch gebruik

Chilipepers, waaronder de cayennepeper, bieden door hun capsaïcine verschillende gezondheidsvoordelen. De kracht van dit stofje is zelfs zo groot dat het gebruikt wordt als medicijn in de gezondheidszorg.

Wat doet cayennepeper met je lichaam? Lees dit aan de hand van de uitleg van de werking van de verschillende stoffen die in cayenne peper zitten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Capsaïcine kan gebruikt worden als pijnstiller

Capsaïcine als pijnstiller

Het branderige gevoel dat capsaïcine veroorzaakt, kan helpen om pijn te verlichten.

Deze eigenschap wordt onder andere in de medische wereld gebruikt om zenuwpijnen te verminderen.

Capsaïcine wordt dan toegediend via een pleister op de pijnlijke plek. Welke geneeskracht cayennepeper kan hebben, leggen we graag uit.

Ook bestaan er crèmes met capsaïcine die verlichting kunnen brengen bij reumatoïde artritis en artrose. Ook om de jeuk als gevolg van nierdialyse te verminderen, wordt crème met capsaïcine toegepast.

Capsaïcine bij neusproblemen

Capsaïcine wordt ook gebruikt bij het verhelpen van neusproblemen waar geen duidelijke oorzaken voor zijn. Niezen, neusverstoppingen of een loopneus zouden in die gevallen veroorzaakt kunnen worden door te actieve zenuwen in je reukorgaan.

Capsaïcine bij neusproblemen

Een mogelijke verbetering zou de capsaïcine uit hete pepers kunnen bieden, doordat het een overactief zenuwstelsel of de gevoeligheid van je neusslijmvlies kan remmen.

Hiervoor bestaat een zogenaamde pepperspray therapie, waarbij het stofje via een spray in je neus wordt toegediend.

De gezondheidsvoordelen wanneer je cayennepeper eet

Je weet nu dat cayennepeper gezond kan zijn. Door het grote aandeel aan voedingsstoffen is cayennepeper een gezonde manier om meer smaak te geven aan je gerechten. Het kan dus aangeraden worden om cayennepeper toe te voegen aan de dagelijkse voeding.

Zo biedt het pepertje je de volgende gezondheidsvoordelen:

Voordeel 1: Een gezond immuunsysteem

De cayennepaper kan bijdragen aan een gezonde weerstand. De vitaminen A en C zijn echte boosters voor je immuunsysteem. Beide voedingsstoffen zijn goed vertegenwoordigd in een cayennepeper.

Voordeel 2: Cayennepeper is een antioxidant

De aanwezigheid van vitamine C maakt van cayennepeper ook een goede antioxidant. Daarbij biedt het pepertje flavonoïden en carotenoïden waardoor de antioxiderende eigenschappen worden versterkt.

Een antioxidant gaat de vrije radicalen in je lichaam tegen. Dit is een belangrijk proces voor je gezondheid, want vrije radicalen kunnen je lichaamscellen beschadigen. Gebeurt dit te veel en te vaak? Dan kunnen er ziektes ontstaan.

Vrije radicalen ontstaan als gevolg van situaties die ongezond zijn voor je lichaam. Denk hierbij aan het eten van junkfood, inademen van luchtvervuiling of langdurig blootgesteld zijn aan veel stress.

Tip

Wil je minder zout eten? Probeer dan je gerechten op smaak te brengen met cayennepeper. Zo eet je niet alleen minder zout, maar krijg je ook nog eens extra vitaminen en mineralen binnen.

De nadelen van cayennepeper

Cayennepeper kan veel goeds doen voor je gezondheid. Maar er zijn ook enkele minder positieve kanten.

Cayennepeper kan irriteren

Nadeel 1: Cayennepeper kan irriteren

De prikkelende eigenschappen van cayennepeper kunnen je maagzuur te veel activeren.

Dit geldt overigens alleen als je daar gevoelig voor bent.

Dit is de reden dat cayennepeper en maagklachten soms met elkaar in verband gebracht kunnen worden.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Ook moet je na het hakken en snijden van verse cayennepepertjes uitkijken dat je niet met je vingers in je ogen of neus zit. Je huid kan dan namelijk geïrriteerd raken en dat kan erg pijnlijk zijn.

Was dus direct je handen na het snijden van een pepertje.

Nadeel 2: Bijwerkingen bij overdadige inname

Denk je erover om supplementen met cayennepeper te slikken? Overleg eerst met je arts. Een overdaad aan inname van cayennepepeer kan namelijk effect hebben op je bloeddruk en hartslag.

De meeste mensen zullen niet snel te veel cayennepeper binnenkrijgen. Door de scherpe pittige smaak is het niet aannemelijk dat je een te hoge dosis consumeert.

Mogelijke allergieën

Cayennepeper behoort tot de nachtschadeplanten. Deze planten hebben als eigenschap dat ze glycoalkaloïden produceren als afweer tegen hun vijanden, zoals bacteriën.

je kunt overgevoelig zijn voor cayenne pepers

Hoewel chilipepers niet bekendstaan als veroorzaker van allergische reacties, kun je wel overgevoelig zijn voor glycoalkaloïden.

Je merkt dat onder andere aan huiduitslag, een jeukend gevoel in je keel of een zwelling. Ook kun je ademhalingsmoeilijkheden krijgen.

Overleg met je huisarts als je allergische symptomen krijgt na het eten van cayennepepers.

Tip

Ga je verse cayennepepers kopen? Let dan op een frisse kleur. Ook moet het vel glad zijn en dus geen rimpels vertonen. Voel ook even of het pepertje stevig is.

Een pittig ingrediënt voor alle seizoenen

Cayennepepers zijn in Nederland het hele jaar door te koop. Daardoor kun je dit gezonde ingrediënt het hele jaar door gebruiken.

Pep bijvoorbeeld je soep op met een beetje vers gesneden cayennepeper. Ook een marinade krijgt meer pit met de sterke smaak van dit pepertje.

Heb je geen tijd of zin om pepertjes te snijden? Pak dan het busje met cayennepoeder en strooi het over je omelet.

Andere manieren van cayennepeper consumeren

Houd je niet van de smaak maar wil je wel de voedingsstoffen van cayennepeper binnenkrijgen? Je kunt dan bijvoorbeeld cayennepeper capsules slikken of cayennepeper thee drinken.

Bij cayennepeper capsules zie je vaak ook andere eigenschappen van dit supplement vermeld staan. Zo wordt vetverbranding bijvoorbeeld als een van de voordelen van cayennepeper capsules genoemd.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Fleur Lassche

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Pittig eten gezond of ongezond?

Kun jij niet tegen pittig eten? Hierdoor wordt pittigheid veroorzaakt

Als je in aanraking komt met pittig eten kan dat soms best even pittig zijn. Het kan voelen alsof je mond brand staat. O...

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

Chili con carne: de gezondheidsvoordelen op een rij (+recept)

Chili con carne: De Gezondheidsvoordelen op een rij (+recept)

Chili con carne is een populair, smaakvol gerecht. Maar welke ingrediënten en kruiden horen er eigenlijk in deze stoofpo...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

Mexicaanse kruiden, zelf een gezonde mix maken

Mexicaanse Kruiden, zelf een Gezonde Mix maken

Mexicaanse kruiden, Tex-Mex kruiden, Mexicaanse bonenkruiden, fajita kruiden, picadillo kruiden. Begint het je al te dui...

vitamine a

De 6 superkrachten van vitamine A

Heb jij wel eens direct in de zon gekeken? Als je dan vervolgens wegkijkt voelt het even alsof je blind bent. Gelukkig p...

aubergine

Aubergine: een smakelijke vruchtgroente vol gezondheid

Aubergine is een van de meest fascinerende ingrediënten die ik ken. De vruchtgroente integreert moeiteloos in allerlei s...

Lees wat je gemist hebt

13746 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'